вторник, 23 септември 2008 г.

Пай с конячни сливи








Продукти

180 г меко масло
180 г пудра захар
3 яйца
300 г брашно
2 ванилии
1 ч.л.бакпулвер
настъргана лимонова кора
овесени ядки за поръсване

800 г сини сливи
4-5 с.л. коняк
кафява захар за поръсване








Приготвяне

* Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Полейте ги с коняка и ги оставете да се мариноват половин час като от време на време ги разбърквате. Отцедете плодовете в цедка и запазете коняка.

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно. Сипете ванилията, лимоновата кора и коняка от сливите. Накрая с внимателно бъркане прибавете и брашното, предварително пресято с бакпулвера.

* Постелете правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Изсипете тестото и го разстелете равномерно. Поръсете с овесените ядки. Отгоре плътно набодете резенчетата сливи. Поръсете с кафявата захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 30 - 35 минути. Сервирайте пая охладен. Да ви е сладко!







.

10 коментара:

  1. Zdravei, Yoli! Strahoten sladkish i mnogo iskam da go napravq utre, no moje li da i kajesh kolko vreme trqbva da se peche? Mersi mnogo:)
    P.S. Strahoten blog!

    -Martina

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Марти.Извини ме,че отговарям късно, но не бях с София.Слаадкишът се пече около 30 - 35 мин.Проверявай го с клечка и като спре да лепне е готов.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Хапваше ми се някакъв есенен, плодов, ароматен сладкиш... Реших да потърся при теб:) Този силно ме грабна и се хванах да го правя. В хода на работата се оказа, че нямам достатъчно сливи и затова допълних количеството с круши. След това открих, че и пудрата захар не достига, но добавих мусковадо. Понеже исках по-дебел сладкиш, сипах го в кръгла форма (голям метален тиган:) и с наредените отгоре плодове приличаше на стилизирана роза. Много ми хареса! И на мъжа ми хареса, а той доскоро се кълнеше, че не обича сладкиши без шоколад... Идеален е с кафе, а и не само:) Блогът ти е чудесен! Предчувствам, че тази есен у нас доста често ще е вкусно с Йоли:) Поздрави и хубави почивни дни!

    Александра

    ОтговорИзтриване
  4. Голяма си сладурана,Алекс!Благодаря ти от сърце,усмихна ме.Да ви е сладко на всички и пак мерси.

    ОтговорИзтриване
  5. Може ли конякът да се замести с друг алкохол или да го пропусна?

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се,че може.И със сливова ракия е чудно.Може с бренди,уиски,някакъв ликьор ... какво ли не.А може и без него.Пак е сочно и вкусно.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпа, Йоли!

    Сладкиша с конячени сливи изглежда неверотно вкусен и красив. Скоро гледах как го приготвяш и по телевизията. Бих искала само да те попитам колко сливи точно са необходими, защото тук пише 800 гр., а в предаването ти е посочено количество от 500 гр. Моите почитания към невероятната кулинарна дарба, която носиш в себе си и Ти Благодаря за всички прекрасни рецепти, които споделяш с нас, твоите почитатели.

    Поздрави за лека и усмихната вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти много, страшно се радвам, че си харесала рецептата.Виж мила,няма никакво значение точно колко ще са сливите.Зависи колко ти е голяма тавичката.Въпросът е да имаш толкова сливи,че добре да покриеш с тях повърхността на сладкиша.В блога съм го правила с повече сливи, защото тавата ми е била по-голяма.Съответно сладкишът става малко по-тънък.В предаването тавичката беше по-малка,сладкишът стана по-дебел и съответно сливите са били около половин кг.Наистина няма значение.Давай смело.Ако нямаш сливи може да го направиш с круши или нещо друго.Променяй според вкуса си,това е.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятен сладкиш! Лесен! Вкусен! И толкова ароматен!!! От първият път: В десятката!!!
    Невероятна Йоли! Магьосница на кухнята и ароматите! Опитайте и няма да се разочаровате!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво!Много, много ти благодаря, Мария! Усмихна ме!

      Изтриване