Продукти за торта 24-26 см:
300 г бишкоти
1 каф.ч. прясно мляко
4 с.л. коняк
250 г меко масло
4 с.л. пудра захар
5 яйца
100 г захар
3 с.л. какао
2 ванилии
крокант:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
Приготвяне:
* Карамелизирайте захарта за кроканта и сипете в нея орехите. Разбъркайте и изсипете карамела върху дъска, покрита с хартия за печене. След като кроканта се втвърди го счукайте в хаванче.
* Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Консистенцията трябва да е много плътна, гъста и да утрои обема си. По рецепта тортата е със сурови яйца. Ако ви притеснява консумацията им ги темперирайте на водна баня. Заедно със захарта ги разбийте добре на много плътен крем в стъклена купа, която сте поставили в тенджера с гореща вода. Водата не трябва да завира, за да не се сготвят яйцата. След това оставете яйчения крем напълно да се охлади и ароматизирайте с ванилията.
* В друг съд разбийте много добре маслото с пудрата захар и прибавете какото. Трябва да получите бял гъст крем, който да удвои обема си. Към него прибавете на части яйчения крем, като бъркате внимателно.
* Сипете коняка в млякото. Начупете бишкотите на две и ги напръскайте с млякото. Объркайте ги с крема и накрая сипете и кроканта. Внимателно разбъркайте всичко в голям съд. Аз правя това в тенджера. Изсипете наведнъж готовата смес в тортена форма с подвижен пръстен. Загладете отгоре и оставете тортата за един ден в хладилника за да се стегне и спои.
* Преди сервиране отстранете пръстена и гарнирайте по ваше желание. Да ви е сладко!
300 г бишкоти
1 каф.ч. прясно мляко
4 с.л. коняк
250 г меко масло
4 с.л. пудра захар
5 яйца
100 г захар
3 с.л. какао
2 ванилии
крокант:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
Приготвяне:
* Карамелизирайте захарта за кроканта и сипете в нея орехите. Разбъркайте и изсипете карамела върху дъска, покрита с хартия за печене. След като кроканта се втвърди го счукайте в хаванче.
* Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Консистенцията трябва да е много плътна, гъста и да утрои обема си. По рецепта тортата е със сурови яйца. Ако ви притеснява консумацията им ги темперирайте на водна баня. Заедно със захарта ги разбийте добре на много плътен крем в стъклена купа, която сте поставили в тенджера с гореща вода. Водата не трябва да завира, за да не се сготвят яйцата. След това оставете яйчения крем напълно да се охлади и ароматизирайте с ванилията.
* В друг съд разбийте много добре маслото с пудрата захар и прибавете какото. Трябва да получите бял гъст крем, който да удвои обема си. Към него прибавете на части яйчения крем, като бъркате внимателно.
* Сипете коняка в млякото. Начупете бишкотите на две и ги напръскайте с млякото. Объркайте ги с крема и накрая сипете и кроканта. Внимателно разбъркайте всичко в голям съд. Аз правя това в тенджера. Изсипете наведнъж готовата смес в тортена форма с подвижен пръстен. Загладете отгоре и оставете тортата за един ден в хладилника за да се стегне и спои.
* Преди сервиране отстранете пръстена и гарнирайте по ваше желание. Да ви е сладко!
Здравей,Йоли хареса ми предложението ти за торта -смятам че ще стане чудесна .Бих ли могла да използвам бишкоти за тирамису/може би леко потопени в кафе/защото намирам трудно от другите?Аз мисля че ще се получи
ОтговорИзтриванеЗдравей,Дани. Благодаря ти за милите думи. Аз също я направих със савоярди (италианските бишкоти). По принцип са много по-добри от нашите,които са жилави и много миришат на пандишпан. А техните са хрупкави , леки и миришат на ванилия. Кафето е още по-добър избор. Ще стане прекрасно. Можеш и друг крем да ползваш. Какъвто обичате най-много в къщи. Всъщност,това по-скоро е идея , отколкото конкретна рецепта.
ОтговорИзтриванеДрага Йоли,
ОтговорИзтриванесайтчето ти е прекрасно и го следя с интерес. Позволих си да те включа в играта с въпросчета, която ми изпратиха ... надявам се, че нямаш нищо против :)
Маргарита
На твоите услуги , Марги. Радвам се , че блогът ти харесва. И....да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеО, Йоли, тази торта е направо неустоима! Възхищавам се на умението ти да приготвяш всичко с толкова много финес и да го представяш с такава елегантност! Поздравление за прекрасният блог!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Миленче.Специално от теб приемам тази похвала много при сърце.Благодаря ти за милите думи,наистина значат много за мен.
ОтговорИзтриванеБих искала да изкажа изключителната си благодарност за тази страхотна идея за правенето на торта. Благодарение на нея от грозен провал, тортата ми обра овациите.
ОтговорИзтриванеОт дефекта направих ефект с помощта на твоя забележителен подход към храната.
virunga,много,много се радвам.Нали знаеш,голям процент от великите рецепти по света са открити съвсем случайно и то благодарение на грешки.Така че,експериментирай,бъркай,фантазирай...ще се получат чудесни резултати.Благодара за доверието,скъпа и за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеНевероятна идея! Отивам да я правя веднага! Само да те питам - с какво си я поръсила отгоре? Тове е крокант или само скълцани орехи?
ОтговорИзтриванеПоздрави и благодаря предварително!
Йоли, благодаря за рецептата!!!!!!
ОтговорИзтриванеКакто и казах - направих я веднага. Не се шегувах!
Ето я: http://rummylicious.blogspot.com/2010/07/blog-post_24.html
Чакам с нетърпение да чуя мнението ти, което ценя високо!
Поздрави!
Руми
Леле,Руми .... ама какво си направила ти? Това е една фантазия .Страшно ми хареса как си я гарнирала...мммммм,с тези портокали ... Благодаря ти от сърце скъпа,много,много,много голямо удоволствие беше да видя това прекрасно изпълнение.
ОтговорИзтриванеУдоволствието беше изцяло мое!!!
ОтговорИзтриванеВсъщност ... не само мое, а и на съпруга и гостите ни. Съпруга ми облиза купата в която бърках сместа и каза - Да не си посмяла да я извадиш тази торта, като дойдат гостите! :)
Има ли нужда да ти обяснявам повече?
Наистина стана много вкусна!
Още веднъж - хиляди благодарности и целувки!
Руми
Lele tortata e strahotna.Vchera ia napravih za edin rojden den.Sabra pogledite na vsichki.Postarah se s ukrasata sashto.Na vkus beshe prosto chudesna.Mersi Ioli otnovo za ideite ti.Ani
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Аничко. Много ме зарадва.Да ви е сладко и хубав ден.
ОтговорИзтриванеГледам на снимката че отгоре крокана е един вид като финален щрих. Има ли нещо такова или да си го разбъркам в цялата торта?
ОтговорИзтриванеДа,ЛоА,направила съм го като завършек с този крокан.Но ще е вкусно и вътре,ако обичаш вкуса на карамела.Обикновено завършвам рецептите на тортите си точно с такова изречение - Гарнирайте,украсете по ваш вкус.Нека всеки сам реши как да изглужда тортата му.
ОтговорИзтриванеСнощи направих тортата и днеска ще я пробваме. Но в процеса на правене се замислих, не е ли малко опасно яйцата като не са минали термична обработка?
ОтговорИзтриванеЛоА,какво да ти кажа.Това е вечният спорен въпрос - опасни или не са суровите яйца.Няма да ти изброявам прословути десерти,които се правят стях,ти сама ги знаеш.Тирамисуто е напълно достатъчно като пример.Лично аз много по-малко се притеснявам когато яйцата са от супермаркета,отколкото домашни.Ясно е защо.Дори и да не са така пресни като домашните,купешките яйца все пак са проверени.Но ако се тревожиш,моментално можеш да решиш проблема.Напълно достатъчно е да темперираш яйцата на водна баня заедно със захарта и да ги разбиеш.От ниската температура хем няма да се сготвят,хем ще гарантират,че ще изтребят всякакви чудовища по тях.Дано ти е харесала тази бъркотийка.Чакам да кажеш и благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, страхотни неща има в блога ти. Тази торта мисля да е първото нещо, което ще направя от твоите рецепти. Обаче, ако можеш да ми обясниш точно как се прави сметановата украса отгоре, така че да не се разтече. Доста боса съм със сметана, иначе колко торти съм направила... Но умишлено изпускам частта със сметаната винаги :)
ОтговорИзтриванеЧудесно си решила миличка.Тортата е чудна. И знаеш ли,в момента правя точно нея.Какво съвпадение!Няма да се притесняваш от сметаната.Разтича се само квасената,но тя си е като гъсто кисело мляко,затова.Когато искаш да украсяваш нещо със сметана винаги си купувай течна сладкарска за разбиване.Но наистина да е сладкарска.На всяка кутия си пише,даже обикновено са нарисувани сладки неща .. торти,пасти...И после само я разбиваш с миксера.Ако си купиш Хопла или Мегле,които са растителни ще ти се разбият направо твърди като сирене.Никакви проблеми няма да имаш.Пробвай сега,купи си една малка кутийка сметана от 250мл.И да кажеш после какво е станало.Успех и благодаря.
ОтговорИзтриванеА аз винаги съм си мислела, че трябва да добавя нещо, много съм зле :D В събота е деня за сладкарски красоти и ще пробвам тогава и после задължително ще споделя какво се е получило. Сърдечно ти благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеПривет отново, Йоли!
ОтговорИзтриванеИскам да ти благодаря с напътствията за сметаната - взе, че се получи. Даже като обърнах купата и сметаната не се разля :D Нали така правят истинските готвачи :) Искам да ти похваля и рулото със сметана от ябълки, превъзходно е!
Имам още около половин литър сметана, някаква идея за лесна рецепта, за да я оползотворя? :)
И за миг дори не съм се съмнявала,ч ще се справиш деално със сметаната!Браво,много се радавм!От другата сметана направи парфе.Имам едно ягодово в рецептите.Може и с други плодове освен ягоди и много добре става с компот.Имам и едно шоколадово портокалово парфе.Много е хубаво.Или пък си я ползвай така като пълнеж за торти и различни украси.Благодаря ти за доверието и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеНадежда Дженева
Страхотна,както винаги.Синът ми има рожден ден в събота и смятам да я направя.Пожелайте ми късмет.
ОтговорИзтриванеНепременно я направи Ели.Множо ще ви хареса,сигурна съм.И ти пожелавам голяяяяяяя мммммм успех!Да кажеш после какво е станало и най-вече как е минал купона!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли!От доста време се възхищавам на твоите вкусотии,но не смея да направя никоя от тортите,така като все се притеснявам,че няма да уцеля размера на формата за торта:)Много те моля,кажи ми за тая бъркана вкусотия какъв трябва да е диаметърът на формата?Поздрави от мен,Таня:)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Тортата си е наистина стархотна, нооооооооо на мен нещо не ми се получи и незнам защо. Всъщност при разбиването на маслото със захарта не се получи гъст крем, а нещо течно производно на крем. Къде ми е грешката? Ще се радвам ако ми разясниш. Благодаря ти за прекрасните рацепти!
ОтговорИзтриванеИва
Закъснях с отговора,но нищо.Тортата стана перфектна,всички много я харесаха-съдя по празните чинии.Благодаря,че споделяш рецептите ти с толкова много хора!
ОтговорИзтриванеЕлииииииии .......така ме зарадва! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли! Отдавна се възхищавам на твоя сайт и на вкусотиите,които предлагаш,направени с толкова любов.Аз не съм голяма кулинарка,но много обичам да си похапвам сладко и мисля,че поне с правенето на сладкиши се справям добре :)Тази бъркана торта ми се стори лесна и вкусна и реших това да е първото нещо,което ще приготвя от твоите рецепти,затова и днес запретнах ръкави.Мисля че се получи,но още не съм я опитала защото се стяга в хладилника.Но имам един въпрос към теб: когато смесих двата крема яйчения и масления и ги разбърках с миксера за да стане хомогенна сместа,като че ли тя малко се пресече.На какво може да се дължи това? Направих всичко по начина по който си го описала,може би трябваше да разбъркам сместа с лъжица,а не с миксер...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце.Много си мила.Искрено се надявам да останеш доволна от вкусовия резултат като срежеш тортата.Не се притеснявай за крема.Много често си става точно така.И на мен леко ми се пресича.Но ще видиш,че като я отрежеш няма да има и помен от това.Да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за бързия отговор :)Харесала съм си и съм записала още доста от твоите рецепти и мисля да ги направя.Наистина си страхотна и може би вдъхновяваш доста хора с начина на представянето им,снимковият материал и подробното описание. С две думи - всичко,което правиш е уникално!Благодаря,че има хора като теб за да се учим ние начинаещите.
ОтговорИзтриванеС уважение:Милена Балтаджиева
Удоволствието наистина е изцяло мое,Миленче.Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи!
ОтговорИзтриванеМного бърза, лесна и невероятно вкусна торта! Благодаря за прекрасното предложение, което е много подходящо за работещи мами, искащи да зарадват семейството с нещо ново и вкусно!!!
ОтговорИзтриванеЗдрасти, Йоли! :) Тортата стана страхотна! Това е първата рецепта, която изпробвах. Следя блогът ти от скоро, но ме впечатлиха доста рецепти, които непременно ще изпробвам! :) Успехи!
ОтговорИзтриванеМаксим
Привет! Първо искам да споделя, че останах силно впечатлена от блога и не спирам да се "ровя" из него. Страхотни рецепти, поднесени с много позитивизъм и творчество.
ОтговорИзтриванеА относно тортата - вече я направих и се получи! Всички я харесаха и ме питаха за рецептата.
Ще продължавам да следя всички рецепти и да ги приготвям!
Успех на всички!
Гале,Макс,благодаря ви.Много сте мили и страшно се радвам,че опитахте тортата.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей!Не си ми оставила името си,но много се зарадвах на думите ти.Ще се радвам още повече,ако пробваш някой рецепта.Да ти е сладко и на теб!
Здравей,Йоли!В събота или в неделя гледах предаването ти и тогава ти правеше точно тази торта и ми изглеждаше ужасно вкусна и сега много се зарадвах като видях рецептата мисля да я пробвам ,защото ми изглежда много лесна и бърза.
ОтговорИзтриванеМариела :)
Мариелка,тортичката е вълшебна.Ще се радвам, ако я опиташ.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеСкъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеОчарована съм от тази торта, още когато гледах за първи път предаването ти в Юлисима правеше нея и ме грабна с това произведение на кулинарията. В най-скоро време ще запретна ръкави и ще я приготвя на семейството ми. Честно казано рецепти знам много, но просто ми липсва опит в кухнята, поради факта, че съм само на 17 години. Благодаря ти за страхотните публикации на рецепти и уникалните снимки към тях. Слънчеви поздрави от мен! Ще ти пиша отново когато приготвя тази върховна торта! :)))))))))
Благодаря ти Нелка!Много те прегръщам мило дете.Толкова се зарадвах на коментара ти.Успепх с тортата и ти благодаря отново от сърце!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли! Утре имам рожден ден и съм решила да направя тази торта. Вече съм пробвала твои рецепти( ароматния хляб е страхотен), така че съм сигурна, че и тук ще имам успех! Благодаря за прекрасните идеи! Надявам се, да успея да си купя и книгата ти! Успех!
ОтговорИзтриванеРадка Стоева
Чудесен избор,Раче.Ще се радвам да я опиташ и още повече,ако ти допадне.Благодаря ти,че избра тази торта за личния си празник.Бъди здрава,весел купон и много усмивки утре!Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, тортата стана прекрасна! Изяде се до трошичка! Въпреки, че жегата се опита да я разтопи! Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли.
