Рулото, което ви предлагам всъщност е най-обикновен кекс с крем ганаш. Но мисля, че начинът на оформяне е този, която може да събуди любопитството ви.
Продукти:
70 г меко масло
100 г пудра захар
2 яйца
100 г настърган шоколад
100 мл прясно мляко
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
ванилия
крем ганаш:
120 г течна сметана
250 г натурален шоколад
ванилия
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
Приготвяне:
* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците , настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци.
* Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно му придайте нужната форма, като изрежете кривите части.
* За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад, рома и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък дрем. Ако обичате по-сладко добавете малко захар на вкус. Охладете.
* Сглобете рулото: Нарежете изпечения кекс на филийки. Слепете с ганаша шоколадовите филийки. Увийте всичко на стегнато руло в найлоново фолио. Оставете за 1 час в хладилника, за да се стегне крема.
Йоли,
ОтговорИзтриванеотдавна не беше писала, но се завръщаш с гръм и трясък :) Честита нова визия на блога, честит и нов фотоапарат, ако има такъв, но снимките са много добри.
А за рулото, какво да кажа...прелестно и много шоколадово. Изглежда невероятно.
Поздравления!
Хей, какво интересно и мноого шоколадово руло!
ОтговорИзтриванеНовият вид на блога ми харесва много!
Хубава, вкусна и безгрижна есен Йоли!
Такава прелест е това руло!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, изпълнение и снимки, Йоли!
Не съм по сладкото, а ми се хапва, но съм на диетаааа. Ще се задоволя засега с гледане, но по някой повод непременно ще го направя.
Благодаря ти, за тази прелест!
Сърдечни поздрави и пожелание за цветни дни от мен!
Миличка, какво да ти кажа : голямо преглъщане падна :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно щоколадово изкушение!
Прегръдки и хубав ден!
Чудесно шоколадово изкушение, Йоли!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е и новата визия на блога!
Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат ден :-)
Прекрасно предложение, Йоли!
ОтговорИзтриванеRадвам се да видя, че пишеш отново /може би вече в BG/.
Впечатляваща нова визия на блога, както и изключително изразителни снимки.
Поздрав и много усмивки, Диана
Благодаря от сърце момичета.Радвам се,че ви хареса рулото.Хубав ден на всички.
ОтговорИзтриванеМале,малеее,че вкусноооо,мммм,страхотна си!!!!
ОтговорИзтриванеПотрясающе красиво и вкусно! Замечательное исполнение и фотография!
ОтговорИзтриванеЯ тоже так сделаю!
Siskus,радвам се,че ти допада рулото.Благодаря ти много мила.
ОтговорИзтриванеleostrog,большое спосибо!
Страшно идейно както винаги, много шоколадово и невероятно красиво! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ани.Май наистина стана много шоколадово.Наистина може да се смени крема с бял....ще стане контраднто и вкусно!
ОтговорИзтриванеДнес направих рулото , и мъжа ми каза че е достойно за 5 звезден хотел. Сервирах го със сладко от диви ягоди и топка сметанов сладолед.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.
Е това е вече коментар за изчервяване ... Много,много благодаря и да ви е сладко.А сладко от диви ягоди просто обожавам.Хапни една лъжичка за мен,мммм.....
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта! Веднага я открадвам за коледното парти в офиса :)) Само да питам - каква е украсата на рулото на снимката? :)
ОтговорИзтриванеZdravei Yoli, Parvo da te pozdravq za hubaviq blok koito si napravila, chudesen e,a receptata shte q probvam izglejda mnogo vkusno obujavam shokoladovi deserti :)) i ako nqmash nishto protiv da q poblikuvam v moq blog, koito e savsem nov.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи,Ели.Разбира се,че можеш да публикуваш всичко,което ти харесва.Рецептите ми затова са публични - за да се ползват от всеки,кой както намери за добре.Дано ти хареса рулото.
ОтговорИзтриванеЙоли, моите поздравления и за тази рецепта! Уникално е това шоколадово руло:) Получи се много добре, използвах актуалните за сезона портокали и мандарини за украса;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти още веднъж, че те има и че ни поднасяш страхотните си идеи с толкова професионализъм и изтънченост!
Прегръдки!
Ема
А ето и линк към снимка на това руло :) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2562379110112&set=a.1333875998302.2045044.1573121730&type=3&theater
ОтговорИзтриванеЧудно ти е станало рулото,Еми! И снимките са невероятни ... леле,какъв колаж! С портокали е сатнало още по-слънчево.Благодаря ти мила моя!Да ви е сладко и весели празници!
ОтговорИзтриванеЙоли, рулото спечели цялото ми семейство!Божествено шоколадово е!
ОтговорИзтриванеНали?И аз обичам божествено шоколадовите сладкиши.Благодаря ти от сърце мила.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеzdraвей йоли,били ми обяснила разликата между използваните сметани за ганаш,защото срещам различно,подсладена или неподсладена сладкарска,за готвене и т.н имам в предвид има ли значение каква точно трябва да се използва,тази която се разбива или тази за готвене,че се обърквам и се чудя каква трябва да си купя....
ОтговорИзтриванеРазбира се,че ще ти обясня.с най-голямо удоволствие.От сметаните,които продават за ганаш не стават само квасената и тази,която е за кафе.Всички течни сметани в кутии са идеални,независимо дали са растителни или млечни.Е,много ясно,с млечни е къде къде по-хубаво.Няма значение и дали е подсладени или не.Винаги можеш да добавиш малко захар в топлия ганаш, ако не ти се стори достатъчно сладък.Давай смело,чудно ще стане!Това е най-лесния и вкусен крем на света!
ОтговорИзтриванемного много благодаря,ганашът стана великолепен,шприцовах го върху девилс фууд къпкейкчета и се комбинира страхотно.обожавам да гледам и чета с какво вдъхновение работиш,поолзвам доста от твоите неща и досега нямам провал.Страхотна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Дени.Радвам се,че се получават вкусни нещата,които опитваш от блога ми.Да ти е сладко.Много си мила!
ОтговорИзтриванеНу какая прелесть неописуемая,что ни рецепт,то шедевр .....
ОтговорИзтриванеБольшое спосибо!Желаю Вам доброво апетита.
ОтговорИзтриванеЙоли, мисля днес зя този светъл празник да приготвя това твое шоколадово изкушение. Реших между парчетата да редувам шоколадов ганаш и фъстъчено масло, а отгоре вместо плодове, да покрия с бонбонки М&М`s, за да се хареса повече на децата... От както те следя тук и по ТВ ми действаш като наркотик, не минава ден без да проверя страничката ти в facebook и блога ти :))) Не знам има ли нужда да казвам и аз, колко си страхотна, положителна, усмихната... продължавай все така да ни зареждаш :Р Поздрави!!! Краси Желязкова
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Краси! Толкова ме зарадва коментарът ти! Весел празник ви желая. С тези слънчеви бонбонки сладкишът направо ще блесне!Браво за идеята!
ОтговорИзтриванеIoli zdr :) mn mi haresva bloga ti vseki den go razglejdam. Dori Sam pravila nqkoi ot receptite ti I vinagi sa mi se poluchavali. Iskam da te popitam s technata smetana Na hopla shte stane li ? Aa ako iskam da e bql ganaja bql shokolad li da sloja ??? Celuvki. Viktoria
ОтговорИзтриванеМного си мила,Вики.Благодаря ти.Да,няма проблем да използваш Хопла в рецептата.И разбира се,ще получиш бул ганаш,ако сложиш бял шоколад.Само имай предвид,че ще ти е нужно по-голямо количество бял шоколад отколкото черен.Иначе няма да стегне.Почти с 1/2 трябва да го увеличиш.Ще стане много сладко обаче,не ползвай подсладена сметана.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Излишно е да казвам колко прекрасно изглежда рулото. Още повече като се има предвид, че моето семейство е фен на мнооого шоколадовите сладкиши. Искам да изпълня рецептата във вид на торта, та затова искам да те попитам количеството за блата ще бъде ли достатъчно, за да направя два блата за торта. За ганаша мога да се ориентирам, защото и друг път съм правила. Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЙоли, искам да направя тази рецепта във формата на торта. Можеш ли да ми кажеш, ще стигне ли количеството на сместа за два блата за торта. За ганаша мога да се ориентирам, защото и друг път съм го правила. Благодаря
ОтговорИзтриванеО,да.Това си е кексово тесто.От него тъкмо ще излязат 2 прекрасни тънки блата.За торта не трябва да са много дебели.Много добра идея!Благодаря и да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеЗдравей :)))
ОтговорИзтриванеискам твоя съвет :)
Смятам да направя това прекрасно руло за рождение ден на приятелка, но ден денят е в работна вечер и следователно аз трябва да се потрудя над него от предния ден да го съхранявам в хладилник . Въпросът ми е дали ако го направя сглобя и залея с остатъка от ганаша , това забележително руло ще издържи в хладилник и съответно дали вкусът му ще е добър :)
Благодаря ти :))))))))
Много се радвам,че си решила да го опиташ.Изобщо няма проблем,можеш да го приготвиш изцяло и няколко дена предварително,не само един.Трайна е тази рецепта и наистина подходяща да се направи предварително.Да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Направих рулото във формата на торта. Стана превъзходна. Всичките гости много я харесаха. Единственото, което добавих е леко сиропиране на блатовете с карамелизирано мляко.
ОтговорИзтриванеАх, че ми хареса това с карамелизираното малко! Браво, страхотна идея! Поздравявам те от сърце и още повече благодаря ! Бъди ми здрава!
ОтговорИзтриванеЗдравей,радвам се,че харесваш рецептата,а още повече ще се радвам,ако я опиташ.Тестото е като кексово,достатъчно е плътно и търпи захарно покритие.От тази доза ще излязат 2 блата.Направи още една за втория етаж и готово.Благодаря ти за хубавите думи и доверието и приятно готвене.
ОтговорИзтриванеСкъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеАз съм тази, която редовно опитва твои рецепти и всеки път съм очарована от резултата. Приготвих рулото преди няколко седмици, но съм забравила да ти напиша отзив и сега, когато седнах да ти напиша за карамеления ябълков сладкиш се сетих, че не съм Ти Благодарила за тази превъзходна рецепта. Рулото се получи невероятно вкусно и красиво. Всички си мислят, че е напълнено с крем. Със сигурност ще го приготвям още много пъти. Благодаря Ти от сърце и се прекланям пред талантите и фантазията, които притежаваш :-) С радост бих присъствала на кулинарните Ти изяви, които правиш на живо, но за съжаление не живея в България.
Желая Ти, хубава вечер и още много кулинарни и музикални успехи :-)
Ах,че хубаво!Благодаря ти много,мила.Много ме зарадва!Да ви е сладко на всички,благодаря ти!
ОтговорИзтриваненевероятно руло.Харесват го вкъщи много.Едно голямо благодаря.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесва. Благодаря ти от сърце за хубавите думи!
ИзтриванеЗдравей, Йоли.
ОтговорИзтриванеКолко време трябва да се пече, ако се прави в по-голяма Горна и се пече наведнъж?
Илина
Здравей и от мен. Не-повече от 10 мин. допълнително. Не мога да кажа точно, но максимум 40 мин. Най-добре е да проверяваш с клечка, нали знаеш? Като най-нормален кекс. Това никога няма да те подведе. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.
Изтриване