сряда, 17 септември 2008 г.

Пролетен венец



Продукти
200 г ориз
30 г масло
100 г шунка
125 г настърган кашкавал
250 г тиквички
250 г спанак
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
1 каф.ч.течна безсолна сметана

Приготвяне

* Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да изстине.

* Нарежете лука и чесъна и ги задушете в маслото.Нарежете спанака и за кратко го прибавете към лука и чесъна. Накрая сложете и нарязаните зелени подправки.

* В подходящ съд смесете ориз , задушения спана , нарязаната шунка и настъргания на едро кашкавал. Добавете яйцата и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Нарежете тиквичката на кръгчета и я объркайте с оризовата смес.

* Постелете дъното и стените на кръгла кексова форма с хартия за печене. Намажете я с масло. Изсипете сместа и притиснете с лъжица.






* Изпечете венеца в загрята на 200*фурна за 20 мин. до зачервяване.

* Това пролетно ястие е подходящо за гарнитура към месо. Може да се поднесе и като самостоятелно ястие с млечно - чеснов сос. Да ви е сладко!




17 коментара:

  1. Йоли, вчера направих този пролетен венец и много ни хареса. Ще го правим и за в бъдеще. Благодаря за рецептата и приятни пролетни дни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Станимира за доверието и хубавите думи.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, вчера направих този пролетен венец. Много ни хареса. Става бързо и лесно, а изглежда и много ефектно.Благодаря ти за споделената рецепта.
    Наси

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ти благодаря,че опита,Наси!Да ви е сладко на всички.Много се зарадвах!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли. Отдавна се кефя на твоите рецепти и винаги, когато имам проблем с измислянето какво точно да сготвя, ти ми идваш на помощ. Както и днес с това ястие. Сега ще го слагам в фурната, но си позволих да вкарам малко мое - добавих и гъби, но махнах копъра, защото не го обичам. Обаче има малък въпрос - гледам снимката и не мога да разбера - какво са онези червени късчета? Домати няма, чушки няма .... тогава? Благодаря ти още веднъж за идеите.

    ОтговорИзтриване
  6. Сладурана!Шунчиците са това миличка.Нарязана на кубчета шунка.Благодаря ти много мила.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Йоли!
    Вчера гледах по телевизията как приготвяш тази страхотна рецепта и реших аз също да се опитам да я направя. В предаването използва квасена сметана, а тук пише течна. Моля те да напишеш с коя сметана се получава по-добре и евентуално какво количество квасена се използва.

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти много.Няма никакво значение каква е сметаната.И с двата вида става чудно.Каквато имаш,такава сложи или пък която ти харесва повече.Количеството е еднакво.Изобщо не е важно дали ще има разлика от 10 или 20 грама.Това не е прецизен сладкиш,а гозба.Давай смело на око.Няма да сбъркаш,убедена съм.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Миличка, можеш да видиш при мен твоя венец, с гъби и Гауда. Много вкусно ястие. Не знам вече колко пъти съм го правила. Благодаря ти за страхотната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно изглежда, Йоли!Пасва идеално за останалия ми ориз! Дали мога да сложа замразен спанак обаче?
    поздрави:
    Вили

    ОтговорИзтриване
  11. Анито пак ме смая с красотите си!Ама така си го направила,браво миличка!Прекрасно изглежда.Много ти благодаря за кой ли път.Винаги ми доставяш такава радост!

    Ще се радвам да опиташ,Вили.Точно за сезона си е.Разбира се,че може и със замразен,както предпочиташ.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Направих ястието, както го видях във Вкуснотека - с гъби, вместо шунка. После видях, че първоизточникът е тук, под форма на венец. Всичко съвпадна с деня Благовещение, когато задължително се яде нещо зелено. Хареса ми! Ана

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Ани.Много се радвам,че ти допадна рецептата.Както виждаш при Ани от Вкуснотека,всичко търпи изменения според вкуса и настроението.Така че,експериментирай смело.Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, вчера харесах тази рецепта и я приготвих за вечеря, като вместо спанак сложих киселец.
    Вече е в списъка с любими ястия за нашето семейство.
    Рецептата е страхотна - лесна, бърза и позволява експерименти с наличните продукти от хладилника.

    Поздрави!
    Зори

    ОтговорИзтриване
  15. Много ме радваш,Зори.Благодаря ти от сърце.Точно така,можеш безкрайно да изменяш рецептата според вкуса си.Ей така най-обичам!Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване