вторник, 10 януари 2012 г.

Картофки Денито



    Скъпи читатели, днес  искам да ви представя един чудесен български продукт  на фирма  >Денито.  Имах удоволствието да опитам някои от асортимените им, по-точно няколко вида картофки. Приготвих ги како гарнитура, безмесно ястие и ястие с месо. С други думи - картофки за всичко! Чудесни и много симпатични. Най-хубавите им качества са, че са много добре овкусени, както със сол и мазнина, така и различни подправки. Не се нуждаят  от абсолютно никакви добавки. Второто по важност за мен е, че картофките напълно запазват формата и целостта си след приготвянето им. Знаете, че напоследък по пазарите ни трудно се намират хубави картофи. Или миришат на пръст, или се разваряват и са годни само за пюре, или пък нямат никакъв вкус. Незнам какъв сорт са картофите на Денито, но са много вкусни, плътни и с приятен жълт цвят. Приготвянето им е изключително бързо и това е третото нещо, което ми харесва в тях. Казвам го на последно място, тъй като човек, който цени кулинарията предпочита вкусовите качества на продукта да са основното нещо, а не за колко време се приготвя. Но и това е много важно в забързаният ни живот. Да не го подценяваме! Тези картофки са напълно готови. Искат само за няколко минутки да се пъхнат във фурната за да се зачервят или пък задушат. Могат да се изпържат или да се затоплят и в микровълнова фурна. Наистина е удобно. Бързо и практично.

    За парти хапчици избрах >бейби картофки с целина. Увих около тях по едно тънко резенче шунка и закрепих с клечка за зъби. На върха на картофчето нанизах малко парченце вурст и кубче кашкавал. Запекох докато приятно се разля кашкавала. Получиха се големи симпатяги. Направо на човечета заприличаха.






А ето и цялата армия .....





Опитах и още един вид бейби картофки. >Пикантни и с приятен червен цвят. В този случай исках да видя каква е целостта на продукта след по-продължително готвене. Затова изпържих в тиган крехко свинско месо заедно с тях. Не добавих допълнително мазнина. Тази от картофките беше напълно достатъчна. Също така не съм добавяла никакви допълнителни подправки. Картофчетата са много добре овкусени. Готвих  докато месото се изпържи и всичко стана приятно зачервено. Картофките останаха напълно цели с хубава хрупкава коричка. Това е доказателство, че са чудесни и за основно ястие.








Като още един вариант ви предлагам да опитате и картофките, които са нарязани на >филийки и овкусени с копър и чесън. Реших да ги приготвя като безмесно ястие. На дъното на тавичка сложих ред  от тях. Тук там наредих малко синьо сирене и квасена сметана.




Покрих отново с пласт картофи. Отгоре настъргах кашкавал, отново малко сметана и запекох всичко до приятен и апетитен цвят.






 Картофките са много подходящи за гратен. Много са ароматни и също не се разпадат при печене.

 
И последно направих едни шишчета от бейби картофки само със сол. Помежду им сложих по парченце мариновани сушени домати и кубче кашкавал. Леко запекох на тиган грил докато се зачервиха и кашкавала омекна и се разля по тях. Много интересен вариант за безмесни шишчета.




Много приятно съм  изненадана от качеството на картофки Денито. Радвам  се от сърце, че на пазара има такъв добър български продукт. Сега съм решила да опитам  и другите им асортименти. Направете го и вие. Сигурна съм, че ще ви хареса. Да ви е сладко с картофки Денито!

неделя, 8 януари 2012 г.

Сладък салам




Продукти

250 г твърди бели бисквити
100 г накълцан суров шам фъстък
1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
50  г стафиди
100 г меко масло
120 мл течна сметана
200 г стопен черен шоколад
3 с.л. какао
2 с.л. ликьор по избор
1 ванилия

пудра захар за овалване






Приготвяне

* Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.

* Загрейте леко сметаната и сипете в нея шоколада и ванилията. 

* В голяма купа смесете бисквитите, шоколадовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте добре и оставете сместа 10 минути да отпочине.

 * Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.  Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло. Може да направите 2 или 3 малки салама. Оставете ги в хладилника поне за няколко часа за да се стегнат добре. За по-бързо може да ползвате и фризер.
* Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

* От това тесто може да напарвите бонбони, а аз оформих и  едни шишарки в тон със сезона. Малка част от тестото завих в бадемов марципан и го набодох с печени бадеми. Реших, че за разлика от салама  в този случай трябва да поднеса десерта мек и на стайна температура. Така е по-ронлив и кремообразен. Сервирах в чиния с борово клонче.






вторник, 3 януари 2012 г.

Новогодишна торта





Едно компилация от вкусове и разбира се от изпитани   рецепти. Нищо ново под слънцето, може би само оформлението си е само мое. Вкусна торта се получи! Ще се радвам, ако я пробвате и вие!







Продукти за блатовете

5 яйца
180 г захар
20  г какао
100 г брашно
2 ванилии
5 с.л. бренди
1 каф.ч. вода

Нуга крем

200 мл течна млечна сладкарска сметана
200 г лешникова нуга

Карамелен крем

1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
200 г меко масло






Приготвяне

* За да направите тестото за корите на тортата, първо разбийте с половината захар петте жълтъка докато станат на хубав плътен крем.

* С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете ги към жълтъците, като ги редувате с брашното, пресято с ванилията и какаото

* Изпечете тестото на 6 или 7 кори с диаметър 22/24 см върху хартия за печене. Нужно е фурната да е загрята предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 10 минути всяка. Оставете ги да се охладят  и отстранете хартията.

* За нуга крема кипнете сметаната и добавете към нея лешниковата нуга. Разбъркайте докато се стопи и стане на гладък течен сос.Оставете да изтине и приберете в хладилника поне за 2 часа. Разбийте с миксер за кратко за да получите гъст крем. На снимката може да видите опаковката с лешникова нуга. Ще я намерите в големите магазини за хранителни стоки.






* За карамеленият крем разбийте маслото на крем и към него добавете карамелизираното мляко. Ризбъркайте добре. Не подслаждайте допълнително. На снимката  виждате гъстотата на млякото, тъй като много често има въпроси и неточности какво точно карамелизирано мляко трябва да се ползва за кремове. Трябва да е гъсто и с наситен карамелен цвят. Може да го намерите в магазините за руски стоки.






* Сглобете тортата като редувате на пластове блат - нуга крем - карамелен крем - блат .... и така, докато свършат продуктите. На мен не ми стигнаха кремовете за последната кора и я намазах с класически маслен крем. Не забравяйте  при сглобяването да сиропирате леко корите с бренди, разредено с вода. 

* Украсете тортата по ваше желание. Аз  я покрих с бадемов марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Глазирах я с перлени боички, а борда  нарисувах с най-обикновени четки за рисуване, осатанали от сина ми от часовете му по изобразително изкуство. Разбира се, цветовете са от  безвредни хранителни бои. А мотивите ... чисто зимни, празнични, новогодишни. С други думи, правих се на художник, нищо, че не ми е работа. Важно е настроението и радостта на децата. Да ви е сладко!










.

понеделник, 26 декември 2011 г.

Кексчета с вишни



Продукти


100 г масло                                                   
150 г пудра захар                                      
2 яйца                                                     
1 каф. ч. течна сметана                              
150 г брашно                                             
1/2 ч.л. бакпулвер                                                                                                     
1/2 ч.ч. накълцани орехи
1 ч.ч. пресни или замразени вишни без костилки вишни







* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и добавете яйцата. На тънка струйка сипете сметаната и подправете с ванилия и лимонова кора. Накрая сипете и орехите и вишните, леко оваляни в брашно.

* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и с внимателно бъркане го сипете на части към маслената смес. 

* Разпределете тестото в малки форми за кексчета. Изпечете ги за 10-15 мин. в предварително загрята на 170* фурна. След като се охладят може да ги украсите и гарнирате по желание. Аз ги правих като малки подаръчета за приятели и затова са такива смешни, весели и много цветни.

* Например на това кексче  му сложих малко "пръст" от натрошени бисквити, смесени с малко какао и чеко масло. В средата сложих една солета, а по нея захарен памук. Получи се нещо като бяла елхичка, украсена с цвтни бонбонки.






