сряда, 3 декември 2008 г.

Шоколадово портокалово парфе






Продукти за 4 порции

2 портокала
2 с.л.портокалов ликьор
100 г натурален шоколад
3 яйца
75 г захар
75 мл течна подсладена сметана






Приготвяне

* Разрежете портокалите на 2 половини, изцедете ги и ги почистете от вътрешността. 

* Редуцирайте изцедения сок и ликьора до 50 мл. Оставете да се охлади.

* Стопете шоколада на водна баня.

* Белтъците разбийте на сняг като постепенно добавяте захарта.

* Разбийте на крем жълтъците и сгъстения портокалов сок. Прибавете шоколада, след това разбитата на сняг сметана и накрая - белтъците. Разпределете парфето в портокаловите чашки и поставете за няколко часа в хладилник. Гарнирайте десерта с карамелизирани портокалови корички . Да ви е сладко!







Рецепта - Лафер

27 коментара:

  1. Йоли,
    могат ли да се направят днес,а утре да се сервират? Дали ще се променят вкусово и визуално?
    Благодаря, предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Да,няма проблем да се направят предварително дори няколко дни.Чудесно е това парфе,изборът ти е добър. Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  3. Получи се добре!
    Благодаря ти за невероятната рецепта!
    Но, моля те,обясними как да карамелизирам портокалови резенки!

    ОтговорИзтриване
  4. О,много се радвам,че парфенцето е станало хубаво.Още веднъж - благодаря!!!

    Веднага обяснявам за портокалчетата .... може би имаш предвид портокалите от самата рецепта,които са върху парфето.

    Добре измит и подсушен портокал се нарязва на резени или шайби с желаната от теб дебелина. Държиш резенчето с два пръста и го топваш в карамелизирана захар , разбира се без да си топиш пръстите.Там,където го държиш не се покрива с карамел,но местенцето съвсем малко. После нареждаш резенчетата върху хартия за печене като ги изкривяваш в някаква форма.Това е всичко.Лесно,ефектно и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    благодаря ти за отговорите!
    Моля да простиш невежеството ми,но имам още един въпрос:как се карамелизира захарта?Просто слагам захар на дъното на съд и сгорещявам ли??Трябва ли да прибавя към захарта нещо?

    ОтговорИзтриване
  6. Ели,не се притеснявай да питаш каквото не знаеш.Да не мислиш,че аз всичко знам? Питам и непрекъснато се уча.

    Можеш да карамелизираш захарта по два начина : сипваш 1ч.ч.в тефлонов съд и просто я оставяш на котлона да се карамелизира сама. Дори не е нужно да бъркаш захарта в началото,тя сама ще се стопи и карамелизира.Другият начин е в захарта да сложиш малко вода ,колкото да се намокри. И пак я оставяш по същият начин да стане на карамел.Така се карамелизира малко по-равномерно.Само внимавай да не прегори,защото ще загорчи.Като стане златисто жълта на цвят я махни от котлона.Карамелизирането ще продължи още малко дори и като не е на огъня. И още повече внимавай като работиш с нея да не се изгориш.Бодни портокалите с вилица или ги хвани с щипка за по-сигурно.Ако захарта започне да се втвърдява просто я загрей малко отново на котлона и тя ще се втечни веднага.Успех!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,
    Благодаря за точните указания!
    Получиха се ммммм-доста добре!

    Ставам твой доживотен фен!;-)))

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Йоли, много ми харесва тази рецепта и искам да я пробвам, но искам да те питам дали мога да заместя портокаловия ликьор с някаква есенция?
    Благодаря ти, предварително!

    ОтговорИзтриване
  9. Разбира се,че можеш,мила.Ако обичаш портокал като вкус,просто настържи кора,вместо ликьор.Иначе можеш да сложиш абсолютно всичко,което ти харесва.Няма забранени и задължителни неща.Наистина е въпрос на вкус!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет и от мен Йоли :) спрях се на това парфе като десерт за един хубав повод, който всеки влюбен ще отпразнува утре :) По повод питането по-горе, относно използването на заместител на ликьора, след като може да се замести с портокалова кора, нужно ли е да се редуцира портокаловия сок заедно с кората? Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли,и аз заложих на това вкусно кремче и не съжалих...с толкова нежен вкус...
    Хубав празник-прегръдки

    ОтговорИзтриване
  12. Роси,задължително! Нямаш си представа колко различно става с тази редукция. Цялата тайна на крема е в нея.Иначе се превръща в най-нормалин и обикновен шоколадов крем.Не я подценявай!

    Живе, благодаря мила.И така се радвам,че се запознахме лично!Прегръдки и от мен.

