неделя, 5 ноември 2023 г.

Сьомга с орехи и чесън

 



Фино ястие със сьомга, което може да приготвите и с друга риба по ваш избор. Ако не обичате пикантно може да пропуснете лютия червен пипер.

Продукти за 4 порции:

4 парчета сьомга без кожа (около 200 г всяко)
сол и черен пипер
2 с.л. накълцани каперси
4-5 скилидки чесън, нарязан на тънки филийки
1 ч.л. сладък червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
4-5 с.л. зехтин
сок и настъргана кора от 1 лимон

Заливка:

50 г накълцани запечени орехи
2-3 с.л. нарязан магданоз
4-5 с.л. зехтин
сол
½ ч.л. лют червен пипер
сок от ½ лимон

Приготвяне:

* Сложете рибата в съд за печене. Посолете и поръсете с черен пипер.

* В купичка смесете каперсите, чесъна, двата вида пипер, зехтина, сока и кората от лимона. Разпределете сместа върху рибата.



* Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Изпечете ястието за около 17-18 минути.

* През това време смесете всички продукти за заливката и разбъркайте.

* Разпределете рибата в чинии, поръсете с орехите и поднесете със салата, картофи, задушени зеленчуци или друга гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

събота, 28 октомври 2023 г.

Сухари със сушени смокини и розмарин

 



Сушените смокини може да замените с други, само спазвайте същите количества. Същото се отнася и до ядките и семената. Все пак горещо препоръчвам комбинацията смокини-розмарин. Много добре си кореспондират и превръщат тези най-прости сухари в зарибяващи хруски. Не са много сладки и са идеални за децата като допълнение към училищната закуска. Съхранявайте ги затворени в кутия на сухо място.

Продукти за около 100 сухарчета:

110 г нарязани на дребно сушени смокини
40 г захаросани череши (по желание)
340 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
50 г кафява захар
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
40 г слънчогледови семки
40 г суров шамфъстък
40 г бял сусам
50 г течен мед
100 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
ванилия

Приготвяне:

* Поръсете смокините и черешите с 2 с.л. от брашното и ги размесете.

* В купа смесете и разбъркайте сухите съставки: останалото брашно, сода, бакпулвер, захар, розмарин,  слънчоглед, шамфъстък и сусам.

* В друг съд разбъркайте до хомогенност меда, двата вида мляко и ванилията.

* Смесете сухите и мокрите съставки, и омесете тесто. Накрая сложете смокините и черешите. Не е нужно да месите дълго, а само докато съставките добре се смесят. Ще получите тежко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно.

* Изсипете тестото на работния плот и го разделете на 3 части. Всяка оформете на малка франзела, като поръсвате с малко брашно.

* Изпечете хлебчетата за около 25 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Оставете ги да изстинат и ги сложете за 30 минути във фризера, за да се стегнат добре. Това ще ви помогне при нарязването. (Изпечените хлебчета може да съхранявате във фризер до 3 месеца).

* Извадете франзелките от фризера и с остър нож ги нарежете на тънки филийки около 3 мм всяка.




* Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене или директно върху решетката на фурната. Изпечете ги повторно до изсушаване и порозовяване във фурна, загрята на 160°C с вентилатор. След като изстинат ги сложете в кутия. Приятно хрускане!





неделя, 22 октомври 2023 г.

Тиквена торта

 



Вкусна торта с тиквени блатове, маслен карамел и свежо крем-сирене. За разкош тънък хрупкав шоколад между пластовете. За украса направих малки тикви от марципан (заповядайте рецепта за домашно приготвен), но знаете, че декорирането винаги е въпрос на личен избор и въображение. Тортата е чудно вкусна и заради подправките наподобява голяма сочна меденка. Много е стабилна и може да се нареже на малки пасти. За удобство всички мерки са в грамове. Надявам се да я опитате и вие!

