Продукти
300 г брашно
80 г топено масло
3 яйца
150 мл прясно мляко
60 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
20г прясна мая или 1пакетче суха
2 големи ябълки
лимонова кора
1 ванилия
счукани орехи
стафиди
1/2 ч.ч. захар
Приготвяне
* Размийте маята с топлото мляко, захарта и малко брашно на гъста каша. Оставете да шупне.
* Към втасалия квас прибавете яйцата, маслото, подправките и солта. Омесете меко и еластично тесто. Оставете го на топло да втаса.
* От втасалото тесто откъснете топчета с големина на голям орех. Оформете на тънки кръгове.
* Настържете ябълките в последния момент за да не почерняват. Смесете ги с орехите, стафидите и лимоновата кора. Най-накрая сложете захарта. Ако я сложите в началото тя ще отпусне ябълките и сместа ще стане много водна. Целта е плънката да остане максимално суха. Ако е нужно може да добавите малко галета за допълнителна плътност.
* В центъра на всяко кръгче сложете по малко от плънката. Прегънете, слепете краищата и оформете на пирожка.
* Поставете пирожките в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат за още 15 мин. Намажете ги с разбито яйце, поръсете с кристална захар и изпечете в предварително загрята на 180* до зачервяване. Да ви е сладко!
Привет, Йоли :) Реших да направя тези вкусни пирожки, но като че ли има някакво несъответствие в рецептата. квасът, който замесих не шупна, за пръв път работя със суха мая и не зная да не би от нея да е причината. Тестото също не иска да бухне. По-долу в обясненията за плънката пише, че се прибавя към настърганите ябълки и захарта, но никъде няма вписано към плънката захар и колко да е тя. А в тестото има 100 грама :( притеснявам се, че тази захар е много за тестото и поради тази причина не иска нито да шуне кваса, нито тестото. Съшо има и вписана сол, която не виждам в продуктите за рецептата .... този ми опит май ще претърпи пълно фиаско :(
ОтговорИзтриванеПривет, Йоли. Реших да направя тези вкусни пирожки, но за пръв път работя със суха мая. Квасът, който направих не ми шупна, а тестото не иска да бухне. Не зная на какво се дължи това и започнах да се притеснявам да не би маята да не е наред..... в продуктите за рецептата е вписана захар 100 грама, която се прибавя към кваса, изглежда ми много и си мисля да не би от това да е проблема. По-долу в обясненията пише да се прибави захарта в плънката, но в продуките по-горе няма захар към плънката. Та се чудя в крайна сметка да не би да има някакъв пропуск в продуктите? Много пъти съм правила твои рецепти от почти всички групи и до сега сме оставали у дома всички изключително доволни, но се притеснявам, че сега ще претърпя пълно фиаско :(
ОтговорИзтриванеМила Роси,ужасно съжалявам.Да почна отзад напред.Права си! Напълно съм изтървала да напиша, че в пълнежа има захар.Веднага ще го добавя. Рецептата е от една много стара книга на майка ми.Правила съм я много пъти и не мисля,че захарта е проблем.Но за всеки случай ще погледна и ако пак нещо съм огелпила веднага ще поправя.Дано не съм,че само се излатам.Може и от маята да е.Не би трябвало да има проблем с нея,но...знам ли?Всъщност това си е нещо като козуначено тесто. Трябва да е леко сладичко.Сега ще проверя мила и веднага ще оправя рецертата, ако има грешка.Благодаря ти,че опита,както и за забележките.Много са ценни за мен!
ОтговорИзтриванеРоси,пак съм аз.Права си мила за захарта.Не знам защо така съм я написала.Проверих в книгата и там е 60г.Много те моля да ме извиниш.Провалът ти е лично мой,ти нямаш никаква вина!Благодаря ти още веднъж за това,че ми обърна внимание за грешката.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли :) сега мога спокойно да пиша, без дъщеричката ми ( която е на година и 4 месеца) да натиска всички останали клавиши :)))) Първо искам да благодаря за отговора ти. И бързам да добава, че въпреки всичко, пирожките се получиха сполучливи. Изчаках не малко време за да започне да бухва тестото, не напълни купата, както очаквах, но все пак имаше напредък. В крайна сметка след като ги сложих да се пекат, станаха като максикифлички и бяха много вкусни! Благодаря още веднъж хубав ден и спорна седмица.
ОтговорИзтриванеP.S. Аз съм един аматьор в кулинарията, но с голям интерес следа ежедневно твоя блог за да видя поредната интересна вкусотия за изпробване :)
За 1-я рожден ден на дъщеря ми направих две от твоите торти :)
Благодая ти Роси и пак ме извини за грешката,моля те.Така се зарадвах,че все пак са се получили пирожките.Защото са си хубавки инаме,не са лоши. И за тортите ти благодаря, и за доверието, и въобще за всичко.Прегръщам ви и двете с бебка!
ОтговорИзтриванеБоже, колко е хубаво! Как не съм я видяла досега тази рецепта?! Толкова обичам такива неща! Непременно ще ги пробвам, Йоли! Благодаря ти за поредната невероятна идея!
ОтговорИзтриванеМного, много прегръдки от мен!!!
Вили, чудни са. непременно ги опитай. И аз обичам такива неща. Излишно е да казвам на майстор като теб, че можеш да ги направиш с плънка, каквато ти душа иска. Благодаря ти!
ИзтриванеЙоли, първата ти снимка така ме грабна, направо ме разтопи... уникална е! Няма да мирясам, докато не ги направя!
ОтговорИзтриванеДавай Вили! То се е видяло ....
Изтриване