вторник, 3 февруари 2009 г.

Ледено шоколадово руло








Продукти за блата

5 яйца
5 с.л. захар
4 с.л. какао
1 ванилия

коняк за сиропиране

Продукти за пълнежа

500 мл подсладена течна сметана
200 г натурален шоколад
250 г бял шоколад
2 с.л. коняк

Приготвяне

* Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем така, че да удвоят обема си. Сипете пресятото какао и ванилията и разбъркайте внимателно. Постелете дъното на правоъгълна тава (стандартна за фурна) с хартия за печене. Сипете тестото, загладете го и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна.

* Отрежете голямо парче от охладеният блат с размерите на продълговата каксова форма така, че да покриете добре дъното и стените и. Поставете го вътре за да приеме необходимата форма. Сиропирайте с коняк.

* Загрейте сметаната до кипване. Свалете я от котлона и я разделете в два съда. В единия сложете белият шоколад, а в другия - натуралния и коняка. Разбъркайте двата крема до гладкост.

* Изсипете половината от белият ганаш върху блата докато е още течен и сложете формата във фризера за да се стегне добре крема. Останалият бял крем оставете в хладилника за да се охлади добре, след което го разбийте с миксер на пухкав крeм.

* Половината от черният ганаш сипете в подходяща форма, предварително покрита с найлоново фолио. Лично аз ползвам тясна и дълга чиния за маслини. Ако не разполагате с подходящ съд, просто оставете крема да се втвърди, сипете го върху найлоново фолио, направете го на руло и го завийте стегнато. После го поставете във фризера за да се стегне добре. Останалата част от черният ганаш оставете настрана.

* Извадете от фризера рулото шоколадов крем и формата с блата. Ако всичко се е стегнало добре отстранете найлона от рулото и го поставете върху белият ганаш. Покрийте с разбития крем, загладете и отгоре поставете останалото парче блат. Сиропирайте отново с коняк. Поставете сладкиша отново във фризера за някалкo часа.

* Извадете замразеният сладкиш и го обърнете в продълговата чиния. Затоплете останалият шоколадов крем и полейте с него рулото. Топлата заливка мигновено се стяга в съприкосновение със студения сладкиш. Съхранявайте го във фризера.

* Преди поднасяне оставете рулото за 5 мин. да се отпусне малко. Така белият ганаш, който сте сложили в течно състояние са отпуска и леко се разтича, а всичко останало остава стегнато и студено. Този блат, поради липсата на брашно и мазнина е много лек, порест и изключително подходящ за замразени десерти. Да ви е сладко!










.

5 коментара:

  1. Йоли, много красиво руло, а съм сигурна, че е и мног вкусно!
    Поздрави, Мими

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти , Мими. Много се радвам , че ти харесва рулото. На синът ми непрекъснато му се яде сладолед и реших да му направя малко по-различен вариант. Наистина стана много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Йоли,комплименти страхотно руло!!!Искам да го пробвам,но първо бих искала да те попитам,блата без брашно ли е???Благодаря ти за страхотните вкусотийки които споделяш с нас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти,Бени. Страхотно си мила.Да,блатът е без никакво брашно и да ти кажа честно ми е един от любимите.Често го ползвам в какви ли не варианти,особено за рула.Просто много добре разбий яйцата на пухкав и гъст крем и ще стане супер.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти много,утре ще имам гости и ще се пробвам да го направя :)

    ОтговорИзтриване