ОтговорИзтриванеТази вечер след работа ми се искаше да направя нещо сладко. Влязох пак в твоят прекрасен блог и си избрах твоята бъркана торта. Направих я и стана прекрасна.
Но да си призная, че направих две промени в моята тортичка. Замених какаото с разтопен шоколад и крокана само с натрошени орехи. Получи се пак много вкусно. Монтирах я в купа, по стените й наредих бишкоти и вътре в средата изсипах сместта на кремчето с натрошените бишкоти. Оставих я да се стегне и я обърнах.
Моите мъже в къщи я харесаха.
Благодаря ти за прекрасните рецепти. Всички сме ти фенове.
Поздрави.
Ники :)
Страхотно,страхотно,страхонто!!!Много ми допадат измененията ти.Благодаря ти мила.Така ме зарадва!Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Раче.Много си мила.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей мила Йоли, искам да ти кажа, че приготвих бърканата торта и стана просто невероятна. Не ме притесни факта, че е със сурови яйца, защото вкъщи сладкото изчезва със скороста на светлината. Не ми беше никак трудно да я приготвя, защото наскоро гледах как я приготвяш и ти по 24kitchen. Плени ме, и сега имам ново хоби- да гледам предаването ти. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеО,Дани!Благодаря ти миличка!Страшно се радвам,че си направила тортата.Може да е истинска бъркотийка,ама си е вкусна!Да ви е сладко на всички.И пак благодаря!
ОтговорИзтриванемного сладка стана---по малко захар слагаите
ОтговорИзтриванеПривет,Йоли!
ОтговорИзтриванеАз също съм истински фен на нещата,които,макар и любителстки,правиш толкова професионално и естетически красиви!:)
Отдавна се канех да направя твоята идея за бъркана торта " Виваче",гледах предаването,когато я приготвяше,наистина е мн лесна за правене. На мен въпросът ми обаче е друг- направих тортата в понеделник,като яйцата не разбивах на водна баня. И двата крема ми се получиха с мн добра консистенция. Днес едно малко момченце,за което аз направих тортата има Рожден ден,празника беше плануван за днес,но родителите изместиха в последният момент празненството за петък. Тортата е в ринга и в хладилника,мислех днес да я вадя,да я заобколя от бишкотки и украся със сметана,разтопен шоколад и гумени мечета. Моля те,кажи ми-ще издържи ли тортата,по точно кремовете в нея до петък следобяд,когато всъщност ще мога да я подаря за празненството?
Очаквам с огромно нетърпение и напрежение отговорът ти! Всичко най-добро и продължавай да ни радваш от малкия екран с оригинални идейки!:)
О,Дяне,не само,че ще издържи,ами ще стане и много по-хубава.Плътна и отлежала,какво по-хубаво за една торта?Изобщо не се притеснявай,до петък ще е станала приказна.Не я обличай с бишкотите още сега.Направи го в петък.Ще ти отнеме много малко време,не се бой.Остави я да си стои до тогава в ринга.Ще стане чудно весела с тия меченца.Благодаря ти,че си я избрала за детския празник.Весел купон на всички и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеМила,Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за бързият отговор,аз както винаги,в последният момент реших съвсем друго. В крайна сметка,аранжирах тортичката в сряда,а за петък направих сметанова фантазия с карамелизирани огньове. Искам да ти споделя,че не само аз,но и всички присъстващи останаха очаровани от вълшебият вкус на кремовете,бишкотките,овкусени от нежният аромат на карамелизираните орехчета. Толкова вкусна торта не съм вкусвала от детството си,смело мога да споделя,че дори за рожденния ден на моя син,за първата му годинка,ще я повторя:)
Докато беше в ринга направих домашен мус,който сложих отгоре,върху него наредих разноцветните гумени,желирани мечета,стана мн закачлива,а отстрани сложих кокосови стърготини. Родителите останаха мн впечатлени и съм сигурна,че всеки,който я е вкусил,ще иска поне още веднъж да повтори!
Благодаря,мила Йоли! Чудесна си! Бъди здрава!
Ех,Дани,колко ми е приятно да прочета това! Нямаш си представа! Благодаря ти мила,толкова си внимателна и така ме зарадва! Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЙоли, в момента правя тортата :). Решила съм на всяка месечинка, която навършва дъщеичката ми да правя торта. И за първа торта избрах твоята много бърза и вкусна ми се струва. Утре ставаме на 5 месеца :). Аз нямам хаванче да скълцам карамела и за това сложих само орехи. Взех маскарпоне и се чудя какъв крем да напаря за отгоре с него?
ОтговорИзтриванеЕва
Браво Еви!Да правиш тортички всеки месец по такъв прекрасен повод!Невероятна майка си!Благодаря ти от сърце и за доверието.Маскарпонето каквото и да го направиш и прекрасно!Малко можеш да го олекотиш с бита сметана,че иначе така е много тежко.Овкуси си го както ти харесва на теб.Весел празник и да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеЙоли, тортата стана разкошна, с декорацията не се справих много добре :oops:., но пък на вкус беше фантастична. Хареса се на всички и се омете още на същия ден.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря и продължавай да твориш красоти.
Ева
Браво Евче!Много се радвам!Да ви е сладко на всички и благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеЙоли,аз май няма да се спра докато не опитам повечето ти рецепти :).
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна!Искам да те питам имаш ли нещо против да публикувам твои рецепти http://undermushroom9.blogspot.com/
това ми е виртуалното тефтерче за рецепти,но ако не ти е приятно няма да споделям твоя опит,иначе аз със сигурност ще продължавам с изследване на твойте прекрасни кулинарни изкушения.
Благодаря ти Нат,много си мила.Разбира се,че можеш да ползваш рецептите ми.Те затова са тук,за да може всеки,който иска да ги направи и сподели с друг да може лесно и спокойно да го осъществи.Аз ги пиша за вас,не претендирам за авторство,това е доста глупаво в днешно време,при условие,че всичко отдавна е сготвено преди мен.Не можеш да смениш магданоза с копър и да кажеш,че си сътворил нова рецепта,нали?Единственото нещо,което наистина си е авторско това са снимките.Защото са направени от мен,в моя дом,чинии,с моето око подредени,с моето вътрешно виждане.Това е,няма никакъв проблем,изобщо не е нужно да ме питаш за такива неща.Благодаря ти,че ме попита,но наистина няма никакъв проблем.Публикувай си ги и ти желая вкусни гозби и много читатели.
ОтговорИзтриванеинтересно предложение, може ли да се направи без какао?
ОтговорИзтриванеЕ как да не може.Всичко може,няма нищо задължинелно.Правиш я така,както ще ви хареса най-много.И плодове вътре можеш да добавиш,и всичко.Успех и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеZdravei Yoli, golyam tvoi fen sum, dori v momenta gledam tvoeto predаvane:)
ОтговорИзтриванеIskam da se posuvetvam otnosno krema na tazi torta, zastoto ne se poluchi spored ochakvaniata. Problemut si objasnjavam s fakta, che dvata krema sa mnogo razlichni kato konsistencija - jaichenija e mnogo vuzdushen i dokato go chakah da se ohladi daje malko se vtechni na dunoto, a maslenija e mnogo pluten i pri smesvaneto na dvata krema stana na "parcali".
Tortata pak stana mnogo vkusna, no mi se iska da razbera kakvo burkam....
Pozdravi, Juliana
Здравей Юле. Благодаря ти, мой заклет фен! Толкава е мило това!
ИзтриванеРазбирам отлично въпроса и проблема ти с крема на бърканата торта. За яйчения крем е напълно нормално на дъното да се утаи част от яйцата. Изобщо не е проблем, и на мен така ми се получава. Масленият също ти е станал както трябва, гъст и плътен. Проблемът е в самото смесване. Права си напълно, консистенцията на двете смеси е напълно различна. Затова към гъстия крем първо слагаш малко от яйчения. Хубаво разбъркваш до еднородно и после вече постепенно слагаш останалото с леко разбъркване. Един вид, първо леко го разреждаш. Но да ти кажа честно, и на мен понякога ми става като пресечен. Обаче вкуса изобщо не страда от това. Благодаря ти отново. Радвам се, че опита тортата.
