вторник, 5 януари 2010 г.

Чеснова салца със сушени домати





Продукти

5-6 големи глави стар чесън
зехтин
1 с.л.средиземноморски подправки (розмарин, салвия, мащерка, риган, дафинов лист)
1 ч.л.микс пипер на зърна (черен, розов, зелен и бял)
100 г сушени домати

Приготвяне

* Отрежете леко горната част на чесновите глави така, че леко да се покажат скилидките. Сложете ги в тавичка, постлана с алуминиево фолио и ги поръсете с малко зехтин и подправки. Изпечете ги за около 40 минути във фурна, загрята на 170*.  Ще разберете кога чесъна е готов когато захарите в скилидките започнат да се карамелизират. След като чесъна е готов го завийте във фолиото, в което се е пекъл и го оставате да изстине. Извадете печените скилидки като стиснете цялата глава с ръце.




* Накиснете доматите в гореща вода за 10 минути или докато набъбнат и омекнат. Изцедете ги добре.

* Смесете карамелизираните скилидки чесън с доматите, подправките и пипера. Сипете ги в буркан и залейте със зехтин. Ако разполагате с пресни подправки не се колебайте да ги ползвате вместо сухите. Съхранявайте салцата на хладно място или в хладилника.

Тази невероятно вкусна италианска смес е много подходяща за овкусяване на салати, паста и меса. Пицата и фокачата стават далеч по-вкусни, ако преди печенето се намажат с тази ароматна салца. Опитайте! 


.

6 коментара:

  1. Йоли,
    Страхотна идея,
    като че усетих аромата ...
    А снимките са така подканящи.
    Благодаря за рецептата, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Great recipe, very flavorful!
    I will make it soon. Thank you :))

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, благодаря за вкусното предложение! Сигурна съм, че съчетанието ще се получи страхотно. Аз имам малко сушени домати, мисля да опитам.

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм... доматки и чесън!

    На мен ми звучи като "неразделни". :)

    Ще се опитат да, няма начин!

    И най-малкото защото са от тебе! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, тази вкусотия ще стане ли с печените мариновани домати вместо със сушени, защото тях ги направих. Страшно вкусно нещо! Предварително благодаря. Поздрави: Ели

    ОтговорИзтриване
  6. Че как Ели! Даже е задължително. Ще стане хиляди пъти по-добре. Страхотно си го решила. И аз ще направя така.Благодаря ти мила,страхотна си!

    ОтговорИзтриване