вторник, 22 септември 2009 г.

Шоколадова лава




Продукти за 8 бр.

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2 ванилии

Приготвяне

* Стопете на водна баня шоколада,маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.

* Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното.

* Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне за 1 час преди печене.

* Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220* само за 10-12 мин. Спазвайте абсолютно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка,а вътрешността да остане течна.

Това е един изключителен десерт. Правих го вече няколко пъти. Много лесно се приготвя и е удобен,защото може да си стои във фризера ви и за го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. И в момента имам замразени сладкишчета. Препоръчвам ви го наистина горещо.




109 коментара:

Dani каза...

А аз благодаря на Йоли за шоколадовата фантазия на Лаура.И понеже обожаваме натурален шоколад смятам ,че и на нас ще ни стане любим Поздрави!Изпращам ти една друга фантазия-дано ти хареса!https://www.vbox7.com/play:b74b9f08

пепеляшка каза...

Фантастично, Йоли, като всичко което излиза от твоите ръце ! на тези сладости малката ми дъщеря е майсторка и тя страхотно ще се израдва на тази рецепта !
Поздрави
Пепеляшка

Milen@ каза...

Йоли, това е невероятно сладко мечтание! Невероятно изкусително и примамващо! И както винаги поднесено с много стил и любов!

Поздрави, Милена

di_ani каза...

Йоли,
наистина този тип десерт е фантазия.
Поздрав за Лаура и за теб, Диана

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ви,момичета.Всъщност,наистина големите аплодисменти са за Лаура.При нея всички неща са вълшебни.Опитайте дасарта - изключителен е.

Drago каза...

Разбито сърце за десерт?!

Йоли! Как може да си толкова лоша!

Но пък е пълно със шоколадче...хмм...май и аз бих го направил... :)

Йоланта Делибозова каза...

Драго,какво приказваш ... че това е сърце,което прелива от любов.Направи го,няма да съжаляваш.

Анонимен каза...

Йоли, много интересна рецепта! Може ли да ми кажеш колко броя излизат от предложената доза?

Йоланта Делибозова каза...

О,да....много правилно.Забравила съм да напиша колко формички излизат от този десерт.Благодаря за напомнянето.Веднага ще го добавя към рецептата.Но и тук да кажа - рецептата е за 8 бр.от алуминиевите формички за еднократна употреба.Аз ги правя и в едни купички за крем карамел.Те са по-големи и от тях излизат 6 бр.

Анонимен каза...

Това е един от любимите ми сладкиши. Не знам обаче дали ви е известен факта, че го има без посочване на връзка към този сайт (поне доколкото аз видях), придружен със същите снимки и преведен на румъбски, и на адрес: http://geta-caietulcuretete.blogspot.com/2009/09/prajituri-cu-inima-de-ciocolata.html

Йоланта Делибозова каза...

Много благодаря за загрижеността ,анонимен. Да,известно ми е,че рацаптата я има в румънски сайт. Това е блог на моя приятелка Гета. Тя е получила моето разрешение да публикува рецептите и снимките ми в блога си.Не се безпокойте,всичко е коректно.Много ви благодаря за вниманието,прав сте да алармирате,защото има доста непочтени хора,които буквално крадат и рецептите и снимките без да попитат авторите им и без да посочат източника.Много ви благодаря,а рецептата наистина е страхотна.Весели празници.

михаела каза...

Йоли,прекрасен сладкиш.Стана любим на моето семейство.Само питат дали има във фризера,за да изпека.Икогато там има място си зареждам винаги.И е удобно,защото ако дойде на кафе някой изневиделица имаш с какво да го почерпиш.Благодаря.

Йоланта Делибозова каза...

Аз ти благодаря,Михаела. Много се радвам,че сте оценили този превъзходен десерт.

galina каза...

Мила, Йоли,

десертът е превъзходен, стана любим на всички вкъщи, а на приятеля ми не му достигат и три броя наведнъж :) Чудесно е, че може да се замрази и изпече по всяко време . Благодаря за хубавата рецепта!

Йоланта Делибозова каза...

Гале,много се радвам и много благодаря.Страхотно ме зарадва.И в къщи е много харесван този десерт - практичен и вкусен.Да ви е сладко!

Анонимен каза...

Йоли, нямамдуми да изразя какви вълшебства приготвяш! Искрено ти се възхищавам!
Имам няколко въпроса..дали ще се получи, ако намаля дозата на половина при положение, че искам да направя смес за 4 купички? Освен това проблем ли ще е, ако се увеличи захарта, а не сложа ванилиите? Шоколадът колко % трябва да е? Колко време могат да се държат в хладилника преди да се пекат,дали до 1 седмица или? И последно, при стопяването на шоколада, маслото и захарта се притеснявам да не ми се получи както един път правих и захарта се карамелизира и изхабих шоколада напразно.. можеш ли да ми кажеш как да избегна това и долу-горе колко време да ги стапям?
Много се извинявам за всичките въпроси, но наистина искам да съм сигурна преди да го направя. Благодаря ти предварително и продължавай да ни радваш все така :)

Йоланта Делибозова каза...

