сряда, 17 септември 2008 г.

Морковено тимбалче






Продукти за 4 порции

4 -5 големи моркова

2 големи гъби
1/2 тиквичка
2 с.л. грах
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
копър,магданоз
20 г масло
1 с.л.брашно
1 жълтък
1 к.ч.прясно мляко
100 г настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус

формички за крем карамел (или от алуминиево фолио за еднократна употреба)
масло за намазване
галета за поръсване

Приготвяне

Нарежете на ситно всички зеленчуци и ги задушете в маслото.Поръсете с брашното и бъркайте докато леко се запече.Налейте млякото и енергично разбъркайте,докато получите смес,подобна на гъст бешамел със зеленчуци.Отдръпнете от огъня и прибавете жълтъка,кашкавала,солта и пипера.Накрая сложете и зелените подправки.Разбъркайте сместа,докато се разтопи кашкавала.

Намажете формичките с масло и ги поръсете с галета.С картофобелачка или с ренде за рязане на чипс нарежете морковите по дължина на тънки ленти.Наредете ги по дъното и стените на формичките като оставите краищата им да излизат извън тях.Напълнете с плънката и загърнете с морковите.Отгоре поръсете с галета,полейте с малко стопено масло и запечете за 20 мин.в силна фурна.

Сервирайте тимбалчетата леко топли със свежа салата или сос.

* Можете да направите тимбалчета с лентички от тиквичка или патладжан.Скоро бях правила с тънко нарязан език.Плънката може да е зеленчукова или месна.Всичко е въображение....или каквото има в хладилника.


2 коментара: