събота, 18 септември 2010 г.

Мариновани смокини със сирене и ядки





Продукти

500 г смокини
200 г бяло саламурено сирене
100 г сурови ядки по избор
2-3 с.л.зехтин
балсамова редукция за поръсване

Марината

1 ч.ч.сухо червено вино
2 зрънца карамфил
1 малка пръчка канела
1 с.л.смесен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
кора от 1/2 лимон
сол, оцет балсамико и мед на вкус







Приготвяне

*  В малка тенджерка смесете всички продукти за маринатата. Опитайте я на вкус, трябва да ви хареса. Не съм написала точните пропорции на солта, оцета и меда, защото това е много индивидуално. Просто я подправете така, че да е леко кисело-сладка, а същевременно приятна на сол. Кипнете всичко.

*  Нарежете смокините на половинки, сложете ги в плитък съд и ги залейте с врялата марината. Оставете ги да преседят в нея 2-3 часа.






*  Изцедете смокините от маринатата и ги сложете в тавичка за печене. Нарежете сиренето на кубчета и го разпределете върху тях. Поръсете с ядките, полейте със зехтина и запечете ястието в силна фурна за половин час или докато вие прецените.







*  При сервиране поръсете с малко балсамова редукция. Да ви е сладко!


.


вторник, 14 септември 2010 г.

Шоколадово кексово руло






Рулото, което ви предлагам всъщност е най-обикновен кекс с крем ганаш. Но мисля, че начинът на оформяне е този, която може да събуди любопитството ви.

Продукти:

70 г меко масло
100 г пудра захар
2 яйца
100 г настърган шоколад
100 мл прясно мляко
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
ванилия

крем ганаш:

120 г течна сметана
250 г натурален шоколад
ванилия
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция

Приготвяне:

*  Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците , настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци.

*  Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно му придайте нужната форма, като изрежете кривите части.

*  За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад, рома и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък дрем. Ако обичате по-сладко добавете малко захар на вкус. Охладете.

*  Сглобете рулото: Нарежете изпечения кекс на филийки. Слепете с ганаша шоколадовите филийки. Увийте всичко на стегнато руло в найлоново фолио. Оставете за 1 час в хладилника, за да се стегне крема.

 


*  Развийте десерта от фолиото и гарнирайте по ваш вкус. Като се разреже рулото изглежда като напълнено с крем. А когато срежете парчето напречно се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст може да намажете филийките с бял маслен крем. Съхранявайте на стайна температура, а не в хладилник.  Да ви е сладко!



събота, 21 август 2010 г.

Чаен плодов сладкиш





Продукти

80 г меко масло
100 г захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. ситно настъргана портокалова кора
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол

брашно за доизмесване
кафява захар за поръсване

500 г микс от плодове по избор




Приготвяне

* Разбийте добре маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте ги с маслената смес. Отделете половината от полученото тесто.

* Към останалото тесто сипете постепенно по малко брашно и омесете на мека топка. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Разстелете върху нея тестото като равномерно го разнесете с пръсти. Направете малък борд. Надупчете маслената кора с вилица.

 * Почистете и нарежете избраните от вас плодове на малки парченца.
 





* Объркайте ги и ги сипете върху кората. Посипете ги обилно със захар. С лъжица сипете отделеното кексово тесто тук там така, че да останат и празни пространства.




* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Проверявайте с клечка дали се е изпекло кексовото тесто отгоре. Ако сладкиша започне много бързо да прегаря  го покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.

* Сервирайте сладкиша добре охладен поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!










Адаптирано от тук. Промених нещата като реших да доизмеся с малко брашно тестото за основата. Предпочетох я по-тънка и хрупкава, а не мека и дебела като традиционното тесто за сладкиш. Получи се невероятно приятен и свеж десерт.







.

понеделник, 16 август 2010 г.

Редено

 



Продукти за 4 порции

800 г шарено свинско месо без кост
патладжан
тиквичка
стар лук
домати
чесън
сол и черен пипер на вкус
мащерка, риган, розмарин или подправки по избор






Приготвяне

*  Нарежете зеленчуците на кръгчета, а месото на парчета с тяхната големина. Посолете месото, поръсете го с пипер и подправки. Наредете продуктите изправени  в гювеч като ги редувате.