Здравей и много благодаря за хубавите думи.Много си мила наистина. Не се пртеснявй за тоз десерт,наистина е много лесен и ще стане супер. Сега - по ред:

Разбира се,че можеш да направиш пловината смес.Просто си изчисли продуктите на половина.Но тъй,като десертът може да стои във фризера месеци наред ще ти е удобно,ако го направиш в 8 купички.Така ще имаш превъзходен десерт като ти се хапва нещо сладичко.С други думи,можеш да го съхраняваш във фризера кат всеки друг продукт - зеленчуци,месо ... Не увеличавй захарта в никакъв случай.Напълно достатъчна е.шоколадът,който обикновено се ползва за готвене е 70%.Ако ти е горчив го замени с млечен.Но с тъмен 70% шоколад захарта е точно,дори е доста сладко.Ванилията си е изцяло въпрос на вкус.Може и без нея,ако не я обчаш. При стапянето на продуктите няма да имаш никакви тревоги,ако го правиш на водна баня.Лично аз ги стопявам на бавен огън в тефлонов съд и няма проблем.При теб очевидно е бил силен котлона и съда не е бил с незалепващо дъно и затова така се е получило.Но ,направ го на водна баня за да си сигурна.Това е.Дано не съм ти отговорила късно,но не бях в София тези дни.Успех и да ти е сладко!

Лорета каза...

Този десерт е за шокохолиците,просто превъзходен.Прихотвих го от миналата вечер за моите гости,толкова удобно.Всички бяха много впечатлени.Един перфектен завършек на вечеря с приятели!Благодаря ти Йоли за страхотните рецепти!:)

Йоланта Делибозова каза...

Нали,Лори?И аз точно така го усещам.Страхотен е наистина.Благодаря,че си го споделила с приятели.Да ви е сладко на всички!

Даниела Драгова каза...

Поздравления!Искам да попитам,могат ли да сипват в алуминиеви ф-ми за крем карамел? Благодаря за всички прекрасни рецепти.

Йоланта Делибозова каза...

Разбира се,Дани.Снимките,които виждаш са точно в старите ми алуминиеви формички за крем карамел.Просто в тях десерта става малко по-голям и съответно няма да излязат 8 броя,а 6.Благодаря ти за поздравленията.

Детелина каза...

Здравейте! Направих този десерт днес и наистина съм очарована. Не мога да разбере къде обаче сбърках защото нищо не се разтече, а аз разрязах три веднага след като ги извадих от фурната. Ще се радвам ако ми помогнете

Йоланта Делибозова каза...

Здравей Детелина.Много се радвам,че опита този десерт.Въпреки,че не се е разтекъл, пак е вълшебно шоколадов,нали? Проблемът може да е само в печенето. Много точно спазвай инструкциите за печенето и няма да имаш проблеми. Може да ти се стори недоизпечен и мек сладкиша,но не е така.Пробвай пак.Благодаря ти от сърце за доверието и да ти е сладко!

Анонимен каза...

А натуралният шоколад Clever,който е от Била става ли за рецептата ?

Йоланта Делибозова каза...

Разбира се,че става. Както и всеки друг натурален шоколад. Разбира се,сами преценете качеството на шоколада. Лесно е - ако ви харесва за хапване ще ви хареса и в сладкиш.

Анонимен каза...

Да, така е, но понеже по-горе видях, че си споменала, че шоколада трябва да е 70%, а този от Clever пише, че е над 56% и затова се почудих..

Sindarelka каза...

Може ли да попитам ,колко долу-горе ч.ч. е 40 гр.брашно,защото нямам кухненска везна! :(
Мерси предварително!

Йоланта Делибозова каза...

Разбира се, Sinrarelka. 40г брашно са 2 пълни супени лъжици. Въобще не е фатално,че не са премерени точно.Сложи 2с.л. и готово. Успех.

Анонимен каза...

Йоли, някакви препоръки коя марка шоколад и колко % да се използва? Например, ти с кой ги правиш?

Поздрави :)

Йоланта Делибозова каза...

О,да,определено препоръчвам натурален шоколад 70%. Колкото е по-качествен,толкова по-добре,но това не е тайна за никого.Аз купувам белгийски шоколад за готвене от магазина в Редута на ул.Кадемлия 6.Има бял,млечен и натурален и цената е 13.50лв за килограм.Определено е много добър.Ако имаш възможност да си купиш от него въобще не се колебай.

Анонимен каза...

Благодаря ти за отговора :) За съжаление, не съм от София, така че мисля да заложа на Линдт, дано се получи :))

Йоланта Делибозова каза...

О,недей миличка.Излишно е да даваш чак толкова пари за шоколад,който да сготвиш. Купи го,но си го хапни така.А десерта си го направи със Своге натурален.Става чудно!

