четвъртък, 18 септември 2008 г.

Пилешко в ароматно пюре от кореноплодни






Продукти

3 картофа
1 корен пащърнак
1/2 малка глава целина
30 г масло
1 жълтък
сол на вкус

250 г пилешки гърди
1 главичка стар лук
1 скилидка чесън
1 лютива чушка
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. мащерка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Кореноплодните се почистват,измиват и сваряват до омекване в малко вода. Отцеждат се и се пасират горещи. Добавя се маслото,жълтъка и се посолява на вкус.Не се добавя мляко или вода за да остане пюрето по-гъсто.

Лукът,чесъна и чушката се нарязват и се запържват в малко мазнина. Добавя се месото,нарязано на хапки. Бърка се 3-4 мин.,поръсва се с червеният пипер и мащерката. Подправя се със сол и черен пипер.

В тава,покрита с хартия за печене,с помощта на шприц се оформят гнезда от пюрето. По средата се слага от месото. Преди поднасяне се запича в силна фурна.

4 коментара:

  1. Благодаря за рецептата, прекрасна Йоли. Бих искала да попитам за запичането на гнездата в/у хартията за печене. След запичането им имам проблем с преместването им от хартията за печене, тъй като пюрето се залепва. Може ли да ми дадеш съвет как да се справя с този проблем?
    Успешна и позлотворна 2018 година :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една прекрасна година и за теб желая, благодаря ти! Благодаря и за доверието и милите думи!
      Да, това си е винаги проблем. Пюрето минаги може да се повтвърди малко с 1 с.л. нишесте или брашно, но аз все гледам да го оставя възможно най-меко. Но спокойно може да добавиш, няма проблем. Виж какво бих ти препоръчала: намажи листа хартия за печене с малко масло и го поръси с галета там, където ще оформиш гнездата. Изпечи ги във фурната по-долу, нека дъното малко се запече. Остави ги да отдъхнат 5 мин., да не са много горещи за да се стегнат и след това ги извади с лопатка. Мисля, че няма да имаш проблем. Сладко да ви е!

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Наскоро открих пащърнака и в търсене на не-бебешки рецепти за него, попаднах на вашата. Направих рецептата, но за съжаление преварих зеленчуците и пюрето не беше толкова стегнато, че да оформи хубави гнезда :(
    Като изключим обаче външния вид, вкусът е превъзходен! :)
    Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пащърнакът ми е сред най-любимите зеленчуци.Много го обичам като вкус. Радвам се, че ти е харесало пюрето, наистина става ароматно. Не се притеснявай друг път, ако стане по-рядко. Просто добави 1-2 с.л. галета или брашно. Ще се сгъсти и след изпичане ще запази формата си. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване