вторник, 23 септември 2008 г.

Торта Магнетен







Продукти

за блата

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
лимонова кора
1 ванилия
2 с.л.какао

за крема

1 литър прясно мляко 
4  жълтъка  
150 г брашно

200 г захар
1 пакетче ванилия 
0.5  лимон, настъргана кора 
100 г натурален шоколад 
100 г бял шоколад 
100 мл течна сладкарска сметана

за сиропиране

1 каф.ч.вода, смесена с 3 с.л.портокалов ликьор


Приготвяне

* Разбийте на сняг белтъците. Прибавете постепенно захарта и бийте да пълното и стопяване.Сложете жълтъците, след това маслото и накрая пресятото брашно, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте внимателно с лопатка или лъжица.Разделете тестото на две части и оцветете едната с 2 с.л.какао, разтворено в малко гореща вода.

* Покрийте дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете бялото тесто в едната половина на тавата, а кафявото в другата. Загладете и изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна за около 15 - 17 минути.

* След като блатът изстине го нарежете по дължина на 4 ленти.

* В тенджерка смесете брашното и захарта за крема. Добавете малко прясно мляко и разбъркайте за да се получи гладка каша. Сложете жълтъците, ванилията, лимоновата кора и разредете с останалото мляко. Сварете крема до сгъстяване. Докато е още горещ го разделете на две части. В едната сложете белият шоколад, а в другата - черния. Бъркайте докато се стопи шоколада. Оставете кремовете напълно да се охладят много добре. Разбийте сметаната на сняг и я прибавете по равно към двата крема.

* Сиропирайте лентите от блата. Намажете ги с кремовете, като върху бялата част мажете тъмен крем, а върху кафявата - бял.

* В средата на тортена чиния завийте една лента на охлюв и я сложете изправена. След това залепете около нея втората, като редувате цветовете по ваше желание в зависимост каква шарка искате да получите. Наредете по същият начин и останалите ленти.

* Загладете тортата с останалия крем и я украсете по ваше желание. Да ви е сладко!

Ето и линк към кратко видео как се приготвя торта Магнетен.






.

92 коментара:

  1. Здравейте Йоли, аз съм Ваш почитател и съм изпробвала доста Ваши рецепти. Реших да направя и торта "Магнетен". Всичко спазих както е по рецепта, но при сглобяването се получи една много малка тортичка. Защо така? Спазила съм всички грамажи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и при мен така се получава...два пъти я правих и двата пъти се разпада...

      Изтриване
    2. Наистина нямам представа. Много съжалявам. Няма как да променя рецептата за съжаление, много пъти съм я правила и се получава без никакъв проблем. Ще прикача към рецептата линк към кратко видео как правя тази торта. Ако искаш, ето ти го и тук, погледни го. Надявам се, че този провал няма да те откаже да опиташ и други рецепти. Благодаря ти.

      http://www.24kitchen.bg/recipe/torta-magneten

      Изтриване
    3. тортата е страхотна, но наистина с миниатюрни размери.

      Изтриване
    4. Така си е, малка става, даже бих казала, че е леко смешна. Но пък става висока. радвам се, че ти хареса, благодаря ти.

      Изтриване
  2. Много съжалявам,че е станала малка тортата.Не би трябвало да е така.Готовото тесто се изсипва в стандартната правоъгълна тава от фурната,която сама по себе си е достатъчно голяма.Може би когато сте разбивала белтъците не са били достатъчно твърди.Трябва да са добре избити и чак след това постепенно да се добави захарта като продължава да се разбива до пълното и стопяване.Смесването на вече готовите белтъци с останалите съставки трябва да бъде много внимателно. Бърка се леко с лопатка или с лъжица,но не с миксер.Така в тестото ще остане повече въздух и няма да спадне при печенето. Това е.За друго не се сещам.Или пък кремчето е дошло по-малко като количество.Все пак благодаря,че се доверихте на тази рецепта.Много ме зарадвахте.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте :) Много ми е приятно да напиша някой и друг ред тук :))Разтърсих се тези дни за рецепта за блат, тъй като първо бях решила да взема готов, но ми призлява буквално като надникна в съдържанията на готовите продукти, само гума от цървули не съм срещала :))). Иначе би било улеснение, да, един хубав готов блат с истински продукти в него. Но не, трябва да се прави вкъщи.Той, домашния, е много хубав, но все още си спомням майка ми как се затваряше по цели дни в кухнята докато спретваше торти, общо взето, доста работа има. Та реших да потърся рецепти за блатове, които хем да са класически, хем и да има малка щипка нещо за разкош и вкус, малко орехчета или нещо такова. Ами не намерих нищо подходящо в мрежата. Или изискват половин кг шоколад или 3 чаши орехи :) А аз искам такъв, който да се изпече наведнъж и да се разрже на 3 :)))))Да. И понеже не намерих, реших да те попитам(вече минах и на "ти"..:))Но понеже блата ще го правя сега, а ти едва ли ще можеш да ми отговориш толкова експресно, ще го имам прдвид следващия път, а сега ще се поразровя в книгите :)) Приятна вечер, усмихната Йоли :)
    Мариана

    ОтговорИзтриване
  4. Марианка,ще намерим блат,не се притеснявай.Ако нещо ти хареса из моите...не се колебай,ще ти отговоря с радост.Ако не ... друг път.Благодаря ти за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, честичко използвам от твойте рецепти, за да блесна с "нова" идея:)
    Поне 7-8 торти съм направила като последната е Магнетен, прекрасна и вкусна. В твоя blog има много класа, стил и красота, жалко, че интернет не ни предлага и аромат, за да можем до край да се насладиме на тези изкушения.

    ОтговорИзтриване
  6. Много,много благодаря за хубавите думи.Да ви е сладко,радвам се,че харесвате нещата,които предлагам.А аромата ....сигурна съм,че у вас ухае не по-малко прекрасно,отколкото у нас.Благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Йоли!
    Вече втори ден разглеждам с огромен интерес Вашите рецепти и честно казано съм впечатлена и омагьосана.Моите почитания!Какво изящество,стил и красота лъха от всяка една и каква наслада е за душата и за сетивата ми това...Благодаря от сърце за прекрасните преживявания.Аз също обожавам да приготвям красиви и вкусни неща ,но когато намирам подобни на вашите рецепти все едно никога не съм готвила....Бих искала лично да Ви познавам понеже знам,че много ще си допаднем...Очаквам с нетърпение нови публикации и Ви желая здраве и живот за да ни радвате и нас-мечтатeлите в кухнята и почитателите на красивите неща!С огромно уважение:Цанет

    ОтговорИзтриване
  8. О,Цанет.....стопли ми душата тази сутрин.Толкова прекрасни думи,и от сърце казани.Усмихвам се щастливо сега и се надявам и занапред да ти харесват рецептите ми.С удоволствие ще се запозная с теб,можеш да ми дадеш координатите си по e-mail.Благодаря ти още веднъж и хулав ден.

    ОтговорИзтриване
  9. Zdravei otnovo Yoli. Dosega ne sabirah smelost da pisha tuk, no dnes za vtori pat iskam da izrazq ogromna balgodarnost i za receptata na torta Magneten. Pravih q predi nqkolko meseca, poluchi se strahotna na vkus i vid torta. Obojavam da gotvq, no moga da kaja che sladkishite i tortite sa mi slabost. A kogato za parvi pat imah udovolstvieto da se zapoznaq zadochno s teb chrez izkustvoto, koeto tvorish v kuhnqta, i ne samo, jelanieto mi da se usuvarshenstvam se zasili oshte poveche. I za shtastie, kato che li naistina se poluchava. Imam oshte mnogo da ucha, no kakto kazah i predi, go dulja v golqma stepen na teb i prekrasnite recepti i snimki, i ne na posledno mqsto,na toplinata koqto izluchvash. Radostina

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей мила Йоли,
    От известно време научих за моята страст насочено към готвенето. Моята невероятна лелинка Илина ме напътства, особено в сладките изкушения. Тя също е голям кулинар и има свой блог. От нея научих за твоя блог. Искам да изкажа своите комплименти за изключителните ястия, които предлагаш. Ве4е няколко пъти сготвих по твои рецепти / Пилешко руло с гъби, Пилешки пържоли с бадеми и други.. / , които изключително много се харесаха на моето семейство и приятели. Последното което за момента направих бе тази невероятно вкусна торта "Магнетен".
    Много се радвам, че научих за твоя блог и го следя с интерес.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Гери. Леля ти е близка моя приятелка и много я обичам. Страхотна е и има на какво да се научим от нея. Много се радвам,че направи тази торта. Да ви е сладко и отново благодаря.

    ОтговорИзтриване
  12. Здраврйте, Йоли,
    В последно време правя доста торти от Вашия сайт. Много ми харесва артистичната украса. Личи артиста във всяка ваша аранжировка - много класа и стил. Много, много ми харесват нещата, които правите. Бих искала да Ви попитам как се правят лимоновите резенчета с които е украсена тази торта.Благодаря Ви предварително.
    Преди няколко дни видях и предаването Ви по телевизията, което ще следя от сега нататък.
    Пожелавам Ви много успехи.
    В.Баева