Анонимен каза...

О, добре тогава. Още веднъж много ти благодаря, невероятна си!!

Мила каза...

Йоли, търсех рецепта за лава кексчета, защото гледах едно фамозно изпълнение по Фиеста ТВ и по същото време хапнах в един ресторант. Страшно се зарадвах, че Вие сте публикувала рецепта и на всяка цена ще заложа именно на Вашата рецепта. Ако позволите, имам няколко въпроса. Мога ли да направя Вашата рецепта в обикновени купички, не такива за еднократна употреба? И също не срещнах никъде дали ги пълните на 2/3 като мъфините. Предполагам, че бухват все пак. И последно - има ли голяма разлика във вкуса между този тип суфле/лава и онези, чиято вътрешност я правят посредством формички за лед в хладилника и я поставят сред тестото (дали добре обясних, кой знае :) Благодаря Ви! :)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Мила,че си решила да се довериш на тази рецепта.Няма да съжаляваш.Разбира се,че можеш да го направиш и в други купички.Аз си го правя в старите форми за крем карамел на баба ми.Никакво значение нямат формичките.Напълни си ги съвсем до горе.Не бухват,това не е суфле.В суфлето белтъците винаги се разбиват на снях преди да се прибавят,а тук айцата само леко се разбъркват.Нищо особено,много е лесно.За вкуса нямам идея дали е различен,но наистина ще се радвам да опиташ този и после да споделиш впечатленията си.Благодаря ти още веднъж.

Мила каза...

Благодаря за тази изчерпателност, Йоли! Толкова са красиви, но на този етап си почиват във фризера ми, защото следобед очаквам гости, които да почерпя с тях. Последен въпрос може ли? :) Колко време преди печене трябва да се извадят от фризера? Между другото намаслените стени посипах с какао (какво да направя, умирам си за тази съставка!:))
Прекрасен ден!

Galia каза...

Мила Йоли, аз много пъти съм ти писала, колко много харесваме тези кексчета в нашето семейство.
Вече и всички приятели за запалени и след всяко гости препращам линка ти, за да ги правят и те.
Последният път не знаейно как едно кексче остана изпечено и неизядено- трябва да ти кажа, че на другия ден си беше все така хубаво. Шоколада вътре пак беше леко течен :)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Галче!Много си ми миличка! Да ви е сладко на всички!

Анонимен каза...

Здравейте, видях страхотната рецепта и ще се опитам още днес да я направя. Изчетох всички коментари и с риск да се повторя ще попитам отново за формичките за печене, тъй като аз разполагам със силиконови, а също и хартиени такива. Силиконовите използвах само веднъж след като ги закупих и честно казано много се затрудних с измиването им в последствие. Ето защо си закупих и хартиени, които да поставям вътре в силиконовите. Въпросът ми е мога ли да направя така с този десерт и трябва ли да правя нещо на хартиените форми? Благодаря предварително.

Йоланта Делибозова каза...

Здравей!Радвам се,ще опиташ този десерт.От сега си знам,че ще ти хареса.мисля,че няма да има проблем с хартиените форми, но за да си рахат може първо леко да ги намажеш с малко течно масло.Благодаря за милите думи и доверието!

Анонимен каза...

Йоли, направих това вкусно и лесно нещо, но за мен се оказа мисия невъзможна да го извадя от формичката. Направих ги във формичките за крем карамел, бяха изстинали когато се опитах да ги извадя, но се разчупиха, разтекоха, не успях. Трябва ли докато са топли да се вадят или няма значение? Меги.

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Меги.Много се радвам,че опита този десерт.Принципно няма значение дали формичките са топли или студени.Би трябвало да се извадят без проблем,ако са добре намазани и поръсени с брашно.Ама знам ли...то си зависи и от самата фурна.Може да е искало още малко да се изпекат.Не го мисли толкова - давайте с лъжички направо от купичките.Много е вксен,нали?Благодаря отново и весела Нова година.Да ви е сладко!

Анонимен каза...

Честита Нова Година! Благодаря за чудесната рецепта. Само един въпрос имам - дали трябва да се размразяват кексчетата след като се извадят от фризера и трябва ли след като са били във фризера да се пекат по - дълго време? Благодаря

Анонимен каза...

Йоли ,този десерт е невероятно изкусителен ,а представянето му е повече от прекрасен..с тая стичаща се лава уау..
И аз съм решила да го направя ,но се колебая в какви форми да пека ,ако са за крем карамел ,сегашните са от по-дебел материал(не са тънки алуминиеви)и след като престоят във фризера ,не знам дали ще е достатъчно 10 мин за изпичане ..или за по-сигърно да използвам тези за еднократна употреба.Какво би ме посъветвала .
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА,МНОГО ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!
ГЕВИ

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти мила.Честита 2012 и на теб.Няма да се притесняваш за десерта. Направи си го наистина във формите за еднократна употреба. Като начало,че да не се тревожиш.После ще видиш,че няма проблем.Печи 12-13 мин.