Здравей мила Йоли, не за пръв път правя от твоите вкусотии :):), този път забърках тази превъзходна торта.Едва ли има нужда да казвам,че стана чудна, само малко експериментирах с крема, като разделих жълтъци и белтъци и след това ги смесих. Благодаря ти за лесните, вкусни и чудни неща, които твориш :):)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави
Гери Аврамова
Благодаря ти Гери. Радвам се, че опита тортата и ви е харесала. Мисля, че си направила най-правилното в случая. Може би като разделиш жълтъците от белтъците предотвратяваш възможността за пресичане на крема. Не съм се сетила, много ти благодаря за великолепната идея!
ИзтриванеЙоли, направих тортата! Мога да кажа, че е фантастична! Ти си истинска кулинарна магьосница. Аз като гледам предходния коментар съм направила същото- и аз разделих белтъците от жълтъците. Отгоре декорирах с шоколадов ганаш от бял и млечен шоколад. Вместо коняк, сложих бейлис, а за крокана да не говорим. Всичко по тортата е чудесно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
Сърдечни поздрави!
Благодаря ти мила Габи. Видях я тортата! Такава красива глазура си и направила! Прекрасна торта, просто незнам как да ти благодаря! Страшно много ме зарадва!
ИзтриванеС какво мога да заместя коняка? Да не е алкохолно. Благодаря!
ОтговорИзтриванеКонякът може да се пропусне напълно. Въпрос на вкус е. Ако все пак обичаш този вкус, а не искаш алкохол можеш да използваш есенция ром.
ИзтриванеМила Йоли, направих прекрасната ти торта. Първо използвах около 450 гр. стар великденски козунак и стана страхотно! После сложих един черен и един Милка с карамел на водна баня вместо какао, защото ние много обичаме шоколад. И я направих с 125 гр. масло и 175 крем сирене Филаделфия. Стана супер вкусна! Обаче... карамелизираните орехи, след като ги натроших в хаванче, се превърнаха на пясък/мазилка... Как си постигнала тези кръглички, заоблени, съвършени карамелизирани орехчета??? Тортите по принцип на вкус ги докарвам, но на вид малко ми бягат:-))) Поздрави от нас!
ОтговорИзтриванеАх, та ти си направила напълно нова торта, Искра! Браво на теб! Най-много се радвам когато хората импровизират и експериментират. Това е истинско творчество! Много, много ти благодаря!
ИзтриванеНе съм правила аз кроканта. Това е готов бадемов крокант и затова ядчиците изглеждат така прекрасни. В домашни условия е трудно да се направи това.
Ако искаш да следиш нови рецепти заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тяк няма да публикувам повече. Благодаря ти отново.
Здравей, Йоли. И моя крем се пресече тотално. Обикновено чета коментарите под рецептата, ама този път си викам "Оо..то много лесна тортичка" и не прочетох. Сега видях че е можело да отделя белтъците от жълтъците и така да избегна пресичането. Снимах си сместа, за да те питам и на теб ли така се получава, поне да се успокоя, че досега всичките твои торти,които правя се получават и стават превъзходни, дано и тази да се хареса утре. Щях да направя нов крем, ама понеже утре ще я подарявам и няма да имам време :/
ОтговорИзтриванеhttp://prikachi.com/images/336/8328336V.jpg
http://prikachi.com/images/337/8328337H.jpg И на теб ли така ти излиза сместа?
Здравей мила. Не мога да отворя снимката ти, пише ми, че файла не съществува. Но да, много често за тази торта кема ми става леко пресечен. Но не тотално, както казваш. Просто мъничко се виждат парченца масло. Права си за белтъците, точно така е. Благодаря ти, че опита. Надявам се, че въпреки несполуката ще ви хареса на вкус.
Изтриване