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Баева.Много се радвам,че харесваш тортите ми.А още повече,че ги правиш.Честно да си кажа,никак не обичам торти,покрити с марципан или фондан и украсени с какви ли не фигурки.Да,съвършени са,толкова са красиви,че не ти дава сърце да я разрежеш.Но са ми прекалено стилизирани и претрупани.Предпочитам си моите по-семпли украси.Радвам се,че и на теб ти допадат.Говаря на "Ти",защото искам тук всички да се чувстват свободно и уютно. Портокалите,които виждаш са пресни и необработени.Не са захаросани.Просто отрязваш 2-3 тънки резенчета,слагаш ги едно върху друго и ги прерязваш заедно в единия край до средата.След това както са така заедто, извиваш противоположно отрязаното място. Едното крайче да дойде напред,а другото назад.Те се разлистват по този начин и приличат на цвете.Слагаш ги в средата на сладкиша и ако искаш може да ги глазираш за да останат по-дълго време свежи с малко стопен желатин или затоплено сладко,което е с по-светъл цвят.Това е.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейтер
    всичко тук е уникално красиво и най - вече изглежда съблазнително. Погледа ми залепна на тази торта, но има нещо което не мога да разбера, а именно как е направен шоколадовия бордюр на тортата? Ще се радвам да разбера преди да се захвана с нея, Благодаря ви предварително и весели великденски празници.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей и ти.Радвам се,че ти допадна тази торта.Много е хубава. А тортата е облечена в шоколад.Можеш да погледнеш как се прави това тук


    http://yoli-www.blogspot.com/2009/11/blog-post_7317.html

    В Магнетен съм ползвала фигуративно фолио, но и с хартия става чудесно. Благдаря и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  16. йоли би ли ми обяснила каква е тайната при полагането на шоколадов кант както е показано при тая торта.аз успявам да го сложа но след отлепяне и престой в хладилник се понапуква и начупва.....а искам да е перфектен до нарязването:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Привет, вълшебнице:)
    Първо искам да ти споделя колко съм щастлива от факта, че се познавам лично с жената, която ме накара да гледам по друг начина на кулинарията и която внася почти всеки ден много вкусни и красиви мигове на трапезата ни! Беше наистина страхотно представяне на книга - много звучно красиво и много вкусно! А аз се радвам, че събрах сили да дойда...:)
    Тъй като наближава 3-тия рожден ден на сина ми, от няколко дни много старателно разглеждам рецептите в блога ти, защото за втора поредна година за този ден съм решила ти да "украсиш" празничната трапеза (да не говорим, че това се случва с повод и без повод у нас :)) Та в тази връзка, след дълго чудене се спрях на тази торта и имам въпрос и също така молба за съвет.
    Интересува ме, колко голяма става тази торта - диаметър, брой парчета? Аз ще трябва да изкарам от нея парчета за 7 дечица (т.е. те може да са по-малки от стандартните) и за 15 възрастни...Ще мога ли или не? Ако кажеш, че няма да стане за толкова хора, си мисля да увелича продуктите, но двойна доза ли да направя или доза и половина. Ако направя двойна доза, блатовете и крема ще позволят ли да я направя на 2 етажа - долния да бъде с 5 или 6 ленти, а горния с 2 или 3?
    Помогни ми, моля те:)

    Благодаря ти предварително!
    И стискай палци да се получи, както и да трябва да я направя:))

    Поздрави и прегръдки,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  19. Толкова си мила Еми!Благодаря ти от сърце!

    Тортата е много хубава,добре си я избрала.Става с нормален диаметър,около 26-28 см.,но доста висока.Няма как да я нарещеж обаче на 22 парчета.Увеличи дозите на блата и крема с 1/2 и просто я направи по-голяма на диаметър.Не е подходяща за двуетажна.Даже направи двойна доза поне от крема.Като остане ще си го изядете отделно.Прегръщам те и аз и успех.Благодаря ти още веднъж за всичко.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти, мила Йоли, за помощта! Ще ти покажа резултата (дано да става за показване:))) Има ли нужда като се сглоби да се стяга с ринг, преди да се измаже отвън с крем?

    Още веднъж благодарности и успех на следващото представяне!

    Прегръщам те!
    Ема

    ОтговорИзтриване
  21. Еми, трябва да стегнеш тортата в ринг. И принципно е хубаво така да действаш с тортите. После да кажеш какво е станало. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  22. Еми,непременно стегни тортата в ринг за 1 нощ.На другия ден го махни и чак след това я измажи отвън с каквото искаш - крем,сметана...

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте,Йоли.Блогът Ви е страхотен, черпя толкова много идеи от Вас.Исках да попитам защо тази торта не е подходяща за двуетажна?Звучи като по-лека на вкус и ми се иска да я пробвам, но мисля да правя двуетажна, а според един Ваш коментар не е много подходяща.Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти за милите думи,радвам се,че ти харесват рецептите тук. Много отдавна не съм я правила тази торта,май и е време вече.Тортата наистина е лека,но по-важното е,че е вкусна.Вижа сега,тъй като се завива на руло,което после реално се изправя,не е така стабилна като плътен хоризонтален блат.Става и доста висока,има много крем в нея и е и тежка.Ако се сложи още нещо такова отгоре се опасявам,че ще се деформира.Може би трябва да я направиш по-ниска за първи етаж и кремовете да са малко по-стегнати.Ако решиш опитай,то няма как човек да разбере,ако не опта.Благодаря ти отново и светли празници.

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря за отговора.Ще я пробвам на всяка цена,но или ще я направя по-ниска за двуетажна, или просто няма да е вита ,а стандартно наредена.Дано да стане,не ми се рискува и да се деформира, а и аз мисля и да я обличам с фондан.Е, ще си покаже.Благодаря още веднъж за чудесните рецепти.

    ОтговорИзтриване
  26. Zdravei, Yoli! Dnes shte se opitam i az da prigotvia tazi strahotno izglejdashta torta! Bih iskala da te popitam kakva forma tochno izpolzvash za izpichaneto na blata? S kakvi razmeri?
    I dali shte se poluchi, ako izpolzvam krygla forma?
    Mersi predvaritelno i stiskai palci da ne se izloja! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Много ще се радвам,ако тортата ви хареса.Вкусна е,интересна и красива отвътре.Недей да печеш в кръгла форма.Няма да ти станат шарките.Трябват ти ленти,които да навиеш една върху друга.Аз пека блата в тавата от фурната.Предполагам,че имаш такава.Тя си е стандартна и достатъчно голяма.После можеш да разрежеш блата подължита на 4 или дори 5 ленти.Това е,не е трудно.Успех ти желая,стискам палци и чакам отзивите ти.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Йоли,съпругът ми има скоро рожден ден и съм запланувала да направя тази торта. Искам обаче да попитам нещо,с какво мога да заменя портокаловия ликьор и също така да не е алкохолно,благодаря предварително и стискай палци да ми се получи :)

    ОтговорИзтриване
  29. О,мила,изобщо не го мисли ликьора.Просто го пропусни.Много хора не обичат алкохолен вкус в сладкишите или пък имат малки деца...като сладурчето на снимката с теб.Ако искаш някакъв аромат ползвай ванилия, канела, кардамон, цитрусови корички и т.н.,просто не слагай алкохол.Радвам се,че си избрала тази торта.Благодаря ти и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  30. ot tazi torta samo kremovete sa vkusni .nito blatovete sa blatove ,nito torta stava ot tqh .

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти,че все пак я опита.Не ти е допаднала като вкус,няма лошо.Всъщност това е вид пандишпан, явно не ти е по вкуса.Ако са ти харесали кремовете ги ползвай с други блатове,а тези ги зарежи и забрави.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  32. Смятам, че в блатовете трябва да има набухвател и повече брашно.Много са тънки и финни и за този начин на навиване и разполагане НЕ стават .Това е .Трябва да се преработи рецептата според мен .

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря ти наистина много.Знаеш ли,мисля,че градивната критика е най-полезното нещо на света.Няма нужда само от хвалебствия,когато нещо не се получава трябва да се каже!Затова наистина ти благодаря.Сега за пустите му блатове - рецептата е много стара,от 1937г е.Тази година я правих и в новото предаване.Зрителите ще могат нагледно да видят стъпка по стъпка как я правя.А ти изобщо не се занимавай повече с нея,аз съм същата - не ми ли хареса нещо,край,не го повтарям.Много ще се радвам,ако опиташ някоя друга торта и продължиш да посещаваш този блог.А тази торта я зарежи и толкова.Хубава вечер и до скоро,нали?

    ОтговорИзтриване
  34. Тортата е вкусна но блатовете...ясно :) няма да се повтарям :)Направих една друга ваша торта която се получи и също беше много вкусна- с кафе и шоколад :)Ще следя новите ваши публикации и рецептички

    ОтговорИзтриване
  35. Супер!Много ще са радвам,ако продължиш да посещаваш блога.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  36. Привет, Йоли! Спрях се на тази интересна торта, но не мога да разбера дали жълтъците ги разбиваме отделно с другите посочени неща и към тях прибавяме разбитите белтъци или към разбитите белтъци слагаме другите неща. Предварително ти благодаря за разяснението! Антония

    ОтговорИзтриване
  37. Тони,точно както съм го написала.Първо белтъците на сняг и към тях по реда на описването всичко останало.Жълтъците не се разбиват отделно.Ще се радвам,ако опиташ тортата.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  38. Привет, отново Йоли! Пробвах тортата, всички я харесахме много и я излапахме бързо, бързо. Благодаря за прекрасната рецепта! Бъди все така вдъхновяваща ни и отзивчива към нашите питания! Антония

    ОтговорИзтриване
  39. Много се радвам,Тони.Добре ли ти стана блата?Скоро една читателка коментира тук,че не се е получил добре.Надявам се да не си имала същия проблем.Да ви е сладко на всички и благодаря за доверието и милите думи.

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей, Йоли
    Щом съм тук е излишно да ти казвам, че съм ОГРОМЕН фен на твоечеството ти, следя и предаването ти по 24Kitchen (като Слънчице грееш от екрана) и много ме вдъхновяваш :) Благодаря за което. И сега по въпроса. Мислех си за брашното в крема, дали няма да стане по - добре ако се смени с нишесте(примерно ванилия или натурално?) Все още съм в чуденка и избирам торта за РД на любимия мъж, но тази ми хареса защото е интересна и излежда страхотно :)

    ОтговорИзтриване
  41. Благодаря ти Маги,много си мила.Ще се радвам да опиташ тортата.Аз я намирам за чудесна,макар скоро да имах коментар от читателка,че никак не и е харесал блата и не се е получило добре.Можеш да прочетеш из коментарите по-горе.За нишестето - можеш да го смесиш с брашно,но не слагай само нишесте.Става едно такова лепкаво,не е пухкаво някак си.Да знаеш,че винаги можеш да смениш кремовете,с такива,каквито най-много обичате. Нали знаеш,няма задължителни неща,а само личен вкус.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  42. Вчера се пробвах да направя тази красива торта, но за мое съжаление не ми се получи. Спазвах 1:1 всичко в рецептата, но без успех. Блата ми се начупи още при навиването, изобщо формата стана ужасна. Накрая реших да я залея с разтопен шоколад, както в една друга рецепта, но след като той се втвърди ми беше невъзможно да я разрежа и тя се разпадна. Единственото положително нещо беше, че на вкус горе-долу стана. Но форма никаква! Не знам дали продуктите ми не са били качествени или това е рецепта за специалисти в правенето на торти, но със сигурност аз няма да я повторя повече. Коства ми прекалено много време и продукти. Иначе поздравления на Йоли, че успява да сътвори такива красоти.

    ОтговорИзтриване
  43. Ох,аз затова пиша,че имаше и недоволни от блата на тази торта.Нямам представа защо се получава така.Правила съм я много пъти,никога не съм имала проблем.За предаването направих 3 торти,една след друга за да не чака екипа да ги правя на момента, та направих три в различна степен на готовност.Никакъв проблем,ако си гледала предаването ще видиш как става блата,всичко е в това,колко пухкаво ще остане тестото след разбъркване.Благодаря ти,че опита,много съжалявам,че не се е получила хубава тора.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, Йоли, кремовете за тортата са уникално вкусни, но имах проблем. При варенето ми стана на бучки. Не някакви малки бучици, ами седеше не хомогенно. Не знам и аз как да го обясня, но не беше нормална консистенция за крем и като изстина стана много рядко и не ми се получи така, както трябваше. Имаш ли идея защо става така?

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей,нямам представа защо така е станало с крема.Никой не ми е писал относто него,обикновено негативите са за сметка на блата.Може би брашното е дошло по-малко,макар,че би трябвало шоколада и сметаната после да уплътнят добре. Веднага ще напиша точни мерки в грамаж, а не в супени лъжици.Много ти благодаря,че опита.

    ОтговорИзтриване
  46. Zdravei Yoli, dnes se opitah da napravq torta Megneten. Mnogo vreme mi otne.... Nakraq nishto ne mi se poluchi. Nito blatovete, nito sglobqvaneto. Razpadna se, blatovete se nachupiha...Tolkova mnogo sum razocharovana ne me e qd za produktite , a nai-veche za tova, che nishto ne mi se poluchi. Chak posle vidqh, che tortata trqbva da se stegne s ring i da se ostavi v hladilnika za edna nosht. Ne znaeh sushto, che chaksled tova trqbva da se namaje otgore s raztopeniq shokolad.?..
    S uvajenie

    ОтговорИзтриване
  47. Здравейте,Йоли,мога ли да ви попитам жълтъците за блата също ли се разбиват?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не, не се разбиват изобщо. Просто се добавят както съм написала и само се разбъркват. Ще се радвам да опиташ тортата. Благодаря ти!

      Изтриване
  48. Жана Василева29 юли 2014 г. в 13:44

    Привет Йоли! Аз съм Жана Василева (писали сме си и преди). Днес реших отново да ти се доверя, понеже до сега всички торти, които съм приготвяла по твои рецепти са били сполучливи и много вкусни, ноооооо........
    Не знам явно днес не ми е ден за торти :( Току що приготвих тази торта Магнетен,но нещо се обърка и тортата не стана на нищо.Уж спазих всички мерки и пропорции! Вид няма, но мисля, че на вкус я докарах. Добре, че си е за хапване в къщи, иначе не знам какво щях да правя....
    Поздрави от нас !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Жане. Много съжалявам да чуя това. Незнзм какво се е объркало. Редовно правя тортата и никога нямам проблем. Много хора я правят и също като теб имат оплайвания, че не им се получава. Има и многи, на които става добре. Явно е капризна торта. Когато я правих в предаването приготвих цели 3 торти. Станаха си супер. Моля те, виж това клипче. Може би ще ти помогне да разбереш защо е станало така. Благодаря ти, че опита и за цялото ти доверие. http://www.24kitchen.bg/recipe/torta-magneten