* А тези са покрити с бадемов марципан. Самите фигурки направих от оцветен фондан. Празниците продължават, забавлявайте се! Да ви е сладко!













.

неделя, 25 декември 2011 г.

Бисквитени бисквитки






ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО, МИЛИ ЧИТАТЕЛИ! ИСКАМ ДА ВИ ПОЖЕЛАЯ МНОГО ТОПЛИ И ЩАСТЛИВИ МИГОВЕ ПРЕЗ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ, А НОВАТА 2012 ГОДИНА ДА Е БОГАТА НА КРАСИВИ ЕМОЦИИ И МНОГО ЩАСТИЕ. НЕ СПИРАЙТЕ НИКОГА ДА МЕЧТАЕТЕ И ДА СЕ УСМИХВАТЕ. БЛАГОДАРЯ  ОТ СЪРЦЕ, ЧЕ ВИ ИМА! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И НАЗДРАВЕ!!!








Продукти

125 г меко масло
100 г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал
100 г фино смлени чаени бисквити
100 г фино смлени запечени белени бадеми 
брашно за  меко тесто








Приготвяне

* Разбъркайте маслото с пудрата захар и добавете жълтъците. Подправете с ванилия и портокалова кора.

* Смесете бисквитите и бадемите. Сипете ги при маслото и разбъркайте.  Може да ползвате ванилови бисквити, с аромат на мед  и масло или пък какаови. А бадемите може да замените с други ядки.

*  Постепенно започнете да прибавяте брашно. Не ви е нужна точна мярка, ръцете ви сами ще усетят кога тестото е готово. Трябва да остане меко, но да не лепне. Работете бързо, не месете дълго време с ръце. В противен случай водата в маслото ще започне да се отделя от него и тестото ще стане трошливо и твърдо. Приберете го в хладилника за 30 мин.

* Разточете тестото на малки части върху плота, леко поръсен с брашно или върху хартия за печене. Изрежете бисквитки с формички за сладки.

* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 170*фурна до леко порозовяване.След като се охладят ги украсете по желание. Аз съм ги украсила с белтъчна глазура. Да ви е сладко и весели празници!







ж

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Коледни украшения от белтък




Весели, топли и пълни с щастливо грейнали лица Коледни празници! Това желая на всички ви, мили мои читатели! Благодаря ви, че бяхте с мен  и през тази година. Че ми вярвахте, подкрепяхте и вдъхновявахте. Обичам ви и да ви е сладко! Весела Коледа и щастлива Нова Година!


Днес съм решила да ви предложа нещо за украса, а не за хапване. Всъщност тя е вкусна и съм сигурна, че децата ви ще бързат да я излапат  от елхата. Оставете ги те сами да я направят. Няма да повярвате какви невероятни идеи се крият в детските главички. И така, време е да порисуваме!






За тези украшения рецепта няма. Нужни са ви само добре разбити белтъци с пудра захар, лист хартия за печене, тънък шприц или фунийка от хартия, малко боички за блясък и цветни конци или лентички.






Белтъците трябва да са разбити със захарта наистина много добре. Баба ми като правеше целувки слагаше на един белтък - 70 г захар и аз до ден днешен спазвам нейните пропорции. Разбийте ги добре за да може лесно да се шприцоват най-различни форми.






Няма да ви отегчавам излишно с това, как да направите тази украса. След като получите хубав гъст целувчен крем го сипете в пош с тънък накрайник или в хартиена фунийка, на която сте отрязали връхчето. Върху лист хартия за печене с молив нарисувайте украса, каквато на вас ви харесва най-много. А след това шприцовайте крем по нея като следвате очертанията. Оставете листа някъде за се суши спокойно и това е всичко. Разбира се, за по-бързо може да направите това в много слаба фурна. Сушете на 50-60* докато всчко се втвърди и стане здраво. След като белтъка добре изсъхне може леко да го оцветите с бои, но и само в бяло е много хубаво. Внимавайте, украшенията са крехки и лесно се чупят. Бъдете нежни с тях. Тук  може да видите как се прави всичко. Вече съм показвала това в тази рецепта. Принципът  е същия. Развихрете въображението си, създайте свои форми и украсете дома си вкусно и по-нестандартно. Да ви е сладко и весели празници!






ь