За това вкусно козуначено руло може да приготвите пълнеж от печени ябълки на фурна. В този случай ги нарежете на половинки, напълнете ги със захар и изпечете докато се карамелизират. Би се получило чудесно и с печени круши или дюли.
Продукти:
150-170 г брашно
40 г стопено масло
1 яйце
75 мл прясно мляко
40 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
20 г прясна мая
пълнеж:
2 ябълки
3 с.л. захар
20 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон или портокал
30 г ядки по избор
2 с.л.стафиди
Приготвяне:
* Разтворете маята в леко затопленото мляко. Прибавете захарта, яйцата и разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Сипете маслото. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно за доизмесване. Оставете тестото на топло да втаса.
* Нарежете ябълките на едро и почистете от семките. Не ги белете. Ароматът идва точно от кората, а и тя ще запази целостта на парчетата. Карамелизирайте ги със захарта и маслото. Добавете лимоновата кора, стафидите и ядките.
* Разточете тестото на правоъгълна кора. Нарежете страниците му на ленти без да стигате до средата. В средата наредете ябълковия пълнеж. Оформете всичко на руло, като преплитате лентите диагонално една върху друга. Подгънете краищата на тестото навътре.
* Намажете рулото с малко разбито яйце и оставете да втаса отново за 15-20 минути. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 35-40 минути. След двадесетата минута може да покриете рулото с фолио за да не прегаря отгоре. Сервирайте сладкиша леко топъл. Да ви е сладко!
Обичам ябълки, Йоли!
ОтговорИзтриванеТова руло изглежда много красиво, ароматно и вкусно.Чудесен загар, изкушаващи снимки и презентация - страхотно предложение!
Поздрав и хубава неделя, Диана
Ей, Йоли,
ОтговорИзтриванеказвала ли съм ти, че си голяма майсторка :)
Прекрасно е предложението ти,
изпълнено перфектно с толкова изкусителни снимки!
Поздрави и хубава неделя!
Майстор си! Не само звучи вкусно, но и изглежда много изкушаващо!
ОтговорИзтриванеХммм, това прилича на вкусен козунак с плънка,от любимите ми,а по това време на годината припомня наближаването на Коледа :)
ОтговорИзтриванеКрасива плетеница, Йоли!
Aууу... невероятно е, Йоли! Златни са ръцете ти!
ОтговорИзтриванеМила приятелко, поздрави най-сърдечни от мен и пожелания за здрави, все така вкусни, уютни и усмихнати есенно-зимни дни :-)
Йоли, прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеОбожавам плодово-тестени десерти, а този обещава да е безумно вкусен :-)
Йоли, фантастични снимки и отново уханен сладкиш в твоята уютна страничка:))Много обичам ябълкови щрудели, сладкиши и десерти, а това предложение е направо страхотно. Само не знам дали бих се справила с плетката. Едва съумявам да сплета косата на дъщеря ми на плитка:))))
ОтговорИзтриванеНа това пък съм убедена за отличният му вкус. Мога смело да кажа "Замириса ми на ..Йоли" :) Отдавна се каня да го направя с маено тесто. Но мога да кажа, че и с бутер е неустоимо. Правила съм го много пъти миналата година, а тази все още не. Сега вече съм на 100% сигурна, че следващият път ще е по твоя рецепта.
ОтговорИзтриванеЧудно е Йоли!А пък фотосите не смея да коментирам, нямам смелост. Всичко при тебе подсказва уют, топлина и финес.
Това и ти желая, мила - семеен уют, топлина и любов!
П.С. Не съм аз с коремче :) 10 минути съм се смяла с глас, та се залях чак с млякото...за което и ти благодаря! Страхотна си Йоли!
Целувки!
Йоли, чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусен и изкушаващ.
В най-скоро време ще го пробвам.(((
Поздрави!(((
Йоли, много вкусно предложение. Веднага ми замириса на печени ябълчици!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря ви момичета.Като ви знам всичките какви сте ми вълшебници в кухнята ... можете да си представите колко ми е драго.Страшно ме глезите.Обичам ви.
ОтговорИзтриванеЙоли, здравей!(((
ОтговорИзтриванеТази вечер отново десертът ни беше от твоята кухня. Използвах твоята рецепта за този разкошен сладкиш- чудесен козунак с ябълки.(((
Рецептата я спазих стриктно, но омесих двойна доза. Тестото разделих на две половинки. От едната направих ябълковото руло. Другата половина я разделих на две и направих кифлички и сладки питки. В кифличките сложих сърцевина от печена ябълка и орехи, топките ги приготвих само с орехи в тестото и поръсих с маково семе.
Ако ти се гледа(((:
Рулото
http://storage1.album.bg/7f7/picture_049_f0e8d_26017380.jpg
http://storage1.album.bg/7ee/picture_055_4d06a_26017410.jpg
Кифличките
http://storage1.album.bg/b2c/picture_053_cacb5_26017394.jpg
Топките с маково семе
http://storage1.album.bg/d7c/picture_054_b51c9_26017402.jpg
Микс(((
http://storage1.album.bg/405/picture_056_2a3c4_26017418.jpg
Още веднъж благодаря за вкусната рецепта!
Поздрави!
Страхотен сладкиш! Това е любимият ми блог :)) А тестото докато го месих миришеше наистина на козунак :))
ОтговорИзтриванеКриси,правиш страхотни тестени неща.Винаги изглеждат така апетитно ... благодаря ти и днес миличка.Чудесно започва денят ми,благодарение на теб.
ОтговорИзтриванеЛучия,толкова си мила.Щастлива съм,че това е любимият ти блог.Тестото наистина наподобавя козуначеното,но си е лесничко,тъй като тук не е нужно да се премесва мазнината постепенно както при козунаците.И въобще не втасва по 1000 пъти.Е,не става на конци,ама пак си е хубаво.Благодаря ти мила.
Йоли, за пореден път очаровах всички благодарение на твоя невероятен сладкиш. Благодаря ти, за чудесните рецепти, които всеки път са невероятно вкусни и направени по един неповторим начин.
ОтговорИзтриванеКатя
Кате,аз пък за пореден път благодаря.За хубавите думи и за доверието.Направи вечерта ми по-щастлива.Сега ще сънувам само хубави неща.Благодаря и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеZdravei, Joli!
ОтговорИзтриванеPurvo bih iskala da ti se izvinq za latinecata, no v momenta nqmam kirilica na pc-to.
Qbulkovoto rulo naistina mnogo me vpechatli. Izglejda mnogo krasivo i sum sigurna, che i vkusa mu e prevuzhoden. Veche sum prigotvqla mnogo tvoi recepti i rezultata vinagi e bil otlichen. Iskam samo da popitam dali 300 gr. brashno nqma da sa malko malko za ruloto, izglejda mi dosta golqmo na snimkata, kakto i kogato raztvorq maqta v prqsnoto mlqko trqbva li da ostavq kvasa purvo da shupne ili napravo zapochvam da mesq testoto?
Mnogo Ti Blagodarq za chudnite recepti ot vse surce :-)
Здравей и ти.Благодаря ти за милите думи.
ОтговорИзтриванеНе,никак не е малко 300г брашно като за 1 руло.При това голямо руло.Хубаво е да го разточиш по-тънко за да не ядете само тесто след като се изпече. Нека има повече плънка. Няма нужда от предварителен квас,ще си втаса и така,но пък изобщо не пречи да си го напрариш,ако искаш.Ще стане още по-хубаво.Бързо става шупването на кваса,няма да ти отнеме много време.
Здравей, Йоли! Вчера направих рулото и стана прекрасно - докарах го и на плетеници, доста прилича на твоето от снимката. Сърдечно ти благодаря за рецептата и вдъхновението. Незаменима си, това е любимия ми блог.
ОтговорИзтриванеВинаги спазвам точно рецептите и твоите съвети. Този път също така се случи, но когато сложих 300 г брашно, сместа беше много рядка и независимо от това оставих я да втаса. Получи се смес дори по-рядка от тази за кекс. Тогава прибавих 100 г брашно, пак - рядка, невъзможно да се разточва кора. И така продължих - добавих общо още 300 г брашно, т.е. рулото го направих с 600 г брашно. Тестото беше меко и еластично, разточих кора и се получи голямо руло от половината тесто, от останалото направих кифлички с пълнеж от ябълки, локум. Прекрасни са!!!!! Ако имаш възможност, моля те, кажи ми къде греша, въпреки че резултата е на лице. Защо не се получи с 300 г брашно?
Благодаря ти, Йоли!
Благодаря ти, Ели! Много се радвам, че се е получило хубаво руло, въпреки неточността в рецептата. Честно казано, не помня какво съм правила. Преди много години съм я правила, знам ли какво и как съм мерила. Извини ме за притесненията, които съм ти създала. Гледам сега рецептата и може би наистина е малко брашното. Ще трябва пак да я направя, няма начин. Току що пуснах рецепта за Кулич. Погледни съставките, много са сходни като количество на тестото за руло. Със сигурност тестото става много лепкаво, но не и течно като за кекс, както при теб е станало. Принципно тези теста, в които има повече мазнина изискват по-дълго месене. От него тестото става нелепнещо и се събира чудесно на топка. Наистина не помня за рулото, но за кулича гарантирам, че вчера го правих. Ще трябва да коригирам рецептата след като я повторя. Благодаря ти, че ми обърна внимание. Светли празници ти желая!
Изтриване