неделя, 14 декември 2008 г.

Карамелизирани меденки




Продукти

6 ч.л. мед
2 яйца
200 г пудра захар
100 г кристална захар
200 мл вода
600 г меко масло
900 г брашно
15 г амонячна сода
1 ч.л. микс от подправки (канела ,карамфил ,звезден анасон ,индийско орехче,  джинджифил и  кардамон)



Приготвяне

* Карамелизирайте кристалната захар, залейте я с водата и варете докато захарта се разтвори напълно. Оставете сиропа да се охлади добре.

* В друг съд смесете яйцата, пудрата захар, меда, маслото, содата (угасена в малко вода) и подправките. Разбийте на пяна и добавете захарният сироп. С брашното омесете меко тесто.

* Тестата с мед винаги са лепкави. Нека това не ви притеснява. Не добавяйте повече брашно за да не станат твърди бисквитите.Намазнете си леко ръцете с масло или олио и просто съберете тестото на топка. Оставете го в хладилника за 2 часа. Така то ще се стегне и няма да имате после проблем при разточването.

* Винаги разточвайте тестото на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. Изрежете бисквити с коледни формички. Изпечете ги в тава, покрита с хартия за печене във фурна, предварително загрята на 180*. Хубаво е да направите бисквитите поне 1 седмица предварително и да ги оставите да омекнат и да се споят ароматите им в кутия за бисквити. Украсете меденките по ваше въображение. Да ви е сладко!






 Рецептата е от книжката "Сладкиши с мед". Дозата е голяма , можете да направите половината.





.

2 коментара:

  1. първо исках да ви благодаря за рецептата. направих половин доза и пак се получика около 170 курабийки :), но в това няма нищо лошо, защото се харесаха и много бързо изчезнаха. исках само да споделя за някои неща, които могат да са полезни на други решили да я направят:
    - тестото ми пое повече брашно от посоченото. това може би е нормално и зависи от водното съдържание в другите продукти (масло, големина на яйце и т.н.)
    - сложих тестото в хладилника след като го омесих, тъй като почти се разтапяше в ръцете ми и не можеше да се точи; след това се точеше без проблем
    - установих, че като не се преточват прекалено тънки, курабийките стават по-хубави.

    Поздрави и мерси за хубавата рецепта. Ще я правим отново.

    ОтговорИзтриване
  2. Мира,много се радвам,че си направила меденките. И изключително ти благодаря за чудесните допълнения,които си направила.Със сигурност ще са полезни на мен и читателите ми.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване