четвъртък, 8 август 2019 г.

Как да направим подобие на шоколадов велур






  Една от най-ефектните глазури за торти и сладкиши е шоколадовия велур. Нарича се така, тъй като покритието е фино, нежно и действително прилича на истински велур. Ползва се тъмен или бял шоколад, като белия може да се оцвети със сладкарски маслоразтворими бои. Нужни са и съответните аксесоари, а не всеки разполага с тях. Невъзможно е глазурата да се нанесе без кондиторски пистолет, но става и с аерограф, който се ползва в строителството. Може да се намери в съответните магазини, но все пак трябва да го купите. За начина на работа няма да говоря, тъй като моята цел е съвсем друга. А именно, как може да направите подобие на тази красива глазура по друг начин. Бих казала, че е не по-малко ефекнто и вкусно.

Нужно ви е най-обикновено кексово тесто, но лично аз препоръчвам да е с масло, а не с олио. В случая не търся вкуса на маслото, а това, че кексовете с него са по-сухи и ронливи, отколкото с олио. Пригответе малка част тесто. Може да го направите с какао или да оцветите с хранителни бои в избран от вас цвят. Изпечете го и оставете да изстине.
С нож изрежете краищата и всички части, които са променили цвета си от печенето. Нарежете на тънки филийки и изсушете в много слаба фурна. Трябва да получите напълно изсъхнали сухари. Смелете сухарите в блендер и ако все още са влажни ги доизсушете. Не забравяйте, температурата трябва да е действително ниска, за да не промени цвета на трохите. А след като изстинат ги пресейте през фино сито. Това е всичко. Може да ги съхранявате дълго време в буркан така, както съхранявате най-обикновени сухари. А когато решите да украсите торта, поръсете ги върху нея със сито.

Още по-лесен вариант е да не изхвърляте (или изяждате скришно) отрязаните части кекс, когато се наложи да го изравните. Като пример мога да ви дам моето Шоколадово-кексово руло. От изрязаните части направих трохи по описания от мен начин. Поръсих ги върху сладкиша и той веднага се превърна от най-обикновен кекс в нещо специално.




Надявам се да съм ви била полезна с този лесен трик. Шоколадовият велур е нещо великолепно, но изисква съответната техника, която никак не е евтина. Приятно майсторене и да ви е сладко!

 

понеделник, 29 юли 2019 г.

Персийска салата





Да разнообразим летните доматени салати с едно предложение от списание "Genuss". Салатата е с типични за източния свят подправки и с патладжан, който е един от най-обичаните зеленчуци в Азия. Може би затова са я нарекли "персийска". По оригинал рецептата е със сирене Халуми, но аз го замених с овче. Ще се радвам да я опитате и вие. Чудесна е!

Продукти за 4 салати:

2 малки патладжана, нарязани на едри кубчета
400 г домати, нарязани на резенчета
1 глава червен лук, нарязан на ситно
зърна от 1/2 нар
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
200 г халуми или друго бяло сирене по избор, нарязано на кубчета
6 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сумак
1 ч.л. смлян кориандър-зърна
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. запечен сусам

Приготвяне:

* Полейте патладжана с 2 с.л. зехтин и го запечете в тиган-грил или скара. Посолете, полейте с лимонов сок и оставете да изстине.

* Мариновайте за 10 минути лука в оцета, сумака, кориандъра, меда, сол и черен пипер. След това добавете останалия зехтин  и семената нар.

* Разпределете доматите, патладжана и сиренето в чинии. Полейте с маринования лук и поръсете с магданоз и сусам. Да ви е сладко!

*** Две-три думи за подправката сумак. Това са малките червени плодчета на средиземноморски храст, растящ в Южна Италия, Сицилия, Средния изток и най-вече в Иран. Плодовете са малки, около 5 мм и обикновено се изсушават и смилат на прах. На вкус са приятно кисели и леко стипчиви, с изразен плодов привкус. Могат да се приготвят и във вид на паста, като се сварят до омекване и пасират. Сумакът е неизменна част от арабската и турската кухня. Употребява се за салати, за мариноване на месо и различни сосове. Подправката влиза в състава на сосовете за дюнер, както и други видове кебап. У нас може да купите сумак от арабските магазини, както и да поръчате през интернет.

неделя, 21 юли 2019 г.

Балсамов ягодов/малинов оцет




Често правя различни видове плодов оцет, но никога не съм постигала такъв съвършен резултат! Рецептата ми я каза моя съседка, за което благодаря действително от сърце! Анете, жива и здрава да си! Този оцет покори вкусовите възприятия на всеки, който го опита. Толкова ароматен и вкусен, че ти идва да си го пиеш направо от шишето. Оцетът може да е от ягоди, както и от малини. Пропорциите и начинът на приготвяне си остават същите. Ето рецептата, препоръчвам да го приготвите и вие. Чудесна добавка към листни салати с плодове, а ако след това направите от него балсамов крем не се колебайте да го сервирате към сирене или прошуто, сладолед и различни свежи салати.

Продукти:

300 г ягоди или малини
100 г захар
500 мл бял балсамов оцет

Приготвяне:

* Пасирайте плодовете и ги кипнете заедно със захарта и оцета. Махнете от котлона и след като изстине изсипете в бутилка. Оставете оцета да отлежи 2-3 седмици, след което го прецедете. Използвайте кърпа или тензух на няколко ката, за да може течността да се прецеди максимално фино. Оцетът е готов!

* Нека пак повторя, че се получи изключително вкусен оцет и реших да се опитам да направя от него балсамов крем, като този, който купуваме готов от магазина. За целта прочетох съдържанието на етикета на балсамов крем, който имам у дома. Сгъстителят, който се ползва е 3% нишесте. И така, кипнах наново оцета и го редуцирах до 1/2, след което го уплътних с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко студена вода. И това е всичко. Още същата вечер половината от балсамовия ягодов крем изчезна с праскови, пъпеш и прошуто. Ще се радвам да опитате и вие, знам, че ще му се насладите максимално!




*** Ще си позволя към тази рецепта  да ви предложа идеята на моя читателка и последователка в кулинарната ми страница във Фейсбук. В коментар към рецептата ми за ягодовия оцет тя каза, че прави домашен ябълков оцет с латинки. Това толкова ми хареса, че веднага си представих великолепния цвят, който би се получил, както и интересния аромат. По съвет на Мариана Иринчева, напълних едно шише с латинки и ги залях с домашен ябълков оцет. Сега оцетът отлежава, но след няколко седмици ще споделя с вас резултата, какво всъщност се е получила. Марианка, здрава ми бъди и благодаря от сърце!

сряда, 17 юли 2019 г.

Лавандулови кексчета с крем-сирене и боровинки




Лавандулово и боровинково време е. Дъх на лято, свежи цветове и много вкус. Кексчетата, които ви предлагам са много ароматни и вкусни, тъй като съчетават в себе си крехко маслено тесто, аромат на лавандула и свежест от боровинките. Леката соленост на крем-сиренето отлично обединява и балансира всички вкусове. Точно по тази причина не го подслаждам, но ако обичате по-сладко добавете малко мед или пудра захар. И още нещо, за разлика от повечето кексчета тестото се сипва във формите до горе, дори с връх. Стават невероятно сочни, непременно ги опитайте!

Продукти за 6 кексчета:

60 г меко масло
60 г захар
1 разбито яйце
ванилия
1 с.л. пресни лавандулови цветове или 1 ч.л. сушени
50 мл течна пълномаслена сметана
110 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
100 г пресни или замразени боровинки

Приготвяне:

* Разбъркайте на гладък крем маслото и захарта. Добавете яйцето, ванилията и лавандулата. Налейте сметаната и отново разбъркайте. Миксер не е нужен. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера.

* В хартиени капсули за мъфини сипете по 1 пълна супена лъжица от сместа. Отгоре сложете 1/2 с.л. крем-сирене и няколко боровинки. Покрийте с тесто и отново сложете крем-сирене и боровинки. Напълнете формите до горе с връх.

* Изпечете кексчетата за около 30 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!





понеделник, 15 юли 2019 г.

Хонконгски кокосови тарталети





Наричат тези сладки "Хонконгски кокосов тарт". Изключително популярни и обичани навсякъде по света, тези ароматни тарталети са най-вкусни леко топли, докато златния кокосов пълнеж е още хрупкав.

Продукти за около 20-24 тарталети:

тесто:

65 г меко масло
30 г пудра захар
1 леко разбито яйце
ванилия
130 г брашно

пълнеж:

1 яйце
70 г пудра захар
30 г стопено масло
80 г кокосови стърготини
20 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте добре маслото с пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. С брашното омесете тесто. Може да направите това с миксер. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно. Охладете го за 1 час и ще престане да лепне.

* За пълнежа разбийте яйцето и пудрата захар. Налейте маслото и добавете останалите продукти. Разбъркайте.

* Направете маслена основа във форми за тарталети, като облепите с тънък пласт тесто дъното и стените на всяка форма. Бройката на сладкишите зависи от големината на формичките, с които разполагате. Напълнете ги с кокосовия пълнеж и изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 25-30 минути. Да ви е сладко!


сряда, 10 юли 2019 г.

Пиле табакá/тапакá




Това невероятно вкусно пиле е традиционно блюдо за грузинската, руската и арменската кухня. Не знам какви са корените на гозбата, но самата дума идва от арабски „tabbaq“, което означава плосък. А името на самото ястие идва от съда, в който се приготвя. Това е специален тиган с капак, който се нарича "тапак". Правилно е и името на ястието да се казва "Пиле тапакá", но е по-разпространено като табакá. Тиганът представлява тежък съд със специален капак, който служи като преса. Това позволява месото буквално да се сплеска, да се изтъни максимално и след като се изпържи в масло и чесън да получи най-вкусната хрупкава коричка, възможна за ястие с пиле. Ето снимка, как изглежда тиганът.




Всеки лесно може да приготви Пила табакá у дома, независимо, че малко хора имат този специален съд. В кратко видео ви представям начин на приготвяне, като затиснете месото с голяма тенджера с вода.

А иначе в рецептата няма нищо сложно. Нужно ви е едно малко пиле, което да разполовите през гърдите. Добре го изтънете с домакинско чукче, като се стараете да стане възможно най-плоско. След това подправете по ваш избор. Черен и червен пипер, кориандър и чесън са изключително подходящи за ястието. Разбира се, добре е чесънът да се сложи в края на готвенето, за да не изгори и вгорчи месото.
Сложете пилето в толям тиган, в който сте стопили поне 50 г масло. Не гответе в никаква друга мазнина, защото накрая няма да получите този фантастичен резултат. В Русия често добавят към маслото каймак или гъста сметана.
Затиснете месото с голяма тенджера, пълна с вода и пържете на бавен огън. Няколко пъти обърнете пилето, за да се изпържи добре отвсякъде. Пържете около 30-35 минути, докато получите хрускава коричка и златист цвят. Ами това е. Лесно и изключително вкусно. Да ви е сладко и на вас!