      Изтриване
  49. И на мен нищо не ми се получи....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Току що отгиворих по-горе на Жана. Би ли погледнала и ти клипчето? Надявам се, ще изясни донякъде положението. Благодаря ти, че опита, въпреки несполуките. http://www.24kitchen.bg/recipe/torta-magneten

      Изтриване
  50. Здравейте, днес реших да направя тортата, спазих всички мерки и клипа няколко пъти гледах, но... нищо за съжаление, тънки блатове, начупиха се мн крем остана , и стана една малка торта със странна форма, незнам къде сбърках, позвала съм други ваши рецепти и до сега е нямало проблем...
    поздрави Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Милена. Ох, това е една от най-неуспешните ми торти. Хората непрестанно имат проблеми с нея, незнам защо така става. Блатът е най-обикновен пандишпан, нищо по-различно няма в него освен, че е двуцветен. Крема не е фатално, че е останал, ще го хапнете така. Сложил съм линк към кратко видео за торта Магнетен. Погледна ли го за повече яснота? Просто не знам Миленче какво да ти кажа. Няма как да променя рецептата, правя я от години все по тези пропорции. Много, много съжалявам да чуя, че не се е получила добре. Благодаря ти, че опита, въпреки несполуката.

      Ще се радвам, ако посещавай оттук нататък сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да пиша нови рецепти. Благодаря за разбирането1

      Изтриване
  51. Здравейте! Имам един въпрос.
    Бихте ли ми казали откъде мога да купя портокалов ликьор и крем ликьор?
    Ще се зарадвам ако ми отговорите.
    Поздрави Мели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мели. Ликьор можеш да намериш само от магазините за алкохол, и то от по-хубавите. Или пък от по-големите супери. В малките магазинчета няма такива неща, или пък са рядкост. Но в Кауфланд например има и български ликьори, както и крем ликьори с различни вкусове. направо там потъри.

      Изтриване
  52. Здравей Йоли много харесвам нещата който твориш .Обичам да експериментирам и често се доверявам на твоите рецепти. Тази торта е правя за пореден път( тъй като е правя за клиенти и мн се харесва )дори е доста лесна.Когато е направих за първи път стана наистина малка но следващия път приготвих още един блат за да си получи една стандартна торта апък за кремчето винаги остава да похапнат децата .БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВИТЕ РЕЦЕПТИ

    ОтговорИзтриване
  53. О, толкова дълго чаках такъв коментар! Бях се притеснила вече, че на доста хора тортата изобщо не им се получава. Дори имаше гневни изказвания. Аз проблем никога не съм имала, а съм я правила достатъчно пъти. Толкова ме зарадва, не можеш да си представиш. Значи ти се получава тортата и си доволна?! Благодаря ти за доверието и хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте, от дълго време търся рецепта за торта, която да направя за рождения ден на дъщеря ми е се спрях на тази рецепта. Имам два въпроса: ще стане ли със заквасена или животинска сметана, а не растителна и възможно ли е тортата да бъде облечена с фондан, без да се разпадне? Благодаря предварително, а като направя тортата ще споделя отзиви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Таня. Ще се радвам да опиташ тортата, благодаря ти. Аз не съм писала никъде в рецептата да се ползва растителна сметана. Това е жив маргарин, който не е предпочитан у дома. Сметана може да се нарича само и единствено продукт, направен от мляко. Така че, сметаната си е животинска откъдето и да я погледнеш. Със заквасена няма да се получи този крем, изобщо не опитвай. Само с нормална течна сладкарска сметана за разбиване.

      Тортата може да се облече с фондан, ако я направиш наистина добре стегната. Непременно ползвай ринг и я остави една нощ в хладилника. След това я изравни добре, намажи я с тънък пласт маслен крем и тогава сложи фондана. Това е. Мисля, че в сайта ми yoli.bg бях пуснала клипче за тази торта. Ако искаш го погледни.

      Благодаря ти още веднъж за доверието и успех с тортата.

      Изтриване
  55. Здравей Йоли, направих тортата, стана много вкусна, но се разпадна. Подозирам, че причината е в сметаната, за втори път пробвам да я разбия за сладкиш, но не се сгъстява. От коя марка купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам да го чуя, Танче. Ти стегна ли я в ринг и остави ли я да престои 1 ден? Особено, ако сметаната не е била достатъчно гъста. Задължително трябва да е на сняг разбита. Друг път, ако пак ти е течен крема сложи малко желатин. Само така ще може да се оправи. И задължително ползвай пристягащ ринг. Много е важен. Аз купувам сметана от Лидл. На Пилос е в картонени кутийки по 200мл, червени. Не е лоша, харесва ми.

      Изтриване
  56. Здравей Йоли, ще пробвам с лидълската сметана. Купих на Президент, но няма сгъстяване. А тортата не я стегнах в ринг, защото се оказа, че е много голям. Като се замисля мога да я направя с кръгли блатове като другите торти, няма да е с магнетичния вид от рецептата, но пак ще стане вкусна и ще има вид. Сега съм набелязала тортата с манго, за да оползотворя заквасената сметана, която купих по погрешка. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  57. Да уточня, че пак обърках, ще пробвам морковената торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, много странно това със сгъстяването на сметаната. Знаеш ли какво се сетих? Има едни прахчета, които са стабилизатори за сметана. Потърси от тях и си вземи. Ей така, да си имаш. Да ти кажа няколко неща за разбиването на млечната сметана. Първо трябва да е много, ама много добре изстудена. Разбий я само нея докато се сгъсти до полутечен крем. След това сложи пудра захар и доразбий до гъст крем. Ако ползваш стабилизатор за сметана, сложи го в края на разбиването.

      Много благодаря за доверието, Танче. Морковената торта е много хубава, ще ти хареса.

      Изтриване
  58. Здравей Йоли! Направих тортата както ми препоръча стана страхотна! Но сега имам нуда пак от твоята помощ! Скоро е рожденния ден на сина и той иска торта ветролет! ще ползвам същата рецепта за блатовете и крема, но се колебая с какво да я покрия дали с фондан или с бонбони за топене! Моля те дай ми съвет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че се получило добре, Теди. Благодаря ти за доверието.

      Тортата си я покрий с фондан. Мисля, че ще ти бъде ипо-сигурно, и по-лесно за оформяне. Ако си купуваш непременно купи такъв, който е с какаово масло в него. Изключително лесен е за обработка, много пластичен, а след това като се втвърси маслото в него формата на тортата не помръдва. Много е добър. Мисля, че е италиански. Аз ко купувам по 1 кг разфасовка от магазина в София на ул Кадемлия 6 в Редута. Ако си в друг град може да си го поръчаш като доставка.

      Изтриване
  59. Yoli tortata e straxotna ............ napravix q za rojdennia den na maji mi koito be6e vchera malko e da se kaje che si izqdoxme prastite .pozdravi i prodaljavai da ni radvach sas xubavi recepti

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря ти от сърце за доверието. Да е жив и здрав рожденика!

      Изтриване
  60. Йоли,силно съм разочарована. Това е втората торта,от твоя блог,която правя и се получи едно голямо НИЩО!!! Не съм с две леви ръце,умея,с 18 годишен семеен стаж,но за пореден път се разочаровах. Спазих точно всичко,видеото гледах,но уви.
    Отказвам се да правя торти от този блог.
    Съжалявам много. Правих я за рожденият си ден преди три дни,добре че бе за семейството ми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така като теб. Силно разочарована съм, че не ти се е получила тортата. Много, много съжалявам. Зарязвай ги тортите от блога, хич не се занимавай с тях. Все пак благодаря ти, че опита, въпреки провала. Ще се радвам все пак, ако наминаваш тук от време на време. Може би нещо солено ще опиташ ...

      Изтриване
  61. Здравей Йоли,искам да направя тази торта. Интересува ме от кЪде мога да си купя такъв шоколад и със какво да я покрия от горе? Искам да я направя бяла от горе и с шамфастък отстрани. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Христо. Ще се радвам да опиташ тортата и да ти хареса. С шоколада проблеми нямаш, може всякакъв да си купиш. Само като правиш шоколадова украса е добре да ползваш кувертур, а иначе за готвене може да е всякакъв. Лично аз купувам белгийски кувертюр от магазина в София на ул. Кадемлия 6 в Редута. Много е добър! За отгоре: за да е бяла трябва или да е със сметана, крем-сирене или твърдо фонданово покритие, което аз по принцип не препоръчвам, тъй като не го харесвам. Глазурата от крем-сирене е просто чудна! Много добре се измазва и шприцова, устойчива е на всичко. Виж моля те рецептата ми на Морковената торта. Лесно ще я намериш, с едни малки морковчета е отгоре. Кремът на тази торта е супер за покриване. Ако ти допадни, направи от него. Благодаря ти за доверието и ще чакам да кажеш дали е станала добре тортата. На много хора не им се получи.

      Изтриване
    2. Благодаря за изчерпателният отговор! Обещавам да споделя резултата.

