Продукти
70 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч.л.настъргана портокалова кора
щипка сол
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер
крем
300 г захар
4 яйца
6 жълтъка
30 г нишесте
140 мл прясно изцеден портокалов сок
1 ч.л.настъргана портокалова кора
200 г течно масло
Приготвяне
* За да приготвите тестото, разбъркайте маслото, захарта, яйцето и подправките. Прибавете брашното, примесено с бакпулвера и омесете меко тесто. Постелете върху работният плот парче хартия за печене с големината на формата, в която ще изпечете подложката (стандартна тортена форма около 26 см). Разточете на кръг със същата големина половината от тестото. Пренесете го във формата заедно с хартията. Останалото тесто разточете на лента и направете висок борд около кората. Надупчете добре с вилица и изпечете до пълна готовност в предварително загрята на 180* фурна.
* Разбийте на пухкав крем захарта, яйцата и жълтъците. Кремът трябва да удвои обема си. Прибавете нишестето, разтворено в портокаловият сок и настърганата кора. Накрая сипете и течното масло.
* Сипете цялата смес в тефлонова тенджерка и варете няколко минути до кипване на тих огън. Ако не разполагате с тефлонов съд, сварете крема на водна баня за да не загори. След като кремът се сгъсти, махнете от огъня и го оставете добре да се охлади.
* Изсипете крема върху маслената подложка. Украсете с резени филиран портокал. Да ви е сладко!
.
Йоли, моляте да обясниш малко повече за такива като мен който за пръв път правят сладкиши .За това тесто меся го и после го растилам в тавичката и с пръсти го разстилам, а за борда много се къса това тесто :( как тогно да го разточа . Благодаря !
ОтговорИзтриванеКолко горе доло се пече блата? Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай, сега ще ти кажа. Като си направиш тестото е добре да го охладиш малко в хладилника за да ти е по-лесно да работиш после с него.Лично аз почти никота не разточвам маслените теста.Просто не си създавам излишен труд и главоболия.2/3 от тестото накъсвам на малки части и ги слагам по дъното на тавичката. Притискам с пръсти парчетата за да ги слепя едно в друго и изравнявам с длани или с опакото на ръцете си.Останалата 1/3 тесто правя на фитили и ги слагам по края.Притискам ги към стените на формата и към кората,която вече съм направила. И пак изравнявам.това си е моят прост начин.Принципно това тесто е доста крехко и ронливо и се точи тръдно,защото се накъсва.Ако решиш все пак да го точиш непременно го прави върху хартия за печене.
ОтговорИзтриванеСлънчо, обикновено се изпича за двайсеттина минути.Ти ще разбереш кога е готово - трябва да стане с приятен розово златис цвят.
Благодаря , много за това разяснение Слънчо стана много вкусен всички вкъщи го харесаха ..
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеСлед приготвянето ми на поредната твоя рецепта, а именно "Кокосовия сладкиш" (за който вече ти писах, че обрах овациите с него, както и с всички останали твои рецепти, които съм правила) идва ред и на тази красива портокалова тарта. Твоите обяснения в рецептите са много изчерпателни, но аз както винаги имам допълнителни въпроси, които може би ти се струват малко глупави и досадни. Искам да те попитам понеже никога не съм купувала нишесте има ли значение какво да е то, както при брашното? Виждала съм в магазините разни нишестета от 20 ст. с най-различни плодови есенции, като портокал, киви и т.н. Може ли да използвам от тях (това, което е с есенция на портокал) или трябва да е някакво друго? Тортената ми форма е с диаметър 23 см., дали е подходяща за тартата и горе-долу колко пръста борд от тесто трябва да направя?
Благодаря Ти много за всичко и Ти пожелавам ползотворна седмица :-)
Много ти благодаря.Така е мило това!Радвам се,че ти харесват рецептите тук.
ОтговорИзтриванеНе ползвай никакви нишестета с вкус на каквото и да било.Категорично ще провалят всеки сладкиш!Само натурално нишесте.Няма значение дали ще е пшеничено или царевично,и двете са достатъчно фини.Продават се пак на пакетчета навсякъде.Просто искай да ти дадат натурално.
Формата е добра като размер,още по-добре,че ще стане по-висок сладкиша.Три пръста борд са си екстра.Не е нужно по-високо.Да ви е сладко и благодаря отново.
