четвъртък, 18 септември 2008 г.

Свинско с ароматни гъби

Продукти

500 г свинска плешка
1 ч.ч. бяло сухо вино
1 с.л. брашно от манатарки или кубче гъбен бульон
500 г горски гъби
1 ч.л.нишесте
дафинов лист
сол и черен пипер на вкус





Приготвяне


* Запържете в малко мазнина месото, нарязано на шницели, добавете бяло вино, дафинов лист , черен пипер и оставете  се задушава`. Сипете 1с.л. брашно от манатарки (аз си го правя сама,  но може да се сложи и кубче гъбен бульон) и горски гъби. Посолете, поръсете с черен пипер и гответе на тих огън докато месото стане крехко. Накрая леко сгъстете леко соса с  нишестето, разтворено в малко вода и сложете бучка масло. Сервирайте с картофено пюре или варен ориз. Да ви е сладко!



17 коментара:

  1. Браво Йоли.Използвах ти идеята като използвах гъби шитаки,манатарка и печурка и стана вкусотия.МЕРСИ

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Йоли,

    Изглежда невероятно вкусно :), но
    как приготвяте брашно от манатарки?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте и от мен,Христова.Радвам се,че Ви харесва.Брашното от диви гъби го правя така - като почиствам гъбите не изхвърлям обелките,пънчетата и дори и проядените от червеи шапки.Е,стига да не са съвсем на решето станали.Режа всичко на тънко и го суша върху вестници докато стане съвсем твърдо.После смилам през машинка за подправки или в блендер.Колкото по-фино,толкова по-добре.Прибирам в буркан и през цялата година имам великолепна добавка към ястия и супи.Чудно е наистина.Дано съм била от полза.

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре изглежда! Иска ми се да опитам, но преди това ще съм благодарна ако споделиш какви точно гъби използваш и от къде ги купуваш?

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Ванче.Много е вкусно,пробвай.

    Гъбите,които виждаш са малки манатарчици,които съм набрала сама.От малка съм свикнала да ходя за диви гъби и ми е страхотен кеф да обикалям по горите и поляните.Можеш да си купиш пресни диви гъби от големите супермаркети,но са доста скъпи.В подходящ гъбарски сезон ще ги намериш и по пазарите.Целогодишно ще намериш сушени манатарки,но и с култивираните печурки и кладница също става много вкусно.С други думи - давай с каквито гъби имаш.И аз така правя,каквито имам,такива ползвам.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Здрасти, Йоли! Пак съм аз :) този уикенд ще имам гости и много ми се иска да използвам твоята рецепта. Понеже количеството ще е повече ми се иска да приготвя ястието на фурна вместо на тиган, че времето ми е крайно недостатъчно все още (предвид възрастта на дечурлигата) та какви напътствия ще ми дадеш? Предварително ти благодаря за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
  7. Ванче,Май малко закъснях с отговора,но ме нямаше през почивните дни.Извини ме,моля те!Няма нищо особено,просто го задуши в някакъв огнеупорен съд с капак и ще стане като това на котлона,даже още по-хубаво.На май наистина късно ти отговарям.Дано ви е харесало.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Нищо де :) Правих го точно така. Получи се много добре. Все пак ти благодаря и още веднъж поздравления за страхотните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, как би следвало да се приготви това ястие в глинен гювеч и на колко градуса и колко ще отнеме печенето?
    Благодаря много:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Радвам се, че ще опиташ ястието. Надявам се да ти хареса. В гювеч ще стане чудесно. Нареди месото и гъбите в съда, овкуси със сол и пипер. В отделен съд разбъркай гъбеното брашно и нишестето. Разтвори ги с виното и малко вода. Залей месото и печи на 200* докато заери. Намали на 150* и задуши за около час. Може да следиш от време на време течността и ако е нужно да добавиш малко. Така ще следиш и готовността на месото. Да ви е сладко!
      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти.

      Изтриване
  10. Ястието е страхотно! Благодаря за рецептата!!! :)
    Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря от сърце, Анни! Много се радвам, че ти хареса!

      Изтриване
  11. Благодаря за идеята. В момента я пробвам във варианта в гювеч. Правя и малко моя интерпретация. Ще споделя резултата. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако ви хареса на всички у дома! Благодаря от сърце за доверието!

      Изтриване
  12. Ястието е много вкусно и лесно за приготвяне! Благодаря ти, Йоли! Изключително много харесваме твоите рецепти, голямо вдъхновение си за мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Много мили думи! Радвам се, че ти хареса ястието.

      Изтриване