вторник, 9 септември 2008 г.

Фунийки с крем от риба тон





Продукти

125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
розмарин, салвия, мащерка - общо количество 1 с.л. пресни или 1 ч.л.сухи
250 г брашно

1 консерва риба тон - филе в собствен сос
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
сол,черен пипер и лимонов сок на вкус
1 с.л.майонеза
1 с.л.галета

Приготвяне

* Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни и ги смесете с брашното и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено докато приготвите крема от рибата. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

* Сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор направете гладък крем. Сложете майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.

* От алуминиево фолио направете фунийки. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху фунийките и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170*фурна. Разбира се, много по-лесно е, ако разполагате с метални фунийки.

* Изстиналите фунийки напълнете с рибния крем с помощта на шприц с тънък накрайник.



18 коментара:

  1. Фунийките имат ли нужда от престояване определено време или може и веднага да се консумират?

    ОтговорИзтриване
  2. LoA,категорично не.Напротив,ако се напълнят много време преди сервиране ще омекнат и тестото ще се разпадне.То е маслено и е много крехко.Надявам се да ти харесат.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. може ли да не се правят фунийки ,а да се изпече във формите за мъфини?
    Рада

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Рада.Разбира се,че можеш да ги направиш и в други формички.Можеш да изпечеш кошнички от масленото тесто като за тарталетки и да ги напълниш.Няма дначение каква е формата.Въпросът е да ти харесва и да може да се пълни.Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли здравейте, аз направих опит вчера с тази рецепта но тестото не ми се получи-беше много твърдо и ронливо и неподатливо на обработка.Можете ли да ми дадете някаква насока за приготвяне на солено маслено тесто.Благодаря предварително.Любка

    ОтговорИзтриване
  6. Любче, има два начина.Класиката е следната - студени малки кубчета мамсло се претриват с пръсти с брашното докато стане на маслени трохи.След това се добавя яйцето и се доомесва бързо.При това тесто най-важното нещо е да се мачка, пипа, меси...колкото може по-малко.Дори и някъде да остане ноесвоено масло от брашното е много по-добре, отколкото тестото да е премесено.Така се отделя водата от маслото , пресича се и става точно като при теб - твърдо и ронливо. Аз никога не правя маслени трохи.Разбърквам си яйцето с мекото масло, но не течно на кремче и после добавям брашното и солта.Всичко правя с пръсти, внимателно просто го събирам на топка.Цялото ми месене е за не-повече от минутка.Че и по-малко.Запомни го като принцип - колкото по-малко пипаш и мачкаш тестото, толкова по-добре.Опитай пак непременно.Ще го направиш,сигурна съм.И дано съм ти помогнала с отговора.Благодаря ти много за доверието.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли много ти благодаря за изчерпателния отговор.Тестото приготвям по втория начин ,но при смесването на мекото масло с яйцето не се получи хомогенна смес ами нещо като отделни парцалчета и не знам защо се получи така.Тази седмица ще пробвам пак много ми харесва тази рецепта както всички които показваш.Хубав ден.Любка.

    ОтговорИзтриване
  8. Непременно пробвай пак,Любче.Тестото е универсално и става за много неща.Ще ти хареса.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Колко време може да преседи тестото в хладилника преди да се направи на фунийки? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  10. Принципно тестото може и веднага да се обработва, но тъй като е доста крехко и ронливо е по-лесно когато е охладено.От 30 минути до 1 час са достатъчни.За по-бързо може да се сложи във фризера.И аз благодаря за коментара.Успех с фунийките.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, задължително ще ги пробвам, но искам да попитам колко горе долу, стават от една доза :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ще се радвам да ги пробваш.Благодаря ти за доверието.Все пак зависи от големината им,но принципно поне 30 - 35 трябва да станат.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Йоли. Имам твоята книга и често я използвам за жокер, когато ще ми идват гости, както е и в случая. Исках да те попитам има ли как да направя фунийките предния ден и да ги съхраня, без да им наруша структурата, като идеята ми е да ги напълня непосредствено преди сервиране. Поздрави, Ели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели. Много ти благодаря, че си си купила книгата ми. Радвам се, че пробваш рецептите ми. Не само, че можеш да си направиш фунийките от предния ден, ами дори няколко дена предварително. Ще си останат хрупкави и крехки. Не ги слагай в найлон, най- добре в кутия и после в шкафа. Това е. Благодаря ти тоново.

      Изтриване
    2. Здравей Йоли, днес се снабдих с необходимите съставки, но срещнах трудност с намирането на салвия. Има ли нещо, с което мога да заменя тази съставка?

      Изтриване
    3. Ели, изобщо не я мисли тази салвия. Ама никак даже. Чу ли?

      Виж мила, подправи си тестото и пълнежа с това, което вие най-много обичате, а не това, което аз съм написала. Давам само идея, развий я според самата теб и ще видиш колко по-щастлива и доволна ще бъдеш. Риган и мащерка са достатъчно, или само едно от двете. А може и нещо да не слагаш в тестото, само малко черен пипер. Експериментирай, довери се само на себе си. Благодаря ти Ели, ще чакам да кажеш дали са ви харесали.

      Изтриване
    4. Направих ги, инересно се получиха, но определено трябва да ги приготвя още няколко пъти, за да станат съвършени :)

      Изтриване
    5. Благодаря ти Ели. Радвам се, че ги опита. Както виждаш, и при мен не са съвършени. С маслено тесто трудно се работи фино, къса се, трошливо е ... Надявам се да са ви харесали на вкус. Да ви е сладко!

      Изтриване