Продукти за торта 20 см:

Блатове:

50 г стопено масло
50 г олио
80 г мека кафява захар
1 ч.л. ванилова захар
250 г пюре от тиква-печена, варена, задушена или на пара
2 яйца М
60 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко
180 г бяло брашно
1 ч.л. подправки за меденки по избор: канела, джинджифил, кардамон, звезден анасон, бахар и други подходящи аромати
¼ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

Друго:

50 г счукани орехи
2 с.л. портокалови корички-кандирани или от сладко
шепа стафиди
100 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* За да направите тестото ви е необходима само телена бъркалка. В купа разбъркайте двата вида мазнина с кафявата захар и ванилията (снимка 1). Ако нямате тъмна кафява захар ползвайте светла или обикновена бяла.
Добавете тиквеното пюре и яйцата (снимка 2). Размесете до хомогенност.



Сипете заквасената сметана (снимка 3), разбъркайте и накрая прибавете брашното, смесено с двата вида набухвател, подправките и солта (снимка 4). Отново размесете.




Разделете тестото на 4 равни части. Всяка сипете във форма 20 см, покрита с хартия за печене. Поръсете с орехи, портокалови корички и стафиди. Аз използвам два ринга за торта и изпичам блатовете на два пъти (снимка 5).
Изпечете блатовете в предварително загрята на 175°C фурна за около 15-20 минути. След като изстинат намажете три от тях с тънък слой стопен шоколад (снимка 6). Оставете ги настрана, докато шоколадът се втвърди.




Карамелен крем:

200 г течна пълномаслена сметана
2 ч.л. глюкоза (тя прави крема лъскав и еластичен. Аз използвам домашен инвертиран сироп, заповядайте рецептата).
80 г бяла захар
80 г масло на стайна температура, нарязано на кубчета

Приготвяне:

* Кипнете сметаната и глюкозата. В друг съд карамелизирайте захарта до златисто. Намалете котлона до слаб. Налейте на части сметаната, като разбърквате. Внимавайте да не се изгорите от парата, която се образува при кипенето.

* Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. В началото карамелът е напълно течен и образува много пяна. Добре е да ползвате по-дълбок съд, за да не изкипи. След като започне да се сгъстява, пяната пада и се превръща в гъсти мехури. Варете карамела до достигане на 106°C.



Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. Махнете съда от котлона и охладете карамела до стайна температура около 22°C. След това прибавете наведнъж маслото и разбийте всичко с пасатор, а не с миксер, докато получите гъст и лъскав крем. Кремът е много стабилен и е идеален за шприцоване, измазване на торти, слепване на бисквити и пълнеж. Ако го съхранявате в хладилник, преди употреба го извадете на стайна температура поне за 1 час, за да се отпусне и стане годен за работа.



Тиквен крем:

300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
70 г пюре от тиква-печена, варена, задушена или на пара
ванилия
40 г пудра захар
настъргана кора от ½ портокал

Приготвяне:

* Тук няма стъпки и нищо за обяснение. Просто сложете всички продукти заедно в купа и разбъркайте с бъркалка. Кремът не е много гъст, но не добавяйте нищо друго. Той ще даде сочност на блатовете и само след 2-3 часа в хладилник ще е стабилен и твърд.



Сглобяване:

* За тази торта не са ви необходими никакви специални форми. Подредете пластовете един върху друг:
На дъното на равна чиния сложете един от блатовете с шоколада нагоре. Намажете го с карамелен крем (снимка 7). Лесно става, ако първо нанесете крема с пош, а след това го размажете с шпатула на равен слой. Върху карамела поставете втори блат с шоколада нагоре. Върху него намажете от крема с тиква (снимка 8).



Сложете третия шоколадов блат и намажете с карамел (снимка 9). Завършете тортата с четвъртия блат с орехите нагоре и останалия тиквен крем (снимка 10).



Измажете цялата торта, заравнете я с шпатула и приберете в хладилника поне за няколко часа. Тортата е най-вкусна, ако престои на студено 1 ден. След това я извадете и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** За тиквеното пюре може да ползвате всякакъв сорт тиква. Нужно е само да е достатъчно гъсто. Ако тиквата е по-водна, сложете пюрето в тензух и изчакайте да се изцеди, докато стане гъсто.
Яко ви остане от карамеления крем го използвайте за друг десерт.
За меденки, лебкухен и десерти с тиква най-често използвам ароматна смес, която приготвям в по-голямо количество и съхранявам в бурканче. Всички подправки са в сухо състояние и са смлени на прах. Заповядайте моите пропорции и ако този микс ви хареса на аромат, го използвайте за любимите си есенни и зимни десерти:

10 г зърна анасон
1,5 г карамфил
7 г джинджифил
5 г зърна кориандър
1,5 г индийско орехче
0,5 г кардамон
15 г канела

четвъртък, 12 октомври 2023 г.

Карамелени ябълки

 



За малки и големи захаросаните ябълки винаги са били любимо лакомство. Като дете по панаирите силно ме примамваше лъскавата наситеночервена ябълка на клечка. Захарните петлета и памукът също, вафлите „Ракети“, пълни с крем, цигарените дъвките по стрелбищата и ред други неустоими за едно дете вкусотии. Днес чаровните ябълки също ги има по панаирите, но най-вече се продават в изобилие по коледните базари. Бих искала да ви предложа един по-вкусен вариант, защото ябълката е облечена в мек дъвчащ карамел, неустоимо ухаещ на масло. Може би не е толкова примамливо красива като червената, но вкусът наистина компенсира това. Нужни са ви по-дребни ябълки, независимо от цвета им, захар, масло, сметана и малко печени ядки по избор. Неколцина дървени шишчета или тънки ябълкови клонки. Това е всичко. Да започваме.





Продукти за карамела:

200 г захар
100 г масло на стайна температура
200 мл гореща течна пълномаслена сметана
6 до 8 ябълки, в зависимост от големината им
няколко супени лъжици счукани запечени ядки по избор
дървени шишчета или тънки ябълкови клонки



Приготвяне:

* Подгответе ябълките. Много добре ги измийте с топла вода и сапун. Често ябълките са третирани с парафин или други препарати. Всичко трябва да се отмие добре, не само, че е вредно, а и за да може карамелът да полепне равномерно по тях. След като ги измиете ги подсушете, махнете дръжките и забодете на тяхно място дървена клечка. Прободете ги чак до долу, за да са стабилни.

* За карамела карамелизирайте до златисто захарта на среден огън. Добавете маслото и разбъркайте за 1-2 минути. Сместа няма да е хомогенна и ще изглежда като пресечена. Намалете котлона до слаб. Налейте на части сметаната, като разбърквате. Внимавайте да не се изгорите от парата, която се образува при кипенето.


* Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. В началото карамелът е напълно течен и образува много пяна. Добре е да ползвате по-дълбок съд, за да не изкипи. След като започне да се сгъстява пяната пада и се превръща в гъсти мехури. Варете карамела до достигане на 130°C. Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. Ако не, карамелът е готов, когато на консистенция прилича на по-рядко кексово тесто. Процесът на сгъстяване е около половин час, ако варите на по-слаб огън. Може да проверите готовността му, като капнете малко карпамел върху чинийка. След минута трябва да е засъхнал, но мек и еластичен.

* Остава да потопите ябълките в горещия карамел. Отново напомням да бъдете внимателни, за да не се изгорите. Потопете с въртеливи движения ябълка в карамела, като я държите за клечката. След това топнете дъното в ядките и я поставете върху хартия за печене, силиконово или тефлоново килимче. След минути ще имате най-вкусните карамелени ябълки на света!



* От този чудесен карамел може да направите и бонбони. Още един вкусен детски спомен са бонбоните „Карамел Му“. Но домашно приготвените са много по-хубави, ако им сложите запечени бадеми. Нужно е само да разбъркате карамела с бадеми и да изсипете сместа в съд, отвсякъде покрит с хартия за печене. Ако при прибавянето на ядките при разбъркването се отдели част от маслото, го изцедете в малка чашка и ползвайте за готвене, палачинки или каквото ви хрумне. Маслото е с уникален карамелен аромат!

* След като карамелът напълно се втвърди го нарежете на малки парченца. Съхранявайте бонбоните на сухо място, а най-добре е да ги затворите в целофаново пликче, за да не се овлажняват.



* Бонбоните от този карамел са приятно дъвчащи. Ако искате да са напълно твърди и хрускави варете карамела до 150°C. Консистенцията му трябва да е като на тесто за еклери. Твърди са, но са изключително крехки, благодарение на сметаната и маслото. Честно казано, не бих могла да кажа кой-вариант от двата ми харесва повече. Само знам, че не може да спреш да посягаш към следващото парченце.

* Е, надявам се и на вас да ви харесат ябълките, както и бонбоните. Зарадвайте малчуганите с ябълка на клечка. Тя, както и бонбоните са чудесни вкусни подаръци за близки и приятели. Приятно майсторене!


неделя, 8 октомври 2023 г.

Печен карфиол с тахан

 



Чудесна есенна рецепта от източната кухня, представена от списание Genuss. Карфиолът е подходящ както за основно постно ястие, така и за салата, гарнитура или ордьовър.

Продукти за 4 порции:

Карфиол с тахан:

1 средна глава карфиол на розички
70 мл зехтин
2 с.л. тахан
1 ч.л. червен пипер (по желание лют)
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер
4-5 с.л. галета или трохи от пресен бял хляб

Салата леща:

1 малка глава ситно нарязан лук
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 с.л. олио
400 г сварена и отцедена леща
сол
лимонов сок

Дип авокадо:

шепа ситно нарязани листа босилек
1 намачкано авокадо
сок и настъргана кора от ½ лимон
200 г гъсто кисело мляко
1 скилидка счукан чесън
сол

Друго:

зелена салата
сушени домати

Приготвяне:

* За карфиола смесете и разбъркайте заедно зехтина, тахана, червения пипер, кърито, кимиона, сол и черен пипер. Към получената паста прибавете розичките карфиол и добре разбъркайте. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и поръсете с галетата. Изпечете карфиола за около 25 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Карфиолът трябва да остане приятно хрупкав.

* За салатата от леща задушете в олиото лука и чесъна. Прибавете лещата и гответе 2-3 минути. Подправете с лимонов сок и сол.

* За дипа от авокадо смесете всички продукти и разбъркайте.

* Разпределете карфиола в персонални порции или в голям общ съд, гарнирайте с леща, листа салата и резенчета сушени домати. Към него в купичка поднесете дипа от авокадо. Да ви е сладко!

Чеснов сос с бадеми

 



Чудесна добавка към салати, печени и пържени зеленчуци, месо и риба. Може да приготвите соса и с печен чесън.

Продукти:

1 голяма глава чесън
60 мл прясно мляко
2-3 с.л. фино смлени белени бадеми (бадемово брашно)
2-3 с.л. зехтин
1 скилидка счукан чесън
сол и лимонов сок на вкус
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Сложете главата чесън в микровълнова фурна и гответе 30-40 секунди. Извадете я и обелете скилидките. Сложете ги в тесен висок съд или буркан. Прибавете млякото и пасирайте до гладкост. Сложете бадемите и отново разбийте. Добавете зехтина и скилидката чесън. Овкусете със сол и лимонов сок. Поръсете с магданоз и поднесете. Да ви е сладко!

*** Кратката обработка на чесъна в микровълнова фурна премахва остротата му. До такава степен, че за свежест е добре накрая да се прибави малко пресен счукан чесън. Все пак преди да го направите опитайте соса. Ако на вкус ви е достатъчно чеснов не слагайте допълнително чесън.
Гъстотата на соса направете според предпочитанията си. За по-гъста консистенция прибавете още малко бадеми. Да допълнителен аромат чудесно би подхождала настъргана лимонова кора и пресни билки по избор-мащерка, риган, майорана.