вторник, 14 септември 2010 г.

Шоколадово кексово руло






Рулото, което ви предлагам всъщност е най-обикновен кекс с крем ганаш. Но мисля, че начинът на оформяне е този, която може да събуди любопитството ви.

Продукти:

70 г меко масло
100 г пудра захар
2 яйца
100 г настърган шоколад
100 мл прясно мляко
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
ванилия

крем ганаш:

120 г течна сметана
250 г натурален шоколад
ванилия
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция

Приготвяне:

*  Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците , настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци.

*  Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно му придайте нужната форма, като изрежете кривите части.

*  За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад, рома и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък дрем. Ако обичате по-сладко добавете малко захар на вкус. Охладете.

*  Сглобете рулото: Нарежете изпечения кекс на филийки. Слепете с ганаша шоколадовите филийки. Увийте всичко на стегнато руло в найлоново фолио. Оставете за 1 час в хладилника, за да се стегне крема.

 


*  Развийте десерта от фолиото и гарнирайте по ваш вкус. Като се разреже рулото изглежда като напълнено с крем. А когато срежете парчето напречно се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст може да намажете филийките с бял маслен крем. Съхранявайте на стайна температура, а не в хладилник.  Да ви е сладко!



47 коментара:

  1. Йоли,
    отдавна не беше писала, но се завръщаш с гръм и трясък :) Честита нова визия на блога, честит и нов фотоапарат, ако има такъв, но снимките са много добри.
    А за рулото, какво да кажа...прелестно и много шоколадово. Изглежда невероятно.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, какво интересно и мноого шоколадово руло!
    Новият вид на блога ми харесва много!
    Хубава, вкусна и безгрижна есен Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Такава прелест е това руло!
    Страхотна рецепта, изпълнение и снимки, Йоли!
    Не съм по сладкото, а ми се хапва, но съм на диетаааа. Ще се задоволя засега с гледане, но по някой повод непременно ще го направя.
    Благодаря ти, за тази прелест!
    Сърдечни поздрави и пожелание за цветни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Миличка, какво да ти кажа : голямо преглъщане падна :)
    Страхотно щоколадово изкушение!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно шоколадово изкушение, Йоли!
    Страхотна е и новата визия на блога!

    Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно предложение, Йоли!
    Rадвам се да видя, че пишеш отново /може би вече в BG/.
    Впечатляваща нова визия на блога, както и изключително изразителни снимки.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря от сърце момичета.Радвам се,че ви хареса рулото.Хубав ден на всички.

    ОтговорИзтриване
  8. Мале,малеее,че вкусноооо,мммм,страхотна си!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Потрясающе красиво и вкусно! Замечательное исполнение и фотография!
    Я тоже так сделаю!

    ОтговорИзтриване
  10. Siskus,радвам се,че ти допада рулото.Благодаря ти много мила.

    leostrog,большое спосибо!

    ОтговорИзтриване
  11. Страшно идейно както винаги, много шоколадово и невероятно красиво! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Ани.Май наистина стана много шоколадово.Наистина може да се смени крема с бял....ще стане контраднто и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  13. Днес направих рулото , и мъжа ми каза че е достойно за 5 звезден хотел. Сервирах го със сладко от диви ягоди и топка сметанов сладолед.
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  14. Е това е вече коментар за изчервяване ... Много,много благодаря и да ви е сладко.А сладко от диви ягоди просто обожавам.Хапни една лъжичка за мен,мммм.....

