събота, 20 септември 2008 г.

Кексчета с гореща вода




Продукти

4 яйца
225 г захар
100 мл олио
100 мл гореща вода
лимонова кора
300 г брашно
1ч.л.бакпулвер
2 ванилии







По желание

стафиди
шоколад
ядки
захаросани плодови кори






Приготвяне

* Разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете на тънка струйка постепенно захарта като продължите да разбивате докато получите плътни бели връхчета.

* Към белтъците сипете жълтъците. Разбъркайте за кратко и налейте олиото и горещата вода.

* Подправете с лимонова кора и ванилия. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го смесете с основното тесто.

* Разсипете сместа в хартиени формички за кексчета като ги напълните 2/3 от обема им.

* Изпечете ги за 15-20 мин. в предварително загрята на 180* фурна.

* Към тестото може да добавите ядки, стафиди, шоколадов чипс, какао, сушни плодове. Да ви е сладко!



71 коментара:

  1. Здравей,Йоли,хареса ми рецептата но понеже имам само една форма за мъфини-12 броя ако ги пека на 2 пъти ще стане ли?Дали няма тестото да се промени /заради бакпулвера/Ще съм благодарна за съвет

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Дани.Нищо му няма на тестото,бъди спокойна и си го изпечи на 2 пъти. Аз правя и голям кекс по тази рецепта,а малките кексчета ги пека на 2 пъти.Много бързо се изпичат като са малки и тестото ти няма да престои кой знае колко.Успех.

    ОтговорИзтриване
  3. Zdavei, Yoli :)Mnogo dobra recepta probvah q, no dobavih i leshnici, stanaha strahotni myfi :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам,че са ти допаднали кексчетата.А лешниците са нещо великолепно .. където и да ги сложиш,само можеш да подобриш нещата.Благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз пробвах рецептата и кексчетата станаха страхотно пухкави и вкусни. Поздрави Йоли и комплименти за кулинарните умения!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Много се радвам,наистина стават хубавки тези кексчета.За ти е сладко и благодаря за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  7. Правих вече няколко пъти,но като голям кекс-страхотен е !

    ОтговорИзтриване
  8. Супер си Ели.Много мой човек си ти!Да ви е сладко и благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Йоли, честит 8-ми март. За днешният празник реших да изненадам любимите си хора точно с тази твоя рецепта. Прибавих от себе си парченца шоколад и малко усмивки.Кексчетата украсих с малки цветни бонбончета заради децата ми, за да им придам по-бонбонен вид. Резултата беше супер. Може да видиш как се получиха тук: http://airam-mimi.blogspot.com/2012/03/8.html
    Поздрави от морето - Мария Добрикова

    ОтговорИзтриване
  10. Само усмивките са ги направили такива пухкави и вкусни.Благодаря ти Мария.Честит празник и на теб.

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, на 13 години съм и преди два часа попаднах на блога ти и бях очарована :) Тези сладки сега са във фурната и ухаят невероятно! Със сигурност ще пробвам и други рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  12. Мило ми момиче,прегръщам те от душа!Така ме радваш!Само на 13!Благодаря ти миличка и да ви е сладко на всички у дома!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Йоли, искам да попитам дали водата може да се замени с мляко или няма да се получи желаната смес?
    Ще ги направя какъвто и отговор да получа...:)
    Поздрави
    Лили

    ОтговорИзтриване
  14. Лили,не сменяй водата с мляко.Тя ги прави много леки,мекички и пухкави.А с мляко стават по-жилави и тежки.Ще се убедиш сама колко е сполучлива всъщност тази простичка рецепта.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна рецепта, ще станат любими на децата ми, толкова леки, нежни и пухкави.
    Поздравления за страхотните неща,които твориш, често ползвам блогът ти като извор на вдъхновение да се развихря в кухнята.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря Деси. Много се радвам, че ви допаднаха кексчетата. Да им е сладко на дечицата!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасно!!!Всичко е толкова прекрасно....Нямам думи да опиша възхищението си просто.Невероятно е! От скоро се запалих по кулинарията.Всеки ден правя по нещо.Попаднах на твоята страничка и просто съм възхитена...Не знам кое по напред да направя...
    Наистина Всичко е Невероятно!

    ОтговорИзтриване
  18. О, Боби, толкова си мила! Благодаря ти от сърце и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте отново, Йоли,
    Напоследък ме е обхванала една "Йоли"–вълна и често правя сладки неща по Ваши рецепти, старая се всеки път да докладвам как се е получило:)
    Направих и този сладкиш. Понеже формичките ми за мъфини са малко, направих голям кекс. Стана много хубав:) Използвах кръгла форма с падащо дъно с диаметър 26 см и сладкишът стана толкова висок (без да искам сложих повече бакпулвер), че идеята ми отгоре да го полея с крем отпадна. Намазах го със сладко от ягоди:) Много красив стана:) Благодаря за рецептата.
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти Вероника!Чудесна идея за цял кекс!Няма как да не стане голям,ако знаеш колко кексчета излизат от тази доза ... бая са.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, мила Йоли!
    Днес имах възможността да направя от тези прекрасни кексчета.... и разбира се станаха страхотни, само че ... Вместо да се надигнат и да останат така бухнали както на снимката те спаднаха и не знам на какво се дължи това, следвах рецептата стриктно и всичко беше точно, но когато изстиваха се свиваха надоло, но нищо едни прекрасни и лакоми дечица ще се погрижат за тях! Благодаря ти за страхотните идеи и рецепти, твоят блог ми стана любимия сайт!!!! Много целувки и слънчеви поздрави!!!!! :)))))

    ОтговорИзтриване
  22. О,Нелка,много съжалявам,че са спаднали.Нещо в печенето се е объркало май.Печи си ги като нормален кекс,както си знаеш.Да им е сладко на дечицата и благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  23. здравейте, вече няколко пъти приготвям тези бързи,лесни и вкусни кексчета.Отгоре ги поливам с шоколад разтопен в сметана.:)

    ОтговорИзтриване
  24. Много ти благодаря Танче.Наистина са хубави тези кексчета.Чудесна е идеята ти за глазура.Ще пробвам и аз.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Йоли! Аз съм онази 12 годишна девойка, която обича да прави мъфини :). Днес направих тази твоя рецепта, само че сложих цели малини вътре. Станаха чудесни! Мама много ги хареса. Вече все по-често ме кара да правя мъфини :). Благодаря ти за чудесните рецепти! Поздрави от Варна!

    ОтговорИзтриване
  26. Сладурана такава.Благодаря ти мила,прегръщам те и си открадвам една малинка!

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли, здравей! Присъединявам се и аз към доволните от тези кексчета. Всички вкъщи ги харесаха много. Получиха се много вкусни и пухкави! Благодаря за чудесната рецепта и ти желая още повече вдъхновения!
    Това е моят резултат: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2012/11/blog-post.html
    Лека вечер. =)

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти мила Гери.Лимонче ли си им настъргала отгоре? Много ми хареса как са се препекли коричките. А за шоколадовия пълнеж нямам думи. Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  29. За препечени лимонови корички не се бях сещала, но звучи страшно ароматно и ще опитам при първа възможност. Иначе при мен е настърган допълнитлно млечен шоколад (мъничко, просто за украса). Благодаря още веднъж за чудесната рецепта! =)

    ОтговорИзтриване
  30. Тези кексчета ВИНАГИ се получават! Забелязала съм, че и всички твои рецепти винаги се получават (поне на мен). Мъфините стават толкова вкусни...колкото и да направя, винаги изчезват за по малко от час...Явно ще ми трябват повече форми :D.
    Поздрави от Варна и ти желая хубав ден!
    от Али

    ОтговорИзтриване
  31. Така е Али,точно тези кексчета са много безпроблемни.Радвам се,че са се получили добре,а още почече,че са така светкавично излапани.Благодаря ти много за милите думи.Поздрави на красивата ни Варна от мен.

