понеделник, 19 януари 2009 г.

Мини пай с печени ябълки

.



Продукти за тестото

200 г меко масло
1 яйце
70 г пудра захар
300 г брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
 ванилия
1 ч.л. канела






Продукти за пълнежа

4 големи ябълки
30 г масло
5 с.л. кафява захар
3 с.л. мед
кора от 1/2 лимон
60 г орехови ядки
2  с.л. коняк
1 ч.ч. стафиди





Приготвяне

* Разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и подправките. Пресейте брашното с бакпулвера и омесете меко место. Докато приготвите пълнежа оставете тестото в хладилника.

* Почистете ябълките от семките и кората и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тавичка и прибавете маслото, захарта, меда и лимоновата кора, без да я режете. Разбъркайте и изпечете докато започнат леко да се карамелизират. Накрая прибавете ядките за да се запекат леко.  Извадете от фурната и оставете плодовете да изстинат. Махнете лимоновата кора и сипете стафидите, предварително накиснати в коняка.

* За да направите малки пайове ползвайте метални формички за тарталети или за мъфини. На дъното на формичката разстелете малко тесто така, че да получите тънка подложка с висок борд. Надупчете с вилица и сипете малко плънка. Затворете пая с кръгче от тестото, като прищипете краищата. Отново надупчете и горната кора. Изпечете в предварително загарята на 180* фурна до зачервяване за около 20 - 25 минути. Охладете сладкишите и украсете по желание.

* Класическият ябълков пай се прави с много ябълки, сурови и нарязани на тънки резени. Чудесен е, но аз много обичам печени ябълки. А когато са и леко карамелизирани са неустоими. Обикновено ги карамелизирам на котлона в съд с незалепващо покрити. Сега ви предлагам още един вариант с печени ябълки.  Ако желаете може да направите един цял голям пай. Оформянето му е същото, удобно ще е да го изпечете в тортена форма с подвижен ринг. Променете рецептата според вкуса си. Използвайте ароматите, които обичате най-много.  Гарнирала съм сладкишите с малко стопен бял шоколад, а част от тестото направих на сладки. Получават се великолепни канелени бисквитки. Да ви е сладко!





.

10 коментара:

  1. обичам всякакви сладкиши с ябълки така че непременно ще опитам /и ще докладвам/

    ОтговорИзтриване
  2. Много ще се радвам, Дани. Дано ти хареса този пай. За твое улеснение , ако решеш да го правиш в голям вариант.....винаги разточвай масленото тесто върху хартия за печене. После го пренеси в тавичката заедно с хартията. Това е принцип , независимо каква е рецептата , сладка или солена. Ще ти бъде много по-лесно , масленото тесто е нежно и се начупва , а така ще си спестиш главобалията. Дано съм била полезна.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, аз от половин година се опитвам да намеря перфектното тесто за ябълков пай и този стана чудесен(за първи път) и значително по-добър от полу-готовите, но тестото ми стана супер чупливо, разточих го върху хартия, но ми беше много трудно да го оформя, дали няма някаква тайна, за да не става тестото толкова ронливо?
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Нина.Много с радвам наиситна,че ти е допаднал вкуса на тестото.

    По принцип такова си е масленото тесто.Не се притеснява,че се начупва.Аз дори не го и разточвам кой знае колко,ами просто си го слепям на части с пръсти като го притискам.Щом е така ронливо пък ще имаш после много нежно и фино маслено тесто като се изпече.А това е супер важно - трябва да се топи в устата.

    Има едно единствено правило - не го меси дълго.Даже въобще не го меси.Само колкото да събереш маслените трохи на топка.Така няма да се отдели мазнината от брашното и ще си остане пръхко като се изпече.

    Успех и хич не му мисли на тестото.Не си играй да го разточваш перфектно.Просто залепяй с пръсти накъсаните места.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми се иска да опитам тази рецепта, защото в момента имам доста голямо количество ябълки за оползотворяване, а е и толкова есенно :) Само искам да попитам - ако паят се прави голям, принципът като с малките формички ли е? Поставя се основа, а отгоре се покрива с кръг и се слепват ръбовете? Благодаря за вкусната идея! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пламена,да,правилно си разбрала,принципа е един и същ.Много вкусно става.Само на горната кора направи един малък отвор в средата или някъде другаде за да може свободно да излиза парата от бълките.Успех и благодаря много за доверието.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря много, нямам търпение да опитам, а и има вече кандидати за консумацията :))

    ОтговорИзтриване
  8. Паят се получи прекрасен, има поръчки за още, а също и за орехов такъв :) Мисля, че ми стана най-любимият сладкиш :))

    ОтговорИзтриване
  9. Плами,много се радвам,че ти хареса пая.Да ви е сладко и наистина опитай с орехите.На мен ми е любим.Благодаря ти много мила.

    ОтговорИзтриване
  10. И аз много благодаря за прекрасните и вкусни идеи :)) Надявам се ореховият да се получи, най-вече плънката отгоре да стане с нужната консистенция, защото май това му е най-хубавото на ореховия пай. Но преди това, поради наличието на още мнооого ябълки вкъщи, ще пробвам старонемският сладкиш, той ми се вижда много интересен, а и малко по-лекичък и благочестив :))

    ОтговорИзтриване