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна рецепта! Веднага я открадвам за коледното парти в офиса :)) Само да питам - каква е украсата на рулото на снимката? :)

    ОтговорИзтриване
  16. Zdravei Yoli, Parvo da te pozdravq za hubaviq blok koito si napravila, chudesen e,a receptata shte q probvam izglejda mnogo vkusno obujavam shokoladovi deserti :)) i ako nqmash nishto protiv da q poblikuvam v moq blog, koito e savsem nov.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти за хубавите думи,Ели.Разбира се,че можеш да публикуваш всичко,което ти харесва.Рецептите ми затова са публични - за да се ползват от всеки,кой както намери за добре.Дано ти хареса рулото.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, моите поздравления и за тази рецепта! Уникално е това шоколадово руло:) Получи се много добре, използвах актуалните за сезона портокали и мандарини за украса;)

    Благодаря ти още веднъж, че те има и че ни поднасяш страхотните си идеи с толкова професионализъм и изтънченост!

    Прегръдки!

    Ема

    ОтговорИзтриване
  19. А ето и линк към снимка на това руло :) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2562379110112&set=a.1333875998302.2045044.1573121730&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
  20. Чудно ти е станало рулото,Еми! И снимките са невероятни ... леле,какъв колаж! С портокали е сатнало още по-слънчево.Благодаря ти мила моя!Да ви е сладко и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, рулото спечели цялото ми семейство!Божествено шоколадово е!

    ОтговорИзтриване
  22. Нали?И аз обичам божествено шоколадовите сладкиши.Благодаря ти от сърце мила.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  23. zdraвей йоли,били ми обяснила разликата между използваните сметани за ганаш,защото срещам различно,подсладена или неподсладена сладкарска,за готвене и т.н имам в предвид има ли значение каква точно трябва да се използва,тази която се разбива или тази за готвене,че се обърквам и се чудя каква трябва да си купя....

    ОтговорИзтриване
  24. Разбира се,че ще ти обясня.с най-голямо удоволствие.От сметаните,които продават за ганаш не стават само квасената и тази,която е за кафе.Всички течни сметани в кутии са идеални,независимо дали са растителни или млечни.Е,много ясно,с млечни е къде къде по-хубаво.Няма значение и дали е подсладени или не.Винаги можеш да добавиш малко захар в топлия ганаш, ако не ти се стори достатъчно сладък.Давай смело,чудно ще стане!Това е най-лесния и вкусен крем на света!

    ОтговорИзтриване
  25. много много благодаря,ганашът стана великолепен,шприцовах го върху девилс фууд къпкейкчета и се комбинира страхотно.обожавам да гледам и чета с какво вдъхновение работиш,поолзвам доста от твоите неща и досега нямам провал.Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Дени.Радвам се,че се получават вкусни нещата,които опитваш от блога ми.Да ти е сладко.Много си мила!

    ОтговорИзтриване
  27. Ну какая прелесть неописуемая,что ни рецепт,то шедевр .....

    ОтговорИзтриване
  28. Большое спосибо!Желаю Вам доброво апетита.

    ОтговорИзтриване
  29. Йоли, мисля днес зя този светъл празник да приготвя това твое шоколадово изкушение. Реших между парчетата да редувам шоколадов ганаш и фъстъчено масло, а отгоре вместо плодове, да покрия с бонбонки М&М`s, за да се хареса повече на децата... От както те следя тук и по ТВ ми действаш като наркотик, не минава ден без да проверя страничката ти в facebook и блога ти :))) Не знам има ли нужда да казвам и аз, колко си страхотна, положителна, усмихната... продължавай все така да ни зареждаш :Р Поздрави!!! Краси Желязкова

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти мила Краси! Толкова ме зарадва коментарът ти! Весел празник ви желая. С тези слънчеви бонбонки сладкишът направо ще блесне!Браво за идеята!

    ОтговорИзтриване
  31. Ioli zdr :) mn mi haresva bloga ti vseki den go razglejdam. Dori Sam pravila nqkoi ot receptite ti I vinagi sa mi se poluchavali. Iskam da te popitam s technata smetana Na hopla shte stane li ? Aa ako iskam da e bql ganaja bql shokolad li da sloja ??? Celuvki. Viktoria

    ОтговорИзтриване
  32. Много си мила,Вики.Благодаря ти.Да,няма проблем да използваш Хопла в рецептата.И разбира се,ще получиш бул ганаш,ако сложиш бял шоколад.Само имай предвид,че ще ти е нужно по-голямо количество бял шоколад отколкото черен.Иначе няма да стегне.Почти с 1/2 трябва да го увеличиш.Ще стане много сладко обаче,не ползвай подсладена сметана.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей, Йоли! Излишно е да казвам колко прекрасно изглежда рулото. Още повече като се има предвид, че моето семейство е фен на мнооого шоколадовите сладкиши. Искам да изпълня рецептата във вид на торта, та затова искам да те попитам количеството за блата ще бъде ли достатъчно, за да направя два блата за торта. За ганаша мога да се ориентирам, защото и друг път съм правила. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  34. Йоли, искам да направя тази рецепта във формата на торта. Можеш ли да ми кажеш, ще стигне ли количеството на сместа за два блата за торта. За ганаша мога да се ориентирам, защото и друг път съм го правила. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  35. О,да.Това си е кексово тесто.От него тъкмо ще излязат 2 прекрасни тънки блата.За торта не трябва да са много дебели.Много добра идея!Благодаря и да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей :)))
    искам твоя съвет :)
    Смятам да направя това прекрасно руло за рождение ден на приятелка, но ден денят е в работна вечер и следователно аз трябва да се потрудя над него от предния ден да го съхранявам в хладилник . Въпросът ми е дали ако го направя сглобя и залея с остатъка от ганаша , това забележително руло ще издържи в хладилник и съответно дали вкусът му ще е добър :)
    Благодаря ти :))))))))

    ОтговорИзтриване
  37. Много се радвам,че си решила да го опиташ.Изобщо няма проблем,можеш да го приготвиш изцяло и няколко дена предварително,не само един.Трайна е тази рецепта и наистина подходяща да се направи предварително.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря ти, Йоли! Направих рулото във формата на торта. Стана превъзходна. Всичките гости много я харесаха. Единственото, което добавих е леко сиропиране на блатовете с карамелизирано мляко.

    ОтговорИзтриване
  39. Ах, че ми хареса това с карамелизираното малко! Браво, страхотна идея! Поздравявам те от сърце и още повече благодаря ! Бъди ми здрава!

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей,радвам се,че харесваш рецептата,а още повече ще се радвам,ако я опиташ.Тестото е като кексово,достатъчно е плътно и търпи захарно покритие.От тази доза ще излязат 2 блата.Направи още една за втория етаж и готово.Благодаря ти за хубавите думи и доверието и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  41. Скъпа, Йоли!

    Аз съм тази, която редовно опитва твои рецепти и всеки път съм очарована от резултата. Приготвих рулото преди няколко седмици, но съм забравила да ти напиша отзив и сега, когато седнах да ти напиша за карамеления ябълков сладкиш се сетих, че не съм Ти Благодарила за тази превъзходна рецепта. Рулото се получи невероятно вкусно и красиво. Всички си мислят, че е напълнено с крем. Със сигурност ще го приготвям още много пъти. Благодаря Ти от сърце и се прекланям пред талантите и фантазията, които притежаваш :-) С радост бих присъствала на кулинарните Ти изяви, които правиш на живо, но за съжаление не живея в България.
    Желая Ти, хубава вечер и още много кулинарни и музикални успехи :-)

    ОтговорИзтриване
  42. Ах,че хубаво!Благодаря ти много,мила.Много ме зарадва!Да ви е сладко на всички,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  43. невероятно руло.Харесват го вкъщи много.Едно голямо благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви харесва. Благодаря ти от сърце за хубавите думи!

      Изтриване
  44. Здравей, Йоли.
    Колко време трябва да се пече, ако се прави в по-голяма Горна и се пече наведнъж?
    Илина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Не-повече от 10 мин. допълнително. Не мога да кажа точно, но максимум 40 мин. Най-добре е да проверяваш с клечка, нали знаеш? Като най-нормален кекс. Това никога няма да те подведе. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване