вторник, 23 септември 2008 г.

Торта Династия








Продукти за блата

10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 с.л. брашно
кора от 1 лимон
ванилия







* Разбийте белтъците на сняг. На тънка струйка прибавете захарта и продължете да разбивате докато получите гъст плътен  крем. Добавете смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте внимателно. Изсипете тестото в  голяма правоъгълна тава покрита с  хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180* фурна до порозовяване за около 20 - 25 минути.







Продукти за крема

1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л. с връх брашно или 150 г
10 жълтъка
кората от 1лимон
2 пак.ванилия

250 г меко масло
100 г пудра захар

200 г стопен  шоколад


* В купа разбъркайте заедно брашното, захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте на гладка каша. Долейте останалото мляко и сварете гъст крем.

* Разделете крема на две части и го оставете да се охлади напълно. Към  едната част прибавете маслото, разбито на пухкав  крем  със 100 г пудра захар, а към  другата стопения шоколад. Разбийте добре с миксер  и двата крема.

* Разрежете изтиналия блат  по дължина на 3 ленти. Сглобете тортата като върху едното парче блат намажете от  белия крем, върху него шоколадов и отново блат. Повторете това докато подредите цялата торта. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по ваш  вкус.Ако желаете тортата да е кръгла изпечете тестото за блата на 3 пъти в  кръгла тортена форма. Да ви е сладко!



















330 коментара:

  1. Здравей Йоли,

    утре дъщичката ми става на 1 годинка и днес се заех с Династията :) Направих три блата в кръгла форма,понадуха се във фурната,после спаднаха и сега приличат на пърленки :) около 1.5 см ,станаха малко неравни,заради гъстотата на крема.Но се надявам да са вкусни.Приготвих и крема..Искам да те попитам - сега ако сглобя тортата,кога мога да сложа фондан ,дали след като сложа фондана мога да я прибера в хладилника и кога мога да направя шоколадов трансфер на картинка ?Мислиш ли ,че съм закъсняла с приготволението,ще изсъхне ли фондана ? Ох,объркано стана,дано ме разбра...
    Задължително после ще напиша отзивите :)
    ПС - Ягодовите ти изкушения са страхотни,правила съм всички и сме едни от най-големите им фенове :)
    Благодаря ти !!
    Хубав,слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Петя,разбира се,че няма проблем със сладко от сливи или боровинки ще стане чудесно и вкусно.Имам приятелка със същата алергия.Тя яде само бял шоколад,цащото в него няма какова маса,а само какаово масло.Ако и при твоето детенце е така,можеш да обогатиш белия крем с бял шоколад.Желая му много здраве и бързо да преодолее алергията си,убедена съм,че ще я израсте.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Йоли,
    Това е страхотна торта, която правих вече няколко пъти за радост на цялото семейство :) Благодаря ти за хубавата рецепта.
    Искам да попитам дали си пробвала да направиш блата с бадеми вместо с орехи. Много обичам бадемите, но се чудех дали не трябва да се променят съотношенията, все пак орехите са доста по-мазни.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Йоли, и аз след като прочетах всички коментари за тортата, реших да я направя за рождения ден на моята малка принцеса. И тъй като вече съм изпробвала няколко рецепти от вашия блог, и винаги ми се получаваха много добре, благодарение на точните описания, и този път успях да впечетля всичките си гости. Благодаря ви много за прекрасните рецепти които споделяте и за невероятните идеи за декорация. Бъдете много здрава и все така креативна. С много уважение и преклон пред кулинарното ви майсторство Кристина

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте момичета.Радвам се,че харесвате тортата,наистина е чудесна.Първо да отговоря на въпроса за бадемите.Правила съм я и с бадеми,но с орехи е по-хубава.Става някак си по-суха като е с бадеми,даже ги запекох малко предварително за да им излезе аромата,но на всички,които я опитаха им хареса повече с орехи.Но щом обичаш бадеми ще ти хареса,просто става малко по-твърда и суха.Съотношението е същото.Благодаря ти много.

    Криси,много се радвам,че и вие харесахте моята любима торта.Много си мила,благодаря ти за милите думи и да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  7. Здраейте, Йоли! Обожавам всичко, което правите и съм изпитвала не една или две Ваши рецепти! И винаги всичко е било много вкусно!
    Предстои рождения ден на дъщеря ми и искам да и направя торта покрита със захарно тесто и то на два етажа (замък) и търся крем без маскарпоне и рикота (за да е нещо различно). Спрях се на крема от тази рецепта, защото яйчният крем е изключително вкусен винаги. До сега не съм го използвала за подобен тип торти, но със сигурност едва ли става за вита торта, каквато правя почти винаги. За самите блатове в случая се двоумя дали да са тези, защото някое детенце от гостите може да има алергия към орехи и не искам да рискувам. Най-вероятно няма да имам време и ще заложа на кръглите готови такива. Освен това скам да и придам височина, затова ще използвам 4, а не 3 блата.От страни ще я обвия с ленти от правоъгълен блат, преди да я измажа с масления крем. Въпросът ми е - до колко стегната стои тортата? Има ли опасност кремът да размекне толкова много блатовете, че тортата ми да загуби формата си и фонданът да се разпука? Т.е. ще стегне ли достатъчно кремът в хладилника или по-добре да не рискувам? Ако смятате, че не е подходяща идея, бихте ли ми препоръчала крем, който ще ми свърши добра работа в случая? Извинявам се за дългия пост и предварително благодаря за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
  8. Много се радвам, че си избрала този крем, наистина е вкусен. Мисля, че ще стане добре, ни ако искаш го стегни още малко за да не се притесняваш. Или сложи още 1с.л. брашно, или още 100 г масло.е стане чудно. Благодаря ти много и весел празник. Ще стане прекрасна торта.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Йоли,
    направих тази торта за първия рожден ден на дъщеричката ми и останах очарована!
    Благодаря!!

    Пламена

    ОтговорИзтриване
  10. Да ти е жива и здрава, много да те радва малката сладурана . Благодаря ти, че избра тази торта, любима ми е. Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Управо направила ову дивну торту. Имам мали проблем, пекла сам на 160 Ц 45 минута, тесто је прво нарасло а после мало спало, да ли тако треба. Друго, овде пише 180 Ц и 20-25 минута, шта је исправно јер на 24th Kitchen каже на 150 Ц да се суши. Надам се да ће торта бити добра, хлади се у фрижидеру за мој рођендан сутра.
    Иначе, волим ваше рецепте и сваки ми успе.
    Поѕдрав
    Мирјана

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Миряна.Ти си ми верен последовател,наистина много ме радваш.Блатовете ги пека на 170*- 180* за около 20 - 25 минути.Така е най-добре според мен,опитвала съм и на 150*, но няма смисъл да се суши.Чудесно се изпича и на 180*.

