вторник, 22 септември 2009 г.

Шоколадова лава




Продукти за 8 бр.

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2 ванилии

Приготвяне

* Стопете на водна баня шоколада,маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.

* Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното.

* Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне за 1 час преди печене.

* Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220* само за 10-12 мин. Спазвайте абсолютно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка,а вътрешността да остане течна.

Това е един изключителен десерт. Правих го вече няколко пъти. Много лесно се приготвя и е удобен,защото може да си стои във фризера ви и за го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. И в момента имам замразени сладкишчета. Препоръчвам ви го наистина горещо.




119 коментара:

  1. А аз благодаря на Йоли за шоколадовата фантазия на Лаура.И понеже обожаваме натурален шоколад смятам ,че и на нас ще ни стане любим Поздрави!Изпращам ти една друга фантазия-дано ти хареса!https://www.vbox7.com/play:b74b9f08

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастично, Йоли, като всичко което излиза от твоите ръце ! на тези сладости малката ми дъщеря е майсторка и тя страхотно ще се израдва на тази рецепта !
    Поздрави
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, това е невероятно сладко мечтание! Невероятно изкусително и примамващо! И както винаги поднесено с много стил и любов!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    наистина този тип десерт е фантазия.
    Поздрав за Лаура и за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви,момичета.Всъщност,наистина големите аплодисменти са за Лаура.При нея всички неща са вълшебни.Опитайте дасарта - изключителен е.

    ОтговорИзтриване
  6. Разбито сърце за десерт?!

    Йоли! Как може да си толкова лоша!

    Но пък е пълно със шоколадче...хмм...май и аз бих го направил... :)

    ОтговорИзтриване
  7. Драго,какво приказваш ... че това е сърце,което прелива от любов.Направи го,няма да съжаляваш.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, много интересна рецепта! Може ли да ми кажеш колко броя излизат от предложената доза?

    ОтговорИзтриване
  9. О,да....много правилно.Забравила съм да напиша колко формички излизат от този десерт.Благодаря за напомнянето.Веднага ще го добавя към рецептата.Но и тук да кажа - рецептата е за 8 бр.от алуминиевите формички за еднократна употреба.Аз ги правя и в едни купички за крем карамел.Те са по-големи и от тях излизат 6 бр.

    ОтговорИзтриване
  10. Това е един от любимите ми сладкиши. Не знам обаче дали ви е известен факта, че го има без посочване на връзка към този сайт (поне доколкото аз видях), придружен със същите снимки и преведен на румъбски, и на адрес: http://geta-caietulcuretete.blogspot.com/2009/09/prajituri-cu-inima-de-ciocolata.html

    ОтговорИзтриване
  11. Много благодаря за загрижеността ,анонимен. Да,известно ми е,че рацаптата я има в румънски сайт. Това е блог на моя приятелка Гета. Тя е получила моето разрешение да публикува рецептите и снимките ми в блога си.Не се безпокойте,всичко е коректно.Много ви благодаря за вниманието,прав сте да алармирате,защото има доста непочтени хора,които буквално крадат и рецептите и снимките без да попитат авторите им и без да посочат източника.Много ви благодаря,а рецептата наистина е страхотна.Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,прекрасен сладкиш.Стана любим на моето семейство.Само питат дали има във фризера,за да изпека.Икогато там има място си зареждам винаги.И е удобно,защото ако дойде на кафе някой изневиделица имаш с какво да го почерпиш.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Аз ти благодаря,Михаела. Много се радвам,че сте оценили този превъзходен десерт.

    ОтговорИзтриване
  14. Мила, Йоли,

    десертът е превъзходен, стана любим на всички вкъщи, а на приятеля ми не му достигат и три броя наведнъж :) Чудесно е, че може да се замрази и изпече по всяко време . Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  15. Гале,много се радвам и много благодаря.Страхотно ме зарадва.И в къщи е много харесван този десерт - практичен и вкусен.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, нямамдуми да изразя какви вълшебства приготвяш! Искрено ти се възхищавам!
    Имам няколко въпроса..дали ще се получи, ако намаля дозата на половина при положение, че искам да направя смес за 4 купички? Освен това проблем ли ще е, ако се увеличи захарта, а не сложа ванилиите? Шоколадът колко % трябва да е? Колко време могат да се държат в хладилника преди да се пекат,дали до 1 седмица или? И последно, при стопяването на шоколада, маслото и захарта се притеснявам да не ми се получи както един път правих и захарта се карамелизира и изхабих шоколада напразно.. можеш ли да ми кажеш как да избегна това и долу-горе колко време да ги стапям?
    Много се извинявам за всичките въпроси, но наистина искам да съм сигурна преди да го направя. Благодаря ти предварително и продължавай да ни радваш все така :)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей и много благодаря за хубавите думи.Много си мила наистина. Не се пртеснявй за тоз десерт,наистина е много лесен и ще стане супер. Сега - по ред:

    Разбира се,че можеш да направиш пловината смес.Просто си изчисли продуктите на половина.Но тъй,като десертът може да стои във фризера месеци наред ще ти е удобно,ако го направиш в 8 купички.Така ще имаш превъзходен десерт като ти се хапва нещо сладичко.С други думи,можеш да го съхраняваш във фризера кат всеки друг продукт - зеленчуци,месо ... Не увеличавй захарта в никакъв случай.Напълно достатъчна е.шоколадът,който обикновено се ползва за готвене е 70%.Ако ти е горчив го замени с млечен.Но с тъмен 70% шоколад захарта е точно,дори е доста сладко.Ванилията си е изцяло въпрос на вкус.Може и без нея,ако не я обчаш. При стапянето на продуктите няма да имаш никакви тревоги,ако го правиш на водна баня.Лично аз ги стопявам на бавен огън в тефлонов съд и няма проблем.При теб очевидно е бил силен котлона и съда не е бил с незалепващо дъно и затова така се е получило.Но ,направ го на водна баня за да си сигурна.Това е.Дано не съм ти отговорила късно,но не бях в София тези дни.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Този десерт е за шокохолиците,просто превъзходен.Прихотвих го от миналата вечер за моите гости,толкова удобно.Всички бяха много впечатлени.Един перфектен завършек на вечеря с приятели!Благодаря ти Йоли за страхотните рецепти!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Нали,Лори?И аз точно така го усещам.Страхотен е наистина.Благодаря,че си го споделила с приятели.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления!Искам да попитам,могат ли да сипват в алуминиеви ф-ми за крем карамел? Благодаря за всички прекрасни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  21. Разбира се,Дани.Снимките,които виждаш са точно в старите ми алуминиеви формички за крем карамел.Просто в тях десерта става малко по-голям и съответно няма да излязат 8 броя,а 6.Благодаря ти за поздравленията.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! Направих този десерт днес и наистина съм очарована. Не мога да разбере къде обаче сбърках защото нищо не се разтече, а аз разрязах три веднага след като ги извадих от фурната. Ще се радвам ако ми помогнете

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Детелина.Много се радвам,че опита този десерт.Въпреки,че не се е разтекъл, пак е вълшебно шоколадов,нали? Проблемът може да е само в печенето. Много точно спазвай инструкциите за печенето и няма да имаш проблеми. Може да ти се стори недоизпечен и мек сладкиша,но не е така.Пробвай пак.Благодаря ти от сърце за доверието и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  24. А натуралният шоколад Clever,който е от Била става ли за рецептата ?

    ОтговорИзтриване
  25. Разбира се,че става. Както и всеки друг натурален шоколад. Разбира се,сами преценете качеството на шоколада. Лесно е - ако ви харесва за хапване ще ви хареса и в сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  26. Да, така е, но понеже по-горе видях, че си споменала, че шоколада трябва да е 70%, а този от Clever пише, че е над 56% и затова се почудих..

    ОтговорИзтриване
  27. Може ли да попитам ,колко долу-горе ч.ч. е 40 гр.брашно,защото нямам кухненска везна! :(
    Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
  28. Разбира се, Sinrarelka. 40г брашно са 2 пълни супени лъжици. Въобще не е фатално,че не са премерени точно.Сложи 2с.л. и готово. Успех.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен17 май 2011 г., 4:43

    Йоли, някакви препоръки коя марка шоколад и колко % да се използва? Например, ти с кой ги правиш?

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  30. О,да,определено препоръчвам натурален шоколад 70%. Колкото е по-качествен,толкова по-добре,но това не е тайна за никого.Аз купувам белгийски шоколад за готвене от магазина в Редута на ул.Кадемлия 6.Има бял,млечен и натурален и цената е 13.50лв за килограм.Определено е много добър.Ако имаш възможност да си купиш от него въобще не се колебай.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен18 май 2011 г., 4:28

    Благодаря ти за отговора :) За съжаление, не съм от София, така че мисля да заложа на Линдт, дано се получи :))

    ОтговорИзтриване
  32. О,недей миличка.Излишно е да даваш чак толкова пари за шоколад,който да сготвиш. Купи го,но си го хапни така.А десерта си го направи със Своге натурален.Става чудно!

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен18 май 2011 г., 8:26

    О, добре тогава. Още веднъж много ти благодаря, невероятна си!!

    ОтговорИзтриване
  34. Йоли, търсех рецепта за лава кексчета, защото гледах едно фамозно изпълнение по Фиеста ТВ и по същото време хапнах в един ресторант. Страшно се зарадвах, че Вие сте публикувала рецепта и на всяка цена ще заложа именно на Вашата рецепта. Ако позволите, имам няколко въпроса. Мога ли да направя Вашата рецепта в обикновени купички, не такива за еднократна употреба? И също не срещнах никъде дали ги пълните на 2/3 като мъфините. Предполагам, че бухват все пак. И последно - има ли голяма разлика във вкуса между този тип суфле/лава и онези, чиято вътрешност я правят посредством формички за лед в хладилника и я поставят сред тестото (дали добре обясних, кой знае :) Благодаря Ви! :)