      Изтриване
  62. Здравейте Йоли,накрая се престрашик да Ви пиша. Просто нямам думи. Как успявате да сътворите всичко това.Желая Ви здраве и да продължавете да ни радвате. И така.към въпроса_какъв е процента на какаото в шоколада и с какъв диаметър е тортата. И дали мога да е.направя не толкова висока,тогава и диаметъра ще е по голям. Благодаря Ви предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Надявам се тортата да ти хареса.
      Лично аз винаги предпочитам да ползвам шоколад със 70% какао. Много по-наситено на вкус става, но не всеки обича горчивината му. Най-добре е сама да прецениш според вкуса си. А тортата ... може би около 24 см става като е така висока. Абсолютно правилно! Ако не я направиш висока ще се увеличи диаметъра. Просто нарежи блата на повече ленти и широчината им да е по-малка. Успех и благодаря отново.

      Изтриване
  63. Блсгодоря за отговора. Другата седмица ,живот и здраве ще се опитам да е направя за рождения ден на приятелка. Ще пиша за резултата.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  64. Здравей, Йоли. Толкова си прекрасна и позитивна, толкова талантлива, ти си истинско благословение. Много от твоите рецепти съм правила и сичките са невероятни. Искам са те попитам дали е възможно да изпека блатовете за тази торта по отделно и да я сглобя като класическата-блат, крем, блат? Правила съм я стъпка по стъпка и като на други не ми се получи формата та се чудех не може ли да я направя като класическата? Ще е нужно ли пак да я стягам с ринг, което честно не знам как става,аз съм тотален аматьор. Благодаря за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за топлите думи! Много ме падва, че харесваш рецептите ми. Надявам се и тортата да се получи добре. Да, разбира се, че може да напарвиш и така. Всичко може, както ти харесва, така. Давай смело и весели Новогодишни празници!

      Изтриване
    2. Благодаря, весели празници и на теб!

      Изтриване
  65. Здравей Йоли
    Отдавна не съм писала но при вида на последната торта не се стърпях.
    Ако има някоя мила дума която не е казана за теб аз ти е казвам.
    Възхищавм ти се. Пожелавам ти живот, здраве и късмет във всичко.
    Най искрени прегръдки от мен
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате! Толкова си мила и внимателна! Хубаво ми започна сега деня от рано. С усмивка, благодаряние на теб! Прекрасен да е и твоят ден!

      Изтриване
  66. здравей скъпа Йоли. може ли да кажеш рецептата как правиш карамелизираните ядки или крокан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Кроканта се прави лесно. Карамелизираш първо на бавен огън 1 ч.ч. захар. Като стане с хубав златист цвят слагаш ядките и махаш от котлона. Изсипваш всичко на тънък пласт върху хартия за печене и след като се втвърди счукваш на малки части в хаванче. Крокантът е готов!

      Изтриване
  67. здравей отново Йоли . искам да попитам понеже видях а и прочетох в коментарите че тази торта е по малка , а моята торта ще е по голяма стандартна 10-12 парчета , интересува ме това количество крем ще ми стигне ли за по голяма торта или ще трябва да увелича количествата. днес изпробвах крема и ми хареса , само че има вкус на брашно и сложих малко масълце в него защото ми стана много гъстък и въпреки сметаната пак е гъстичак доста явно прекалих с брашното, но обаче аз не сложих шоколад тъй като в момента нямах наличен в хладилника а пък нямах търпение да го пробвам, надявам се обаче че като сложа шоколад шоколадът ще промени вкусът му поне малко. Използвах течна готварска сметана хопла която също е много гъста и плътна и любимата ми сметана, използвах готварска защото в момента такава имах в хладилкика. И понеже другият месец ще имам рожден ден и ще си правя сам тортата тъй като аз вече се научих и си купих всиччки необходими сладкарски инстументи мисля да използвам този твоят крем защото много ми хареса, искам да попитам има ли значение какъв ще бъде белият шоколад тъй като в нашия район на село продават бял само на елзет аеро ли се води не знам точно, в крема планирам да сложа и сушени тропически плодове и под него да намажа с домашно сладко от сушени смокини

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей отново. Не е нужно да увеличаваш нищо.Ще ти стигне и за по-голяма торта, просто ще стане малко по-ниска. Нарежи блата на по-тънки ленти, съответно ще станат с една повече. А ако искаш висока торта, увеличи всички продукти с 1/3. Ще стане чудна торта, както я описваш. Благодаря ти много за доверието.

      Изтриване
  68. Страхотна торта!Понеже много я харесвам направих импровизация,за погачата на моя внук.Блатове в бял и син цвят,и крем само бял,със бял шоколад.Получи се много добре и на вид и на вкус.Благодаря за рецептата Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност е станало много красиво с тези цветове, Краси. Благодаря ти от сърце! А на внукът ти желая да расте усмихнат, безгрижен и щастлив!

      Изтриване