сряда, 3 декември 2008 г.
Шоколадово портокалово парфе
Продукти за 4 порции
2 портокала
2 с.л.портокалов ликьор
100 г натурален шоколад
3 яйца
75 г захар
75 мл течна подсладена сметана
Приготвяне
* Разрежете портокалите на 2 половини, изцедете ги и ги почистете от вътрешността.
* Редуцирайте изцедения сок и ликьора до 50 мл. Оставете да се охлади.
* Стопете шоколада на водна баня.
* Белтъците разбийте на сняг като постепенно добавяте захарта.
* Разбийте на крем жълтъците и сгъстения портокалов сок. Прибавете шоколада, след това разбитата на сняг сметана и накрая - белтъците. Разпределете парфето в портокаловите чашки и поставете за няколко часа в хладилник. Гарнирайте десерта с карамелизирани портокалови корички . Да ви е сладко!
Рецепта - Лафер
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Йоли,
ОтговорИзтриванемогат ли да се направят днес,а утре да се сервират? Дали ще се променят вкусово и визуално?
Благодаря, предварително!
Да,няма проблем да се направят предварително дори няколко дни.Чудесно е това парфе,изборът ти е добър. Да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеПолучи се добре!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за невероятната рецепта!
Но, моля те,обясними как да карамелизирам портокалови резенки!
О,много се радвам,че парфенцето е станало хубаво.Още веднъж - благодаря!!!
ОтговорИзтриванеВеднага обяснявам за портокалчетата .... може би имаш предвид портокалите от самата рецепта,които са върху парфето.
Добре измит и подсушен портокал се нарязва на резени или шайби с желаната от теб дебелина. Държиш резенчето с два пръста и го топваш в карамелизирана захар , разбира се без да си топиш пръстите.Там,където го държиш не се покрива с карамел,но местенцето съвсем малко. После нареждаш резенчетата върху хартия за печене като ги изкривяваш в някаква форма.Това е всичко.Лесно,ефектно и вкусно.
Йоли,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за отговорите!
Моля да простиш невежеството ми,но имам още един въпрос:как се карамелизира захарта?Просто слагам захар на дъното на съд и сгорещявам ли??Трябва ли да прибавя към захарта нещо?
Ели,не се притеснявай да питаш каквото не знаеш.Да не мислиш,че аз всичко знам? Питам и непрекъснато се уча.
ОтговорИзтриванеМожеш да карамелизираш захарта по два начина : сипваш 1ч.ч.в тефлонов съд и просто я оставяш на котлона да се карамелизира сама. Дори не е нужно да бъркаш захарта в началото,тя сама ще се стопи и карамелизира.Другият начин е в захарта да сложиш малко вода ,колкото да се намокри. И пак я оставяш по същият начин да стане на карамел.Така се карамелизира малко по-равномерно.Само внимавай да не прегори,защото ще загорчи.Като стане златисто жълта на цвят я махни от котлона.Карамелизирането ще продължи още малко дори и като не е на огъня. И още повече внимавай като работиш с нея да не се изгориш.Бодни портокалите с вилица или ги хвани с щипка за по-сигурно.Ако захарта започне да се втвърдява просто я загрей малко отново на котлона и тя ще се втечни веднага.Успех!
Йоли,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за точните указания!
Получиха се ммммм-доста добре!
Ставам твой доживотен фен!;-)))
Здравей Йоли, много ми харесва тази рецепта и искам да я пробвам, но искам да те питам дали мога да заместя портокаловия ликьор с някаква есенция?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, предварително!
Разбира се,че можеш,мила.Ако обичаш портокал като вкус,просто настържи кора,вместо ликьор.Иначе можеш да сложиш абсолютно всичко,което ти харесва.Няма забранени и задължителни неща.Наистина е въпрос на вкус!
ОтговорИзтриванеПривет и от мен Йоли :) спрях се на това парфе като десерт за един хубав повод, който всеки влюбен ще отпразнува утре :) По повод питането по-горе, относно използването на заместител на ликьора, след като може да се замести с портокалова кора, нужно ли е да се редуцира портокаловия сок заедно с кората? Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеЙоли,и аз заложих на това вкусно кремче и не съжалих...с толкова нежен вкус...
ОтговорИзтриванеХубав празник-прегръдки
Роси,задължително! Нямаш си представа колко различно става с тази редукция. Цялата тайна на крема е в нея.Иначе се превръща в най-нормалин и обикновен шоколадов крем.Не я подценявай!
ОтговорИзтриванеЖиве, благодаря мила.И така се радвам,че се запознахме лично!Прегръдки и от мен.
Момичета, весел празник и на двете ви.
мдаа...разкошно кремче се получи, а мога ли да го използвам за торта и кой блат би му подхождал най-добре? Благодаря предварително :)
ОтговорИзтриванеТака е Танче,чудесно си се ориентирала.Можеш разбира се да го ползваш за крем за торта или сладкиш.Подходящи блатове са тези с ядки или шоколадови.Погледни блата на торта Династия, както и на торта Ривиера.Страшно са добри!Ще ги намериш в каталога с тортите.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеА какво представлява и как се правивъпросната редукция?
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавия въпрос.Май наистина не съм го обяснила добре като съм писала рецептата.Като изцедиш портокалите ги слагаш на котлона заедно с ликьора ...а може и без него,ако нямаш.И ги оставяш да си врат докато течността се изпари иостане 50 мл.С други думи редуцираш течността до 50мл.Става гъста като сироп и много концентрирана на цвят и вкус.Да ти е сладко и приятно готвене.
ОтговорИзтриванеЙоли, имам 5 жълтъка, без никакви белтъци. Имаш ли идея какво мога да направя с тях?
ОтговорИзтриванеDidina
Диди,май малко закъснях с отговора,но ме нямаше през почивните дни.Извини ме,моля те!
ОтговорИзтриванеНо с жълтъците веднага забъркай едно крем брюле.Много фино нещо е и никак не е трудно.
Благодаря Ви за вдъхновението, скъпа Йоли! За съжаление леко "осакатих" рецептата като махнах яйцата заради поста, но резултатът беше чудесен!
ОтговорИзтриванеНищо,след постите - с яйца.Благодаря ти много,че решиш да подсладиш именно постите с моя рецепта.Много се радвам.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, имам голям мерак за рецептата, но ме притесняват суровите яйца. Някаква идея да елиминирам опасността от салмонела? Жени
ОтговорИзтриванеМила Жени,няма да те убеждавам в противното.Това е твой избор,лично аз не се притеснявам от суровите яйца.В крайна сметка всички по света ядат домашна майонеза и тирамису без притеснения.Но,прово си и аз ще го добавя веднага към рецептата.Щом се притесняваш,значи не ядеш сурови яйца и толкоз по въпроса.За целта трябва просто да темперираш яйцата.Белтъците правиш по италиански тертип- меренге.Тоест,разбиваш ги първо на сняг и после към тях прибавяш горещ захарен сироп.А жълтъците сготвяш внимателно на водна баня заедно със захар като ги разбиваш на хубава пяна.И после както си е по рецепта .. Много ще се радвам,ако опиташ десерта,наистина е превъзходен мус.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеИ аз да докладвам какво направих. Опитах се да карамелизирам портокалови резенчета. Обаче аз под резенчета разбирам филийки тънки от портокал с месестата част. Обаче след като ги потопих, оставих на хартия да постоят. После при отлепянето карамела остава на хартията, отделя се от резенчето и потича сок от самото резенче. Може би трябваше да опитам да карамелизирам коричките от портокала. Та с това се отказах :) Но пък опитах портокаловата редукция. Сложих я в крема на тортата и сега ще я опитам как се е получила :) Пепи
ОтговорИзтриванеЗдравей Пепи. Ти си решила да карамелизираш портокали или да ги озахариш? Ако си направила първо карамел и си ги топнала в него, няма как да се получи. Няма как да стане, след като има толкова много влага в портокала. Той веднага разтваря захарта и карамела се отлепва. След това всичко се превръща в карамелен сос. Можеш да карамелизираш само корички, при това изварени предварително и напълно сухи. И пак ще си пуснат влага. Ако го направиш е добре да ги ядете веднага. И два часа да престоят ще отделят влага и ще стопят захарта. Моите корички са направени като за сладко, просто са кандирани. Надявам се да ти хареса тортата, портокаловата редукция със сигурност ще направи крема по-хубав. Благодаря Пепи, да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, би ли споделила каква марка течна сметана ползваш? Евгения
ОтговорИзтриванеДа Жени, разбира се. Гледам да купувам млечна сметана, но понякога се налага и Хопла да ползвам като растителна. Млечна купувам от Лидл, в 200 грамови картонени червени кутийки е и е на Пилос. Доволна съм. Само един съвет, ако позволиш. Каквато и марка да купиш, ако сметаната е млечна внимавай при разбиването. Трябва да е много добре охладена, първо нея разбий малко и после добави захар. Като стане пухкава спри да разбиваш, защото има опасност да се отдели маслото от водата и да се пресече. Млечната сметана никога няма да може да се разбие много твърдо, както става с растителната. Просто внимавай, това е.
ИзтриванеМного благодаря! Супер си!
ИзтриванеНе ми се получи .Стана рядка сместа с жълтъците и като прибавих всичко и продължих да разбивам с миксера стана още по зле.Дори и белтъците на сняг не помогна.Стана вкусно но по никакъв начин не може да се шприцова и да изглежда добре.Карамелизирането се оказа трудна задача заради влагата в портокалов.Дано във фризера да се стегне.
ОтговорИзтриванеМного съжалявам да го чуя. Жълтъците трябва да са много добре разбити, на гъст побелял крем. Разбивала ли си жълтъци за заливката на сладкиша "Агнеса"? Ако да, точно такива трябва да са и тук. Много ми е странно защо не се е получило, те са изключително податливи за сгъстяване. Може би след това белята е в това, че си разбивала с миксер. Пухкави смеси като разбити белтъци или сметана не се прибавят, разбивайте с миксер. Бърка се само с лопатка, много внимателно за да не излезе въздуха от сместа. Знаеш ли, в такива случаи, когато крем остане течен е добра идея да се сложи малко желатин. На всички ни се случват подобни неща и наистина желатинът спасява. Надявам се все пак да се е получил вкусен десерт, въпреки несполуката. Благодаря ти за доверието и коментара.
Изтриване