Изключително нежна, фина и вкусна. Това я прави идеална за предястие, а поднесена в чаши е чудесна и за парти.
Продукти за 4-6 порции:
1 шалот или 1/2 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 малък морков
50 г глава целина
2 с.л. олио
125 г тъмна леща
400 мл зеленчуков или пилешки бульон
4-6 слайса сурово-пушен бекон
50 г масло
3-4 с.л. балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
200 мл пълномаслено прясно мляко
Приготвяне:
* Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова и целината. Задушете ги в олиото. Добавете лещата, залейте с бульона и варете на тих огън, докато лещата се свари.
* През това време запечете в сух тиган бекона до хрупкавост. Извадете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. След като изстине напълно го натрошете на парченца.
* Към сварената леща прибавете маслото и оцета. Овкусете със сол и черен пипер. Пюрирайте фино. Гъстотата определете сами, винаги може да добавите още малко бульон, ако ви се стори много плътна.
* Посолете млякото на вкус и го загрейте. Направете го на пяна с пасатор, но най-плътно и пухкаво става, ако ползвате уред за фрапе или приставката на кафемашината за млечна пяна.
* Разпределете супата в чаши. Отгоре сложете 2-3 с.л. млечна пяна и поръсете с бекона. Да ви е сладко!