понеделник, 12 април 2010 г.

Лимоново руло




Продукти

за тестото

1 яйце
3 жълтъка
35 г течно масло
60 мл прясно мляко
60 г брашно
1 с.л. зелен чай Мача
1 ванилия
3 белтъка
85 г захар

за крема

250 мл прясно мляко
сок и кората на 1 лимон
1 ванилия
3 с.л.захар
3 с.л.брашно
2 жълтъка
200 мл бита сметана

Приготвяне

* Пресейте брашното и го смесете с чая и ванилията. Разбийте леко цялото яйце и жълтъците и ги сипете при брашното. Прибавете маслото и млякото и разбъркайте добре. Разбийте на сняг белтъците. Започнете да прибавяте захарта на части и продължавайте да разбивате докато тя се стопи и се образуват лъскави връхчета.Смесете внимателно двете части за тестото. Сипете го в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170*фурна. Извадете блата от фурната и като изстине леко го навийте на руло заедно с хартията.

* Смесете брашното, захарта и ванилията. Разредете ги с млякото. Сипете настърганата кора и сока на лимона, а след това и разбитите с вилица жълтъци. Сварете гъст крем. След като кремът се охлади напълно го разбийте добре с миксер на високи обороти и го смесете с битата сметана.

* Напълнете рулото с крема и го оставете в хладилника за няколко часа. Сервирайте със захаросани ядливи цветя. Да ви е сладко!





Тестото ползвах от bossacafes , а крема импровизирах.

.

сряда, 7 април 2010 г.

Салата с ябълков чипс и синьо сирене


                                                                  

Продукти за 4 порции

1 голяма салата
2 кисели ябълки
200 г синьо сирене
50 г кедрови ядки

Дресинг

1 с.л.дижонска горчица
4-5 с.л.балсамов оцет
1 ч.л.мед
1/2 ч.л.ситно счукан сух кориандър
4-5 с.л.зехтин
сол на вкус
4-5 с.л.вода

Приготвяне

* Измийте ябълките,разрежете ги на половина и махнете семките. Нарежете ги на много тънки резенчета без да ги белите. Подредете ги в тава,покрита с хартия за печене и ги изсушете в слаба фурна докато станат хрупкави и златисти.

* Смесете горчицата,меда,кориандъра и солта. Налейте зехтина и разбъркайте. Постепенно добавете оцета,а накрая разредете с вода.

* Накъсайте листата на салатата и я подредете в чинии. Нарежете сиренето на кубчета,а ядките леко запечете в сух тиган. Разпределете ги върху салатите. Гарнирайте с резенчета ябълков чипс и залейте с дресинг. Да ви е сладко!

* Докато ябълковият чипс  още не е съвсем изсъхнал може да оформите от листчетата рози, с които да украсите десерта си.





                                                                        

четвъртък, 1 април 2010 г.

Шоколадово зайче





Това е последната ми шоколадова закачка за този Великден. С нея искам да поздравя всички вас,мили приятели и да ви пожелая празниците да бъдат изпълнени с много настроение,смях и слънце.Бъдете здрави и щастливи,обичайте живота и му се радвайте.

Весел Великдан и Бог да ви пази.









.

сряда, 31 март 2010 г.

Великденски сладки








Продукти

250 г меко масло
120 г пудра захар
1 цяло яйце + 2 жълтъка
300  г бяло брашно
100 г оризово брашно
100 г пшеничено нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия и по желание лимонова кора










Това е базовата рецепта. Аз сложих и две счукани на прах. бобчета Тонка. Имат силно изразен костилков аромат и са много подходящи за всякакви сладки неща. Може да подправите тестото с канела, кардамон, джинджифил, какао и други аромати, които обичате.




 





Приготвяне

*
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията и прибавете яйцаето и жълтъците. В друг съд смесете всички сухи съставки и ги прибавете към маслената смес. С ръце бързо съберете всичко на топка и омесете за много кратко време. Ако е нужно добавете още малко брашно. Приберете тестото в хладилника за 1 час като го завиете в найлоново фолио.










* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и ще се нуждаете от съвсем малко брашно за поръсване и то само, ако е необходимо.

* Изрежете бисквити с различни форми и ги изпечете в предварително загрята на 170*фурна. За ваше удобство винаги печете върху хартия.

* След като бисквитите се охладят ги украсете според въображението си.








* Тук може да видите рецепта за домашен айсинг.









* След това изрисувах различни Великденски мотиви с флумастери, които са с ядливи бои. Може да ги намерите в магазините за специализирано сладкарско оборудване или да ги поръчате през Интернет.










* Всичко е пъстро и весело. Да зарадваш децата е истинско удоволствие. Разбира се, направих някои от сладките само с белтък, оцветен в различни цветове.










* Е, в къщи няма нито една бисквитка, всичко е пакетирано за подаръци на близки и приятели. Какво по-хубаво от това!









