сряда, 29 април 2009 г.

Желирана ягодова торта



Продукти за блата

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 с.л. какао

3 с.л. коняк

Продукти за пълнежа

1 пакетче ванилов пудинг без варене
2 ч.ч. течна подсладена сметана
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)

Продукти за желето

1 кг пресни ягоди
6 с.л. захар
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)






Приготвяне

* Разбийте много добре яйцата със захарта докато утроят обема си. С внимателно бъркане прибавете пресятото брашно и ванилията. Отделете малка част от тестото и го оцветете с какаото. Постелете дъното на кръгла тортена форма с хартия за печене. Изсипете бялото тесто и тук - там го нашарете с какаовото. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като изстине напълно го сиропирайте с коняка,разреден с няколко лъжици вода.

* Измийте и почистете ягодите. Отделете част от тях за украса,а останалите пасирайте на гладко пюре заедно със захарта. Залейте двете пакетчета желатин с малко вода и го разтопете на водна баня. Прибавете желатина към ягодовото пюре,разбъркайте и оставете леко да се стегне. Отделете 1/2 ч.ч. от сместа,която по-късно ще добавите към сметаната.

* Отрежете две найлонови ленти (от по-твърд и гъвкав полиетилен) , които да са с обща дължина колкото диаметъра на тортената форма и с височина 2 -3 см. по-високи от нея. Намажете ги с ягодово пюре и ги оставете във фризера да се стегнат.



* Намокрете дъното на малка тавичка с вода ( с около 1-2 см. по-малка от диаметъра на тортената форма). Сипете в нея малко ягодово пюре,загладете и оставете да се стегна в хладилник или фризер. След това лесно ще отделите желето, като прокарате върха на нож по краищата му.



* По същият начин направете малки полусфери от пюрето. Ако не разполагате със силиконова форма може да го желирате в малки купички или чашки.



* Пригответе ваниловия пудинг според указанията на опаковката. Разбийте на сняг сметаната и я разделете на две части.

* Към разбития пудинг прибавете половината сметана и едно пакетче желатин,разтопен на водна баня.

* Към останалата сметана прибавете ягодовото пюре,което предварително сте отделили и другото пакетче желатин,също разтворено на водна баня.

* Поставете сиропирания блат в тортена чиния и го пристегнете с пръстена от тортената форма. "Облечете" блата с желираните ленти .



* Намажете с ваниловия крем и поставете върху него желираните ягодови сфери.



* След това сипете и сметановия крем и загладете.

* Най отгоре сложете желирания кръг. Поставете тортата в хладилника и я оставете да се стегне за 12 часа.




* Махнете пръстена и внимателно отлепете найлоновите ленти. Ако борда е по-висок от тортата,просто подгънете краищата му или ги изрежете. Украсете тортата с бита сметана и цели ягоди.




Това е съвсем обикновена и лесна ягодова торта. Просто исках да ви представя идеята си за торта , "облечена" в ягодово желе.








.


14 коментара:

  1. Хей, Йоли ...
    само като гледам твоите снимки и ... напълнявам :)))
    Прекрасна торта!!! Трудоемка, но не трудна ... И изглежда толкова апетитна ... Непременно ще я опитам ;)))

    ОтговорИзтриване
  2. Хей,Марги,недей така. Тортичката е много лека,няма да напълнееш.И не е чак толкова трудоемка,просто трябва чисто технологично време за да се стегне желето.А през това време си правиш нещо друго... Благодаря ти за похвалата.

    ОтговорИзтриване
  3. Йолиииии...!

    Възхитена съм: вкусно, интересно, оригинално, красиво! Освен това: сложно, но пък много добре обяснено и онагледено!
    Поздравления и аплаус!

    ОтговорИзтриване
  4. Едва ли ще се престраша някога да я направя, но пък чувек яде и със окото.

    Мммм...Страшно вкусна е!

    Благодаря ти Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дими , Драго,благодаря ви.Много сте мили.Щастлива съм като ви чета думите.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей,Йоли!
    Не се стърпях да напиша колко съм впечатлена от нещатата ,които правиш и ти си от малкото блогъри,от които сигурно съм си набелязала около 30 рецепти,които да пробвам!
    Най-много се радвам на тортите ти,защото са по-различни от стандартното блат,крем,блат,украса!
    Позравления:Адриана

    ОтговорИзтриване
  7. Забравих да пиша,че за начинаещ кулинар като мен :) е от изключителна помощ това че показваш снимки от процеса на приготвяне на ястията,а не само от крайния резултат!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти много,Ади.Така се зарадвах от думите ти!Нали знаеш,не съм открила аз "топлата вода"в кулинарията.Всичко отдавна е измислено и сготвено.Просто ми се ще да представя храната така,както аз я виждам и да внеса поне мъничка нотка творчество.И затова се зарадвах така на думите ти.Благодаря ти от сърце още веднъж и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, ще я приготвя за рождения ден на сина ми . Отдавна ме моли за ягодова торта.

    ОтговорИзтриване
  10. Мими,много ще се радвам,ако я направиш.И ще чакам да споделиш резултата.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Йоли,
    много ми харесва идеята ти за ягодово-желирана торта. Определено ще направя нещо подобно тези дни. Тъй като вече не сме в сезона на ягодите се чудех дали не мога да използвам някакви други плодове - мислех си за комбинация пъпеш и кокос, примерно, но не съм сигурна дали ще могат да се вържат като вкус. Освен това определено цветовия ефект от ягодовото желе от вътре и от вън е много добър. Не мога да измисля с пъпеша и кокоса какъв друг плод може да се комбинира и да има такъв цветови контраст. Ще съм много благодарна, ако ми помогнеш с някакъв съвет. Благодаря предварително,
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Мими,чудесно ще стане с малини.Ярък цвят и превъзходен вкус имат тези плодове.Ако държиш на ягодите,винаги можеш да използваш замразени,стига да имаш.Може и вишни или череши.Не ми се струва добра комбинацията кокос и пъпеш.Портокалилте също добре стоят на желе,става прозрачно и фино.И все пак смятам,че с малини ще стане най-добре.Успех и да пишеш какво си направила.

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, каква вкусотия!
    С удоволствие бих си гризнала от тази прекрасна торта!
    Прекрасна е!!!
    Мария.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария. Ще съм щастлива, ако опиташ тортата. Радвам се, че ти хареса, благодаря ти.

      Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публиковам нови рецепти. Заповядай там.

      Изтриване