    ОтговорИзтриване
  13. Torta je ipak bila super. Hvala na brzom odgovoru, sledeći put će sigurno biti još bolja. Hvala puno za ove divne recepte koje delite sa nama.

    Puno pozdrava
    Mirjana

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Йоли!
    Аз съм на 13 години и обожавам да приготвям храна, най-вече сладкиши и торти. Почти всички неща, които приготвям са от твоя блог и вкъщи наистина много харесват чудесата, които се получават. Скоро направих и тази торта, тя надмина очакванията на всички. Твоите невероятни рецепти ме вдъхновяват да прекарвам повече време в кухнята. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много ме зарадваха думите ти,благодаря ти от сърце.Толкова крехка възраст,само 13 години,а правиш вече чудеса в кухнята.Продължавай,наистина ме усмихна.Щастлива съм!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Йоли. Аз съм на 14 години, но въпреки това обичам да приготвям сладкиши- това е моето хоби, наред със спортните танци. Много харесвам всичко, което правиш. От теб се уча да правя чудеса в кухнята. Поздравявам те и ти благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  17. Аз ти благодаря за доверието,мила ми Веси.Така се радвам когато млади хора ми пишат.Бъди ми здрава,целувам те и ти желая много усмивки и готини гаджета.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, мила Йоли
    може да се каже,че ти си част от нашето семейство - всички сме фенове на твоите рецепти, затова си позволявам да се обрщам на "ти".
    Когато попитах сина ми каква торта иска за рождения си ден, който е след няколко дни, отговора беше: Вкусна !!!! Като миналата година!
    А миналата година тортата беше Династия. Уникална е,както и всички твои рецепти, поднесени с много любов!!!
    Поздрави и усмихнат ден!!!
    Поли Вардарова

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти,Поли.Синът ти определено има моя вкус.Това си ми е любимата торта.Много се радвам,че и на вас ви харесва.Бъдете ми здрави всички у дома и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Торта Династия,Солена торта,рибени хапки - СУПЕР!!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Еха,колко неща си приготвила от блога ми.Благодаря ти сърдечно Кирилка.За доверието и похвалата.Весели празници и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей,Йоли :)
    Има ли някакъв шанс брашното да се замести с нещо друго(като смлени бадеми например)? Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Ина. За кое брашно ме питаш по-точно?Това в блата или в крема?В блата може да се замести само с галета,с нищо друго.Там има достатъчно ядки.А в крема може само с нишесте,което на практика си е същото.Можеш да направиш друг вид крем,ако този не ти харесва.Има сметанови и маслени кремове,както и ганаша, които са без брашно в тях. Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли, някъде в коментарите прочетох, че розите са направени от бял шоколад - би ли споделила как точно се правят.
    Поздрави и предварително благодаря!!!
    Влади

    ОтговорИзтриване
  25. Влади,всички рози са от шоколадово тесто,аз никак не обичам фондан и много рядко го ползвам,независимо,че с него стават красиви неща.Стопявам 100г шоколад на водна баня и слагам в него около 50мл глюкоза.Разбърквам и почвам да меся с ръце.Не е много приятно и лесно,започва да се отделя маслото от шоколада.Става доста твърдо и пресечено в началото,но после се омесва и става еластично и гладко като пластелин.След това правиш украсата и това е.Опитай.

    ОтговорИзтриване
  26. Zdraveite Yoli, pozdravleniea za bloga koito otkris na skoro I strahotnite recepti. Za Nova godina pravih Torta Dinastia stana neveroiatna. Blagodaria vi

    ОтговорИзтриване
  27. О,Крис,много,много ти благодаря.Радвам се,че опита тази торта,на мен ми е любима!Да ви е сладко на всичкиы

    ОтговорИзтриване
  28. Изчетох всички коментари и реших да я направя за рожденния ден на съпруга си.Стана страхотна и на външен вид и на вкус.Благодаря ти,Йоли!
    Грета

    ОтговорИзтриване
  29. Много се радвам,Грете.От коментарите трябва да си разбрала,че ми е любимата торта.Да е жив и здрав съпруга ти,щастлива съм,че избра Династия за празника му. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте!Прекрасни рецепти!Много често правя сладкиши от вашите.Скоро ще правя торта,декорирана със захарно тесто и искам да попитам блатовете на тази торта подходящи ли са за направата на вита двуетажна торта?И мога ли да ползвам крема за изолиране на захрното тесто или е необходимо допълнително измазване с маслен крем?
    Поздрави!
    Добрина

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти Добрина,ще се радвам да опиташ тортата.Опасявам се,че блатовете не са подходящи за увиване.Те приличат на една голяма ореховка и ще се напукат и начупят.Можеш да ги ползваш като кръгли или правоъгълни.А иначе с кремовете няма да имаш проблем.Идеални са за измазване,фондана ще стои добре отгоре.Благодаря ти отново и приятно майсторене.

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря за бързия отговор!Много сте мила и позитивна винаги.
    Мислите ли че този крем ще е подходящ в съчетание на пандишпанов блат или такъв,който може да се навива на руло?Това което ме вълнува е дали няма да стане суха тортата,ако използвам такива блатове без да ги сиропирам.
    С много благодарности!
    Добрина

    ОтговорИзтриване
  33. Няма проблем,Добрина.Не се притеснявай леко да овлажниш блатовете.Не да ги сиропираш,а просто да ги навлажниш.Това най-лесно става с четка.Потапяш я в течността и просто минаваш леко по блата.Имай предвид,че всички торти с фондан са сухи.Правят се обикновено с пандишпан и маслен крем.Е,със сигурност твоята ще е много по-вкусна,убедена съм.Творчество си е това,с което си се заела и ти пожелавам много приятни мигове с майсторенето.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Йоли,искам да направя торта Династия за рд на моя мъж,знам,че ще се влюби във вкуса и.Но ще имам нужда от помощта ти за декорацията на тортата.Та мисълта ми е дали вкусово ще подхожда белият ганаш,с него смятам да измажа тортата и да сложа някое фонданово цвете(няколко мака или божур-все още не съм решила)

    ОтговорИзтриване
  35. Много хубава торта си избрала,няма по-вкусна от нея.Благодаря ти.Разбира се,че можеш да я измажеш с бял ганаш,с каквото изобщо си решиш.Декорацията е изцяло въпрос на личен вкус и избор.Давай смело!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей отново прекрасна Йоли! Искам само да отбележа, че вече направих от твоят козунак, и стана меко казано БОЖЕСТВЕН! Дойде ред и на тази тортичка. Много изчетох за нея и отдавна съм и хвърлила око. Имам само 1 въпрос този път: може ли да я облека във фондан? Дали кремчетата ще са достатъчно гъсти? Аз ще я намажа под фондана с маслен крем, но се притеснявам дали ще се получи. А ми изглежда много вкусна и искам много да се справя. Благодаря ти предварително и ти желая ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ, а за двете ти книги-просто нямам думи :) Всичко добро :)

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти Миленче.Много се радвам,че ти е харесал козунака.А от тортата ще останеш доволна,знам си го отсега.Можеш спокойно да я облечеш с фондан,плътна торта е,ще издържи идеално тежестта на захарното тесто.Благодаря ти отново и весели празници и на теб.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей Йоли!
    Възхищавам се на теб и твоите творения.По-голяма част от твоите рецепти съм ги направила и всички са много сполучливи.Благодарение на теб е приятно да видиш в очите на любимите хора благодарност от сътвореното.Предстои ми едно семейно тържество и съм се насочила към торта Династия.идеята ми е да я напрявя на два етажа ,естествено ще сложа подпори.Според мен трябва да се получи ,къй като не е от сиропираните ,но все пак твоето мнение е важно за мен.
    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти Диде.Хубава торта си избрала.Надявам се на всички да ви хареса.Няма проблем с двата етажа,даже мисля,че не ти трябват подпори.но,както решиш.Успех и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  40. Здравейте и от мен,
    Много харесвам Вашия стил сладкарство - с фини, изящни и незабрвими вкусове!
    След 2 седмици имам повод и съм решила да направя тази торта, но имам един проблем. Винаги, когато правя торти или кейкове в откопчаващи се рингове, не знам колко крем да сложа. Имам предвид, единият слой крем е винаги много повече от другия, или на места е повече на места е малко и се получава не толкова красивото вълновидно парче от тортата, а пък за изящна торта, трябва и изящно представяне, нали? :) А не ми се иска да е в правоъгълна форма, защото съм замислила и специална външна окраса, която да отговаря на повода.

    Благодаря прдварително!
    Поздрави,
    Мая

    ОтговорИзтриване
  41. Мила Мая, благодаря ти! Много ще се радвам да опиташ тортата. Най- лесно е да си разделиш крема в отделни купички на толкова, на колкото места искаш да го сложиш в тортата. Не е трудно, е, ще поизмиеш малко повече съдове, но ще имаш изравнена торта. Да ви е сладко и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте, Йоли!
    Направих тортата по повод РД на малката, която става на 2 годинки. Спазих всичко точно, блатовете се опекоха добре и кремчетата станаха супер. Но като почнах да я сглобавям и ми изтичаше крема. Предполагам, че ако е по-гъст крема ще се виждат ясно балтовете и двата крема. Може ли да споделите горе долу каква трябва да е гъстотата на крема :(?
    Аз се ядосах разрязох на две и сложих в тавичка, с размери като на тортата и изсипах останалия крем. Утре ще се пробвам да замажа положението с някаква украса.
    Наистина творите красоти, които не само радват окото, но са и невероятно вкусни. Любими са ни ягодовия чийзкек, сладкиша с печени ябълки и ваниловия крем и лава кейка.
    Поздрави Ева!

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей Еви. Много се арадвам, че с направила любимата ми торта. Кремовете стават много гъсти, не би трябвало да имаш проблем с тях изобщо. Може би са се разводнили при смесването със сметаната. Съжалявам, че така е станало, дано ви хареса на вкус. Благодаря ти зандовериерто ицмилите думи.

    ОтговорИзтриване
  44. Мила Йоли,

    Току що направих тортата. Бях решила да е в квадратна форма, но нямам квадртна кутия за пренасяне на тортата, а я чака около 1 час път. Съответно направих в кръгла и ми отне много време, докато изпека и трите блата.Голяма играчка е да се пече толкова много. Още другата седмица ще си взема квадратна кутия за пренасяне!
    От рецептата ми излезнаха спокойно 3 кръгли блата с диаметър около 26см и една правоъгълна платка, която изпекох във форма за продълговат кекс(като го разрязох на 3 после, стана една малка тортичка с размер 8х8) Така че имах 2 торти, една за нас и една мини за единственото детенце на празника ни. До тук добре, кремовете бяха много вкусни - старателно си облизах всички купички преди да ги измия :))) Разделих кремовете в различни купички, за да следя равномерното разпределяне на кремовете, както ме посъветва, но с останалия бях крем, реших да направя шприцовани орнаменти по крайщата, за жалост не успях. Не знам дали този крем става за шприцоване! Дали рендосаният лимон беше едър и задръстваше фунията, но просто кремът едвам излизаше от шприца и вместо "розички" стана малко мазало. Сега ще се опитам с клечка за зъби да оправя положението, като се опитам да няправя рогца нагоре, иначе друг начин не се сещам как да оправя положението. Хм, или да изпека счукани орехчета и да сложа по средата на всяко гнездо от крема...
    Утре вечер ще чакам отзиви, но определено е много вкусна торта!!! Благодаря за прекрасната рецепта, и да ми е за урок - само квадратна форма!

    ОтговорИзтриване
  45. Ех,Майче.Така се радвам!Много ти благодаря!И на мен ми излизат две торти от тази доза или една много голяма.В момента и аз правя Династия за бала на сина на братовчедка ми.Дано му хареса тортата на момчето,на мен ми е любима.Благодаря ти още веднъж и се надявам да се хареса и у вас.

