събота, 3 януари 2009 г.

Портокалова тарта







Продукти

70 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч.л.настъргана портокалова кора
щипка сол
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

крем

300 г захар
4 яйца
6 жълтъка
30 г нишесте
140 мл прясно изцеден портокалов сок
1 ч.л.настъргана портокалова кора
200 г течно масло


Приготвяне

* За да приготвите тестото, разбъркайте маслото, захарта, яйцето и подправките. Прибавете брашното, примесено с бакпулвера и омесете меко тесто. Постелете върху работният плот парче хартия за печене с големината на формата, в която ще изпечете подложката (стандартна тортена форма около 26 см). Разточете на кръг със същата големина половината от тестото. Пренесете го във формата заедно с хартията. Останалото тесто разточете на лента и направете висок борд около кората. Надупчете добре с вилица и изпечете до пълна готовност в предварително загрята на 180* фурна.

* Разбийте на пухкав крем захарта, яйцата и жълтъците. Кремът трябва да удвои обема си. Прибавете нишестето, разтворено в портокаловият сок и настърганата кора. Накрая сипете и течното масло.

* Сипете цялата смес в тефлонова тенджерка и варете няколко минути до кипване на тих огън. Ако не разполагате с тефлонов съд, сварете крема на водна баня за да не загори. След като кремът се сгъсти, махнете от огъня и го оставете добре да се охлади.

* Изсипете крема върху маслената подложка. Украсете с резени филиран портокал. Да ви е сладко!










.

19 коментара:

  1. Йоли, моляте да обясниш малко повече за такива като мен който за пръв път правят сладкиши .За това тесто меся го и после го растилам в тавичката и с пръсти го разстилам, а за борда много се къса това тесто :( как тогно да го разточа . Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  2. Колко горе доло се пече блата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Не се притеснявай, сега ще ти кажа. Като си направиш тестото е добре да го охладиш малко в хладилника за да ти е по-лесно да работиш после с него.Лично аз почти никота не разточвам маслените теста.Просто не си създавам излишен труд и главоболия.2/3 от тестото накъсвам на малки части и ги слагам по дъното на тавичката. Притискам с пръсти парчетата за да ги слепя едно в друго и изравнявам с длани или с опакото на ръцете си.Останалата 1/3 тесто правя на фитили и ги слагам по края.Притискам ги към стените на формата и към кората,която вече съм направила. И пак изравнявам.това си е моят прост начин.Принципно това тесто е доста крехко и ронливо и се точи тръдно,защото се накъсва.Ако решиш все пак да го точиш непременно го прави върху хартия за печене.

    Слънчо, обикновено се изпича за двайсеттина минути.Ти ще разбереш кога е готово - трябва да стане с приятен розово златис цвят.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря , много за това разяснение Слънчо стана много вкусен всички вкъщи го харесаха ..

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Йоли!

    След приготвянето ми на поредната твоя рецепта, а именно "Кокосовия сладкиш" (за който вече ти писах, че обрах овациите с него, както и с всички останали твои рецепти, които съм правила) идва ред и на тази красива портокалова тарта. Твоите обяснения в рецептите са много изчерпателни, но аз както винаги имам допълнителни въпроси, които може би ти се струват малко глупави и досадни. Искам да те попитам понеже никога не съм купувала нишесте има ли значение какво да е то, както при брашното? Виждала съм в магазините разни нишестета от 20 ст. с най-различни плодови есенции, като портокал, киви и т.н. Може ли да използвам от тях (това, което е с есенция на портокал) или трябва да е някакво друго? Тортената ми форма е с диаметър 23 см., дали е подходяща за тартата и горе-долу колко пръста борд от тесто трябва да направя?

    Благодаря Ти много за всичко и Ти пожелавам ползотворна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ти благодаря.Така е мило това!Радвам се,че ти харесват рецептите тук.

    Не ползвай никакви нишестета с вкус на каквото и да било.Категорично ще провалят всеки сладкиш!Само натурално нишесте.Няма значение дали ще е пшеничено или царевично,и двете са достатъчно фини.Продават се пак на пакетчета навсякъде.Просто искай да ти дадат натурално.

    Формата е добра като размер,още по-добре,че ще стане по-висок сладкиша.Три пръста борд са си екстра.Не е нужно по-високо.Да ви е сладко и благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  7. здрасти Йоли фен съм на блога ти и правя доста от рецептите,сега съм се спяла на тарта с портокали ,но не ми е ясно как се филират?

    ОтговорИзтриване
  8. Ха, знаеш ли как ме хващаш в момента?Точно бъркам крема за тартата.И аз днес реших да я направя.Лесно е филирането на цитрусови плодове, ще се справиш без проблем.Реших,че вместо да се опитвам да ти обясня,по-добре е да го видиш нагледно.Ето тук можеш да видиш как става това. Успех и благодаря.

    http://24kitchen.bg/videos/filitirane-na-tsitrusovi-plodove

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте;)!Искам да попитам потрокалите отгоре така необработени ли се слагат?Имам предвид дали не се потапят в желатин за да се запазят свежи или не е необходимо.
    Благодаря ви предварително и ви желая весело посрещане на празниците;)!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Митко. Ако бързо ще изядете сладкиша няма нужда да се глазират плодовете, но за добър вид може да се намажат с желатин или кайсиево сладко. Весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Йоли!

    Утре мисля да направя портокаловата тарта, но искам да Те помоля да ми обясниш как точно става глазирането с желатин. Никога не съм използвала желатин досега.
    Предварително, Ти Благодаря.

    Лека Вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Много ще се радвам,ако опиташ тортичката.Надявам се да ви хареса на всички у дома.Няма да се притесняваш от желатина,много е лесно,сега ще ти кажа.Изсипи си пакетчето в малка купичка и го залей със студена вода,колкото да се покрие желатина или малко повече.няколко с.л.вода стигат.След минута желатина набъбва.После трябва да го стопиш.Аз го правя в MW фурна за 30 сек.Но може и на котлона на водна баня.Ако не ползваш водна баня трябва да го стопиш на много слаб огън за да не ти загори.Както искаш го направи,целта е да го втечниш.Това е всичко.После с домакинска четка или четка за рисуване намазваш плодовете.Гланцираш ги.Може след час отгово да ги намажеш.Желатинът се стяга и трябва да го стопиш наново.Можеш да глазираш плодове и с кайсиев или портокалов конфитюр,ако не искаш с желатин.Леко се затопля и той с малко водичка за да стане по-течен,ако е гъст.Това е.Успех и приятно майсторене.

    ОтговорИзтриване
  13. Скъпа, Йоли!

    Направих портокаловата торта и стана ЧУДЕСНА. Много вкусна и ефирна. И на външен вид много красива. Глазирах портокаловите резенчета със затоплен конфитюр, по твоите указания и стана много красива, свежа и вкусна торта.
    От сърце, Ти Благодаря за сетен път за прекрасните рецепти и ценните съветите към тях. Много често приготвям ястия и десерти по твои рецепти и абсолютно винаги сме очаровани от резултата :-)
    Сега е наред ябълковия пай с розите. Надявам се скоро да се похваля и с него, но първо трябва да си намеря подходяща тавичка за пай, като твоята...
    Желая Ти хубава седмица и много усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Много,много ти благодаря!Ще се радвам да опиташ и пая на рози.Тавички за пай съм виждала в немските магазини,както и в Дженезис.Много са хубави,непременно си купи,че стават за всичко.

    ОтговорИзтриване
  15. Много ми хареса тази рецепта, пък и лесна ми изглеждаше и бърза, друг е въпроса, че аз съм бавна, но нещо крема ми стана странна консистенция, не като твоя стегнат, ами е един като каша седи, странна работа , ще видим след малко като сглобя тортичката, дано е вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ей,дано стане.Много ще ме е яд иначе.Ако маслената ти подложка е с борд няма страшно.Като престои една нощ маслото в него ще стегне.Много се надявам да стане добре и да ви хареса.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  17. Zdr Yoli, sladishite i tortite sa prevazxodni, komplimenti.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи. Радвам се, че ти харесват. Надявам се да опиташ някоя рецепта.

      Изтриване
  18. Здравей Йоли, много често приготвям твои рецепти и всичките са много вкусни. Вчера направих тази торта и на външен вид се получи много добре, но маслената подложка стана много твърда. Така ли трябва да се получи или нещо не съм направила какво трябва? Приятен ден

    ОтговорИзтриване