събота, 20 септември 2008 г.

Маслени кифлички

Продукти

2 яйца
500 мл прясно мляко
40 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно
250 г масло

яйце за намазване
сусам за поръсване



Приготвяне

* Разтворете маята в леко затопленото мляко и добавете захарта, яйцата и солта. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко и еластично тесто. Добавяйте брашното постепенно. Ако е нужно прибавете още малко брашно за доизмесване. Оставете готовото тесто да поотлежи за 10 мин .Разделете го на 8 топки.Всяка топка разточете на тънък кръг и нарежете на 8 триъгълника.Завийте кифлички с плънка по желание - солена или сладка.

* Намажете тава с масло и наредете кифличките плътно една до друга.Оставете на топло да втасат.Намажете ги с разбито яйце и ако желаете ги поръсете със сусам или мак.На малки парченца наредете маслото навсякъде върху кифличките и между тях.




* Печете в предварително загрята на 180* фурна.След като се изпекат,покрийте тавата с кърпа за няколко минути за да може мазнината да попие напълно.




* Сервирайте топли.

* Дозата е доста голяма. Обикновено я правя на половина и нареждам кифличките в голямата правоъгълна тава на фурната. Кифличките са със страхотна хрупкава маслена коричка отдолу и с невероятно ухание на масло. Опитайте ги!


30 коментара:

  1. Йоли, много са вкусни!
    http://storage4.album.bg/9eb/picture_546_da7df_26305229.jpg

    Благодаря за поредната вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Здарвей Йоли,от около 3 месеца открих твоя блог и нямам думи ,с коио да изразя възхущението си от теб:)Гледам те и по Утилисима винаги когато мога-ти си невероятен човек,ако имаше повече хора като тебе,света щеше да е по-добър!!!Благодаря ти за това,че споделяш знанията и уменията си с нас :)))
    А сега за прекрасните маслени кифлички-никога не бях месила тесто,мен ме бива в основните ястия:)Но останах изненадана първо от себе си,когато ги направих и ми се получиха чудесно и после изненадата беше от прекрасният им вкус :)))Лесни,бързи и много вкусни!!!
    Желая много здраве на теб и семейството ти и продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ех,Ивче!Аз пък съм истински щастлива да прочета думите ти.Така ме зарадва предколедно!Благодаря ти от сърце мила.Весели празници и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Йоли! Кифличките станаха страхотни! Благодаря ти за вкусните и интересни рецепти!Всеки ден гледам Юлисима и всеки ден ме зареждаш с положителна енергия:) продължавай все така :) Весели празници !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря мила.Да ви е сладко на всички.Благодаря ти,че така ми се доверяваш.Весели празници и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  6. Кифличките станаха страхотни :))много благодаря за споделената рецепта :) Направих и солен и сладък вариант, единственият проблем бе, че тези които останаха за следващия ден станаха много сухи (не бяха много :), дали проблема е бил при мен или тестото си е такова?
    мери

    ОтговорИзтриване
  7. Така е мила.Много са хубави като са топлички.Самото масло ги изсушава много на другия ден.Но за малко в MW и пак са супер.Благодаря ти,че ги направи!

    ОтговорИзтриване
  8. Пробвах ги Йоли, станаха страхотни, много ароматни, благодаря за рецептата.Децата останаха очаровани.

    ОтговорИзтриване
  9. Супер Мими. Да им е сладко на децата. Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Йоли!

    Възхитителни са, изглеждат толкова пухкави и от тук ми ухаят на масълце:-) Искам да те попитам кваса с маята трябва ли да втаса или направо да прибавям брашното и да започвам с месенето?
    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей и ти.Много ти благодаря,толкова хубави думи!Чудни са кифличките,пробвай ги непременно.И няма никакъв предварителен квас,направо си меси тестото.Разбира се,ти си прецени дали да ползваш прясна или суха мая.И с двете си е екстра.Да ти е сладко и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Йоли. Много ни липсваш по 24 kitchen. Дали няма да ни изненадаш с нови епизоди?
    Йоли, малко се страхувам да започна тези кифлички, защото правя едни обикновени кифлички с локум и един път ми се получават "навивките" отгоре, а следващия път - не. А пък вчера пак ги правих, че децата много ги хамкат и половината бяха с навивки другите без. От едно тесто, в една тава...Преди мислех, че може тестото да е превтасало или недовтасало...? Какво мислиш? Благодаря.
    Светла

    ОтговорИзтриване
  13. О,Светле.Тук ще си приказваме и готвим на спокойствие.Лично на мен ми писна от повторенията на тези епизоди.Добре е,че ги спряха.Не може непрестанно нещо да го повтарят.Така че,не съжалявай.

    Не те разбрах,за твоите локумени кифлички ли ми говориш или за моите маслените?Пиши ми пак.

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, понякога ми се губят "навивките". Мислила съм, че тестото е недовтасало или превтасало, прекалено меко или прекалено твърдо. Ама последния път в една и съща тава, от едно тесто имаше и със и без навивки? Ха сега де!
    Светла

    ОтговорИзтриване
  15. Ей сега вече умрях от смях с теб!Такава си сладка с ния навивки.Виж,предполагам,че се развиват когато се надуват и просто "навивката" ти идва къса.Затова издърпвай с пръсти крайчето и го подпъхвай леко под самата кифличка. Има и друг начин - да намажеш с яйце тестото под завивката. Като почне да се пече ще залепне по яйцето.Но мисля,че първия вариант е по-удачен за случая.Много ме развесели,да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, Йоли!
    Първо искам да Ви поздравя за прекрасните снимки - те са първото, което подтиква читателя - лакомник да се пробва с рецептата!!!
    Второ - рецептите и конкретно тази не са сложни, но за сметка на това са божествено вкусни! Направих кифличките и в къщата ухаеше на масло целия ден! Излишно е да казвам, че кифличките намаляваха с всяка секунда!
    Поздрави!
    Нели

    ОтговорИзтриване
  17. Нели,първо да ти благодаря за доверето.Много съм щастлива,че си харесала кифличките.И сега да си призная нещо пред теб... рецептата я знам от моя съседка,много отдавна.И е с маргарин.Обаче аз изобщо не съм фен на този продукт и моментално го заместих с масло.И така си стинаха Маслени кифлички.Туй то!Да живее маслото!Благодаря ти отново,мила,знам на какво е ухаела къщата ти.На уют.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Йоли, след като се омеси тестото за колко време се оставя да втаса?

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей.Ще се радвам,ако опиташ кифличките.Втасват колкото да удвоят обема си.Ако са на стайна температура и е топличко в стаята за 30 - 40 минути са готови за печене. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли,аз ги съхранявах в кутия с капак и бяха много мекички и вкусни и на следващия ден.Страхотна рецепта!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, супер! Много се радвам, че са ви харесали! Аз ти благодаря за хубавия коментар и доверието! Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  21. Страхотни кифлички, днес ги направих и станаха божествени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесаха,Мария! Ама как ухаят неустоимо на масло, нали? Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  22. Дааа,наистина станаха много вкусни 😊 аз не съм се и съмнявала, всяка една твоя рецепта която съм направила винаги се е получавала много хубаво

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, маслото е необходимо само за намазване след като кифличките са станали готови? Тоест, не се слага в самото тесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Да, точно така. След като кифличките се наредят в тавата маслото се разпределя върху тях на малки парченца. В тестото мазнина няма. Аз опитах с работна снимка да покажа това, но явно не се вижда добре. Извини ме, моля те. Ще се радвам да ги опиташ, наистина са много хубави. Благодаря ти!

      Изтриване
  24. Здравей, Йоли!
    Колко голяма е тавата, в която печеш кифличките?
    Днес, както препоръчваш в рецептата, направих половин доза тесто и наредих кифличките в тавата на фурната (30х40 см). На твоята снимка кифличките са се слели заедно при втасването, но между моите все още имаше доста разстояние, поради което при печенето маслото се стече между тях на дъното на тавата и долната страна на кифличките подгизна от мазнина, а горната страна стана малко "жилава".
    Иначе са вкусни и красиви - плънките си останаха по местата ВЪТРЕ в кифличките :)
    Размечтавам се, когато съм в страницата ти и много ти се радвам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ги оптита, Петра. И че се отби тук дами пишеш. Много си мила!
      Точно така, в тавата от фурната ги пека. Нямам идея, може би са бухнали повече от твоите. Ама чакай, ти нареди ли ги плътно една до друга? Така трябва да е. И после като втасат няма никакъв начин да не се залепят помежду си. Иначе за маслото си права, обикновено се стича на дъното на тавата, но пък коричката става уникална. Поне на мен много ми харесва този маслен вкус. И да, тестото по принцип е леко жилаво, нищо не си сгрешила. Такова си е. За друга причина не се сещам. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
  25. Елена Михова1 март 2020 г. в 12:54

    Феноменални са! И лесни. Благодаря, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Ели! Много се радвам, че ти харесаха!

      Изтриване