четвъртък, 18 септември 2008 г.

Телешко задушено в тъмен сос







Продукти

1 кг телешко конрта филе
100 г солена сланина
1 голям морков
100 г масло
1 с.л.олио
едро смлян черен пипер

1 глава лук
2 резена от глава целина
1 корен пащърнак
1 морков
1 дафинов лист
200 мл червено вино
1 ч.л.нишесне
сол на вкус



Приготвяне

Нарежете сланината и моркова по дължина на пръчици. Сложете сланината в камерата да замръзне. С нож с тънко острие, направете разрези по дължината на месото и шпиковайте с морковите и сланината. С домакински конец увийте стегнато месото за да му предадете правилна форма. Оваляйте го обилно в едро смлелия черен пипер.Разтопете маслото в тиган, добавете олиото и запържете месото на силен огън за кратко от всички страни.След като се "запечата", намалете котлона и продължете да го запържвате на по-слаб огън, като го обръщате постоянно. След 10-15 мин. прехвърлете месото и отделилия се сок в тенджера, сложете всички зеленчуци, нарязани на едри парчета, залейте с виното, прибавете дафиновия лист и солта и задушете на бавен огън до пълна готовност. Извадете готовото месо на дъска и го оставете да изстине. Отстранете конеца и с остър нож го нарежете на много тънки филийки. Ако месото е топло ще се разкъса и няма да може да се нареже добре.

Смачкайте зеленчуците с вилица и ги претрийте през цедка. Прецедете соса и го добавете към зеленчуковото пюре. Върнете соса на котлона и го кипнете. Ако желаете го сгъстете с нишестето, разтворено в малко студена вода.

Сервирайте месото залято с горещият сос и подходяща гарнитура. Да ви е сладко!


.

2 коментара:

  1. Търсех една рецепта с телешко, но не знам името и не мога да я намеря. Имам телешко и като не мога да измисля нищо - ще се опитам да приготвя тази рецепта. Дано ми се получи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ, Ани. За тази рецепта е важно какво месо имаш. Ако е бут или плешка ще иска повече време за готвене. Благодаря ти.

      Изтриване