Анонимен каза...

Аз имам само силиконови формички и ми трябваха към 15-6 минути печене за да стане точно.. Голямо значение ли имат материала и размера на формичките?

Йоланта Делибозова каза...

О,да мила.И от формичките си зависи.Ако са по-дебели стените им,или са с по-голям обем наистина ще трябва малко да се увеличи печенето.Чудесно си се ориентирала.Благодаря ти много.Това е полезно за всички ни да го знаем.

Анонимен каза...

Много отдавна сте спечелили моето уважение като кулинар тъй като не е първата ваша рецепта,която пробвам.Направих десерта по вашата рецепта и стана наистина превъзходен,само вместо ванилия капнах няколко капки ромова есенция.Не за първи път обирам овациите благодарение на вашите рецепти,продължавайте да творите все с тази любов и страст към готвенето

Йоланта Делибозова каза...

Страшно ми е приятно да чуя това!Благодря мила и да ви е сладко на всички!

Анонимен каза...

Йоли, десертът е страхотен! Много благодаря за рецептата. Мисля поне веднъж седмично да се изкушавам и да изкушавам с една от твоите рецепти. :)

Желая ти всичко най-хубаво!

Поздрави, Лия.

Йоланта Делибозова каза...

Лия,какво хубаво име!Благодаря ти много,страхотно се зарадвах!Да ти е сладко и хубава вечер.

Анонимен каза...

Здравейте Йоланта!
Искам да споделя варианта на този десерт, когато е напълнен и с карамел.Оригиналната рецепта е на Rachel Khoo.Приготвя се карамел от 150гр.захар и се прибавят 150мл.течна млечна сметана.Карамелената смес и приготвените купички със суфлето се поставят в хладилника за 1ч.Преди печене с шприц се впръсква от карамела в суфлето.Пече се на 180* за 15мин.Ефектът от разтопения шоколад и тофито е невероятен.Опитайте!Поздрави Мария Димова

Йоланта Делибозова каза...

О,Мария ... даваш изключителна рецепта. Невероятна е като съчетание наистина. Ще го пробвам непременно. Сигурна съм,че и останалите ми читатели ще го харесат.Благодаря ти от сърце.Винаги съм отворена за нови предложения и идеи.Радвам се като малко дете!Благодаря ти мила!

Анонимен каза...

Здравейте, Йоли!Тези сутрин ги опекох за 12мин на 220 градуса, но не се получи. И отгоре и отвътре си останаха течни, без коричка. Оставих ги за по-дълго време, при което и отвътре се втвърди и ефектът се изгуби. Печенето винаги ми е бил проблем

Йоланта Делибозова каза...

Ах,много съжалявам. Фурните наистина са различни. Не мога да ти дам съвет. Правя този сладкиш много редовно и ниваги го пека 12-13 мин.на загрярта на 220*фурна.Пробвай да печеш 13-14 мин следващият път и то само с едно десертче.Да видим какво ще излезе.Благодаря ти,че опита.

Анонимен каза...

Здравейте искам само да попитам задължително ли е да се замрази сместа за 1 час или може направо да се пече?
Благодаря :)

Йоланта Делибозова каза...

Принципно е хубаво сместа да е добре охладена.Може и в хладилник да се държи,не е задължително да е фризер.Така се получава топлинен шок между много горещата фурна и студеното тесто.Предполагам,че това е целта.Но аз съм го правила и веднага след като го забъркам и си става екстра!

Анонимен каза...

Йоли,здравей! Ти си някакво чудо с уникални идеи и рецепти!
Моля те,кажи ми! Първият път,когато направих шоколадовия триумф стана перфектен! Но след това вече за втори път се изпича добре отгоре, а отдолу не и когато го обърна отдолу е с дупка и потича.Незнам къде бъркам! Пека го както си казала, но нещо някъде бъркам. Освен даги слагам по-ниско ,за да се изпече отдолу?!Посъветвай ме,моля!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти мила.Не съм чак такъв експерт, само по нюх го карам.Изобщо не разбирам от професионално готвене. Мисля, че белята е само и единствено в печенето. Сложи го на по-ниско и печи с 1 минута повече.Само от фурната е ,нищо друго, не се тревожи.Рецептата е толкова елементарна, че няма как да я объркаш.Благодаря ти.

Анонимен каза...

Здравейте,
Благодаря за уникалната рецепта, но понеже аз съм съвсем начинаещ готвач, имам няколко въпроса за печенето. За градусите разбрах, но има ли значение дали печката ще е със или без вентилатор и къде точно трябва да се сложи решетката на фурната, за да се изпекат равномерно отгоре и отдолу?
Благодаря предварително.
Поздрави, Ели

Йоланта Делибозова каза...

Ели,извини ме за закъснелия отговор, но не бях в София.Решетката по средата на печката и аз пека с вентилатор.Благодаря ти за милите думи.

Анонимен каза...

Привет и от мен. За първи път опитох този десерт в един хотел в Смолян. Веднага поисках рецептата, но ми отказаха. (хотела е на мои приятели, но готвача не я давал). Започна едно търсене, което приключи с твоята невероятна рецепта. Въпросът ми е следният - всички 8 бр /или 6 бр/ в зависимост от формичките ли се пекат едновременно или за всяка по 12 мин. Благодаря за рецептата и не само за нея, а и за другите вкусотийки. Даниела

Йоланта Делибозова каза...

Здравей Дани.Обичам Смолян, обичам Родопите в цялата им прелест.Затова ще му простим и на готвача,нали?Сега .. няма никакво значение колко десертчета искаш да изпечеш наведнъж.Може да е само едно,или пък всичките.Времето и температурата за печенето е една и съща и в двата случая.12 - 13,максимум 14 минути печене.Зависи колко течна искаш да е вътрешността.Успех и да ти е сладко!

Анонимен каза...

Здравейте , Йоли :)

Днес правих шоколадовата лава:)
Да си призная , въобще не намазах формичките за мъфини( нямах единични алуминиеви и ползвах от онези "тавички' с по 6 големи гнезда ) с масло и брашно... пак станаха, малко се поразчупиха и изтекоха, но следващия път няма да ме мързи толкова:D ///
Купих си книгата :) Страхотна е и с мн добро качество ! Мн е добра и с нетъпение чакам следващата. Моля за съвет каква марка тавичка за печене на торта да си купя ( от тези със свалящите пружини. Другото е ако си купя силиконови форми за лавата , то трябва ли да ги мажа с масло и ръся с брашно ?

Благодаря предварително
Чанита

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Чани.Много си мила и се радвам от сърце,че ти харесва книгата.Нямам определена марка за тортените форми.Да ти кажа,купувам си ги от някой супермаркет.Евтини са.Хубаво е да е с незалепващо покритие и това е всичко.И за силикона - специално за този десерт е добре да ги намажеш поне с малко масло.Няма брашно в него,което да ги стяга и за да ти е мирна главата си ги намажи.Благодаря ти отново.

Анонимен каза...

Gledamo u Srbiji vasu emisju Julisima, divno je, ja sam upravo napravila Шоколадов триумф, boznastven kolac, probala sam mnoge recepte za ovaj kolac ali mi je jedino ovaj uspeo, tako jednostvan a tako prekrasan , hvala draga Joli za ovu divotu koju ste podelili sa nama. Nadam se da cete razumeti ovo sto sam napisala na srpskom.
Mirjana

Йоланта Делибозова каза...

Драга ми Mirjana, близки са ни езиците,разбрах те прекрасно!Благодаря ти от сърце,мила!Радвам се,че ти харесват рецептите ми и че четеш блога.А това,че ги приготвяш ме прави истински щастлива!Да ти е сладко и добре дошла в България!

Анонимен каза...

Привет!
И аз ще запретвам ръкави да пирготвя този десерт. :)
Бих искала да попитам две неща - на вентилатор ли се пече и дали мога да използвам купички от крем карамел, понеже други нямам :))
Ще бъда благодарна на бърз отговор! :)
Поздрави

Йоланта Делибозова каза...

Ще се радвам да опиташ този десерт и после да ни кажеш дали ти е харесал.Лично аз го пека на вентилатор,но като се замисля,май само гювеча го пека в нормална фурна.Всичко си го правя на вентилатор,дори и хляба,а казват,че изсъхвал така.Знам ли?Разбира се,че можеш да си ползваш купичките за крем карамел,стига да са метални.Инаме рискуваш да се спукат от топлинния шок.Все пак фурната е много гореща,а десерта силно охладен.Благодаря за вниманието и ковентара и успех с десерта.

Анонимен каза...

Привет Йоли,
когато направих за първи път това изкушение, го направих в старите форми за крем карамел на свекърва ми и в силиконови формички /поделих сместа, за да пробвам вариантите на печене/.
И в двете стана страхотно, но установих /с учудване/, че за силикона иска около минута, минута и половина повече във фурната.
Този десерт, обаче има един "недостатък" :(. При другите десерти правиш и изяждаш, а при този - мисълта, че във фризера има още, те тормози непрекъснато.
Днес направих доза и половина и просто ще се отдам на изкушението.
Ето и двата варианта от първия опит - не изглеждат красиво, но бяха мнооогоооо шоколадови и вкусни. Първото е в форма за крем карамел, а второто е в силиконова /затова казвам, че на силикона му трябва малко повече време за печене/.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=437152262987316&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3&theater
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=437152292987313&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3&theater
Поздрави Дани

Йоланта Делибозова каза...

Леле мале,как се е разтекъл шоколада. Истинска лава!Благодаря Дани за доверието и хубавия коментар.Много си мила.Благодаря и за споделеното относно формите за печене.Това е много полезно инфо и за мен,и за останалите.Да ви е сладко!

Анонимен каза...

Здравей, Йоли!

Сега виждам тази изключителна рецепта и се чудя как съм могла да я пропуснала досега. Редовно следя прекрасния Ти блог и съм приготвяла доста от нещата тук. Винаги всичко се е получавало перфектно, за което Ти Благодаря от сърце :-)
Сладкиша изглежда много фин и нежен, затова бих искала да Те попитам (същия въпрос преди малко ти зададох и за медено- портокаловия кекс) дали да използвам миксер, когато прибавям брашното към шоколадовата смес? Междудругото този сладкиш ми се струва, че е подобен на шоколадовата тарта, за която ти писах, че вчера я приготвих и стана много вкусна. И тя се пече малко и стана с приятна хрупкава коричка и мека отвътре.
Желая Ти весели и щастливи празници :-)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти мила.Това е един от най-хубавите десерти,които човек е измислил.Непременно го направи.Много е лесен и адски изискан като вкус.За този сладкиш изобщо не ти трябва миксер.Давай само с бъркалката.Казвам ти,много е лесно всичко тук.Да ти е сладко и да ми пишеш после какво е станало.

Анонимен каза...

А бе, Шоколадова жено! Можеш да гътнеш читателите си само с любовта към готвенето, дето струи от теб. Отделно, че не вярвах някога да се завтека да купувам точно кулинарна книга, обаче и това ще ми се случи днес, следобед. Гледала съм те в предаване ( случайно избран ТВ канал) докато бях в един драконовски режим на отслабване ( Dюкан. Онези, които са минали през това, знаят за какво говоря) Половин година, бях готова да продам цялата си безсмъртна душа за парче шоколад или хапка мазна баничка! Странното е, че щом нощем, преди заспиване, пуснех репетето на предаването ти, вместо да озверея от желание за нормална храна, ми действаше адски успокояващо. За това - поклон и благодарност!
Dнес, понеже здраво ме е гепила идеята да впечатля любим мъж с десерт, ровнах Мрежата, за да намеря твои рецепти. Шоколадовата лава ще я направя ( и още как!) ако и да се наложи да опитвам цял ден, докато стане както трябва.
И исках твоите рецепти, защото всъщност това е поезия в кулинарията, а не просто необходимите продукти и описание на действието.
С цялата ми благодарност : Чумата

Йоланта Делибозова каза...

И аз като се разроша, особено сутрин ставам една много симпатична чумичка. Така ме развесели това име,супер яко е.Благодаря ти за всички хубави думи,много си мила наистина.Спри да се занимаваш с тузи глупави диети,да не говорим пък за Дюкан...ужас.Просто си балансирай нещата,така ще можеш да похапваш от всичко,което желаеш.Бих ти препоръчала да обърнеш внимание на Занота на Бари Сиърз.Извини ме,не се намесвам,просто ме е яд като чета,че си била на Дюкан.Та...да ти е сладко и с лавата,и с другите неща,които си харесваш тук.Добре си ми дошла и да ви е сладко на двамата с любимия.

Анонимен каза...

Zdraveite. Izvinqvam se,che ne izpolzvam kirilica, no sym prez mobilniq telefon. Vchera pravih tozi unikalna lava...spazih vsichko kakto si mu e po recepta. Na 220 gradusa, 10-11munuti, no kogato reshih da gi izvadq ot aluminievite formichki , vsichko se razteche. Vyprosyt mi e, da ne bi smestta da e bila mnogo v kupichkute? Dogore li trqbva da sa pylni. Kogato gi izvadih it furnata imaha perfektna korichka, no mnogo tynka i beshe zapochnala da pochernqva i za tova ne gi ostavih, da ne izgorqt. :(
S uvajenie, Iva

Йоланта Делибозова каза...

Иве, малко е дошло печенето . Ище 2 минутки е искало. Всяка фурна е различна, печи ги пи 13 минути, мисля, че ще е добре. Благодаря ти, че опита.

Venera Ilieva каза...

Проблема с недопичанета може да стане и от некачествено масло. Последната партида я развалих с някакво глупаво масло (холандско - мисля , че беше). Маслото , с което съм пробвала и стана е с - президент или верея

Venera Ilieva каза...

Здравейте,
Унас този сладкиш го правя често, но искам да споделя и наблюденията ми защо не се запича. Последната партида , която правих беше с масло холандско - 200 гр. Това ме и поблазни , че е точно грамажа, който ми трябва нооооо.......... УЖАС те не се обвиха с хрупкава коричка а останаха недопечени или не се разтичаха :( Изпробваното масло, с което наистина става е на президент или верея.

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Венера.Може и да си права за маслото,не съм се замисляла.И сигурно е така,защото мисля,че съставките за тази рецепта са точни.Поне аз не съм имала провал досега.Обикновено купувам немско масло,президент ми идва скъпичко,не,че другото е евтино де...Благодаря ти още веднъж,че ни обърна внимание.

Ani zaxarieva каза...

Страхотни!!!!! Лесни и много,много вкусни.

Йоланта Делибозова каза...

Напълно съм съгласна,Ани. Лесно и вкусно е. Благодаря ти, че опита. да ви е сладко на всички у дома.

Nikola Bj каза...

Благодаря ти Йоли, това беше много леко, вкусно и красиво.
но мисля че иска оште совсем малко сол да се сложи към тесто, за да е по-силен вкус на шоколада, и иска малко повече печене във силиконови форми, около 15м.
Поздрав

Йоланта Делибозова каза...

Ами да,абсолютно правилно е това за солта!Все я пропускам,а тя е много важен фактор.Наистина подчертава вкуса,благодаря ти за съвета.Поздрави и от мен Никола,да ви е сладко!

Анонимен каза...

Здравей, Йоли :) Често си печеля хвалби с твоите рецепти!
Искам да те попитам дали мога да ги пека в форми за крем-карамел ,които са от старите стъклените? Като мисля да сложа само сместа във фризета за 1 час и после да я излея във формичките, и да пека. Мислиш ли ,че ще стане?
Притеснявам се за сладкишчетата, защото ще ги правя като извинение към половинката :D
Поздрави, Теди!

Йоланта Делибозова каза...

Теди,няма проблем,ще стане предполагам,но в никакъв случай не замразявай формите.Изобщо не ги охлаждай.Даже като си направиш сместа я сипи леко топла в добре намазани чашки и поръсени с брашно.За съжаление,ако я сипеш наистина топла маслото и брашното по формите ще се стопи и ще се свлече.Имам опасенията,че после няма да можеш да обърнеш сладкиша,но това не е важно.И да го сервираш в купички ще е идеално.Казвам ти всичко това,защото се притеснявам,че ако замразиш формите и сгорещиш фурната ще се спукат със сигурност.Затова давай така,не охлаждай.Аз често го правя като нямам време за охлаждане.Получава се изеално,даже незнам защо пък трябва да се охлаждат,но просто по рецепта си беше така.Успех и благодаря.

СветлаЯнева каза...

Привет! За първи път опитвам тази рецепта и избрах майсторлъка на Йоли, защото е направено с много опит и любов. И всичко се получи чудесно!!! Благодарим всички! Пекох в чашки за кафе - за възрастните средно големи, за децата от малките чашки - хем се опече по-добре, хем стана по-малко като количество. Намазани с масло и охладени, чашките много лесно "пуснаха" кексчетата. Но сложих малко повечко брашно, защото още при смесването ми се видя много рядко. Към 4-5 големи лъжици, да стане гъсто като студен мед (като консистенция, да се навива на лъжицата). Но исках да кажа на Теди, че ако охлади сместа преди да я сложи в купичките, тя ще стане твърда и няма да може да я налее после. За това първо се слага в купичките, после се охлажда. Най-добре в керамика, тя носи на топло и студено. Вече пробвах. Чудесна лесна и много сладка рецепта. Благодарим ти, Йоли!!!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Светле.Много ме радваш,да знаеш!Седя си сега и се усмихвам.Благодаря ти отново и отново.

Анонимен каза...

Здравей, Йоли! И у нас този десерт стана любим на всички, включително и на приятелите ни. Първа го направи дъщеря ми, която е на 17 години. Бяхме пробвали такъв десерт в едно кафе и бяхме очаровани от вкуса му. Един ден дъщеря ми влетя в кухнята с торбичка продукти и ми заяви, че ще прави този супершоколадов десет. Аз погледнах с недоверие, но не спрях. И добре, че е така. Нямах представа, че това вкусно изкушение се приготвя толкова лесно! Благодаря ти!

Йоланта Делибозова каза...

Аз ви благодаря и на двете,особено на малката.Така ме усмихна,благодаря ти от сърце!Много се радвам,че е станал хубав десерта,наистина е страхотен.Да ви е сладко!

Iliyana Peeva каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Йоланта Делибозова каза...

Брех,що така? Илиянка,само в печенето е тайната.Достатъчно дълго си пекла според мен.Трябва малко да оставиш да се стегне,да изстине.Не го обръщай докато е много топло,изчакай да изстине.Можеш да увеличиш времето за печене с 1-2 минути,всяка фурна е различна.Ще пробваш пак,нали?Ако си замразявала десерта го остави да се размрази,не го слагай леден.И това може да помогне.Благодаря ти,че опита.Успех ти желая.

Анонимен каза...

здравейте!!искам да питам може ли да се изпекат в силиконови формички,понеже не разполагам с алуминиеви,или резултата няма да е същия???благодаря предварително!

Йоланта Делибозова каза...

О,същия ще е.Не се тревожи.Давай със силиконовите.Само ги остави да изстинат преди да извадиш сладкишите.И си намажи формите с масло и брашно за всеки случай.Благодаря ти.

Анонимен каза...

Страхотен десерт,Йоли!

Правих го веднъж и ще продължавам...
Йоана

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,Йоана.Благодаря ти,да ви е сладко на всички!

Анонимен каза...

Йоли привет от далечна Холандия. 24 китчен е любимо предаване. Радвам се, че сте част от него. Днес реших да направя този десерт, защото искам да го предложа за Коледа. Опитвала съм го във Варна преди няколко години и беше страхотен. Не съм го пекла още, защото чакам да изстине, но имам проблем - захарта ми не се разтапя в шоколада. Не смея да го загрея на повече от 50 градуса за да не се пресече. Виждала съм пресечен шоколад и не рискувах. Не знам какво ще стане след печенето. Смятам да използвам тефлонова форма за печене на мъфини. Как да разтопя захарта за да се разтвори в сместа от шоколад и масло? Сърдечни поздрави, Диана

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Диди.Много се радвам,че харесваш рецептите ми.Добър десерт си избрала,наистина е много фин и изискан като вкус.Изобщо не я мисли захарта.Аз никога не я стопявам напълно,не е нужно.След това влагата в сместа и температурата при печенето идеално вършат тази работа.Просто ги разбъркай на котлона докато се стопят маслото и шоколада,а захарта изобщо не я гледай.Весели и щастливи празници ти желая!

Демир Шакиров каза...

Йоли, токущо ги хакнах във фризера и след час-два ще се пекат! Децата вече са ти благодарни. Облизват тенджерата и са омазани до ушите! :)))
Поздрави
Демир

Анонимен каза...

Здравейте,Йоли.Направих шоколадовата лава и в момента е във фризера,та въпроса ми е,след като извадя от фризера трябва ли да я размразявам преди да я пека?

Йоланта Делибозова каза...

Здравей и ти.Честно да ти кажа,няма никакво значение.Добре е десерта да е охладен,може и направо замразен да го печеш.Аз много често правя така.Написала съм да се замрази по две причини.Така беше по рецептата,по която го направих.И второто е,че е много удобно да си имаш замразен готов десерт в къщи и когато ти дойдат неочаквани гости,или ти се дояде нещо сладичко да си го извадиш и изпечеш.Десеертът се изпича много добре и като е съвсем пресен,така че,сама реши.Наистина няма значение,всякак е добре.Надявам се да ви хареса,благодаря ти много.

Анонимен каза...

Здравейте! Първо да кажа, че десертът наистина изглежда уникално!! :)
От много време искам да направя шоколадово суфле, но това изглежда по-лесно, а не се съмнявам, че е и също толкова вкусно :)
Исках да попитам само дали може да се ползва млечен шоколад, за да е по-сладък, а не толкова горчив десертът? (аз просто не си падам много по натуралния шоколад)
Благодаря!
Алекс

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря много,ще се радвам,ако опиташ десерта.Разбира се,може и с млечен шоколад,но пропорциите трябва да са други.Млечният шоколад има по-малко какаова маса от натуралния,има мляко и това го прави по-мек.Стяга доста по-трудно.Това едно.А другото е,че категорично не бих препоръчала друг шоколад освен черен,особено за този десерт.Не съм и чувала някой някога да го е правил с млечен или бял.Тук се залага на много силния шоколадов наситен вкус,като експлозия е.В десерта има и много захар,изобщо не е горчив,даже е по-сладък отколкото е по моя вкус.Предлагам ти да опиташ 1/2 доза така,както е по рецепта.Ако не ти хареса и ти е горчиво следващият път го направи с млечен.Става ли?Но аз знам,убедена съм ,че ще се влюбиш в този десерт.Не напразно има такава слава по целия свят. Благодаря ти още веднъж.

Анонимен каза...

Благодаря за отговора! :)
Направих десерта, както каза, с натурален шоколад - замислих се, че има и захар в крайна сметка и знам, че млечния е доста по-различен като консистенция... но както и да е, получи се вълшебно!
Благодаря отново!! :)
Алекс

Йоланта Делибозова каза...

Аз благодаря,Алекс.Много се радвам,че ви е харесал десерта.Да ви е сладко!

Svetlana Paunova-Kozhuharova каза...

Направих суфлето. Получи се от втория опит (първия път не успях да го изпека, както трябва). Фантастично е! И в никакъв случай не му липсва сладост, дори напротив - мъжът ми каза, че е прекалено сладко.

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам Светле.Благодаря ти,че го опита.Няма никакъв проблем,спокойно можеш да намалиш малко захарта.И аз точно това казвах по-горе на Алекс,че никак не е горчив десерта,напротив.Да ви е сладко все пак на всички.

Анонимен каза...

Уникален! Рецептата е спазена абсолютно точно за превъзходно шоколадово суфле!

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам,че ти е харесал десерта.Не е суфле,но наистина е много хубав.Браво на този,който го е измислил.Благодаря ти за милите думи и доверието.