    ОтговорИзтриване
  46. Докладвам - торта е изключителна! Всички си облиза пръстите и изядоха по 2 парчета. На мен ми се стори доста тежка и едва се справих с едно, но гостите я преглъщаха доста благо... И то след като бяхме на гастрономичен ресторант за обяд, не вярвах, че късния следобед някой ще оцени тортата ми. Казах си, след този ресторант, къде да изкарвам моята омазана торта, нито украсата като за пред хора(замаскирах положението с бели марципанени рози), нито бях сигурна за вкуса на блатовете, но изненада! Тортата е от класа!
    Благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
  47. Благодаря ти Мая. Много се радвам, че се е харесала тортата. Аз ти казах, че е много хубава. Да ви е сладка на всички!

    ОтговорИзтриване
  48. Скъпа Йоли,спрях се на тази торта за рожждения ден на половинката.Имам един въпрос само.Последната правоъгълна шоколадова торта ,от цялата доза ли е?В тава с каква големина и на колко пъти е печен блата?Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  49. Много се радвам,че избра тази торта за празника ви.Сигурна съм,че ще ви хареса.Да,правоъгълната торта е от цялата доза.Онзи ден я правих пак за един абитуриентски бал.Стана много голяма торта,прекрасно стига за 40 души,ако я разрежеш на малки пасти.Големината се получи горе долу 45/30 см.Не съм мерила де,но става голяма торта.Изпечи си блата на два пъти в тавата от фурната.За да не ти спада сместа можеш да направиш друго.Да разбиеш първо 5 белтъка с половината захар и орехи от рецептата и да изпечеш един блат.Към края на печенето разбий другите 5 белтъка с останалите продукти.С други думи да не разбиваш наведнъж всички продукти,а на два пъти.Така ще се презастраховаш и ще получиш два чудесни блата. Също така можеш да ги изпечеш няколко дена предварително.Съхранявай ги увити в найлоново фолио.Аз така правя за да си помогна с работата като нямам време.Успех ти желая и весел ви празник.

    ОтговорИзтриване
  50. Йоли,миличка помощ!Правила съм я много пъти,но сега ми трябват 40 парчета.Как мислиш двойна доза ще ми стигне ли,ако пека блатовете в тавата на фурната?Много ти благодаря!Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е Дани. Увеличи с 1/2, не с цяла доза. Ще я нарежеш на на малки пасти и готово. На мен и една доза ми стига, но ти се застраховай. Благодаряти, че пак избра тази торта!

      Изтриване
  51. Здравей Йоли,реших да направя тази прекрасна торта за рождения ден на дядо като днес приготвих блатовете( направих ги от 1/2 доза ,защото искам да е кръгла тортата, станаха невероятни и въпреки, че изядох половиназа смес още сурова ,защото е много вкусна и не можах да и устоя :) , се получиха точно три перфектни блата ),за утре е крема и се надявам да се получи добре.А сега към въпросчето ми,искам да украся тортата със сладкарска сметана и шоколадови стърготини, но ме е страх да не се разтече след примерно един ден сметаната, ти какво ще ми препоръчаш?

    Моника 15години

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето я сладураната. Здравей Мони. Ако ползваш растителна смвтана за украсата няма да мръдне. Става твърда като сирене. С млечната не стоят нещата точно така. Нея е по-добре да я сложиш в последния момент. Весел празник ви желая миличка. Нали знаеш, че си страхотно момиче?

      Изтриване
  52. здравейте,имам един нещастен опит , блата стана много тънък и се разпадна, с 1.2 доза.Къде съм сбъркала,сигурно по-малко орехи съм сложила или не съм разбила достатъчно белтъците ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей . Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Може би орехите ти са били малко по-едро смлени. Трябва да са наистина ситни за да могат да послужат за спойка. Другото е печенето. Тъй като в блата почти няма брашно той е лепкав. Изисква по-скоро сушене в по-слаба фурна, отколкото печене. Може би е трябвало да го изпечеш още малко. Надявам се, че това няма да те откаже да опиташ пак. Благодаря ти за доверието. насреща съм да помагам, ако решиш пак да опиташ.

      Изтриване
  53. След торта "Фантазия" дойде редът и на тази. Всъщност я видях в друг блог, то всъщност малко са блоговете, в които да не пише за нея и да не се казва, че е страхотна. Като видях, че всички пишат "От Йоли" веднага отворих първоизточника, поне ми е познато. :D Вчера я майсторих. Много ме беше страх да не прецакам блата, но стана супер. Другото ми опасение беше кремът, че няма да се сгъсти понеже имам 1-2 неуспеха с подобни, но стана страхотен особено като изстина. Даже мисля да го ползвам и за други неща. Не мога да реша дали с малко или без ми харесва повече. Днес като погледнах тортата даже видях, че доста е стегнал. Надявам се блатовете са поели поне малко и да не са сухи. Всъщност още не съм я пробвал, довечера, но просто нямаше как да не се похваля понеже съм много доволен как се получи. :D Естествено направих и няколко снимки, oт които се вижда как импровизирах с подноса като използвах тава за сладки, че беше най-голямото нещо вкъщи.
    http://i982.photobucket.com/albums/ae305/horus92/IMG_0350.jpg
    http://i982.photobucket.com/albums/ae305/horus92/IMG_0349.jpg
    http://i982.photobucket.com/albums/ae305/horus92/IMG_0345.jpg
    http://i982.photobucket.com/albums/ae305/horus92/IMG_0343.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Велик великан си ми ти, Марио! Нямаш представа как ме радваш! Страшно много ти благодаря, че изпрати и снимки. Така всички ще могат да видят как трябва да стане тортата и отвън и отвътре. Перфектна е! Точно така трябва да изглежда. Много ще се радва, ако ти хареса и на вкус. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Още веднъж, много, много ти благодаря.

      Изтриване
  54. Аз бях написал един дълъг коментар за тортата и дори дадох снимки от моя опит, но явно не е одобрен или нещо е станало с пращането. Та сега само ще кажа, че тортата е много вкусна и сравнително лесна. Кремовете са с много добра консистенция и бих ги ползвал и за други неща, дори чистият без допълнителните неща е много добър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е как! Не са ли тези от предишния ти коментар малко по-горе? Прекрасна е, просто перфектна! Точно така трябва да изглежда тази торта. Много се радвам, че ти е харесала! Аби изобщо си страхотен! Отново ти благодаря от сърце!

      Изтриване
  55. Привет! Направих тази торта за рожден ден на мъжа ми и всички останаха възхитени от вкуса. Направих пълния вариант и 9 човека я изядохме, въпреки че стана голяма. Някои си хапнаха и по 3 парчета. Много хубава торта. Благодаря от сърце за рецептата Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооооооо, браво на вас! По три парчета не е шега работа. Тортата никак не е лека, и за да се хапне така обилно значи се е харесала. Много, много се радвам! Благодаря от сърце!

      Изтриване
  56. Здравей Йоли! Поклон! Изпробвала съм доста от твоите рецепти. Сега е ред на Династията - за рождения ми ден. Миналата година изненадах колежките с френска селска торта, вярвам че и сега ще успея. Имах въпроси, но с изчитането на всичко по-горе нещата се изясниха. Все пак да питам, ако направя тортата в неделя, дали ще издържи за сряда - сутрин?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да опиташ и тази торта. А още повече, ако ви хареса. Благодаря ти за доверието, много си мила.

      Разбира се, че ще издържи! Цяла седмица да я държиш, пак няма да се повлияе на вкус и вид, напротив. Не знам каква украса ще решиш да и направиш. В зависимост от това си прецени сама кога нея да направиш. Ако имаш възможност само украсата остави за по-накрая за по- свеж вид. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  57. Здравей , Йоли! От дълго време се каня да направя тази торта, просто защото не съм опитвала такъв тип блатове ! Всички, които я опитаха, останаха впечатлени и възхитени. Благодаря ти за вълшебството , което създадох у нас и на работа с колегите . Единствен недостатък , и не точно недостатък, мислейки за фигурите си , е , че не бих могла да хапна повече от 1 парче . Благодаря отново.
    Светлана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че опита тортата. И аз мисля, че е чудесна. Това е плътна, богата торта, от която наистина се хапва малко. Но не е и нужно повече. Едно малко парче е достатъчно да задоволи желанието за нещо вкусно. Благодаря ти за доверието, наистина много ме зарадва!

      Изтриване
  58. В рецептата пише 3 с.л брашно не е ли малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не, не е малко. Принципно дори няма нужда и от това количество брашно. Спокойно може да се пропусне. То служи само за спойка. Сгъстителят тук са орехите, а белтъците служат и за пухкавост, и за лепило. Това е една от най-хубавите торти, които съм правила. Ще се радвам да я опиташ. Благодаря ти за коментара.

      Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публиковам нови рецепти. Заповядай там.

      Изтриване
  59. Здравей, Йоли!
    И на мен ми трябва голямя торта за рождения ден на дъщеря ми. Направих пробно варияция на тортата с манго. И там платките са орехови, но имаи малко масло. Кремът беше от крем-сирене, заквасена и бита сметана, манго и желатин. Блатът пое малко от крема и се получи страхотен вкус. Обаче не знам как бих могла да направя правоъгълна торта
    Династия ми харесва и всички казват, че е невероятна, но има много шоколад, а децата са малки и ми се иска да е нещо по-леко. Дали ако изчакам кремът да започне да желира и тогава го нанеса, няма да се разтече или да не рискувам
    Ползвала ли си чипс от рожков като заместител на шоколад?
    Аз имам опит само с пудрата, вместо какао и ефекта е отличен. Но не знам, ако ратопя чипса, дали ще стегне крема после, подобно на шоколада.
    Имам още малко време да се почудя.... Утре трябва да я направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Цвети. Да, разбирам не напълно. Децата не бива да ядат много шоколад докато са малки. Ще ти предложа да направиш крема с детски шоколад. Сещам се, че на Милка има млечен шоколад, който е специално обработен за деца и в него няма кофиен и кодеин. Ако решиш да го направиш така само намали количеството захар, защото този шоколад е млечен и е сладък. Не бих ти препоръчала никакъв заместител за тази торта. Просто няма как да го направя. Каквото и да смениш ще получиш със сигурност чудента торта, но няма да е Династия. Нейната прелест е точно в тези съставки. В крема има 200 г шоколад. Тортата е голяма, спокойно от нея излизат 30 парчета. Можеш да пресметнеш сама колко шоколад се пада на порция. Ако сметнеш, че няма да е проблемно това количество за децата, направи си я така, както е написана. Ако не, просто комбинирай блатовете с твой любим крем, а като порастнат ще им направиш и Династия. Благодаря ти!

      Изтриване
  60. Здравей,мила Йоли!Искаам да ти се оплача .В България съм правила около 20 пъти твоята Династия и никога не съм попадала на някой който да не я хареса.От 5 месеца съм в Германия,направих Династията и не я харесаха,казаха,че е прекалено сладка и не могат да я ядат.Аз пък им казах,че техните сиренени кухени в България ги ядем за салата!Много ме е яд!Тъпи германци!Оплаках се.Обичам те!Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха, Дани. Ще умра от смях. Няма как да я харесат, мила. Тортата наистина не е по техния вкус. Права си, кухените им с кварк нямат нищо общо с тази торта. Не се притеснявай де, ти я прави за хората, които я харесват. На мен ми е любима торта! Благодаря ти миличка.

      Изтриване
  61. Йоли,а как се изработва шоколадовата украса върху тортата?Съпругът ми има рожден ден скоро и ми се иска да го изненадам с една от твойте красоти:)Обичаме по сочничките торти....на коя да се спра?Имай усмихнати,дни мила Йоли!Страхотна си!...и прекрасни неща!

    ОтговорИзтриване
  62. Благодаря ти мила. Страготно е, че искаш да изненадаш съпруга си с хубава торта. Благодаря ти много за доверието. Ако питаш за розите, те са направени от бяло шоколадово тесто. Белите и кафевите панделки вурху другите торти са от шоколад, лесни са. Поразгледай тук, надявам се да ти е ясно как съм ги правила. Весел празник и благодаря още веднъж.

    http://www.yoli.bg/component/content/article?id=17

    ОтговорИзтриване
  63. Здраве, Йоли! Всичките ти творения са невероятни, като от списание, Грабват ти окото и искаш да вкусиш от всичко.
    Избрала съм да правя торта Династия за рожден ден. Обаче имам въпросче: искам да я направя кръгла, ако разбъркам цяла доза от сместа, ще ми стигне ли да изпека поне 3 блата в тава с D30см. Как печеш блата - първо да долна или на долна и горна фурна?
    Благодаря предварително!
    Вероника

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи, Вероника. Надявам се да ти хареса тортата. Разбира се, че можеш да я направиш в кръгла форма. Ще изпечеш много повече от 3 блата, ако искаш да са тънки. И 6 ще изкараш даже. Намасли си леко хартията за печене за да нямаш проблем с отлепването после. Пека в средата на фурната, отгоре и отдолу. Съвсем стандартно печене.

      Изтриване
  64. Така се зачетох в коментарите, че почти да ми изгори единия блат.....:):):)
    Първо- да благодаря за прекрасните идеи и второ- за търпението, с което отговаряте на коментарите, Йоланта, дори да се повтарят през един-два! Не ми се прави торта с яйчен крем, трябва ми силно шоколадов вкус(а не съм много любител), и в тази връзка ще се радвам на малко помощ.
    Сърдечни среднощни поздрави!
    Станислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Стаси за доверието и добрите думи. Много торти имам с шоколадов крем, както казваш ти-силно шоколадови. Погледни каталога все пак, а аз ще ти обърна вниманието към няколко.

      http://www.yoli.bg/component/content/article?id=19

      Мока торта, Мус торта с круши, Торта с малини и шоколад, Мус торта с вишни, Фантазия.

      ще се радвам, ако си избереш някой от тези кремове.

      Изтриване
  65. Йоли, тортата изглежда великолепно и ще опитам да я направя. Искам да попитам ако пека блатовете на части, остатъка не спада ли през това време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да я опиташ, Краси. Много е вкусна тази торта. Не се тревожи за блатовете. Те така или иначе са тънички. Нямат набухвател и брашно, затова няма как да бухнат кой знае колко. И малко да спаднат, още по-добре. Ще получиш по-фини и тънки орехови кори. Лично аз ги предпочитам такива. Така че, давай смело.Благодаря ти.

      Изтриване
  66. здр :) възможно ли е поради липса на ацетатна хартия, да се замести с целофан?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, недей с целофан. Много емек, ще береш ядове с него. По-добре си отрежи ленти от хартия за печене. Ще стане идеално.

      Изтриване
  67. Здравей Йоли, направих тортата с половин доза в кръгла форма, но нещо самите блатове станаха много тънки като палачинки незнам защо се получи така ! Кремовете са страхотни иначе :)
    Поздрави Меги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Меги. Ти да видиш какво съвпадение! Тобно в този момент и аз пека блатовете на Династия. Правя я за утрешното посрещане на Новата 2016. При мен сега излязоха 4 кръгли блата. Тънки са, но така и трябва, не се притеснявай. Ако изпечеш наведнъж цялото тесто в тавата от фурната ще се получи много по-дебел блат. Много се радвам, че ти хареса тортата. Благодаря и весела Нова Година!

      Изтриване
  68. Здравей Йоли,всички рецепти,които съм напрвила от блога ти са страхотни!Обирам овации и комплименти от всички приятели благодарение на теб!Специално тази торта искам д я направя за една годишнина за около 40 човека,от прочетеното разбирам,че тази доза е за 20.Според теб ще издържат ли 3 огромни блата един върху друг,ако удвоя дозата?Подходяща ли е за тази ми цел,изобщо приемам всякакви съвети,може да ми препоръчаш друга торта за толкова много хора.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  69. Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Първо да ти кажа, че обираш овациите само и единствено заради себе си. Аз не готвя вместо теб, мила. Ти си причината да се слючват нещата добре, а не аз.

    Какво да ти кажа за тортата ... много е да удвояваш дозата. Увеличи я с 1/3, не повече. Съветът ми е категорично да я направиш правоъгълна. Това е най-доброто решение като за толкова много хора. Правих тази година цялата доза на кръгла торта. 25 човека си хапнаха от сърце, като имаш предвид, че кръгла торта се реже много по-трудно и неправилно от правоъгълна. Като я режеш първо си срежи тортата на 4 равни части. Слес това нарежи всяка част на 10 пасти и готово. Това мога да ти препоръчам. Благодаря ти още веднъж и приятно майсторене!

    ОтговорИзтриване
  70. Здравей Йоли,всички рецепти от блога ти са страхотни!Благодарение на теб получавам овации и комплименти от приятели!Специално тази торта бих искала да направя за един повод за около 40 човека.Въпроса ми е дали е подходяща,по-точно,да не се разпаднат блатовете от тежестта?Мисля да удвоя дозата от рецептата,така предполагам ще стигне за толкова хора?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Тони. Много си мила, благодаря ти! Радвам се, че избра тази торта. Мисля, че в случая най-добре е да увеличиш продуктите с 1/3 и да направиш правоъгълна торта. Тя е най-поджодяща като форма за толкова хора. Но от двойна доза няма нужда. Най-много с 1/2 да увеличиш, не повече.

      Изтриване
  71. Zdravei Yoli!
    I az da se vkliu4a kam grupata ot o4arovani. Bih kazala, 4e gotvq dosta dobre, prekarvam dosta vreme v kuhnqta, obicam dobre predstaveni neshta na masata, no otkam deserti mai samo do krem4e raztvoreno s mlqko sam stigala.
    Naskoro se omajih v Africa, mnogo 4esto posreshtame gosti I kato edinstvena 4ujdenka v semeistvoto vsicki o4akvat ot men da vkusqt neshto novo.Slucaino popadnah na tvoite torti, procetoh vsicki do edna I reshih, ce shtom na drugite im se polucavat, znaci razdela " torti " ne e " misiqta nevazmojna ". Poneje tazi mi se stori lesna za nacinaesht, procetoh vsicki komentari (za da izbegna greshki) I zapretnah rakavi I.............Mai ot entusiazma si zabravih, ce pravq polovin doza I slojih I 8-te lajici brashno, taka kremovete mi se razbivaha trudno, no krainiqt rezultata...........ne znam kak da go opisha, gostite ne povqrvaha, ce tova e domashno pravena torta.Vkusat beshe unikalen, viziqta sashto.Ne ocakvah, ce parvata mi torta she e takova udovolstvie za setivata.
    Blagodarq Yoli, ce ni prenese v edna vkusova feeriq.
    Desi