*  Полейте с малко олио, посолете още малко и отгоре нахвърлете нарязан на филийки чесън. Сложете няколко клончета свежи подправки,захлупете гювеча и печете на среден огън около 2 часа  докато зеленчуците и месото придобият приятен загар. Не наливайте никаква друга течност. Зеленчуците пускат достатъчно вода и е добре ястието да не е воднисто, а да остане на мазнинка.






*  Сервирайте, като внимателно извадите  ред месо със зеленчуци. Да ви е сладко!


петък, 13 август 2010 г.

Пилешки кексчета в кори за баница




   Във всеки дом  се случва да остане печено пиле с гъби от обяд или вечеря. После, на следващият ден ... хем го ядеш, хем не ти се хапва,защото вече не е така вкусно. И тогава се чудиш какво да го правиш. Има много варианти и аз  съм виждала не един. Сега искам да ви представя моето решение за останало вчерашно печено. Закуска, предястие, лека вечеря ... кой както прецени. И така .....



Продукти

няколко кори за баница
течно масло за намазване

2 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1/2 ч.ч.олио
количество брашно за кексово тесто
1/2 ч.л.бакпулвер
1 ч.ч. накъсано пилешко печено с гъби
1 скилидка пресован чесън
1 ч.л.мащерка
сол и черен пипер на вкус






Приготвяне

*  Намажете формички за крем карамел или мъфини с масло. Нарежете корите на квадрати с големина около 15см и леко ги намаслете. Сложете квадратите в намазаните чашки като ги застъпвате. В една формичка трябва да има 3-4 пласта кори.






*  Разбийте с тел яйцата и добавете млякото.Разбъркайте и сипете олиото. Добавете брашното,предварително пресято с бакпулвера. Овкусете със сол и пипер.

*  Подправете месото и гъбите с мащерката и чесъна и ги прибавете към кексовото тесто.






  * Сипете го в подготвените с кори за баница формички и изпечете до готовност в предварително загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!






  Разбира се,може да направите кексчетата и с друг пълнеж - шунка, зеленчуци, ядки, сирена и т.н. Не упоменавам точното количство брашно, тъй като не съм го мерила. На снимката виждате каква е нужната гъстота като за стандртно кексово тесто.






.

четвъртък, 5 август 2010 г.

Патé от пилешки дробчета с портокалово желе



Продукти

400 г пилешки дробчета
12 5г масло
1/2 глава стар лук
1 ч.л. суха мащерка
1/4 ч.л. индийско орехче
1-2 пресни манатарки или 20 г сушени
2 с.л. коняк
1/2 ч.ч.течна готварска сметана
сол и черен пипер на вкус

2 портокала
10 г  желатин ( 1 пакетче )





Приготвяне

*  Задушете в половината масло ситно нарязаният лук докато побелее и поомекне малко. Сложете дробчетата и нарязаните гъби (ако са сушени първо ги накиснете в топла вода да омекнат ), мащерката, малко настъргана портокалова кора и овкусете със сол и пипер. Добавете коняка и ако желаете фламбирайте. Дробчетата трябва да останат меки с розова вътрешност, затова не ги гответе много дълго.

*  Сипете горещите дробчета в тесен дълбок съд и добавете към тях останалото масло и сметаната. Пасирайте всичко много добре докато получите пухкава гладка смес. Ползвайте пасатор или високооборотен блендер.

*  Оставете крема от дробчета да се охлади. Покрийте дъното и стените на избрания от вас съд с найлоново фолио. Сипете вътре пастета и загладете добре. Ползвайте найлон, ако после искате да извадите пастета и да го сервирате в друг съд или върху дъска, иначе не е нужно да правите това.

*  Изцедете портокалите и прецедете сока. Стопете желатина на водна баня в малко вода и го смесете със сока. Оставете го в хладилника леко да желира, след което го изсипете върху патéто. Оставете съда в хладилника поне за 3 часа.

*  Преди да сервирате извадете патéто от съда заедно с найлона и го отстранете внимателно. Върнете пастета обратно в съда и сервирайте с подходящ хляб.






 Пастета е взаимстван от тук, но всъщност го поизмених доста. Много вкусно стана, ароматно, леко и изискано предястие. Да ви е сладко!



.