цяло парче тънко телешко шкембе 20/20 см
глава стар лук
черен пипер на зърна
бахар на зърна
2 дафинови листа
сол на вкус
1 ч.л.червен пипер
2 скилидки пресован чесън
1/2 ч.л.чубрица
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Сварете шкембето до омекване заедно с цялата глава лук, бахара, дафиновите листа, черният пипер и солта. Подправките и лука ще отстранят неприятната миризма и ще овкусят шкембето.
* В малка купичка разбъркайте червеният пипер, чесъна, чубрицата, солта, черния пипер и 3 с.л. от бульона на шкембето.
* С получената кашица намажете парчето шкембе от къдравата му страна. Гладката трябва да остане отгоре. Завийте на стегнато руло с помощта на алуминиево фолио. Оставете в хладилник за няколко часа за да се желира. Може да съхранявате рулото във фризер. Нарежете на тънки филийки и поднесете с чаша червено вино. Наздраве!
Здравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеРецептата изглежда страхотно и мисля да я приготвя, защото в къщи много обичаме шкембе. Само бих искала да попитам какво е шкембето - телешко, свинско или агнешко?
Поздрави :-)
Свинско никога не ползвам. Агнешкото е фино и вкусно, но аз ползвам телешко. Мисля,че с него става най-добре. Много е хубаво мезенцето,пробвай го.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, много ти благодаря за отговора. В неделя имам имен ден и ще го направя за мезе. Господ здраве да ти дава. Имаш страхотен талант в кулинарията :-)
ОтговорИзтриване