събота, 20 септември 2008 г.

Кокосов сладкиш



.





Продукти

120 г меко масло
120 г пудра захар
2 яйца
200 г брашно
ванилия

250 г кайсиев конфитюр


Кокосови трохи

60 г масло
5 с.л. захар
6 с.л. вода
125 г  кокосови стърготини



Приготвяне


* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете яйцата, а накрая пресятото брашно и ванилията.

* Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото първо тук там на малки части и внимателно го разнесете с лъжица. Направете това за ваше улеснение, тъй като тестото е доста гъсто и ще е по-трудно да се разнесе равномерно, ако сте го изсипали наведнъж в тавата.

* Намажете тестото сконфитюра.

* За кокосовите трохи сложете на котлона в малка тенджерка маслото, захарта и водата. След като сместа кипне добавете кокосовите стърготини. Трябва да получите гъста консистенция, може да увеличите количеството на кокоса по ваша преценка. Ако искате по-рядка заливка съответно сипете още малко вода.

* Поръсете с кокосовите трохи намазаното с конфитюр тесто. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 20 - 25 минути. Сервирайте го охладен и нарязан на малки парчета. Да ви е сладко!





.

.

.

35 коментара:

  1. Йоли, направих сладкиша, защото много обичам и кокос, и кайсий, само дето нямах такъв мармалад :D замених го с вишна и сливи на половина в тавичката...и тъкмо го извадих от фурната :) нямах търпение да изстине и го опитах горещ-горещ...какво да ти кажа...страхотен, както всички твои творения!!! Голямо благодаря за рецептата :))
    Ивелина

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Ивче.И аз обичам този сладкиш.Да ти е сладко мила.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли!

    Сладкиша, както винаги изглежда много вкусен и интерсен. Чудя се само трябва ли фурната да е предварително загрята и дали не трябва да се сложи в сместа сода или бакпулвер. Комбинацията с мармалада и кокоса ми допада страшно много, но понеже оше не съм приготвяла рецептата ми е малко странно как така се маже суровото тесто с мармалад. Иначе Те, поздравявам за прекрасния блог. Все повече рецепти приготвям от тук и винаги стават без грешка :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти мила за поздравленията.Много е хубав този сладкиш,стара бургаска рецепта е.Направи я точно така,както съм написала.Няма набухвател,това е всъщност маслено тесто.Меко е,не е като за сладки,но е доста гъсто.За да не береш ядове с него ще ти кажа аз какво правя.Като го разбъркаш го сипи в тавичката на малки части,не го сипвай наведнъж.След това го разнеси с лъжичка,аз даже с кутрето го правя това.И после мажи със сладко,мармалад,конфитюр...с каквото искаш и имаш.После заливката.Категорично в тестото няма набухвател и мармалада се маже на сурово.Успех и ще чакам да споделиш после.

    ОтговорИзтриване
  5. Мног Ти, Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Благодаря Ти, че винаги отделяш време за точни и подробни обяснения на въпросите ми. Със сигурност ще приготвя сладкиша и ще напиша отзиви. От сега знам, че ще се получи страхотно, защото твоите рецепти никога на са ме разочаровали :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Само забравих да попитам в предварително загрята фурна ли се пече кокосовия сладкиш?

    ОтговорИзтриване
  7. О,да,винаги фурната при сладкишите се загрява предварително.Това е принцип,като закон е.Да си го знаеш наистина за всички сладкиши - фурната винаги се загрява предварително.

    ОтговорИзтриване
  8. Скъпа, Йоли!

    Мисля да приготвя този сладкиш в скоро време. Би ли могла да споделиш в тава с какви размери си изпекла сладкиша от снимките?

    Поздрави за приятен и забавен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Много е хубав сладкиша, фин и елегантен.Ще го харесаш,сигурна съм.Прека го най-различно - или в кръгла с диаметър около 30 см, или в плаке с размери около 25/40. Ама в общи линии както дойде.Понякога става по-тънък,понякога по-дебел в зависимост големината на тавата.Не е от кой знае какво значение.Като че ли е по-хубаво да е по-тъничък май...така че,в по-голяма тава го направи.Да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  10. Много Ти Благодаря за отговора, Йоли!

    Хубава съботна вечер Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Мила, Йоли,

    Отново Ти Благодаря за отговора. Утре сме канени на гости и реших да приготвя и да занеса този сладкиш, защото много обичаме кокос. Надявам се да се получи вкусен, като твоя на снимката. Оказа се, че единствената подходяща тава ми е тази от фурната с размер 35/28 см. Дали ще стане в нея? Чудя се също дали, като намажа тавата с масло да не поръся вместо с брашно отгоре с кокосови стърготини и последното, което малко ме притеснява е, че няма набухвател в тестето.

    Поздрави и лека вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Скъпа, Скъпа, Скъпа, Йоли!

    Направих сладкиша и стана божествен. Благодаря от все сърце за чудесната рецепта и за обясненията на всичките ми въпроси. За пореден път приготвям твоя рецепта и оставам повече от очарована. Нямам търпение утре да занеса сладкиша на гостите.
    Още един път Ти Благодаря от все сърце :-)

    Поздрави за хубава неделя, Ти пожелавам :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Скъпа Йоли,

    Гостите бяха очаровани от кокосовия сладкиш. Наистина съм Ти много благодарна за прекрасната рецепта.
    Хиляди пъти Благодаря и хубава седмица Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Много се радвам,че е станал хубав сладкиша!Благодаря ти от сърце и да ви е сладки на всички.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря и на теб от сърце!Много съм щастлива,че ви се е харесал сладкиша!Наздраве на всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Малко се обърках на кого точно отговарям май... Не си оставяте имената и огелпвам конците.Моля да ве извините.

    На въпроса за набухвателя в тестото,не,няма такъв.Това крехко маслено тесто,не е нужен набухвател.И да,тавата си е екстра,ще стане чуден сладкиш.Може да поръсиш с кокос вместо брашно,малко ще поизгори,само да не нагарча после,сама прецени.Принципно е много хубава идея.Благодаря и успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Мила Йоли! Днес направих това прелестно творение за рождения ден на дъщеря ми, защото обожава кокос.Какво да ти кажа,нямам думи...просто е перфектен сладкишът!С масло е, а никак не е тежък,което много ме изненада.Лек,лесно изпълним и много,много вкусен!Продължавай да ни носиш наслада на трапезата! Възхищавам се на неуморимостта ти да правиш толкова много и толкова прекрасни вкусотии! ВИЛИ, Плевен

    ОтговорИзтриване
  18. Много се радвам Вили.Да е жива и здрава дъщеря ти.Благодаря ти от сърце,че си я зарадвала с този сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  19. Здраей Йоли,
    рецептата изглежда лесна, а след като прочетох коментарите искам и аз да го направя. Само че нямам мармалад от праскови. Дали ще се получи със сладко от ягоди- може би ако ги нарежа на ситно. Пасват ли си кокос и ягода като вкус?
    Предварително благодаря,
    Тина

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте Йоли и всики мили дами тук :)
    Прочетох рецептата и коментарите и веднага се захванах. В момента сладкиша се пече. Имам въпрос: Кога се реже сладкиша: докато е топъл или след като изстине.
    Предварително благодаря за отоговора.
    С пожелание за много кулинарни успехи,
    Тина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тина, съжалявам за забавения отговор, но не съм в София и рядко имам нет. Сигурно отдавна сте изяли сладкиша. Реже се студен, но може и като е леко топъл. Въпрос на вкус е. Надявам се да ви е харесал. Благодаря ти много.

      Изтриване
  21. Да се присъединя и аз, разкошен сладкиш -
    много нежен вкус и фин кокосов аромат, страхотен се получи.
    в комбинация и с дюли при мен.
    Благодаря за прекрасната рецепта и прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Много се радвам,Диди. От теб тези думи са ми много мили.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  23. Направих сладкиша. Но вероятно ще държа поправителен. Кокосовата поръска стана суха и трошлива и не мога да нарежа хубави парчета. Нямах представа каква трябва да бъде консистенцията и си мисля, че трябва да се увеличи количеството на водата, за да изглежда сладкишът като този на снимката. Иначе към блата и въобще към вкуса нямам забележки. Ана

    ОтговорИзтриване
  24. Може би си права,Ани.Не съм се замисляла много по този въпрос.Сладкиша ми е от един стар тефтер,аз си правя заливката,но май не спазвам мерки,ами на око я карам.Възможно е да съм сложила повече вода,непременно ще премеря следващият път и ще коригирам рецептата,ако е нужно.Благодаря ти,че ми обърна внимание. Сега погледнах коментарите по-горе,никой не е писал повъпроса със заливката, а доста хора са го правили.Но обещавам,ще проверя какво съм огелпила.Благодаря ти отново,Ани.

    ОтговорИзтриване
  25. Пак съм аз, от една седмица съм влязла в един режим на готвене и няма излизане. В момента пека този сладкиш, носи се разкошен аромат и е много лесен и бърз за приготвяне. Между другото, Йоли, домашните са си поръчали скоро да им направя тутманик. До сега не съм правила точно това, мн
    ого ще се радвам, ако някой път споделиш рецепта за нещо подобно. Прегрътки от мен.

    ОтговорИзтриване
  26. Всичко е точно, Йоли, с пустата му заливка. Нищо не пречи да се сложи повече течност, или пък по-малко кокос. Знаеш, че има и различни кокосови стърготини, едините съвсем сухи и обезмаслени. От кокоса ще да е. Никога не си ме подвела, а пък съм правила и правя, и повтарям, и потретям твои неща. А, впрочем, докато правех този сладкиш и шоколадовото изкушение, направих и чийзкей бисквитките, този път с черешки с дръжки, но без костилки - толкова бяха ефектни. Отново овации! Черпих едни медицински сестри и ми се похвалиха как са ги нападнали. Другия път - двойна, че и тройна доза! За пореден път - благодаря от сърце за вдъхновението! Ана

    ОтговорИзтриване
  27. Сладурка си ми ти!Много си мила,благодаря ти!Радвам се,че така ми имаш доверие,Ани,само да не те подвеждам.Все пак не забравяй,че аз не съм професионалист,а само любител.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей, Йоли! Днес го направих и се получи наистина невероятен сладкиш. Обожавам всякакви варианти с кокос, а този е нанадминат.
    Благодаря ти за чудесните рецепти. Досега всичко се е получавало едно към едно и няма грешка. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Нели. Благодаря ти! Наистина се радвам, че ти се е получило добре. Днес имах един коментар от някаква дама, която твърдеше, че е опитвала доста мои рецепти и никога нищо не и се е получило добре. Пълен провал винаги. Взех да се питам дали не бъркам някъде ...

      Изтриване
  29. Здравей, Йоли! Тази твоя рецепта много ми хареса и искам да приготвя сладкиша за специален повод. Искам да те попитам кога е по-хубав на същия ден или един ден след това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много добър избор си направила за сладкиш. Рецептата е фантастична, препоръчвам я! Какво да ти кажа, като го изпечеш и ти замирише на масло и кококс може и да не остане за другия ден. Ха ха ... без майтап, много е вкусен като е пресен. Но и на следващият ден е чуден. Както решиш. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
  30. Невероятен сладкиш!
    Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е един от любимите! Така ухае на масло, кокос и ароматно сдладко! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти хареса!

      Изтриване
  31. Благодаря!
    Уникален сладкиш!

    ОтговорИзтриване