Отлично подхождащи вкусове, добро съчетание на продукти и точни пропорции. Точно тези неща носят на френската кухня високия клас, с който се слави навсякъде по света. Много често продуктите са съвсем достъпни и се намират във всеки дом. Също много често процесът на работа е елементарен, изисква минимум усилия и време. Днешната рецепта е точно такава. А резултатът е фантастичен!
Продукти за сладкиш 20-23 см:
Тесто:
150 г брашно
120 г захар
12 г бакпулвер (3 равни ч.л.)
2 яйца
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
60 мл слънчогледово олио
100 мл прясно мляко
Друго:
3 ябълки, почистени и нарязани на едри кубчета (около 500г)
по желание шепа стафиди
Заливка:
1 яйце
80 г стопено масло
100 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
по желание 3-4 с.л. бадеми на люспи
Приготвяне:
* За тестото в купа смесете брашното, захарта и бакпулвера. Добавете наведнъж всички останали продукти и с бъркалка или лъжица разбъркайте до гладка емулсия. Изсипете тестото във формата, покрита отвсякъде с хартия за печене. Размерът може да варира от 20 до 23 см. Върху тестото сложете ябълките и стафидите. (Снимка 1)
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор за около 30-35 минути.
* През това време пригответе заливката. Смесете заедно всички продукти и разбъркайте на гладък крем.
* Извадете сладкиша от фурната (Снимка 2) и изсипете заливката. Разнесете я равномерно по повърхността и поръсете с бадеми. (Снимка 3)
* Върнете сладкиша във фурната и печете още 15 минути или докато бадемите и заливката се зачервят. Оставете сладкиша да изстине до леко топло и поднесете с топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана. Да ви е сладко!
*** Подберете по-кисели ябълки, които не са сипкави и запазват целостта си след готвене. Френската рецепта е без стафиди и бадеми. Те са изцяло по мое желание и може да ги пропуснете. Сладкишът е вкусен топъл, студен или дори от хладилника. Остава сочен и влажен дни наред. Подходящ е и за замразяване. След като го извадите от камерата го оставете да се отпусне, след което леко го затоплете във фурна или MW.
Няма коментари:
Публикуване на коментар