    ОтговорИзтриване
  32. На вкус кексчетата станаха много хубави.Пробвала съм различни рецепти,но такава с отделяне на белтъци и жълтъци не съм.Кексчетата останаха бели и пухкави.
    Йоли кажи тайна как да станат бухнали-така високи?Моите едва се показват от хартийката,а ги пълня на 1/2.

    ОтговорИзтриване
  33. Много се радвам,Татяна.Чудесно е,че са ти харесали.Аз ги пълня повече, оставям 1/3 празно пространство.И оттам нататък всичко зависи от лекотата и въздуха в самото тесто.Не го бъркай прекомерно,дори и някъде да са останали бучици брашно.Това е.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей, Йоли! Аз съм на 13 и много обичам да готвя! Рецептите ти са страхотни! Искам само да попитам дали може да намаля дозата на половина, за да станат на половина по-малко кексчета? (вместо 4 - 2 яйца, не 225, а 112 грама захар и т.н.) Благодаря за страхотните ти рецепти!

    ОтговорИзтриване
  35. Ах,сладурче си ми ти!Така ти се радвам,веднага ме усмихна това,което прочетох.Разбира се,че можеш,ако искаш и 1/3 направи.Ще се радвам да ги опиташ,а аз съм насреща за всякакви твои въпроси.С радост ще ти помогна,ако мога.Много ти благодаря,наистина страшно ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  36. Наистина са много вкусни и лекички. Аз сложих и натрошени орехи. Дали заради тях първо бухнаха, а като ги извадих , спаднаха?

    ОтговорИзтриване
  37. Не, не може да е от орехите. И аз слагам в тях какво ли не... Нещо в печенето се е объркало. Благодаря ти, че ги опита. Надявам се да станат добре следващият път.

    ОтговорИзтриване
  38. Йоли, все отлагах да направя мъфини, струваха ми се сложни, но покрай многото свободно време тези дни се наканих. Супер лесна рецепта, супер симпатични кексчета, а вкусът е един път! Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, благодаря ти. Да са ви сладки на всички у дома!

      Изтриване
  39. Здравейте, моите кексчета не се получиха така, както очаквах. Станаха малко твърди и сбити, а следвах точно рецептата. Възможно ли е да съм прекалила с бъркането или е нещо друго. Иначе на вкус са чудесни. Благодаря.
    Поздрави, Даниела

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей Дани.Да,предполагам,че просто е поспаднал въздуха в тях и затова са станали по-сбити.Повечко си ги бъркала сигурно.Ще се радвам да опиташ пак,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  41. Йоли, направих мъфините и станаха фантастични. В момента ги пека като блатове за торта и пак се получават супер.

    ОтговорИзтриване
  42. О,Светле,супер!Много добра ти е идеята за блатове.Ще стане лека и въздушна торта.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей Йоли, направих ги и станаха страхотни, добавих червена боровинка и се получи:))) рецептата е лесна и достъпна, много благодаря:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесаха кексчетата. С боровинки ще са станали чудни. Наистина търпят импровизации, можеш да сложиш в тестото всичко, което обичаш. Благодаря ти за доверието и да са ви сладко!

      Изтриване
  44. Здравейте, Йоли! Съвсем случайно попаднах на този сайт, в който са публикувани Вашите снимки и рецепта, но не са посочили източник и са изтрили знака от снимките. http://www.recette-gateau.eu/recette-muffins-legers/
    Има още няколко рецепти освен тази, от които са се "възползвали".
    Нямам представа дали в случая има присвояване на авторски права, но въпреки това не мисля, че тази постъпка трябва да бъде толериран и затова реших да Ви пиша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси. На другите рецепти има посочен адрес към блога ми, само на тези кексчета няма. Надявам се да поправят грешката си, благодаря ти за сигнала.