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти Мила,че си решила да се довериш на тази рецепта.Няма да съжаляваш.Разбира се,че можеш да го направиш и в други купички.Аз си го правя в старите форми за крем карамел на баба ми.Никакво значение нямат формичките.Напълни си ги съвсем до горе.Не бухват,това не е суфле.В суфлето белтъците винаги се разбиват на снях преди да се прибавят,а тук айцата само леко се разбъркват.Нищо особено,много е лесно.За вкуса нямам идея дали е различен,но наистина ще се радвам да опиташ този и после да споделиш впечатленията си.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря за тази изчерпателност, Йоли! Толкова са красиви, но на този етап си почиват във фризера ми, защото следобед очаквам гости, които да почерпя с тях. Последен въпрос може ли? :) Колко време преди печене трябва да се извадят от фризера? Между другото намаслените стени посипах с какао (какво да направя, умирам си за тази съставка!:))
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  37. Мила Йоли, аз много пъти съм ти писала, колко много харесваме тези кексчета в нашето семейство.
    Вече и всички приятели за запалени и след всяко гости препращам линка ти, за да ги правят и те.
    Последният път не знаейно как едно кексче остана изпечено и неизядено- трябва да ти кажа, че на другия ден си беше все така хубаво. Шоколада вътре пак беше леко течен :)

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря ти Галче!Много си ми миличка! Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте, видях страхотната рецепта и ще се опитам още днес да я направя. Изчетох всички коментари и с риск да се повторя ще попитам отново за формичките за печене, тъй като аз разполагам със силиконови, а също и хартиени такива. Силиконовите използвах само веднъж след като ги закупих и честно казано много се затрудних с измиването им в последствие. Ето защо си закупих и хартиени, които да поставям вътре в силиконовите. Въпросът ми е мога ли да направя така с този десерт и трябва ли да правя нещо на хартиените форми? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей!Радвам се,ще опиташ този десерт.От сега си знам,че ще ти хареса.мисля,че няма да има проблем с хартиените форми, но за да си рахат може първо леко да ги намажеш с малко течно масло.Благодаря за милите думи и доверието!

    ОтговорИзтриване
  41. Йоли, направих това вкусно и лесно нещо, но за мен се оказа мисия невъзможна да го извадя от формичката. Направих ги във формичките за крем карамел, бяха изстинали когато се опитах да ги извадя, но се разчупиха, разтекоха, не успях. Трябва ли докато са топли да се вадят или няма значение? Меги.

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ти Меги.Много се радвам,че опита този десерт.Принципно няма значение дали формичките са топли или студени.Би трябвало да се извадят без проблем,ако са добре намазани и поръсени с брашно.Ама знам ли...то си зависи и от самата фурна.Може да е искало още малко да се изпекат.Не го мисли толкова - давайте с лъжички направо от купичките.Много е вксен,нали?Благодаря отново и весела Нова година.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  43. Честита Нова Година! Благодаря за чудесната рецепта. Само един въпрос имам - дали трябва да се размразяват кексчетата след като се извадят от фризера и трябва ли след като са били във фризера да се пекат по - дълго време? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  44. Йоли ,този десерт е невероятно изкусителен ,а представянето му е повече от прекрасен..с тая стичаща се лава уау..
    И аз съм решила да го направя ,но се колебая в какви форми да пека ,ако са за крем карамел ,сегашните са от по-дебел материал(не са тънки алуминиеви)и след като престоят във фризера ,не знам дали ще е достатъчно 10 мин за изпичане ..или за по-сигърно да използвам тези за еднократна употреба.Какво би ме посъветвала .
    ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА,МНОГО ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!
    ГЕВИ

    ОтговорИзтриване
  45. Благодаря ти мила.Честита 2012 и на теб.Няма да се притесняваш за десерта. Направи си го наистина във формите за еднократна употреба. Като начало,че да не се тревожиш.После ще видиш,че няма проблем.Печи 12-13 мин.

    ОтговорИзтриване
  46. Аз имам само силиконови формички и ми трябваха към 15-6 минути печене за да стане точно.. Голямо значение ли имат материала и размера на формичките?

    ОтговорИзтриване
  47. О,да мила.И от формичките си зависи.Ако са по-дебели стените им,или са с по-голям обем наистина ще трябва малко да се увеличи печенето.Чудесно си се ориентирала.Благодаря ти много.Това е полезно за всички ни да го знаем.

    ОтговорИзтриване
  48. Много отдавна сте спечелили моето уважение като кулинар тъй като не е първата ваша рецепта,която пробвам.Направих десерта по вашата рецепта и стана наистина превъзходен,само вместо ванилия капнах няколко капки ромова есенция.Не за първи път обирам овациите благодарение на вашите рецепти,продължавайте да творите все с тази любов и страст към готвенето

    ОтговорИзтриване
  49. Страшно ми е приятно да чуя това!Благодря мила и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  50. Йоли, десертът е страхотен! Много благодаря за рецептата. Мисля поне веднъж седмично да се изкушавам и да изкушавам с една от твоите рецепти. :)

    Желая ти всичко най-хубаво!

    Поздрави, Лия.

    ОтговорИзтриване
  51. Лия,какво хубаво име!Благодаря ти много,страхотно се зарадвах!Да ти е сладко и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравейте Йоланта!
    Искам да споделя варианта на този десерт, когато е напълнен и с карамел.Оригиналната рецепта е на Rachel Khoo.Приготвя се карамел от 150гр.захар и се прибавят 150мл.течна млечна сметана.Карамелената смес и приготвените купички със суфлето се поставят в хладилника за 1ч.Преди печене с шприц се впръсква от карамела в суфлето.Пече се на 180* за 15мин.Ефектът от разтопения шоколад и тофито е невероятен.Опитайте!Поздрави Мария Димова

    ОтговорИзтриване
  53. О,Мария ... даваш изключителна рецепта. Невероятна е като съчетание наистина. Ще го пробвам непременно. Сигурна съм,че и останалите ми читатели ще го харесат.Благодаря ти от сърце.Винаги съм отворена за нови предложения и идеи.Радвам се като малко дете!Благодаря ти мила!