* Желая на всички от сърце светли Великденски празници. Бог да ви пази!












.

.

петък, 26 март 2010 г.

Шоколадови Великденски яйца






Наближава един от най-хубавите празници, обичан и почитан от всички хора по света. Разнообразието от кулинарни идеи е огромно и аз тази година съм се спряла на шоколадовите яйца. Те също могат да бъдат в различни варианти ... големина, украса, пълнеж.... Представям ви яйчицата, които направих за да зарадвам близките си приятели за предстоящите празници. Това не е толкова рецепта, колкото идея. Дано ви се хареса. Весели празници на всички.







За да направите шоколадови яйца са ви необходими пластмасови или силиконови форми и стопен на водна баня шоколад. За работа с шоколад съм писала и друг път. Може да прочетете това тук. Ползвайте бял,черен и млечен шоколад за по-разнообразни яйца. Белият шоколад можете да оцветите в различни цветове със сладкарски бои.

Стопете шоколада и намажете с него формичките като ползвате четка. Направете достатъчно дебел пласт шоколад за да може да се извади лесно без да се счупи. Оставете ги в хладилника докато шоколада се втвърди добре.







Извадете половинките яйца от формичките и ги поставете върху някаква купичка или чашка. Ако желаете напълнете ги с нещо .... шоколадови трюфели, дребни бонбони, захаросани ядки, сушени плодове .... и т.н. Използвайте въображението си.








След това намажете краищата с малко стопен шоколад. Не се притеснявайте, ако той леко потече навън.

Похлупете намазаната половинка с другата такава и притиснете внимателно. Отстранете излишния шоколад с пръст и загладете. Оставете сглобеното яйце за няколко минути в хладилника за да се стегне. 







Това е всичко. От тук нататък украсата е във ваши ръце. Можете да изрисувате яйцата, да ги гланцирате с бои, да ги направите мраморни или релефни като използвате цветен шоколад, който да положите върху вече твърдите яйца с тънък шприц....вариантите са много. Когато рисувате върху яйцата винаги слагайте гумени ръкавици. В противен случай шоколада ще се размекне от топлината на ръцете ви и боите ще се размажат по него.

Дано ви допадне идеята. Тези яйчица са дребен, но фин подарък за близките ви хора.














.

четвъртък, 25 март 2010 г.

Торта Ривиера





Продукти

За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

За лимоновия пласт

90 г захар
2 яйца
65 мл прясно изцеден лимонов сок
120 г меко масло
кандирани лимонови корички
1 ванилия

За шоко муса

70 г захар
3 жълтъка
1 яйце
1 ванилия
170 г стопен на водна баня натурален шоколад
240мл пълномаслена сладкарска течна сметана

Приготвяне

* Блат : Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте.Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно.Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка.Изпечете готовото тесто на три отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170*фурна.




* Лимонов пласт : Разбийте на водна баня захарта и яйцата на пухкав гъст крем.Охладете и прибавете лимоновия сок,предварително прецеден.Сложете маслото и ванилията и разбийте добре крема за около 5 мин. Разбивайте в дълбок и тесен съд,защото много пръска. Отначало крема ще изглежда като пресечен,тъй като се отделя маслото от водата,но в процеса на разбиване се сгъстява и хомонегизира.Накрая сложете кандираните корички.Ако нямате такива просто настържете малко прясна лимонова кора.Сложете сладкарски ринг в тавичка,покрита с хартия за печене и сипете в него крема.Загладете го и го сложете във фризера за 4 часа.Ринга трябва да е с диаметър приблизително 1см по-малък от диаметъра на формата,в която ще печете блатовете.Както виждате на снимката като изсипете крема излишната вода от него се отцежда и остава само замръзнал крем.





* Мус : Разбийте на водна баня жълтъците,яйцето и захарта на гъст крем.Махнете от котлона и продължете да разбивате до пълно охлаждане.Към яйчната смес прибавете стопения шоколад.Избийте сметаната на сняг.Внимателно съединете двата крема като бъркате с лопатка.

* Сглобяване : Върху първият блат намажете малко шоколадов мус. Сложете върху него замръзналия лимонов крем и покрийте отново с мус.




Сложете вторият блат,сипете мус и завършете с последния блат.Намажете тортата отстрани и отгоре с мус и украсете по желание.




Това е една много вкусна и изискана торта.Благодаря на моята приятелка Зоя за страхотната рецепта.В никакъв случай не сиропирайте блатовете.Те са без брашно и са много леки,меки и въздушни.Сиропирането ще ги разкаши.Не ползвайте и алкохол в тортата.Оставете да изпъкне свежестта на леко киселия и ароматен лимонов крем.Ако много държите на алкохола може да ползвате само лимончело или друг лимонов ликьор в крема,но той е достатъчно ароматен и не се нуждае от това.И последно .... ако не се притеснявате да консумирате сурови яйца не е нужно да ги разбивате на водна баня.Да ви е сладко.