неделя, 10 юли 2022 г.

Скариди по сицилиански (Gamberi con la Conza)

 


Тези вкусни скариди се сервират в Сицилия и по целия свят под името „Gamberi con la Conza“, което най-простичко означава, че ястието е с хрупкава поръска от пресни хлебни трохи и натрошени или смлени бадеми. Тя се приготвя като се запържва за кратко в тиган. Conza може да се направи и с други продукти-различни билки, накълцана люта чушка, да се добави аншоа или каперси. За още повече вкус се настъргва Пармезан или Пекорино. Поръската е чудесна върху паста или риба. Импровизирайте с вкусове, които вие харесвате, но нека основата остане хлебни трохи, бадеми и зехтин.

Продукти за 4 порции:

1 малка глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
щепа магданоз, ситно нарязан
600 г големи почистени скариди
7 с.л. зехтин
лют червен пипер на вкус
120 мл сухо бяло вино
сол
70 г накълцани бадеми
30 г пресни хлебни трохи
20 г настърган пармезан

Приготвяне:

* Задушете лука и чесъна в 2 с.л. от зехтина. Добавете скаридите и ги запържете за кратко. Посипете с половината магданоз и лют пипер. Полейте с виното и гответе на силен огън без капак, докато от виното останат 1-2 с.л. Посолете.

* В друг съд запържете бадемите в останалия зехтин. Добавете хлебните трохи, разбъркайте, докато станат златисти и махнете от огъня. Сложете останалия магданоз и пармезана.

* Смесете скаридите с поръската и поднесете горещи. По желание полейте с малко лимонов сок. Да ви е сладко!


петък, 1 юли 2022 г.

Ягодов ликьор

 



Продукти:

1,200 г нарязани ягоди
500 г захар
сок от 2 лимона
700 мл водка

Приготвяне:

* Сложете ягодите в подходящ съд с капак (примерно голям буркан) и ги засипете със захарта. Размесете внимателно с поклащане на съда и ги оставете за 1 ден на стайна температура, докато захарта се стопи напълно.

* Добавете водката и лимоновия сок. Разбъркайте и оставете буркана за 2 седмици на хладно и тъмно място.

* Прецедете ликьора през фина цедка, а след това през тензух, за да стане съвсем бистър. Налейте го в бутилки и му се насладете. Наздраве!

*** Ягодите може да използвате за сладкиши.

 


понеделник, 27 юни 2022 г.

Босилекови соленки с авокадо и сирене

 



Продукти за около 35 броя:

100 г меко масло
100 г ситно настъргано твърдо ароматно сирене
1 яйце
1 равна ч.л. сол
2-3 стръка ситно нарязан босилек-листа
150 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

друго:

1 ситно нарязано авокадо
100 г ситно натрошено краве сирене
1 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и настърганото сирене. Добавете яйцето, солта и босилека. Отново разбъркайте. Сипете брашното, бакпулвера и размесете добре с лъжица.

* Разточете тестото с дебелина 3 мм и изрежете кръгли бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.

* В купичка смесете авокадото с кравето сирене и зехтина. Разпределете плънката върху соленките и ги изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!



петък, 10 юни 2022 г.

Марципан

 



Марципанът е незаменим продукт в сладкарството. С него се правят кремове, пълнежи за сладки, сладоледи, сладкиши, торти и още много други сладки изкушения. Чудесен е и за декориране, тъй като е пластичен и лесен за обработка. С марципан може да покриете цяла торта, да я декорирате, както и да направите украса на бисквити.

Приготвянето му у дома е изненадващо лесно и са ви нужни само три съставки-бадеми, розова вода и пудра захар.

Най-известни с добрия си марципан са Любек и Кьонигсберг-Германия и Толедо от провинция Кастиля-Ла Манча. Качеството на марципана зависи от съотношението бадеми-захар. Но най-добрият марципан идва от вашата кухня. Пресен, уханен и много вкусен.

За да направите качествен марципан винаги ползвайте необелени бадеми. Люспата им предпазва ядката от изсъхване и си заслужава да се потрудите и да ги обелите сами Това никак не е трудно. Залейте бадемите в вряла вода и ги оставете за няколко минути. След това люспата им се отделя много лесно, пада почти сама. Готово смлените на брашно бадеми не се препоръчват. Те нямат почти никаква влага и аромат. Марципанът ще се получи незадоволителен като резултат.

В различни рецепти за домашен марципан ще срещнете и есенция горчив бадем. Бих искала да спомена, че в марципана, който се продава не е разрешено да се използват овкусители. Ако искате да направите марципановата маса правилно, нямате нужда от допълнителни есенции, вкусът на качествения продукт идва от самите бадеми.

Трябва да обърнем внимание и на количеството захар. Финият марципан се състои от 70% бадемова маса и 30% пудра захар. Но в магазините често може да попаднете на нискокачествен марципан с 50% съдържание на захар. Що се отнася до розовата вода, нашата е силно ароматна. Все пак по света надали марципанът се прави с вода от роза Дамасцена. Щастливци сме ние, че имаме като национално богатство тази уханна роза. Ако розовата вода е много силна като аломат сложете само 2 с.л., а останалата част вода.

Да преминем към рецептата.