    Момичета, весел празник и на двете ви.

    ОтговорИзтриване
  13. мдаа...разкошно кремче се получи, а мога ли да го използвам за торта и кой блат би му подхождал най-добре? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  14. Така е Танче,чудесно си се ориентирала.Можеш разбира се да го ползваш за крем за торта или сладкиш.Подходящи блатове са тези с ядки или шоколадови.Погледни блата на торта Династия, както и на торта Ривиера.Страшно са добри!Ще ги намериш в каталога с тортите.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  15. А какво представлява и как се правивъпросната редукция?

    ОтговорИзтриване
  16. Много ти благодаря за хубавия въпрос.Май наистина не съм го обяснила добре като съм писала рецептата.Като изцедиш портокалите ги слагаш на котлона заедно с ликьора ...а може и без него,ако нямаш.И ги оставяш да си врат докато течността се изпари иостане 50 мл.С други думи редуцираш течността до 50мл.Става гъста като сироп и много концентрирана на цвят и вкус.Да ти е сладко и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, имам 5 жълтъка, без никакви белтъци. Имаш ли идея какво мога да направя с тях?

    Didina

    ОтговорИзтриване
  18. Диди,май малко закъснях с отговора,но ме нямаше през почивните дни.Извини ме,моля те!

    Но с жълтъците веднага забъркай едно крем брюле.Много фино нещо е и никак не е трудно.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря Ви за вдъхновението, скъпа Йоли! За съжаление леко "осакатих" рецептата като махнах яйцата заради поста, но резултатът беше чудесен!

    ОтговорИзтриване
  20. Нищо,след постите - с яйца.Благодаря ти много,че решиш да подсладиш именно постите с моя рецепта.Много се радвам.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, имам голям мерак за рецептата, но ме притесняват суровите яйца. Някаква идея да елиминирам опасността от салмонела? Жени

    ОтговорИзтриване
  22. Мила Жени,няма да те убеждавам в противното.Това е твой избор,лично аз не се притеснявам от суровите яйца.В крайна сметка всички по света ядат домашна майонеза и тирамису без притеснения.Но,прово си и аз ще го добавя веднага към рецептата.Щом се притесняваш,значи не ядеш сурови яйца и толкоз по въпроса.За целта трябва просто да темперираш яйцата.Белтъците правиш по италиански тертип- меренге.Тоест,разбиваш ги първо на сняг и после към тях прибавяш горещ захарен сироп.А жълтъците сготвяш внимателно на водна баня заедно със захар като ги разбиваш на хубава пяна.И после както си е по рецепта .. Много ще се радвам,ако опиташ десерта,наистина е превъзходен мус.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  23. И аз да докладвам какво направих. Опитах се да карамелизирам портокалови резенчета. Обаче аз под резенчета разбирам филийки тънки от портокал с месестата част. Обаче след като ги потопих, оставих на хартия да постоят. После при отлепянето карамела остава на хартията, отделя се от резенчето и потича сок от самото резенче. Може би трябваше да опитам да карамелизирам коричките от портокала. Та с това се отказах :) Но пък опитах портокаловата редукция. Сложих я в крема на тортата и сега ще я опитам как се е получила :) Пепи

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Пепи. Ти си решила да карамелизираш портокали или да ги озахариш? Ако си направила първо карамел и си ги топнала в него, няма как да се получи. Няма как да стане, след като има толкова много влага в портокала. Той веднага разтваря захарта и карамела се отлепва. След това всичко се превръща в карамелен сос. Можеш да карамелизираш само корички, при това изварени предварително и напълно сухи. И пак ще си пуснат влага. Ако го направиш е добре да ги ядете веднага. И два часа да престоят ще отделят влага и ще стопят захарта. Моите корички са направени като за сладко, просто са кандирани. Надявам се да ти хареса тортата, портокаловата редукция със сигурност ще направи крема по-хубав. Благодаря Пепи, да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, би ли споделила каква марка течна сметана ползваш? Евгения

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Жени, разбира се. Гледам да купувам млечна сметана, но понякога се налага и Хопла да ползвам като растителна. Млечна купувам от Лидл, в 200 грамови картонени червени кутийки е и е на Пилос. Доволна съм. Само един съвет, ако позволиш. Каквато и марка да купиш, ако сметаната е млечна внимавай при разбиването. Трябва да е много добре охладена, първо нея разбий малко и после добави захар. Като стане пухкава спри да разбиваш, защото има опасност да се отдели маслото от водата и да се пресече. Млечната сметана никога няма да може да се разбие много твърдо, както става с растителната. Просто внимавай, това е.

      Изтриване
    2. Много благодаря! Супер си!

      Изтриване