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте, Йоли!Тези сутрин ги опекох за 12мин на 220 градуса, но не се получи. И отгоре и отвътре си останаха течни, без коричка. Оставих ги за по-дълго време, при което и отвътре се втвърди и ефектът се изгуби. Печенето винаги ми е бил проблем

    ОтговорИзтриване
  55. Ах,много съжалявам. Фурните наистина са различни. Не мога да ти дам съвет. Правя този сладкиш много редовно и ниваги го пека 12-13 мин.на загрярта на 220*фурна.Пробвай да печеш 13-14 мин следващият път и то само с едно десертче.Да видим какво ще излезе.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  56. Анонимен15 май 2012 г., 7:49

    Здравейте искам само да попитам задължително ли е да се замрази сместа за 1 час или може направо да се пече?
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  57. Принципно е хубаво сместа да е добре охладена.Може и в хладилник да се държи,не е задължително да е фризер.Така се получава топлинен шок между много горещата фурна и студеното тесто.Предполагам,че това е целта.Но аз съм го правила и веднага след като го забъркам и си става екстра!

    ОтговорИзтриване
  58. Анонимен23 май 2012 г., 6:52

    Йоли,здравей! Ти си някакво чудо с уникални идеи и рецепти!
    Моля те,кажи ми! Първият път,когато направих шоколадовия триумф стана перфектен! Но след това вече за втори път се изпича добре отгоре, а отдолу не и когато го обърна отдолу е с дупка и потича.Незнам къде бъркам! Пека го както си казала, но нещо някъде бъркам. Освен даги слагам по-ниско ,за да се изпече отдолу?!Посъветвай ме,моля!

    ОтговорИзтриване
  59. Благодаря ти мила.Не съм чак такъв експерт, само по нюх го карам.Изобщо не разбирам от професионално готвене. Мисля, че белята е само и единствено в печенето. Сложи го на по-ниско и печи с 1 минута повече.Само от фурната е ,нищо друго, не се тревожи.Рецептата е толкова елементарна, че няма как да я объркаш.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  60. Здравейте,
    Благодаря за уникалната рецепта, но понеже аз съм съвсем начинаещ готвач, имам няколко въпроса за печенето. За градусите разбрах, но има ли значение дали печката ще е със или без вентилатор и къде точно трябва да се сложи решетката на фурната, за да се изпекат равномерно отгоре и отдолу?
    Благодаря предварително.
    Поздрави, Ели

    ОтговорИзтриване
  61. Ели,извини ме за закъснелия отговор, но не бях в София.Решетката по средата на печката и аз пека с вентилатор.Благодаря ти за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  62. Привет и от мен. За първи път опитох този десерт в един хотел в Смолян. Веднага поисках рецептата, но ми отказаха. (хотела е на мои приятели, но готвача не я давал). Започна едно търсене, което приключи с твоята невероятна рецепта. Въпросът ми е следният - всички 8 бр /или 6 бр/ в зависимост от формичките ли се пекат едновременно или за всяка по 12 мин. Благодаря за рецептата и не само за нея, а и за другите вкусотийки. Даниела

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей Дани.Обичам Смолян, обичам Родопите в цялата им прелест.Затова ще му простим и на готвача,нали?Сега .. няма никакво значение колко десертчета искаш да изпечеш наведнъж.Може да е само едно,или пък всичките.Времето и температурата за печенето е една и съща и в двата случая.12 - 13,максимум 14 минути печене.Зависи колко течна искаш да е вътрешността.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  64. Здравейте , Йоли :)

    Днес правих шоколадовата лава:)
    Да си призная , въобще не намазах формичките за мъфини( нямах единични алуминиеви и ползвах от онези "тавички' с по 6 големи гнезда ) с масло и брашно... пак станаха, малко се поразчупиха и изтекоха, но следващия път няма да ме мързи толкова:D ///
    Купих си книгата :) Страхотна е и с мн добро качество ! Мн е добра и с нетъпение чакам следващата. Моля за съвет каква марка тавичка за печене на торта да си купя ( от тези със свалящите пружини. Другото е ако си купя силиконови форми за лавата , то трябва ли да ги мажа с масло и ръся с брашно ?

    Благодаря предварително
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  65. Благодаря ти Чани.Много си мила и се радвам от сърце,че ти харесва книгата.Нямам определена марка за тортените форми.Да ти кажа,купувам си ги от някой супермаркет.Евтини са.Хубаво е да е с незалепващо покритие и това е всичко.И за силикона - специално за този десерт е добре да ги намажеш поне с малко масло.Няма брашно в него,което да ги стяга и за да ти е мирна главата си ги намажи.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  66. Gledamo u Srbiji vasu emisju Julisima, divno je, ja sam upravo napravila Шоколадов триумф, boznastven kolac, probala sam mnoge recepte za ovaj kolac ali mi je jedino ovaj uspeo, tako jednostvan a tako prekrasan , hvala draga Joli za ovu divotu koju ste podelili sa nama. Nadam se da cete razumeti ovo sto sam napisala na srpskom.
    Mirjana

    ОтговорИзтриване
  67. Драга ми Mirjana, близки са ни езиците,разбрах те прекрасно!Благодаря ти от сърце,мила!Радвам се,че ти харесват рецептите ми и че четеш блога.А това,че ги приготвяш ме прави истински щастлива!Да ти е сладко и добре дошла в България!