здрасти Йоли фен съм на блога ти и правя доста от рецептите,сега съм се спяла на тарта с портокали ,но не ми е ясно как се филират?
ОтговорИзтриванеХа, знаеш ли как ме хващаш в момента?Точно бъркам крема за тартата.И аз днес реших да я направя.Лесно е филирането на цитрусови плодове, ще се справиш без проблем.Реших,че вместо да се опитвам да ти обясня,по-добре е да го видиш нагледно.Ето тук можеш да видиш как става това. Успех и благодаря.
ОтговорИзтриванеhttp://24kitchen.bg/videos/filitirane-na-tsitrusovi-plodove
Здравейте;)!Искам да попитам потрокалите отгоре така необработени ли се слагат?Имам предвид дали не се потапят в желатин за да се запазят свежи или не е необходимо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви предварително и ви желая весело посрещане на празниците;)!
Благодаря ти Митко. Ако бързо ще изядете сладкиша няма нужда да се глазират плодовете, но за добър вид може да се намажат с желатин или кайсиево сладко. Весела Нова година!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеУтре мисля да направя портокаловата тарта, но искам да Те помоля да ми обясниш как точно става глазирането с желатин. Никога не съм използвала желатин досега.
Предварително, Ти Благодаря.
Лека Вечер :-)
Много ще се радвам,ако опиташ тортичката.Надявам се да ви хареса на всички у дома.Няма да се притесняваш от желатина,много е лесно,сега ще ти кажа.Изсипи си пакетчето в малка купичка и го залей със студена вода,колкото да се покрие желатина или малко повече.няколко с.л.вода стигат.След минута желатина набъбва.После трябва да го стопиш.Аз го правя в MW фурна за 30 сек.Но може и на котлона на водна баня.Ако не ползваш водна баня трябва да го стопиш на много слаб огън за да не ти загори.Както искаш го направи,целта е да го втечниш.Това е всичко.После с домакинска четка или четка за рисуване намазваш плодовете.Гланцираш ги.Може след час отгово да ги намажеш.Желатинът се стяга и трябва да го стопиш наново.Можеш да глазираш плодове и с кайсиев или портокалов конфитюр,ако не искаш с желатин.Леко се затопля и той с малко водичка за да стане по-течен,ако е гъст.Това е.Успех и приятно майсторене.
ОтговорИзтриванеСкъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеНаправих портокаловата торта и стана ЧУДЕСНА. Много вкусна и ефирна. И на външен вид много красива. Глазирах портокаловите резенчета със затоплен конфитюр, по твоите указания и стана много красива, свежа и вкусна торта.
От сърце, Ти Благодаря за сетен път за прекрасните рецепти и ценните съветите към тях. Много често приготвям ястия и десерти по твои рецепти и абсолютно винаги сме очаровани от резултата :-)
Сега е наред ябълковия пай с розите. Надявам се скоро да се похваля и с него, но първо трябва да си намеря подходяща тавичка за пай, като твоята...
Желая Ти хубава седмица и много усмивки :-)
Много,много ти благодаря!Ще се радвам да опиташ и пая на рози.Тавички за пай съм виждала в немските магазини,както и в Дженезис.Много са хубави,непременно си купи,че стават за всичко.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса тази рецепта, пък и лесна ми изглеждаше и бърза, друг е въпроса, че аз съм бавна, но нещо крема ми стана странна консистенция, не като твоя стегнат, ами е един като каша седи, странна работа , ще видим след малко като сглобя тортичката, дано е вкусна :)
ОтговорИзтриванеЕй,дано стане.Много ще ме е яд иначе.Ако маслената ти подложка е с борд няма страшно.Като престои една нощ маслото в него ще стегне.Много се надявам да стане добре и да ви хареса.Благодаря ти,че опита.
ОтговорИзтриванеZdr Yoli, sladishite i tortite sa prevazxodni, komplimenti.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите думи. Радвам се, че ти харесват. Надявам се да опиташ някоя рецепта.
ИзтриванеЗдравей Йоли, много често приготвям твои рецепти и всичките са много вкусни. Вчера направих тази торта и на външен вид се получи много добре, но маслената подложка стана много твърда. Така ли трябва да се получи или нещо не съм направила какво трябва? Приятен ден
ОтговорИзтриване