събота, 20 септември 2008 г.

Тиквени бонбони






Продукти

200 г тиква-цигулка
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. вода
кората от 1 лимон
2-3 зърна бахар
2-3 семена кардамон
канела на вкус
ванилия

100 г черен шоколад


Приготвяне

Смесват се водата,виното,захарта и подправките и се варят 5 мин.Нарязва се тиквата,без да се бели на еднакви резени - дебели около 1,5 см.Тиквата се пуска във врящия сироп и се вари на тих огън докато омекне.Проверява се дали е сварена с клечка за зъби.Не трябва да се преварява,за да не загуби форма при нарязването. Когато е готова,тиквата се оставя да изстине в сиропа,а след това се отцежда върху домакинска хартия.С малки формички се изрязват бонбони.






Шоколадът се разтапя на водна баня, всяко парченце тиква се потапя в него и се оставя да стегне върху решетка, хартия за печене или алуминиево фолио.






 Украсяват се по желание с бял шоколад и се оцветяват с различни бои.



8 коментара:

  1. много ми харесва идеята с израязана тиква! Аз все правя веган бонбони със сварена тиква, но тези имат страхотни муцунки!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси Ванче!Радвам се,че ти харесаха.Май така е по-забавно като са с формички.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли! Изпитала съм голяма част от твоите рецепти, особено сладките! Торта Ривиера, фаворит ни е, кошничките от парено тесто (обрала съм овациите не веднъж с тях), а за ягодовия чийз кейк.....нямам думи! Мога да се призная за главен разпространител на тази рецепта!:)И много много други! Сега съм се нагледала на тези бонбонки, въпросът ми е ако сега ги приготжя колко горе долу време могат да издържат?!

    ОтговорИзтриване
  4. Мила Цвети,благодаря ти от сърце!Златна си ми!Ако ги слажиш в хладилника ще издържат дори и седмица.Но шоколада от студа ще ондензира.Ти прецени.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли, гледах предаването ти по Утилисима точно, когато правеше тези бонбони. По принцип не ям тиква, но толкова вкусно приготви бонбоните, че реших да пробвам и аз. Днес си купих тиква от пазара, една баба си беше направила труда да я обели и нареже на парчета, така че трудната част отмина, но бих искала да попитам дали може да заменим кардамона и бахара с канела и карамфил? Благодаря ти за прекрасните рецепти!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Злати,разбира се,че можеш.Сложи аромати,каквито най-много обичате.Нями нищо задължително!Благодаря ти за доверието и дано ти харесат.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да попитам откъде да си намеря боичките и как точно се казват,за да не изглеждам смешна като отида в магазина да ги търся.Определено се запалих да ги направя.

    ОтговорИзтриване
  8. Ама Нелка,как ще си смешна!Да не мислиш,че аз ги знаех?Много са хубави тези боички,страштно красиво става с тях и върху бисквити,фондан,марципан и какво ли не още...Това са перлени боички.Купувам ги в София в кв.Редута на ул.Кадемлия 13.Има и други чудеса там,супер са.Непременно иди,ако можеш.Благодаря ти и приятно рисуване.

    ОтговорИзтриване