събота, 6 септември 2008 г.

Салата от патладжани




Продукти

2 патладжана
олио за намазване

За заливката

1 ч.ч. вода
1,5 с.л. мед
сол на вкус
4 с.л. олио
няколко с.л. оцет (на вкус)
1 глава счукан чесън
1 зелена люта чушка
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз






Приготвяте

* Нарежете патладжаните по дължина на филийки, посолете ги и ги оставете да престоят 20 мин. Изплакнете ги с вода и ги подсушете. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. С домакинска четка ги намажете с олио само от горната страна. Изпечете патладжаните в силна фурна докато омекнат и леко се зачервят.

* В тенджерка кипнете водата, олиото и меда. Прибавете според вашия вкус сол и оцет. На ситно нарежете чушката и зелените подправки. Заедно с чесъна ги прибавете към врящата марината. Разбъркайте и залейте патладжаните с горещата марината. Оставете патладжаните да изстинат, а след това ги доохладете добре в хладилника. Най-вкусни са на следващият ден.

* Тази салата по принцип се прави с пържен патладжан. Много е вкусно, но е доста тежко и калорично. Предлагам ви тази обработка на патладжан - зеленчукът става много лек и крехък. Умишлено не съм написала точно количество оцет и сол - някои обичат по-киселичко, други не толкова. Салатата е много пикантна и тъй като е тип туршия, издържа доста време в хладилника. Може да се приготви по-голямо количество. А ако към патладжаните прибавите и някоя печена чушка ... мммм, сами знаете какво следва! Да ви е сладко!

* Рецептата беше със захар. Читателка на блога ми написа, че ще стане много хубаво с мед. Изобщо не трябваше да ме убеждава в това, спечели ме моментално! Благодаря и сърдечно за това! 



7 коментара:

  1. Strahotna recepta Yoli! mnogo blagodarq :*

    ОтговорИзтриване
  2. Не е честно под тази прекрасна салата да няма коментар затова ще кажа - мнооого вкусна!!! От лятото съм я правила няколко пъти, също и днес! Благодарности за Йоли, а към читателите покана - опитайте!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря от сърце!Много,много се радвам на коментара ти!Наздраве казвам с тази салатка. И ние у дома много я харесваме.Да ви е сладко и на вас в къщи.

    ОтговорИзтриване
  4. Извинете за поста ми, не знам дали приемате препоръки, но опитайте с малко повече мед вместо захар, божествено е, поне според мен. Иначе,поздрави и благодаря за споделеното.

    ОтговорИзтриване
  5. Да,да,да,да!!!И пак Да!Аз на теб ти благодаря!Разбира се,че приемам препорък.Както и критики.Мисля,че само по този начин човек може да се научи и израстне.Специално аз гледам да правя именно това.Наистина много ти благодаря за идеята.Със сигурност с мед ще е много,хиляди пъти по-хубаво.И знаеш ли какво ще направя?Веднага ще променя в рецептата захарта с мед.Още веднъж ти благодаря за добронамереността и предложението.Много хубав ден ти желая.

    ОтговорИзтриване
  6. Извинете ме, но медът не бива да се подлага на термична обработка, не е полезно. Предлагам да се добавя накрая но вие си решавате за себе си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно вярно! Напълно съм съгласна! Всеки може да го добави накрая. В случая с рецептата е както е написана, но наистина може да се добави накрая. Благодаря много!

      Изтриване