сряда, 17 декември 2008 г.

Пълнени патладжани с булгур





Продукти за 4 порции


2 средни патладжана
40г масло
2 с.л.зехтин
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2 скилидки накълцан на дребно чесън
1/2 ч.ч. микс от едно нарязани бадеми и кашу
1/2 ч.ч. стафиди
1/4ч.л. настъргано индийско орехче
1 счукано зърно бахар
1/2ч.л. куркума
черен пипер и сол на вкус





Приготвяне

* Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 мин. за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете.

* Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете.

* Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките , стафидите и чесъна,подправките  и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 1-2 мин. и подправете със сол и пипер. Напълнете със сместа патладжаните,сложете ги в тавичка, намазана с масло,сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180*фурна за около 20 мин. По желание поднесете  с доматен сос.




3 коментара:

  1. Изключително съм впечатлена от рецептите ти.
    Би ли подсказала от къде се сдоби със сушените патладжани. Сещам се единствено за китайския магазин до Женския пазар като възможен,но вчера бях там и не видях такова чудо.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам , че ти допадат рецептите ми , virunga . Благодаря ти за милите думи.

    В интерес на истината , патладжаните ги купих от един арабски магазин. Беше в някоя от уличките около Женския пазар , но не си спомням точно коя. В китайските няма да ги намериш. Продават ги нанизани на връв , както ние си нижем сушените чушки. Не бяха скъпи , но съм ги купувала доста отдавна - май беше през септември. Дано ги намериш.

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря за информацията. Ще се разходя натам.

    ОтговорИзтриване