четвъртък, 7 май 2009 г.

Киш с круша и синьо сирене




Продукти за 12 малки форми за киш

125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л.стрита сушена салвия
1/4 ч.л.сол
250 г брашно
2 круши
100 г синьо сирене
1 яйце
1 ч.ч. квасена сметана
сол на вкус




Приготвяне

* Разбъркайте добре маслото и яйцето. Добавете салвията и солта. С брашното омесете еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно.Оставете тестото за 30 минути в хладилника. Разточете го върху набрашнена повърхност или върху хартия за печене с дебелина около 2 мм. Изрежете 12 кръга със самите формички, в които ще печете киша. Поставете кръговете във формичките и притиснете тестото за да прилепне добре по стените.

* Разбийте яйцето и го разбъркайте със сметаната. Посолете. Сипете по една лъжица на дъното на маслените подложки и отгоре наредете резенчета  круша и сирене като ги редувате.

* Изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна за около 20 - 25 минути. Сервирайте кишовете леко топли със зелена салата. Да ви е сладко!

* Обикновено подобен род печива първо се пълнят със съответния пълнеж и след това се заливат със сметаната.Препоръчвам ви този път да направите обратното.Така крушата и сиренето получават една вкусна коричка и приятен загар.




5 коментара:

  1. Аха, както винаги малко повече от интересно и дори не се съмнявам, че ще е и не по-малко вкусно.

    Обичам печен "Camembert" ,а с плодове е винаги едно добро съчетание.

    Този път обаче не разбрах съвсем момента с "бобените зърна".

    Какви зърна Йоли?

    Дай, ако обичаш малко повече инфо?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Драго.Веднага обяснямам :

    Има два начина на приготвяне на маслено тесто(тесто "Бризе").Единият е студеното масло да се стрие на трохи с брашното и след това да се добави яйце,само жълтък или просто малко ледена вода.Другият е този,който аз съм предложила.По-лесен е и действа безотказно.От там нататък има и два начина за печене. Първият е така нареченото "сляпо печене".Маслената подложка се изпича предварително до леко порозовяване.Необходимо е да се надупчи с вилица и да се посипе с грахови или бобени зърна.Това се прови с цел да не се надуе тестото и да се получи една равна и глатка повърхност.Така изпечената подложка може да се съхранява дни наред,а може и да се замрази.И когато ти потрябва за нещо,слагаш плънката и печеш до готовност.Вторият начин е пълнежа да се сложи направо върху суровото тесто и да се изпече всичко заедно.Но това си зависи от самата рецепта.В случая аз предпочетох сляпото печене,защото поставих сметаната най-отдолу и ако бях изпекла всичко заедно имаше опаснаст масленото тесто да остане леко тикливо.А предварително изпечено то си остана хрупкаво,нежно и ароматно.Дано не съм те отегчила с тази лекция.

    ОтговорИзтриване
  3. Не, не ме oтегчи, дори напротив: Буквално усетих как поумнявам. :)

    Благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, мила - и аз предпочитам т.нар. сляпо печене. Ако си спомняш - на каква температура пече тарталетките-основи? Ще ползвам стара леща за тежекг (да не я хвърлям и ад свърши работа!).И евентуално колко време печеш? Привет и целувки: cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  5. Цвети,кишовете не съм ги правила със сляпо печене,но ти,ако си решила винаги можеш да го направиш.Ако печеш само подложките ще са им нужни десетина минути и още толкова след това с пълнежа.А ако ги направиш като мен 20 - 25 минути.Добавих времето за печене в рецептата,не бях го написала.Благодаря ти миличка.

    ОтговорИзтриване