четвъртък, 18 септември 2008 г.

Свинско с ароматни гъби

Продукти

500 г свинска плешка
1 ч.ч. бяло сухо вино
1 с.л. брашно от манатарки или кубче гъбен бульон
500 г горски гъби
1 ч.л.нишесте
дафинов лист
сол и черен пипер на вкус





Приготвяне


* Запържете в малко мазнина месото, нарязано на шницели, добавете бяло вино, дафинов лист , черен пипер и оставете  се задушава`. Сипете 1с.л. брашно от манатарки (аз си го правя сама,  но може да се сложи и кубче гъбен бульон) и горски гъби. Посолете, поръсете с черен пипер и гответе на тих огън докато месото стане крехко. Накрая леко сгъстете леко соса с  нишестето, разтворено в малко вода и сложете бучка масло. Сервирайте с картофено пюре или варен ориз. Да ви е сладко!



11 коментара:

  1. Браво Йоли.Използвах ти идеята като използвах гъби шитаки,манатарка и печурка и стана вкусотия.МЕРСИ

    ОтговорИзтриване
  2. Стеф,много благодаря.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Йоли,

    Изглежда невероятно вкусно :), но
    как приготвяте брашно от манатарки?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте и от мен,Христова.Радвам се,че Ви харесва.Брашното от диви гъби го правя така - като почиствам гъбите не изхвърлям обелките,пънчетата и дори и проядените от червеи шапки.Е,стига да не са съвсем на решето станали.Режа всичко на тънко и го суша върху вестници докато стане съвсем твърдо.После смилам през машинка за подправки или в блендер.Колкото по-фино,толкова по-добре.Прибирам в буркан и през цялата година имам великолепна добавка към ястия и супи.Чудно е наистина.Дано съм била от полза.

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре изглежда! Иска ми се да опитам, но преди това ще съм благодарна ако споделиш какви точно гъби използваш и от къде ги купуваш?

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Ванче.Много е вкусно,пробвай.

    Гъбите,които виждаш са малки манатарчици,които съм набрала сама.От малка съм свикнала да ходя за диви гъби и ми е страхотен кеф да обикалям по горите и поляните.Можеш да си купиш пресни диви гъби от големите супермаркети,но са доста скъпи.В подходящ гъбарски сезон ще ги намериш и по пазарите.Целогодишно ще намериш сушени манатарки,но и с култивираните печурки и кладница също става много вкусно.С други думи - давай с каквито гъби имаш.И аз така правя,каквито имам,такива ползвам.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Здрасти, Йоли! Пак съм аз :) този уикенд ще имам гости и много ми се иска да използвам твоята рецепта. Понеже количеството ще е повече ми се иска да приготвя ястието на фурна вместо на тиган, че времето ми е крайно недостатъчно все още (предвид възрастта на дечурлигата) та какви напътствия ще ми дадеш? Предварително ти благодаря за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче,Май малко закъснях с отговора,но ме нямаше през почивните дни.Извини ме,моля те!Няма нищо особено,просто го задуши в някакъв огнеупорен съд с капак и ще стане като това на котлона,даже още по-хубаво.На май наистина късно ти отговарям.Дано ви е харесало.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  9. Нищо де :) Правих го точно така. Получи се много добре. Все пак ти благодаря и още веднъж поздравления за страхотните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, как би следвало да се приготви това ястие в глинен гювеч и на колко градуса и колко ще отнеме печенето?
    Благодаря много:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Радвам се, че ще опиташ ястието. Надявам се да ти хареса. В гювеч ще стане чудесно. Нареди месото и гъбите в съда, овкуси със сол и пипер. В отделен съд разбъркай гъбеното брашно и нишестето. Разтвори ги с виното и малко вода. Залей месото и печи на 200* докато заери. Намали на 150* и задуши за около час. Може да следиш от време на време течността и ако е нужно да добавиш малко. Така ще следиш и готовността на месото. Да ви е сладко!
      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти.

      Изтриване