неделя, 23 ноември 2008 г.

Коледни бонбони







Продукти

250 г натурален шоколад
1 с.л. масло
1 пакет обикновени бисквити "Житен дар"

200 г микс от ядки по избор
100 г сушени плодове и кандирани кори по избор
2 с.л. коняк

300 мл течна сметана
200 г кафява захар
120 г мед
1 с.л. масло
2 ванилии

Приготвяне

* Нарежете сушените плодове и кандираните кора на парченца и ги залейте с коняка. Оставете ги да се напоят 20 мин.

* Покрийте дъното и стените на правоъгълен съд (приблизителни размери - 20/35 см.) с полиетиленово фолио.

* Стопете на водна баня маслото и шоколада и ги излейте върху фолиото. Разнесете навсякъде и загладете. Наредете бисквитите върху шоколада.

* В тефлонов съд смесете сметаната, меда, захарта, маслото, ванилията и отцеденият от плодовете коняк. След като сместа кипне прибавете ядките. Варете на среден огън докато започне да карамелизира. Накрая сипете и сушените плодове.

* Изсипете карамеловата смес върху бисквитите. Оставете на студено няколко часа докато всичко се втвърди. Нарежете сладкиша на малки квадратчета и съхранявайте на студено. Да ви е сладко!








.

14 коментара:

  1. здрасти Йоли.Днес направих тази вкусотия,но имам въпросче:вече 3 часа стои в хладилника даже 1ч във фризера но не може да стегне добре отгоре.Всичко направих по рецепта.Дали трябваше сместс да поври още малко?варих я и се сгъсти,но нещо не е както тряба(не че няма да се изяде с лъжицата).Според теб къде може да е грешката?благодаря ти предварително и да ти кажа под секрет в хладилника отлежава рибната торта салата.СУПЕР СИ

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти много, миличка, че се реши да ги опиташ. Мислех, че никой няма да се захване с тях. Рецептата е италианска, съвсем дословно съм я написала. Белята е както и ти предполагаш, във варенето. Явно не съм го обяснила добре. Сместа трябва да стане не само карамелена на цвят, ами като ври да става на хубави мехури. Дано да ти се получи. Ако е мека все пак, с ръце я направи на кръгли бонбони, малко начупи бисквитите с ръце и оформи бонбони. Може после да ги оваляш даже в нещо. Благодаря ти наистина много. Дано поне рибената торта стане добре.

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиви бонбонки са станали Йоли!
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ти благодаря за признанието,Минка.Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  5. Получиха ми се страхотно бонбоните. Много са вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че се радвам! Много малко хора правят тези бонбони. Наистина страшно ме зарадва, благодаря ти! Весели празници ти желая!

      Изтриване
  6. Здравей Йоли, за втори път правя бонбоните. Получават се прекрасно! Първият път беше преди 3 години, тази година - се връщам отново към тях. Страхотни са, нека хората не се страхуват да ги правят. Стават доста лесно, само с рязането ще видя как ще се справя, за сега все още са на голям блок. :))) Весели празници, мила Йоли! Бъди здрава и ни радвай с такива интересни рецепти и добро настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама наистина супер много ме радваш! Благодаря ти от сърце мила Лили! Светли празници и на теб!

      Изтриване
  7. Йоли, привет! Бонбоните са уникалниии! Благодаря за разкошната, бърза и невероятно вкусна рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Злати. Бях ги забравила напълно тези бонбони. Много се радвам, че ти харесаха. Весели празници ти желая!

      Изтриване
  8. Коледните бонбони станаха прекрасен подарък за една приятелка ,макар и по средат на август.
    Ама и аз си хапнах от тях-чудни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За вкусните неща няма опеделени моменти, права си. Не е нужно да чакаме до Коледа,за да си хапнем нещо типично за този празник. Благодаря ти, че се отби при мен да ми пишеш. Много се радвам, че бонбоните са ви харесали.

      Изтриване
  9. Привет, искам да питам колко още захар да добавя или нещо друго вместо мед, понеже сина ми е алергичен към мед

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Да, за съжаление много хора имат алергия към мед. Може да се замени само с глюкоза или царевичен сироп. В случая медът дава еластичност и бонбоните не стават толкова твърди.

      Изтриване