събота, 20 септември 2008 г.

Суфле в ябълки




Продкукти


3 ябълки
50 г захар
1 яйце
1 с.л. меко масло
1 с.л. нишесте
1 ванилия
2 с.л. стафиди
настъргана кора от 1/2 портокал
2 с.л. бренди


Приготвяне


* Отрежете горната част на ябълките като капаче. Издълбайте ги с малка лъжичка и ги натрийте отвътре с лимон за да не потъмнеят.
 

* Задушете вътрешността на ябълките с коняка и портокаловата кора. Ако са хлебни добавете малко вода. Претрийте ги през цедка за да отстраните семките и охладете. 


* Разбийте маслото със захарта и добавете жълтъка, ябълковото пюре и нишестето. Сипете стафидите и разбъркайте.  


* Отделно разбийте белтъка на сняг и с внимателно бъркане го прибавете към тестото.
 
* Напълнете ябълките и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180* за 20 мин. или докато се зачервят апетитно. Ако желаете може отгоре да ги поръсите с ядки. 


* Сервирайте десерта леко топъл или напълно охладен. Да ви е сладко!














.

4 коментара:

  1. Йоли, това суфле е следващият ми избор. Искам да попитам само дали е по-добре да го приготвя предварително и охладя, или е добре да се изпече и сервира топло?
    Не знам защо, може би заради канелата, но си го представям именно топло.:)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Верче,всякак става - и топло и студено. Както ти е вкусно. И съм сигурна,че ще ти хареса рецептата.Пиши после какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, чудесни станаха ябълките ми, и добре, че направих двойна доза от първият път!:) Аз ги опитах и топли, а гостите ми - студени. Доколкото впоследствие разбрах имя някакво правило да не се сервират топло приготвени плодове, но аз май ги харесах повече именно топли.

    Само фасона им все пак не беше като за снимка, не ми се получи това запечено калпаче:) Явно трябва да свикна да пека всичко, що има ябълки, в горната част на фурната си. Същата грешка направих и с Татин, ябълковата торта на Максим, ти сигурно знаеш. И в двата случая пекох ниско долу, ябълките пуснаха твърде много вода и се посвариха...

    Това са подробности, извинявай!:)
    Благодаря за поредната чудесна рецепта! Ябълките с коняк и ванилия дадоха невероятен аромат. Много ни харесаха!

    ОтговорИзтриване
  4. Верче,не спираш да ме радваш.Благодаря ти за доверието към мен.Щастлива съм,че са ви харесали ябълките.

    ОтговорИзтриване