сряда, 8 април 2009 г.

Сладкиш с ябълково пюре






Продукти за блата

1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
75 г течно масло


Продукти за ябълковото пюре

5 ябълки
20 г масло
5 с.л. захар
1 ванилия
кора от 1 лимон
2 с.л. коняк
200 г заквасена сметана

ябълки и бита сметана за гарниране





Приготвяне


* Разбъркайте с бъркалка яйцето със захарта. Прибавете млякото, а след това брашното , примесено и пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая сипете маслото и лимоновата кора. Разбъркайте всичко и изсипете тестото в тортена форма , покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна. Лично на мен ми се струва дебел този блат в това количество. Затова от сместа изпичам  2 малки кексчета, а останалото го правя на блат. Разбира се, сами преценете това.

* Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на парченца и ги задушете заедно с маслото, лимоновата кора и захарта докато омекнат и водата в тях се изпари напълно. Отстранете лимоновата кора и подправете ябълките с коняка и ванилията. Може да сложите и канела, ако я обичате. Пасирайте плодовете до гладкост с блендер или пасатор. След като пюрето напълно изстине го смесете със сметаната. Не я разбивайте предварително за да не се разводнява. Просто леко разбъркайте докато се смеси с пюрето. Опитайте и ако има нужда от още захар подсладете допълнително.

* Върху блата изсипете ябълковото пюре и го разстелете равномерно. Гарнирайте сладкиша с бита сметана и  тънки резенчета ябълка. Сервирайте охладен.


Получи се много лек , ароматен и леко киселичък сладкиш. Да ви е сладко!




10 коментара:

  1. Здравей,Йоли,днес реших да направя този сладкиш,но много малко се надигна блатчето/като тънка кора остана/Не знам защо така се получи/още не съм опитала сладкиша/моята тортена форма не е съвсем малка/

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,не знам,миличка.Но по принцип не се получава много дебела кора,тъничка трябва да е.Не виждам от какво трябва да се притесняваш.Но ми пиши после като разрежете сладкиша дали всичко е било наред.Много се надявам да ви хареса.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,много ни хареса,но коричката остана тънка някак ненадигната /дали това количество бакпулвер дойде малко -не знам/.Но не се притеснявай-не остана.Решила съм един по един да опитам сладкишите ти -толкова са привлекателни.Единствено онези "изцвъканици"нямам с какво да направя,но това не е проблем .Слънчево и все пак малко прохладно лято ти пожелавам от сърце.

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се Дани.Да ви е сладко.И съм много поласкана.

    Изцвъканиците са най-лесната работа. Просто слагаш част от крема в найлоново пликче,отрязваш връхчето му и ... цвъкаш смело.Аз така направих.Целувка за теб.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Йоли,
    Направих сладкишчето във форма за тарт (26 cm), стана точно до ръба... как ще се сервира по-късно е друг въпрос...
    Имам питане: ябълките от украсата няма ли да потъмнеят, докато сервирам довечера?
    Благодаря
    Теди
    П.С. Имате прекрасен сайт със "обикновени" и "необикновени" рецепти !!!

    ОтговорИзтриване
  6. Теди,много,много благодаря.Радвам се,че сте опитали този сладкиш и се надявам да ви хареса.Да,ябълките определено ще потъмнеят,ако се нарежат много от рано.Има два начина - да се глазират леко с желатин или да се съхраняват в хладилника в купичка с лимонова вода.Ако е второто,то пак бих препоръчала да се нарежат не повече от час,два преди сервиране.Украсете сладкиша в последния момент за да са свежи.Ако пък ги намажете с желатин,няма никакъв проблем да украсите и доста по-рано.Да ви е сладко и хубава вечер.Благодаря много и за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  7. Да, Йоли сетих се за лимонов сок, намокрих резенчетата, и досега не са потъмнели Много ни хареса сладкишчето, понеже е леко киселко и много приятно... Днес гледам нова ябълкова рецепта...абе Йоли занемарих основните ястия за сметка на десерите :)))
    П.С. Къде сте били лятото на 2000, има чувството че май се познаваме...аз съм от Бургас

    ОтговорИзтриване
  8. О,Теди,като излезеш да се разходиш из Богориди следващият път просто си помисли за мен.Аз ще те усетя.Това,че по стечение на обстоятелствата живея в София нищо не означава.До мозъка на костите си съм бургазлийка.Сърцето ми е при вас,цялото...

    Може и да сме се засичали някъде.Но обикновено целите си лета ги прекарвах на Ропотамо или на Аркутино.Сега като го няма вече Ропотамо ... просто не знам.Не искам даже и да си го помисля...

    Хайде,давай със следващият десерт,а пък солените неща ... те сами си вървят.Нали трябва все нещо да се сготви.

    Благодаря ти мила Теди и до скоро.Целувки на Бургас.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,Йоли какво прави твоята светла душа в тази сива София... а Богориди няма да я познаеш, дано е готова за следващото ти идване тук... Ропотамо е ...без думи, особено участъка където се слива с морето, божествено
    Лека седмица от мен
    Теди

    ОтговорИзтриване