      Изтриване
  45. Здравейте Йоли,невероятна рецепта,кексчетата все не ми се получаваха,но тези станаха страхотни! Най-веселото беше,че цялата кухня беше в твърди,белтъчни връхчета,защото купата ми не беше много голяма: )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, успя да ме усмихнеш рано рано в събота. Благодаря ти за това. Супер много се радвам, че опита кексчетата. Важното е, че са ви харесали, много важно, че не са станали много добре. Следващият път ще станат. Благодаря ти от сърце за доверието. Прекрасна събота ти желая.

      Изтриване
  46. Отговори
    1. Поли, не ти препоръчвам. Няма да бухнат толкова и ще миришат на сода. Ползвай си бакпулвер.

      Изтриване
  47. Здравейте Йоли изкам и аз един съвет винаги когато пека кекс мисе подува ислед това спада почти незнам от каде се получава за няколко дена се отказвам много се ядосвам и все се питам защто каде греша а колко трябва да се бърка кекса

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Фикрие. Според мен проблема ти е в печенето. А може би и в самата лецепта, която ползваш. Не отваряш фурната по време на печене, нали? Не бива. Остави кекса да се изпече поне 35-45 минути. Тестото е лепкаво и тежко и иска по-дълго време да се пече. Печи на 170* предварително загрята фурна. И след като го изпечеш не го вади веднага от фурната. Остави го да се охлади поне малко в нея и тогава го извади. Макар, че аз ги вадя веднага. Просто печи по-дълго време. И може би трябва да смениш рецептата? Ще се радвам да опиташ някоя от моите. Благодаря ти.

      Изтриване
  48. Йоли, благодаря за рецептата! Всичко, което съм направила по твоя рецепта става уникално! Станаха страхотни кексчета. Добавих черен шоколад и боровинки, а как само ухаят...
    Не можах да се въздържа и набързо хапнах едно, а утре моята малка първокласничка ще почерпи приятелките си в училище...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря ти за доверието. Много късмет желая на малката ученичка. Да и е светъл пътя в училище!

      Изтриване
  49. Здравей, Йоли! Благодаря ти, за прекрасните рецепти, които споделяш! Искрено ти се възхищавам!Имам един въпрос - кексчетата станаха вкусни, но някак не толкова пухкави, и може би леко твърди? Възможно ли е да съм ги пекла повече от необходимото или ако не е това, тогава на какво се дължи?

    ОтговорИзтриване
  50. Аз ти благодаря за доверието и хубавите думи. Сама си си отговорила на въпроса. Тези кексчета са доста сухи по принцип и наистина трябва да се пекат малко. Като пробваш с клечка и излезе суха, махай ги веднага от фурната.

    ОтговорИзтриване
  51. po princip kogato razbivam smao beltucite i sled tova dobavq zaharta nikoga nemogat da se sgustqt bez da e pribavena zaharta zaedno s beltucite i togava da razbivam

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съм съгласна! Като правя целувки например, винаги си разбивам белтъците заедно със захарта. Иначе никога не ми стават достатъчно твърди. И баба ми така ги правеше, а тя беше ненадмината!

      Тук обаче въпросът е съвсем друг. По-скоро принципен в сладкарството. Във всички сладки, сладкиши, рула, торти и т.н., където белтъците трябва да се прибавят предварително разбити на сняг, е добре да не се прибавят разбити без захар. В случая захарта служи като консервант и не им разрешава да спаднат така бързо, отколкото биха спаднали без нея. Съответно, тестото, към което са прибавени запазва много повече въздух в себе си и след изпичане е меко и въздушно. Това е цялата работа, просто един трик за по-добро тесто като краен резултат. В никакъв случай не трябва да се стремим да ги разбиваме като за целувки, не е нужно чак толкова. Но захарта е важна наистина. Винаги я препоръчвам към белтъците само поради тази причина. Надявам се да съм успяла да обясня, че малко се замотах май... ха ха. Благодаря ти, ще се радвам да ги опиташ .

      Изтриване
  52. Здравейте, Йоли...Много харесах рецептата и току що я направих.Но като извадих кексчетата, те спаднаха и се сплескаха, и се оказаха не изпечени отвътре...Не можахме да ги опитаме :(...Къде съм сгрешила?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, така съжалявам да чуя това ... В печенето е проблема. Това е най-нормално тесто за пандишпан, нищо по-различно няма в него. Може би е трябвало да ги печеш по-дълго време. Нали не си отваряла вратата на фурната по време на печене? За друга причина не се сещам. Много, много съжалявам. Въпреки разочарованието ти, благодаря от сърце, че опита. Надявам се това да не те откаже да ги направиш отново.

      Изтриване
    2. Не, не съм отваряла фурната..аз много обичам такива вкусотийки и за това не съм се отказала...Ще пробвам отново...А за вас поздравления за разнообразието от вкусове, които предлагате с рецептите си...Продължавайте така, защото имате успех...Достигате до трапезите и вкусовите рецептори на очевидно много хора...Успех :)

      Изтриване
    3. Толкова си мила! Благодаря ти наистина от сърце! Много хора, на които нещо не им се получи стават доста агресивни. Може би е разбираемо, ядосват се и са разочаровани. Това е напълно нормално, но аз не съм нито всезнаеща, нито всеможеща. И аз като всички тук съм любител-кулинар, просто обичам да готвя. С каквото мога и кактово знам, помагам. Затова ти благодаря за отношението, въпреки несполуката. Много ценя добрината. Благодаря ти!

      Изтриване
  53. Здравей, Йоли. Избрах твоята рецепта за пухкави кексчета, които да изпека за вторият рожденият ден на дъщеря ми. Дали ще станат сполучливи ако след изпичането ги напълня с крем с маскарпоне, например? Искам да имитирам кексчетата Барни, които децата харесват, а аз - не 😂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария. Много се радвам, че си се спряла на тези кексчета. Надявам се да се харесат на всики. Разбира се, че може да ги напълниш с каквото искаш! Напълно подходящи са за това. Благодаря ти и весел празник ви желая. Да ти е жива и здрава малката принцеса!

      Изтриване
  54. Кексчетата са Божествени!
    Благодаря ти Холи!👍👍👍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ти харесали, Цвети. Благодаря ти за доверието и коментара.

      Изтриване
  55. здравей Йоли. Аз имам един въпрос защото това е много важно за мен да попитам преди да направя рецептата, интересуваме яйцата на стайна темперетура ли трябва да бъдат или директно от хладилника? защото тестото ми прилича на пандишпаново а по принцип зная че за пандишпан винаги трябва да са на стайна темперетура, за това не смея да направя рецептата преди да попитам за това нещо. и другото което ме интересува е може ли отгоре да ги окрася с шприц с сметана, и ако ги направя така трябва ли да ги държа в хладилник заради сметаната

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Ще се радвам да ги опиташ, благодаря ти.
      Не се притеснявай за нищо, кексчетата са съвсем безпроблемни. Лично аз си ги правя с яйца от хладилника, никога не ги темперирам. Но няма никакъв проблем и да са на стайна температура, никога не е лошо това. Да, правилно смяташ, че ако ги украсиш със сметана трябва да са в хладилника, което пък ще ги направи студени и по-твърди. Предлагам ти друго. Разбий си сметаната и я сложи в шприца. Така я дръж в хладилника, а като искаш да сервираш от кексчетата само шприцовай малко отгоре. Така те ще са меки и пухкави, а сметаната съвсем прясна. Но ти си реши как да постъпиш.

      Изтриване
  56. Мъфините станаха просто уникални

    ОтговорИзтриване
  57. Ех, че се радвам! Аз благодаря за доверието и отзива!

    ОтговорИзтриване