Продукти за 150 г готов продукт:

120 г необелени бадеми
50 г пудра захар
5 с.л. розова вода

Приготвяне:

1. Залейте бадемите с вряла вода и ги оставете за няколко минути. След като люспите им омекнат и започнат сами да се отделят от ядките ги изцедете. Обелете ги и ги сложете върху кухненска кърпа. Подсушете ги добре.

2. Смесетке бадемите с пудрата захар. Сипете ги в блендер и ги смелете възможно най-фино. Налейте розовата вода и смелете още малко.

3. Сипете марципановата маса в тиган с незалепващо покритие. Гответе 5-6 минути, като размесвате тестото с шпатула. Силата на огъня трябва да е от слаба до средно силна. Препоръчвам този метод, макар много от рецептите за домашно приготвен марципан са без топлинна обработка. От топлината бадемовата маса се сгъстява и излишната влага се изпарява. Марципанът става много нежен и кремообразен. Научих този трик в Любек, а както вече споменах, градът е известен в цял свят с добрия си марципан.

4. Изсипете марципана в купа и го загладете. Покрийте го със стреч фолио и го оставете в хладилник за 1-2 часа.

5. Измесете охладения марципан с ръце. Съхранявайте го увит в стреч фолио в хладилник или на стайна температура до 2-3 седмици.


понеделник, 6 юни 2022 г.

Лешников пай с шоколадов чипс

 



Продукти за пай 22-24 см.:

Маслена основа:

100 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
1 яйце
200 г брашно
2-3 щипки сол

Пълнеж:

2 яйца
60 г кафява захар
60 г бяла кристална захар
100 г брашно
2-3 щипки бакпулвер
100 г меко масло
ванилия
200 г тъмен шоколадов чипс
150 г накълцани на едро предварително запечени лешници

Приготвяне:

• За основата разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете ванилията и яйцето. Сипете брашното, смесено със солта и с лъжица или лопатка разбъркайте всичко до хомогенно лепкаво тесто. Увийте го в стреч фолио и оставете в хладилника за 1-2 часа, докато тестото се стегне.

• Покрийте форма за пай или тортена форма с подвижен ринг с хартия за печене. Ако искате сладкишът да е по-висок използвайте по-малка форма. Много е хубав и съвсем тънък, така че може да го направите и в 26 см форма. Ако е тънък се изпича по-бързо.

• Разточете тестото с дебелина 3-4 мм и изрежете кръг с размера на дъното на формата. Сложете го върху хартията и го надупчете с вилица. От останалото тесто направете ленти и оформете борд по вътрешните стени на формата.

• За пълнежа разбийте на пухкав крем яйцата и двата вида захар. Сипете брашното, смесено с бакпулвера и разбъркайте. На малки части прибавете маслото и ванилията, като разбивате, докато мазнината се усвои от яйчената смес. Накрая сложете шоколадовия чипс и лешниците.

• Загрейте фурната на 175* с вентилатор. Изсипете пълнежа върху маслената основа и загладете. Изпечете пая за около 40 минути. Изчакайте го напълно да изстине преди да го разрежете. Да ви е сладко!

*** За по-кремообразна текстура на пълнежа сложете 80 г брашно и пропуснете бакпулвера. Вътрешността на пая трябва да е мека и леко лепкава. Затова не се тревожете, че не е изпечен, ако решите по време на печене да проверите готовността му с клечка. Ориентирайте се по цвета на масленото тесто. Трябва да е златисто-кафява и да започне да се отделя от стените на формата.



неделя, 29 май 2022 г.

Брауни бисквити 2

 



Продукти за около 30 бисквити:

маслено тесто за основата:

25 г меко масло
25 г кафява захар
1 жълтък
ванилия
65 г брашно
щипка сол
щипка бакпулвер
щипка сода бикарбонат
25 г дребен шоколадов чипс или натрошен на ситно натурален шоколад

брауниз:

120 г натрошен натурален шоколад
50 г масло
1 яйце
60 г кафява захар
45 г брашно
5 г какао
1/4 ч.л. бакпулвер


Приготвяне:

* За масленото тесто размесете добре с лопатка маслото и захарта. Добавете жълтъка и ванилията. Смесете заедно брашното, солта, бакпулвера, содата и шоколада. Сипете ги в маслената смес и отново разбъркайте с лопатката на лепкаво тесто. Изсипете го върху лист хартия за печене, покрийте с друг лист и разточете тестото между двата листа възможно най-тънко, около 2 мм. Приберете го както е разточено в хладилника, докато се стегне добре.

* За брауниза стопете заедно шоколада и маслото. Оставете да се охлади до стайна температура и прибавете яйцето, предварително разбито на пяна с кафявата захар. Отделно смесете брашното с какаото и бакпулвера. Изсипете ги към шоколадовата смес и разбъркайте до хомогенност. Изсипете тестото в пош и отрежете малък отвор на върха.

* С малка кръгла формичка (размерът е по ваш избор) изрежете кръгчета от втвърденото маслено тесто. С шпатула ги пренесете в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях шприцовайте от брауниз-тестото. (Ако остане малко от него също го изпечете на бисквити, но без маслена основа.)





* Загрейте фурната на 170*С с вентилатор. Изпечете бисквитите на по-ниско ниво във фурната за около 15 минути. Още една рецепта за брауни бисквити може да видите тук. Да ви е сладко!