събота, 20 септември 2008 г.

Клафути с праскови




Продукти

5-6 праскови
300 мл прясно мляко

80г масло
4 яйца

2 с.л.нишесте
1/2 ч.ч.захар
80 г смлени орехи
80 г едро счукани орехи
2 ванилии





Приготвяне  


* Нарежете прасковите на резенчета и ги наредете плътно едно до друго в намаслена тавичка.
 

* На слаб огън стопене маслото в млякото. В купа смесете нишестето, захарта, ванилията и смлените орехи. Добавете яйцата като разбивате непрекъснато. Накрая на тънка струйка сипете млякото.
 

* Залейте със сместа прасковите, поръсете с останалите ядки и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180*фурна.

* Сервирайте сладкиша добре охладен. Ако желаете може да ползвате и други сезонни плодове, както и да изпечете десерта в малки персонални форми. Да ви е сладко! 






12 коментара:

  1. привет йоли,правих днес клафути,но по друга рецепта със квасена сметана и сок,брашно,захар,яйце.Получи се много вкусно,но странно чудо,имам впредвид като тесто,от вън всичко нормално,но вътре едно малко като гумено.Та искам да питам това нормално ли е,при положение ,че е печено към 40мин или аз нещо съм объркала,макар че спазвах всичко точно.........другият път ще пробвам твоето,жалко че късно го видях

    ОтговорИзтриване
  2. Това е много лек десерт. Няма много брашно в него, което да го превърне в обикновен сладкиш, а по-скоро се получава нещо като печени плодове в крем.Сладкишът трябва да е сочен и кремобразен вътре.Плодовете ли са били гумени или тестото? Ако е тестото може би просто не е точно съотношението между яйцата и брашното.

    ОтговорИзтриване
  3. a можер би и прекалих с печенето и затова тестото стана така,но другият път ще направя твоята рецепта.Забелязала съм,че повечето ти рецепти са изключително точни и се получават винаги!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами да,права си.Сигурно просто си го пекла повече, не се сетих за това.И мила ... хич не ми се връзвай толкова на рецептите.Имам голям проблем именно с точните мерки,все на око карам и никога незнам колко слагам.И всеки път различно ги правя.Но това клафути си беше екстра доколкото си спомням, пробвай го наистина и ще ми кажеш.

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа, Йоли!

    Вчера направих твоето клафути и стана ФАНТАСТИЧНО! Получи се прекрасен лек сладкиш с печени праскови и нежен орехов крем. Невероятно е как с толкова малко продукти и усилия стана такъв вкусен и лек десерт. Аз съм редовна читателка на твоя блог и съм приготвяла безброй рецепти оттук. Удивително е как във всяка една идеално се преплитат вкусовете на точно подбрани съставки.
    Моите уважения за желанието да споделяш с нас твоите читатели, опита и кулинарните си умения.
    Весел уикенд, Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Много тиблагодаря мила.Страшно ме зарадва!Наистина това е много лек и лесен сладкиш.Да ви е сладко и благодаря за всички хубави думи и доверието.

    ОтговорИзтриване
  7. Цветелина Брамли21 август 2014 г. в 15:36

    Йоли, току що си хапнахме с мъжът ми от клафутито с прасковки . Просто страхотен летен сладкиш .....да добавя , че не устояхме и изчакахме съвсем малко да изтине и после с една топка ванилов сладолед и направо се топи в устата. Да споделя и аз , че съм правила доста от рецептите: Пиле по гръцки, , Торта Ани , Макова торта , Баварската салата , крем супа с грах с препеченото беконче и др. сега даже търся отново идея за вечеря , за да изненадам половинката ..Лек ден ти желая и благодаря за красотите ,които ни поднасяш и ни учиш .Според мен е много важно една жена да е домакиня и да умее да готви и да събира семейството на трапезата с вкусни ястия и ти ни помагаш в това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Цвети. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Ех, че ме зарадва! Ама много! Благодаря ти от сърце, мила. Най-много се радвам, че мислиш като мен. Най-прекрасното нещо на света е да споделяш. Споделената храна с близки и приятели е любов и истинско щастие. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  8. Здравейте, колко време се пече десерта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Десертът се пече около 35 мин. Той остава влажен заради малкото брашно в него. Надявам се да ти хареса.Благодаря!

      Изтриване
  9. Здравейте,но в резептата няма брашно ,а само нишесте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Точно така, само нишесте има, при това съвсем малко. Това е кремообразен сладкиш, няма брашно в него. Ще се радвам да опиташ. Благодаря.

      Изтриване