сряда, 17 декември 2008 г.
Пълнени патладжани с булгур
Продукти за 4 порции
2 средни патладжана
40г масло
2 с.л.зехтин
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2 скилидки накълцан на дребно чесън
1/2 ч.ч. микс от едно нарязани бадеми и кашу
1/2 ч.ч. стафиди
1/4ч.л. настъргано индийско орехче
1 счукано зърно бахар
1/2ч.л. куркума
черен пипер и сол на вкус
Приготвяне
* Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 мин. за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете.
* Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете.
* Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките , стафидите и чесъна,подправките и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 1-2 мин. и подправете със сол и пипер. Напълнете със сместа патладжаните,сложете ги в тавичка, намазана с масло,сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180*фурна за около 20 мин. По желание поднесете с доматен сос.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изключително съм впечатлена от рецептите ти.
ОтговорИзтриванеБи ли подсказала от къде се сдоби със сушените патладжани. Сещам се единствено за китайския магазин до Женския пазар като възможен,но вчера бях там и не видях такова чудо.
Много се радвам , че ти допадат рецептите ми , virunga . Благодаря ти за милите думи.
ОтговорИзтриванеВ интерес на истината , патладжаните ги купих от един арабски магазин. Беше в някоя от уличките около Женския пазар , но не си спомням точно коя. В китайските няма да ги намериш. Продават ги нанизани на връв , както ние си нижем сушените чушки. Не бяха скъпи , но съм ги купувала доста отдавна - май беше през септември. Дано ги намериш.
Много благодаря за информацията. Ще се разходя натам.
ОтговорИзтриване