    ОтговорИзтриване
  72. Zdravei Yoli!
    Az sam naskoro omajena v Africa, mnogo 4esto posreshtame gosti I kato edinstvena 4ujdenka v semeistvoto vsicki o4akvat ot men da vkusqt neshto novo.Slucaino popadnah na tvoite torti, procetoh vsicki do edna I reshih, ce shtom na drugite im se polucavat, znaci razdela " torti " ne e " misiqta nevazmojna ". Poneje tazi mi se stori lesna za nacinaesht zapretnah rakavi I. ........Mai ot entusiazma si zabravih, ce pravq polovin doza I slojih I 8-te lajici brashno, taka kremovete mi se razbivaha trudno, no krainiqt rezultata. ........Ne znam kak da go opisha, gostite ne povqrvaha, ce tova e domashno pravena torta.Vkusat beshe unikalen, viziqta sashto.Ne ocakvah, ce parvata mi torta she e takova udovolstvie za setivata.
    Blagodarq Yoli, ce ni prenese v edna vkusova feeriq.
    Desi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тлкова си далеч? Чак в Африка! Уау! Така ме зарадва, знаеш ли? Благодаря ти мила Деси за доверието и хубавите думи. Много съм щастлива, че на всички е харесала тортата. Но майсторката си ти, а не аз. Никога не го забравяй това! Всички успехи зависят само и единствено от теб!

      Изтриване
  73. Joli izvinqvam se za latinicata,no Iskam da popitam orehite sitno smleni li sa ili. mike I po edri.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Орехите трябва да са фино смлени. Всъщност те служат за сгъстител в случая, тъй като в блата почти няма брашно.Ще се радвам, ако я опиташ. На мен ми е любима торта. Благодаря ти.

      Изтриване
  74. Привет, Йоли! Минавам да се отбележа и аз в редичката на направилите я:) Наистина изключителна торта, благодаря ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти е харесала тортата. Много я обичам аз, една от предпочитаните ми торти е. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  75. Здравей Йоли, казвам се Марияна и съм огромен твой фен. Възхищавам се на изкуството, което твориш.Личи си, че във всяко твое творение е вложена много любов и майсторство! Аз лично вече пробвах няколко от твоите изделия и разбира се са толкова вкусни, колкото и добре изглеждащи!!! Уви не съм професионалист като теб и съответно не всичко ми се получава.. Въпросът ми е относно блатовете за тортите. Пробвах ореховата, последно и династия слагам всички съставки последователно, загрявам фурната предварително и съответно проверявам с клечка за зъби, но в един момент блата още не е готов в средата, а отстрани започва да се отдръпва от стените на тавичката и да спада. Понякога изкарвам блата и спада .Не знам къде бъркам дали има значение, че фурната работи на долен реотан или знам ли.Ако може да ми дадеш някакъв съвет ще съм много благодарна. Междувременно ще продължа да изпробвам рецептите ти:). Благодаря предварително с уважение Марияна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Марияна. Извини ме, че чак сега се включвам, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.

      Много ти благодаря за милите думи. Радвам се, че харесваш рецептите ми. Блатовете зависят единствено от печенето. Много е важно. В никакъв случай не трябва да печеш само да долен реотан. Това не е достатъчно, тъй като температурата не се разпределя равномерно. Печи в средата на фурната и непременно на долен и горен реотан. Ако фурната ти има и функция с вентилирано печене, още по-добре. Печи на 170* и не отваряй вратата по време на печенето поне първите 20 минути. След това може да проверяваш с клечка. Ако блатовете бързо прегарят отгоре ги покрий след 20-та минута с парче алуминиево фолио и доизпечи. Надявам се да нямаш проблеми следващият път. Благодаря ти отоново.

      Изтриване
  76. Здравейте, Йоли! Това е поредната рецепта от блога Ви, която смятам да изпълня, защото звучи и изглежда впечатляващо. Прочетох много от коментарите по-горе и реших да направя половин доза, в кръгла форма с диаметър 20 см. Дали можете да ми кажете колко блата ще се получат, 2 или 3?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието. Много ще се радвам, ако ти хареса тортата. Чудесно е 1/2 доза за 20 см. Направи така: очертай си кръгове върху хартия за печене. Например 4 кръга. Разпредели тестото по равно н средата на всеки и разнеси на тънък пласт. Така ще получиш равни на дебелина платки. След това ги изпечи две по две в голямата тава на фурната, предполагам, че имаш такава. Там леко по диагонал идеално се събират две платки по 20 см. Мисля, че спокойно може да направиш 4 броя. Но ако искаш да са 3, просто разпредели тестото на 3 части. Успех, дано си доволна от вкуса след това.

      Изтриване
  77. Здравей мила Йоли! Като цяло не съм по сладкарството но преди някалко години първата торта която направих беше тази :) , стана много вкусна но с малко разплъосната заради рядкия крем но причината беше в мен май не ми бяха мн връшни лъжиците. Въпросът ми е , за шоколада какъв ми препоръчваш понеже живеем в малък град и нямам голям избор .. А, и весела нова година и все така да си невероятна и неповторима с кулинарията :)) Тортата този път ще бъде за моята голяма щерка на 5 години . Поздрави и целувки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани. Много си мила, благодаря ти! И аз харесвам тази торта, много ми е вкусна! След като не можеш да намериш шоколадов кувертют, купи си най-нормален шоколад на Нестле. Нашенски, български. Не си заслужава да даваш пари за вносни. А иначе, ако се докопаш до някой Лидл, там продават кувертюрпо 200г на блокче. За готвене е най-добре кувертюр, но в случая за този крем няма наистина никакво значение. Благодаря ти отново и весел празник!

      Изтриване
  78. Здравей,Йоли!
    Правя тази торта няколко пъти и винаги е събирал овации...Но сега имам специален повод рождения ден на майка ми.Тъй като съм заета със служебни ангажименти ,искам да те попитам дали ако приготвя платките от предния ден ще има проблем,а на другия ден да я сглобя.Идеята ми е да я покрия с огледална глазура ,но не съм сигурна дали ще се получи.Моля те за мнение! Предварително ти благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Извини ме, че ти отговарям малко късно, дано не е фатално. Разбира се, че можеш! И три дена предварително да ги направиш, пак си е добре. Завий ги в найлон за да не изсъхват и готово. Огледалната глазура е добра идея, но цялата ти торта трябва да е много перфектно и гладко измазана с крем и е добре да я замразиш малко преди да я полееш. Трябва да е много студена за да полепне добре глазурата по нея. И много равна. Иначе всяка неравност веднага изпъква под глазурата. Сама прецени. Весел празник ви желая и да е жива и здрава майка ти!

