събота, 27 декември 2008 г.

Грозденица





Преди Коледа случайно попаднах в едно хубаво българско село в моят край (бургаския). Село Равнец. Наши приятели - рибари , ни заведоха на гости на кмета на Равнец......на прасе. Знаете колко е колоритно едно такова събитие , това е празник , съпроводен с всичките му салтанати. Но мен много ме впечатли една българска вкусотия , типична за този лозарски район. Сигурно я има и по други краища на страната , но лично аз за първи път попадам на нея. Искам да ви я предложа и на вас..... smile1

Продукти

бяло грозде - сортове с едри зърна с по-дебела ципа
хардал (синап)
гроздова шара
натриев бензоат

Приготвяне

* Подбират се здрави чепки грозде и добре се измиват. С ножица се отстраняват всички наранени зърна. Чепките се подреждат в каче (или друг съд) на редове , като всеки ред се поръсва със счукан (смлян) хардал.

* Прясна гроздова шара се пресича с натриев бензоат за да се спре ферментацията. На всеки литър шара се слага 1 гр. натриев бензоат.

* Пресечената шара се сипва внимателно от единият край на качето докато покрие всичкото грозде. Не се излива направо върху гроздето за да не се отмие хардала от зърната.

* Качето се затваря и се оставя на хладно. Гроздето е готово за консумация след 20-25 дни.

Така приготвеното грозде е чудесно за ядене чак до следващият октомври. Зърната са твърди , сочни , пикантни от хардала и невероятно вкусни. Страхотно мезе е за ракия , вино , за гарнитура към по-тежки меса , за различни сирена или просто за десерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар