събота, 27 ноември 2010 г.

Козуначено ябълково руло





За това вкусно козуначено руло може да приготвите пълнеж от печени ябълки на фурна. В този случай ги нарежете на половинки, напълнете ги със захар и изпечете докато се карамелизират. Би се получило чудесно и с печени круши или дюли.

Продукти:

150-170 г брашно
40 г стопено масло
1 яйце
75 мл прясно мляко
40 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
20 г прясна мая

пълнеж:

2 ябълки
3 с.л. захар
20 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон или портокал
30 г ядки по избор
2 с.л.стафиди

Приготвяне:

* Разтворете маята в леко затопленото мляко. Прибавете захарта, яйцата и разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Сипете маслото. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно за доизмесване. Оставете тестото на топло да втаса.

* Нарежете ябълките на едро и почистете от семките. Не ги белете. Ароматът идва точно от кората, а и тя ще запази целостта на парчетата. Карамелизирайте ги със захарта и маслото. Добавете лимоновата кора, стафидите и ядките.

* Разточете тестото на правоъгълна кора. Нарежете страниците му на ленти без да стигате до средата. В средата наредете ябълковия пълнеж. Оформете  всичко на руло, като преплитате лентите диагонално една върху друга. Подгънете краищата на тестото навътре.




* Намажете рулото с малко разбито яйце и оставете да втаса отново за 15-20 минути. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 35-40 минути. След двадесетата минута може да покриете рулото с фолио за да не прегаря отгоре. Сервирайте сладкиша леко топъл. Да ви е сладко!

 





петък, 19 ноември 2010 г.

Два кестенови сладкиша

  Любимо лакомство са печените кестени. Навяват ми детските спомени в Бургас, когато в студените зимни дни циганите печаха в мангалите кестени на Тройката. Умирах баща ми да ми купи фунийка с кестени, а те да  горят  пръстите ми  от нетърпението  да ги обеля и хапна... Боже, колко беше хубаво ... Никога няма да забравя уханието ми.

  Днес искам да ви предложа два варианта на сладкиши с кестени. Рецептите са френски, а аз на свой ред ги знам от мой приятел и колега, който е вълшебен кулинар. Благодаря Ники, мисля, че и на читателите ми ще допаднат тези сладки изкушения с кестени.

   Преди да видите рецептите искам да ви кажа как аз приготвям пресните кестени на пюре. Разрязвам измитите кестени с остър нож в средата доста дълбоко. Слагам ги в силна загрята фурна за 10мин. докато се отворят. Кестените просто "разцъфват", както виждате на снимката.





  След това ги обелвам. Запомнете, че кестените се белят лесно само, ако са топли. Като изстинат става по-трудно.






  Обелените кестени сварявам във вода до пълното им омекване. Изцеждам ги и пасирам на гладко пюре с пасатор още докато са горещи. Ако са студени непременно ги затоплете отново преди да ги пасирате. За да стане гладко пюрето добавете в него малко масло, сметана или прясно мляко за да олекотите сместа и да може по-лесно да се пасира. Можете и направо да сварите кестените, след това да ги разрежете и извадите вътрешността с лъжичка, но аз предпочитам първият начин. А ако въобще не ви се занимава, просто си купете готово кестеново пюре от по-големите хранителни магазини. Лично аз не го харесвам, тъмно е на цвят и е доста блудкаво според моя вкус. Затова предпочитам свежото ароматно прясно кестеново пюре. От 1кг кестени се получава приблизително 700г пюре.  Ако ви се заиграва и на вас ... ето и моите две предложения ...





КЕСТЕНИ ПО ЛИОНСКИ








Продукти

500г кестеново пюре
150г захар
90г масло
3 яйца
2 с.л.ром или ромова есенция
2 ванилии

Глазура

100г черен шоколад
200г течна сметана
50г бял шоколад

Приготвяне

* Пасирайте до гладкост топлите кестени с маслото и 100г от захарта. Прибавете жълтъците и ароматите. Оставете крема да изстине. Разбийте белтъците на сняг,добавете постепенно останалата захар и доразбийте докато тя се стопи. Прибавете белтъците с внимателно бъркане към кестеновата смес. Намажете кръгла форма 22-24см с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете в загрята слаба фурна на 140* за около 40 мин.






* Оставете изпеченият сладкиш добре да се охлади.







* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца.Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади. На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект.









* Може да сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед. Да ви е сладко!





КЕСТЕНОВ СЛАДКИШ С ШОКОЛАД







Продукти

500г кестеново пюре
100г натурален шоколад
100г захар
1 каф.ч.силно еспресо
60г масло
2 ванилии

Глазура

100г натурален шоколад
150 г печени безсолни лешници
 2 с.л.светли стафиди

квасена сметана

Приготвяне

* В малка тенджерка сипете кафето, захарта, маслото и шоколада. Стопете всичко като бъркате постоянно. Веднага изсипете сместа при топлото кестеново пюре и добавете ванилията. С пасатор пюрирайте на хубав гладък крем. Оставете го да изстине и го сипете в малка тавичка, намазана с масло.







* Загладете крема и го оставете за 1 час в хладилника да стегне. След това го поръсете с ядките и стафидите и залейте със стопения на водна баня шоколад. Охладете сладкиша много добре преди да го разрежете поне за 4-5 часа. Сервирайте с малко неподсладена квасена сметана. Да ви е сладко!







.

вторник, 16 ноември 2010 г.

Крем супа от карфиол




Продукти

1 глава карфиол
1 глава лук
50г масло
100мл сухо бяло вино
200мл прясно мляко
2 кубчета зеленчуков бульон
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
4 с.л.квасена сметана
200г  крема сирене с билки
200г нарязана шунка
сок от  1/2 лимон
сол и черен  пипер на вкус

 Приготвяне

* Задушете лука в маслото докато добие стъклен цвят. Поръсете с брашното,натрошете бульончетата и разбъркайте. Налейте виното и малко вода. Оставете малко да поври за да се изпари остротата на алкохола.

* Накъсайте карфиола на розички. Отделете 1 ч.ч.от тях настрани. Сипете карфиола при лука,долейте малко прясно мляко и вода колкото да се покрие и сварете на среден огън до пълно омекване.

* Пасирайте карфиола до гладкост и добавете сиренето, останалото мляко, сметаната и индийското орехче. Разбъркайте. Всичко ще се разтопи от горещата супа. Разредете с вода до желаната от вас гъстота и овкусете със сол и черен пипер.

* Върнете супата на котлона и сипете в нея отделените цветчета карфиол и шунката. Варете 5 мин. за да останат парченцата хрупкави.  Сервирайте супата подправена с лимонов сок. Да ви е сладко!



сряда, 10 ноември 2010 г.

Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем



   
Прекрасни ароматни български ябълки. Сега е момента да им се насладим и да приготвим нещо сладичко. Обичам ги печени, леко карамелизирани и сочни. Така уханието  им се разгръща още повече. Бях решила да направя някакъв крем с тях, а то се получи сладкиш. Много, много вкусен. Лек, с хрупкава коричка и сочен вътре. Опитайте го !



Продукти

тесто

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2 ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2 ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

1 пакетче ванилов инстантен крем
2 яйца
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
захар на вкус


Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка, посипете ги със захарта, сложете маслото и лимоновата кора, полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* Изсипете пакетчето крем в купа, сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната, а след това и млякото. Овкусете със захар според вкуса ви.

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!




събота, 6 ноември 2010 г.

Желиран крем с карамелени плодове




Продукти


500 мл прясно мляко
500 мл  течна сметана
8 жълтъка
12 с.л.захар

2 ванилии
2 пакетчета желатин  др.Йоткер (20 г)

За соса

1 ч.ч.захар
2 с.л.масло
1 ч.ч.гореща вода
кора от 1/2 лимон
2 с.л.бренди
1 ч.л.нишесте

праскови
сини сливи
круши

Приготвяне

* Смесете млякото, сметаната и захарта. Разбийте добре жълтъците с ванилията и ги добавете към млечната смес. Сварете крем докато започне да лепне по лъжицата и да оставя следа. Поръсете върху него желатина. Не е нужно да го разтваряте предварително. Той ще се стопи от горещия крем. Махнете от огъня и разбъркайте много добре. Оставете крема да се охлади и го сипете в купички. Приберете ги в хладилника докато крема се стегне напълно.

* Карамелизирайте захарта заедно с маслото в тефлонов съд  и бъркайте докато стане хомогенна маса. Разредете с горещата вода като бъркате непрекъснато. Внимавайте да не се изгорите, при прибавянето на водата в началото има опасност сместа за изкипи. Затова може да дръпнете за кратко съда от огъня и после отново да го върнете на него. Подправете с лимоновата кора и брендито. Варете няколко минути на тих огън. Накрая сгъстете соса с нишестето, разтворено в малко студена вода. Гъстотата на соса преценете сами както ви харесва.Ако е нужно добавете още нишесте. В края на варенето добавете плодове. Гответе 2-3 мин. Нека плодовете останат твърди, не ги преварявайте. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте крема обърнат в чинийки  полят със сос и гарниран с плодове. Да ви е сладко!




четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Моят изгубен рай - устието на Ропотамо



  Мили приятели,искам да споделя с вас болката си.Изтръгнаха част от сърцето ми,душата ми е жива рана.Знаете моята любов към устието на Ропотамо,неведнъж съм ви показвала снимки от там.Сега ще ви разкажа ...

Как денят на будителите се превърна в ден за беззаконие...

„И Христос е отишъл най-напред при рибарите, а вие ни гоните....Какво сме направили...?!

Така един от рибарите недоумяваше защо трябва да види краят на рибарското селище в устието на Ропотамо.Споменаването на Божието име тук звучеше нелепо.Държавата незнайно защо бе обявила война на част от гражданите си-обикновени рибари.  Може би виновни, в това че колибите им се намират на прекрасно място – в устието на реката и пречат на нечии бизнес мераци.

И като на война Държавата наша бе организирала акцията по суша и море, въздуха може и аз да съм го пропуснала. Срещу петдесет бараби – 150 полицаи,щитове, палки, плътен кордон и един безразличен държавен служител, дошъл да обясни, че има разпореждане от министъра.
Не ви ли звучи, като онзи позабравен израз „ по решение на първия”?!

Цинизмът и бруталността бяха взели връх, тежеше чувството за безсилие и безпомощност!
Хората питаха и единственото, което искаха бяха нормални отговори:

„Дайте ни заповеди за събаряне...”
Няма такива!

Рибарите:

-„Защо смятате, че постройките са незаконни?”

-Това не са постройки, това се води боклук, а това е акция за почистване на боклука.
Къде по света на човека който се труди, плаща данъците си и живее нормално се гледа като на боклук?!
„Кой пали нива по време на жътва?”- попита един от рибарите и продължи:

Ние чакаме сезона цяла година, а сега къде ще се подслоним след цяла нощ в морето? И друго питаха те- Колко струва на данъкопладците тази никому ненужна акция ?!
Под страшния звук от падащи стени, разбрах , че губя вяра, растеше желанието ми да ме няма, да не виждам и да не чувам.Не можех да понеса тихата мъка на тези хора. Не мога и днес да понеса прозрението, че нямам Родина. Благодаря Ви господа държавници, че направихте мен и приятелите ми чужденци и употребихте власт и държавност за собствени нужди!

Красотата на реката и нейното устие го знаете.Сега само с няколко снимки искам да ви покажа жандармерията,която се беше изсипала там,заградената река с понтони и "боклука" - шепата рибари и техните колибки.

Това не е протест от моя страна,това е вик на отчаяние.Споделям плача си с вас,защото знам,че и вие плачете безмълвно за изгубената хубост на България,за безхаберието,с което е стопанисвана. Защото знам,че и вие се отвращаване от лакомите очи на управляващите,цинизма,безскруполността и пълната им некадърност.Защото знам,че страдате наравно с мен.

Може да разгледате това прелестно място,както и да видите жандармерията,която гони шепата рибари тук.