    ОтговорИзтриване
  68. Привет!
    И аз ще запретвам ръкави да пирготвя този десерт. :)
    Бих искала да попитам две неща - на вентилатор ли се пече и дали мога да използвам купички от крем карамел, понеже други нямам :))
    Ще бъда благодарна на бърз отговор! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  69. Ще се радвам да опиташ този десерт и после да ни кажеш дали ти е харесал.Лично аз го пека на вентилатор,но като се замисля,май само гювеча го пека в нормална фурна.Всичко си го правя на вентилатор,дори и хляба,а казват,че изсъхвал така.Знам ли?Разбира се,че можеш да си ползваш купичките за крем карамел,стига да са метални.Инаме рискуваш да се спукат от топлинния шок.Все пак фурната е много гореща,а десерта силно охладен.Благодаря за вниманието и ковентара и успех с десерта.

    ОтговорИзтриване
  70. Привет Йоли,
    когато направих за първи път това изкушение, го направих в старите форми за крем карамел на свекърва ми и в силиконови формички /поделих сместа, за да пробвам вариантите на печене/.
    И в двете стана страхотно, но установих /с учудване/, че за силикона иска около минута, минута и половина повече във фурната.
    Този десерт, обаче има един "недостатък" :(. При другите десерти правиш и изяждаш, а при този - мисълта, че във фризера има още, те тормози непрекъснато.
    Днес направих доза и половина и просто ще се отдам на изкушението.
    Ето и двата варианта от първия опит - не изглеждат красиво, но бяха мнооогоооо шоколадови и вкусни. Първото е в форма за крем карамел, а второто е в силиконова /затова казвам, че на силикона му трябва малко повече време за печене/.
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=437152262987316&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3&theater
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=437152292987313&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3&theater
    Поздрави Дани

    ОтговорИзтриване
  71. Леле мале,как се е разтекъл шоколада. Истинска лава!Благодаря Дани за доверието и хубавия коментар.Много си мила.Благодаря и за споделеното относно формите за печене.Това е много полезно инфо и за мен,и за останалите.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  72. Здравей, Йоли!

    Сега виждам тази изключителна рецепта и се чудя как съм могла да я пропуснала досега. Редовно следя прекрасния Ти блог и съм приготвяла доста от нещата тук. Винаги всичко се е получавало перфектно, за което Ти Благодаря от сърце :-)
    Сладкиша изглежда много фин и нежен, затова бих искала да Те попитам (същия въпрос преди малко ти зададох и за медено- портокаловия кекс) дали да използвам миксер, когато прибавям брашното към шоколадовата смес? Междудругото този сладкиш ми се струва, че е подобен на шоколадовата тарта, за която ти писах, че вчера я приготвих и стана много вкусна. И тя се пече малко и стана с приятна хрупкава коричка и мека отвътре.
    Желая Ти весели и щастливи празници :-)

    ОтговорИзтриване
  73. Благодаря ти мила.Това е един от най-хубавите десерти,които човек е измислил.Непременно го направи.Много е лесен и адски изискан като вкус.За този сладкиш изобщо не ти трябва миксер.Давай само с бъркалката.Казвам ти,много е лесно всичко тук.Да ти е сладко и да ми пишеш после какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  74. А бе, Шоколадова жено! Можеш да гътнеш читателите си само с любовта към готвенето, дето струи от теб. Отделно, че не вярвах някога да се завтека да купувам точно кулинарна книга, обаче и това ще ми се случи днес, следобед. Гледала съм те в предаване ( случайно избран ТВ канал) докато бях в един драконовски режим на отслабване ( Dюкан. Онези, които са минали през това, знаят за какво говоря) Половин година, бях готова да продам цялата си безсмъртна душа за парче шоколад или хапка мазна баничка! Странното е, че щом нощем, преди заспиване, пуснех репетето на предаването ти, вместо да озверея от желание за нормална храна, ми действаше адски успокояващо. За това - поклон и благодарност!
    Dнес, понеже здраво ме е гепила идеята да впечатля любим мъж с десерт, ровнах Мрежата, за да намеря твои рецепти. Шоколадовата лава ще я направя ( и още как!) ако и да се наложи да опитвам цял ден, докато стане както трябва.
    И исках твоите рецепти, защото всъщност това е поезия в кулинарията, а не просто необходимите продукти и описание на действието.
    С цялата ми благодарност : Чумата

    ОтговорИзтриване
  75. И аз като се разроша, особено сутрин ставам една много симпатична чумичка. Така ме развесели това име,супер яко е.Благодаря ти за всички хубави думи,много си мила наистина.Спри да се занимаваш с тузи глупави диети,да не говорим пък за Дюкан...ужас.Просто си балансирай нещата,така ще можеш да похапваш от всичко,което желаеш.Бих ти препоръчала да обърнеш внимание на Занота на Бари Сиърз.Извини ме,не се намесвам,просто ме е яд като чета,че си била на Дюкан.Та...да ти е сладко и с лавата,и с другите неща,които си харесваш тук.Добре си ми дошла и да ви е сладко на двамата с любимия.

    ОтговорИзтриване
  76. Zdraveite. Izvinqvam se,che ne izpolzvam kirilica, no sym prez mobilniq telefon. Vchera pravih tozi unikalna lava...spazih vsichko kakto si mu e po recepta. Na 220 gradusa, 10-11munuti, no kogato reshih da gi izvadq ot aluminievite formichki , vsichko se razteche. Vyprosyt mi e, da ne bi smestta da e bila mnogo v kupichkute? Dogore li trqbva da sa pylni. Kogato gi izvadih it furnata imaha perfektna korichka, no mnogo tynka i beshe zapochnala da pochernqva i za tova ne gi ostavih, da ne izgorqt. :(
    S uvajenie, Iva

    ОтговорИзтриване
  77. Иве, малко е дошло печенето . Ище 2 минутки е искало. Всяка фурна е различна, печи ги пи 13 минути, мисля, че ще е добре. Благодаря ти, че опита.

    ОтговорИзтриване
  78. Проблема с недопичанета може да стане и от некачествено масло. Последната партида я развалих с някакво глупаво масло (холандско - мисля , че беше). Маслото , с което съм пробвала и стана е с - президент или верея

    ОтговорИзтриване
  79. Здравейте,
    Унас този сладкиш го правя често, но искам да споделя и наблюденията ми защо не се запича. Последната партида , която правих беше с масло холандско - 200 гр. Това ме и поблазни , че е точно грамажа, който ми трябва нооооо.......... УЖАС те не се обвиха с хрупкава коричка а останаха недопечени или не се разтичаха :( Изпробваното масло, с което наистина става е на президент или верея.

    ОтговорИзтриване
  80. Благодаря ти Венера.Може и да си права за маслото,не съм се замисляла.И сигурно е така,защото мисля,че съставките за тази рецепта са точни.Поне аз не съм имала провал досега.Обикновено купувам немско масло,президент ми идва скъпичко,не,че другото е евтино де...Благодаря ти още веднъж,че ни обърна внимание.

    ОтговорИзтриване
  81. Страхотни!!!!! Лесни и много,много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  82. Напълно съм съгласна,Ани. Лесно и вкусно е. Благодаря ти, че опита. да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  83. Благодаря ти Йоли, това беше много леко, вкусно и красиво.
    но мисля че иска оште совсем малко сол да се сложи към тесто, за да е по-силен вкус на шоколада, и иска малко повече печене във силиконови форми, около 15м.
    Поздрав

    ОтговорИзтриване
  84. Ами да,абсолютно правилно е това за солта!Все я пропускам,а тя е много важен фактор.Наистина подчертава вкуса,благодаря ти за съвета.Поздрави и от мен Никола,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  85. Здравей, Йоли :) Често си печеля хвалби с твоите рецепти!
    Искам да те попитам дали мога да ги пека в форми за крем-карамел ,които са от старите стъклените? Като мисля да сложа само сместа във фризета за 1 час и после да я излея във формичките, и да пека. Мислиш ли ,че ще стане?
    Притеснявам се за сладкишчетата, защото ще ги правя като извинение към половинката :D
    Поздрави, Теди!

    ОтговорИзтриване
  86. Теди,няма проблем,ще стане предполагам,но в никакъв случай не замразявай формите.Изобщо не ги охлаждай.Даже като си направиш сместа я сипи леко топла в добре намазани чашки и поръсени с брашно.За съжаление,ако я сипеш наистина топла маслото и брашното по формите ще се стопи и ще се свлече.Имам опасенията,че после няма да можеш да обърнеш сладкиша,но това не е важно.И да го сервираш в купички ще е идеално.Казвам ти всичко това,защото се притеснявам,че ако замразиш формите и сгорещиш фурната ще се спукат със сигурност.Затова давай така,не охлаждай.Аз често го правя като нямам време за охлаждане.Получава се изеално,даже незнам защо пък трябва да се охлаждат,но просто по рецепта си беше така.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  87. Привет! За първи път опитвам тази рецепта и избрах майсторлъка на Йоли, защото е направено с много опит и любов. И всичко се получи чудесно!!! Благодарим всички! Пекох в чашки за кафе - за възрастните средно големи, за децата от малките чашки - хем се опече по-добре, хем стана по-малко като количество. Намазани с масло и охладени, чашките много лесно "пуснаха" кексчетата. Но сложих малко повечко брашно, защото още при смесването ми се видя много рядко. Към 4-5 големи лъжици, да стане гъсто като студен мед (като консистенция, да се навива на лъжицата). Но исках да кажа на Теди, че ако охлади сместа преди да я сложи в купичките, тя ще стане твърда и няма да може да я налее после. За това първо се слага в купичките, после се охлажда. Най-добре в керамика, тя носи на топло и студено. Вече пробвах. Чудесна лесна и много сладка рецепта. Благодарим ти, Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  88. Благодаря ти Светле.Много ме радваш,да знаеш!Седя си сега и се усмихвам.Благодаря ти отново и отново.

    ОтговорИзтриване
  89. Здравей, Йоли! И у нас този десерт стана любим на всички, включително и на приятелите ни. Първа го направи дъщеря ми, която е на 17 години. Бяхме пробвали такъв десерт в едно кафе и бяхме очаровани от вкуса му. Един ден дъщеря ми влетя в кухнята с торбичка продукти и ми заяви, че ще прави този супершоколадов десет. Аз погледнах с недоверие, но не спрях. И добре, че е така. Нямах представа, че това вкусно изкушение се приготвя толкова лесно! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  90. Аз ви благодаря и на двете,особено на малката.Така ме усмихна,благодаря ти от сърце!Много се радвам,че е станал хубав десерта,наистина е страхотен.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  91. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  92. Брех,що така? Илиянка,само в печенето е тайната.Достатъчно дълго си пекла според мен.Трябва малко да оставиш да се стегне,да изстине.Не го обръщай докато е много топло,изчакай да изстине.Можеш да увеличиш времето за печене с 1-2 минути,всяка фурна е различна.Ще пробваш пак,нали?Ако си замразявала десерта го остави да се размрази,не го слагай леден.И това може да помогне.Благодаря ти,че опита.Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  93. здравейте!!искам да питам може ли да се изпекат в силиконови формички,понеже не разполагам с алуминиеви,или резултата няма да е същия???благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  94. О,същия ще е.Не се тревожи.Давай със силиконовите.Само ги остави да изстинат преди да извадиш сладкишите.И си намажи формите с масло и брашно за всеки случай.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  95. Страхотен десерт,Йоли!

    Правих го веднъж и ще продължавам...
    Йоана

    ОтговорИзтриване
  96. Много се радвам,Йоана.Благодаря ти,да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  97. Йоли привет от далечна Холандия. 24 китчен е любимо предаване. Радвам се, че сте част от него. Днес реших да направя този десерт, защото искам да го предложа за Коледа. Опитвала съм го във Варна преди няколко години и беше страхотен. Не съм го пекла още, защото чакам да изстине, но имам проблем - захарта ми не се разтапя в шоколада. Не смея да го загрея на повече от 50 градуса за да не се пресече. Виждала съм пресечен шоколад и не рискувах. Не знам какво ще стане след печенето. Смятам да използвам тефлонова форма за печене на мъфини. Как да разтопя захарта за да се разтвори в сместа от шоколад и масло? Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  98. Благодаря ти Диди.Много се радвам,че харесваш рецептите ми.Добър десерт си избрала,наистина е много фин и изискан като вкус.Изобщо не я мисли захарта.Аз никога не я стопявам напълно,не е нужно.След това влагата в сместа и температурата при печенето идеално вършат тази работа.Просто ги разбъркай на котлона докато се стопят маслото и шоколада,а захарта изобщо не я гледай.Весели и щастливи празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  99. Йоли, токущо ги хакнах във фризера и след час-два ще се пекат! Децата вече са ти благодарни. Облизват тенджерата и са омазани до ушите! :)))
    Поздрави
    Демир

    ОтговорИзтриване
  100. Здравейте,Йоли.Направих шоколадовата лава и в момента е във фризера,та въпроса ми е,след като извадя от фризера трябва ли да я размразявам преди да я пека?

    ОтговорИзтриване
  101. Здравей и ти.Честно да ти кажа,няма никакво значение.Добре е десерта да е охладен,може и направо замразен да го печеш.Аз много често правя така.Написала съм да се замрази по две причини.Така беше по рецептата,по която го направих.И второто е,че е много удобно да си имаш замразен готов десерт в къщи и когато ти дойдат неочаквани гости,или ти се дояде нещо сладичко да си го извадиш и изпечеш.Десеертът се изпича много добре и като е съвсем пресен,така че,сама реши.Наистина няма значение,всякак е добре.Надявам се да ви хареса,благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  102. Здравейте! Първо да кажа, че десертът наистина изглежда уникално!! :)
    От много време искам да направя шоколадово суфле, но това изглежда по-лесно, а не се съмнявам, че е и също толкова вкусно :)
    Исках да попитам само дали може да се ползва млечен шоколад, за да е по-сладък, а не толкова горчив десертът? (аз просто не си падам много по натуралния шоколад)
    Благодаря!
    Алекс

    ОтговорИзтриване
  103. Благодаря много,ще се радвам,ако опиташ десерта.Разбира се,може и с млечен шоколад,но пропорциите трябва да са други.Млечният шоколад има по-малко какаова маса от натуралния,има мляко и това го прави по-мек.Стяга доста по-трудно.Това едно.А другото е,че категорично не бих препоръчала друг шоколад освен черен,особено за този десерт.Не съм и чувала някой някога да го е правил с млечен или бял.Тук се залага на много силния шоколадов наситен вкус,като експлозия е.В десерта има и много захар,изобщо не е горчив,даже е по-сладък отколкото е по моя вкус.Предлагам ти да опиташ 1/2 доза така,както е по рецепта.Ако не ти хареса и ти е горчиво следващият път го направи с млечен.Става ли?Но аз знам,убедена съм ,че ще се влюбиш в този десерт.Не напразно има такава слава по целия свят. Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  104. Благодаря за отговора! :)
    Направих десерта, както каза, с натурален шоколад - замислих се, че има и захар в крайна сметка и знам, че млечния е доста по-различен като консистенция... но както и да е, получи се вълшебно!
    Благодаря отново!! :)
    Алекс

    ОтговорИзтриване
  105. Аз благодаря,Алекс.Много се радвам,че ви е харесал десерта.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  106. Направих суфлето. Получи се от втория опит (първия път не успях да го изпека, както трябва). Фантастично е! И в никакъв случай не му липсва сладост, дори напротив - мъжът ми каза, че е прекалено сладко.