      Изтриване
  79. Здравей!
    Много ми хареса тортата! Искам да попитам може ли да сменя орехити с други ядки или с още брашно? И ако може с какво количество?
    Мерси предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. За кой ли пък ще кажа, че това ми е любимата торта! Горещо ти препоръчвам да я опиташ и много ще се радвам, ако ти хареса. Да, можеш да замениш орехите с бадеми. Само с лешници не е добре, може да смесиш на половина лешници и бадеми. Но не намаляй количеството им и не увеличавай брашното. Красотата на нази торта е точно в тези ядкови кори, леки, въздушни и много вкусни. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  80. Здравейте ,Йоли!
    И аз да се наредя за един въпрос :) Решила съм да направя тази торта за рождения ден на мъжа ми. Но тъй като се пада по великденските празници и ще ми дойде нанагорно в един ден да меся козунаци ,торта и вечеря,смятам да я направя два дни по-рано. Та се чудех тази торта дали е от тези ,които стават по-хубави като престоят няколко дни или не е подходяща ?
    Благодаря ти предварително !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Много се радвам, че си решила да опиташ любимата ми торта. И много правилно се чудиш, тортата е много, много по-хубава, ако престои няколко дена в хладилника. Така че, запретвай ръкави смело. Благодаря ти от сърце за доверието. Надявам се тортата да се хареса на всички. Весели празници!

      Изтриване
    2. Благодаря ,весели празници и на теб!

      Изтриване
  81. Здравейте,Йоли.Въпросът ми е ,дали това количество за блатовете ,ще стигне за две торти по 18-20см/д?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Да, мисля, че ще стигне за две малки торти. Благодаря ти.

      Изтриване
  82. Ани направих тортата по твоята рецепта за рожденият ден на съпруга ми.Невероятна е!!!Благодаря ти сърдечно❤❤❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, точно обратното! Аз на теб благодаря от сърце! За доверието, коментара и милите думи! Много се радвам, че ти е харесала тортата. Благодаря отново!

      Изтриване
  83. Здравейте Йоли, обичам твоите торти, имам твоите книги и чакам твоите нови публикации. Относно тортата, смятам да я направя в кръгла форма, каква декорация би препоръчала? Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
  84. Strahotna torta, pravila sym ya mnogo,mnogo pyti. V Bulgaria tsialoto mi semeistvo i vsichki priateli ia obojavat. A sega jiveia v Holandia i vpechatliavam s neia i holandtsite.Prekrasna e, Yoli... prekrasna kakto teb samata. Pozdravi i pojelania za uspeshna nova godina : ) Ivelina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за тези думи, Иве! Толкова си мила и така ме зарадва! И на теб желая весело посрещане на 2018г. , много щастие и здраве!

      Изтриване
  85. Здравейте Йоли въпросът ми е може ли да заменя орехите с лешници(само това имам подръка в момента) и дали ще се получи сполучлива торта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Роди. Разбира се, че може! Ще стане много ароматно и вкусно. Понякога и аз правя блатовете с лешници, а понякога с бадеми. Няма проблем, давай смело. Благодаря ти!

      Изтриване
  86. Здравейте, Йоли! Страхотни рецепти има във вашия блог. Задължително ще пробвам, някои, които пасват на моя вкус. Сега съм се спряла на тази. Имам обаче един въпрос, когато се прави правоъгълна торта от цялата доза, няма как да се ползва ринг при сглобяването. Та питанката ми е : няма ли да се разтекат кремовете като не е "стегната" във форма докато се охлади достатъчно? Надявам се въпросът ми да е ясен😊.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анита! Много се радвам, че си решила да опиташ тази торта. Надявам се да ти хареса.
      Не, нищо няма да се разтече. Кремовете са много гъсти, тъй като в тях има масло и шоколад. Просто изчакай добре да изстинат и тогава сглоби тортата. След като се охлади в хладилника можеш допълнително да загладиш страниците и чак тогава да положиш глазура или някаква украса.

      Изтриване
  87. Здравейте, вече за трети път правя тази торта по Ваша рецепта ! Прекрасна е на вкус и следя с интерес блога Ви !
    Успех и още много вкуснотии да ни покажете!

    ОтговорИзтриване
  88. Здравей, Йоли!
    Благодаря ти за прекрасната рецепта! Направих тази торта в кръгъл вариант.
    Семейството ми е очаровано!
    Бъди здрава и ни радвай с твоето изкуство!

    ОтговорИзтриване
  89. Здравейте на всички и на теб,Йоли!Казвам се Мария.Съмнявам се някой да не хареса тази торта.Лично аз я избрах за рожденния ден на малкото ми детенце,1г.с украса бисквитено чудовище.Коментарите започваха от „Уау” до „такава торта не сме яли”.Благодаря за прекрасната рецепта.Поздрави☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравмей, мила ми Мария! Толкова се радвам, че си избрала тази торта за такъв специален празник! Да ти е живо и здраво Слънчицето! Благодаря ти от сърце, много съм щастлива, че тортата се е харесала на всички!

      Изтриване
  90. Здравейте Йоли обожавам нещата които творите и понеже ми допадна тортата искам да ви попитам рецептата за тортата 1доза ли е или половин, понеже искам да направя торта за 25 човека и да ме посъветвате кръгла или правоъгълна да я направя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, и на мен ми е любимата торта. Непременно цяла доза и да е правоъгълна. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  91. Йоли, тортата не стигна. Толкова беше вкусна. Благодарим ти от сърце :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, аз благодаря от сърце! За доверието и коментара. Много се радвам, че ви е харесала тортата. Светли празници!

      Изтриване
  92. Здравейте, Христос Воскресе, желая Ви много здраве, днес мисля да се опитам да направя тази торта, само да попитам може ли да сложа в крема течен шоколад Нутела? Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во истина Воскресе! Ще се радвам, ако тортата се хареса на всички, които я опитат.
      Да, разбира се, че може. Но я добавяй постепенно към крема до желана от теб гъстота. Ако е голямо количество наведнъж може да разреди леко консистенцията. Благодаря за интереса!

      Изтриване
  93. Здравейте, адмирации за всичко, което правите, тази торта мога ли да я направя като "naked cake"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Ще се радвам, ако тортата се хареса на всички.
      Да, разбира се.Ще стои добре, ако се виждат пластовете.

      Изтриване