    ОтговорИзтриване
  107. Много се радвам Светле.Благодаря ти,че го опита.Няма никакъв проблем,спокойно можеш да намалиш малко захарта.И аз точно това казвах по-горе на Алекс,че никак не е горчив десерта,напротив.Да ви е сладко все пак на всички.

    ОтговорИзтриване
  108. Уникален! Рецептата е спазена абсолютно точно за превъзходно шоколадово суфле!

    ОтговорИзтриване
  109. Много се радвам,че ти е харесал десерта.Не е суфле,но наистина е много хубав.Браво на този,който го е измислил.Благодаря ти за милите думи и доверието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4 юли 2014 г., 6:32

      Здравейте и аз ще споделя своя опит.Направих всичко по указанията, но ползвах смес за безглутеново брашно и изпекох само 1 брой за 12 минути, но се разтече.Следващият път ми се струва, че ще трябва да увелича малко брашнената смес, а сега си мисля да увелича малко времето за печене.Но така или иначе, единия брой беше буквално глътнат от съпруга ми , който е основният дегустатор...тъй , че дори и в течен вид ще се насладим на страхотен вкус.Възхитена съм от любовта и търпението Ви и искренно се наслаждавам на всичко което творите!!!!
      Петя

      Изтриване
    2. Много се радвам, че опита, Петя. Благодаря ти! Нямам представа как се държи безглутеновото брашно. Никога нищо не съм правила с такова. Ще трябва сама да си го нагодиш. За печенето - при моята фурна това са минутите, за които се изпича сладкиша. Правила съм го в други фурни и е различно. В някои иска още минутка, в други минута по-малко ... Май и това ще трябва да си нагодиш сама. Много, много ти благодаря още веднъж!

      Изтриване
  110. Анонимен18 юли 2014 г., 7:55

    Здравейте и от мене! Изчетох всичките коментари относно великолепния десерт на Йоли. Сега вече се наканих да го направя и аз,но въпросът ми към Вас е дали ще е проблем да разделя белтъците и жълтъците и да ги разбия по отделно,заедно със захарта и след това да ги смеся всички заедно? (Надявам се да сте разбрали въпросът ми :D)
    Много благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и ти. Много се радвам, че ще опиташ десерта. Това е нещо много вкусно и лесно и съм сигурна, че всички в къщи ще останете доволни. Да, чудесно разбирам въпроса ти. Разбира се, че чожеш да го направиш, но защо? Ако целта ти е да е по- пухкаво, разбирам. Но ще получиш шоколадово суфле, което след изпичане ще спадне като всички суфлета. Самата дума на френски означава точно това - издувам се и спадам. Няма да имаш течна вътрешност, но ще е леко, ефирно и също адски вкусно. Ти си прецени какво искаш да получиш като краен резултат. Ка мого места можеш да срещнеш този десерт под името Шоколадово суфле, което е напълно грешно. Лавата, кактоаз я наричам и суфлето са две коренно разчични неща. Благодаря ти и успех.

      Изтриване
  111. Здравей ,Йоли? Тъй като нямам везна у дома , би ли споделила 140гр. захар колко с.л. са ? За брашното прочетох малко по-нагоре , че е 40гр=2с.л.!
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Деси. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Нямаш проблем с мерките. Това не е сладкиш, на който му трябва чак такава прецизност. 1 с.л. захар, по-препълнена е 20г. Сама си прецени. Можеш спокойно и по-малко да сложиш, ако не обичате много сладко. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ десерта.

      Изтриване
    2. Срам ме е, хиляди хора са успели да направят суфлето по тази рецепта, а аз... продължих с кошмарните си кулинарни опити. Та... моите се напукаха и лавата изтече още във фурната / 220 градуса, предварително загрята, на средна височина, с вентилатор/. Пуф!
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=284237628438450&set=a.155415797987301.1073741827.100005566449949&type=1&theater

      Изтриване
    3. Ели, не се кахъри изобщо! Ще го улучиш, не е толкова трудно. Направила си идеално сместа, просто трябва да нагодиш печенето. Зависи и от самата фурна. Аз пека точно 13 минути с вентилатор. Някои хора за 15, други за 12 минути. Може би си и препълнина малко формите. Не се отчайвай, опитай пак. Благодаря ти за доверието, стискам палци за следващият път!

      Изтриване
  112. Здравей Йоли Искам да попитам след изпичане и изтиване лавата втвърдява ли се или пак се разтича ? Благодаря ти за прекрасните идеи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не, като сладкишът изстине и течната вътрешност се втвърдява. Не като изпечено тесто на какс, разбира се, а кремообразно. Пак е много вкусно, но леко топъл сладкиша е разкошен. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване