петък, 22 януари 2010 г.

Торта Шварцвалд








Блат

125 г брашно                                                                     
10 г какао
50 г захар
1 ванилия
щипка сол
100 г меко масло

Блат от бисквитено тесто

4 яйца
2 с.л.гореща вода
100 г захар
1 ванилия
75 г брашно
30 г пшеничено нишесте
10 г какао
1/4 ч.л.канела
1/2 ч.л.бакпулвер

Пълнеж

750 гр почистени вишни(пресни,замразени или от компот)
75 гр захар
100 мл вода
1 ванилия
1 ч.л.с връх пшеничено нишесте
20 мл кирш(черешово бренди) или друг подходящ алкохол
750 мл течна подсладена на вкус пълномаслена сметана
2 ванилии
50 мл кирш или друг алкохол
100 гр черен шоколад




Приготвяне

* Сипете в купа всички сухи съставки за блата и разбъркайте. Добавете маслото и разбийте за кратко всичко с миксер като използвате бъркалките за тежки теста.С ръце съберете получилите се маслени трохи на топка тесто и го оставете да се охлади и втвърди в хладилника за 30 мин.
Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на тортената форма,в която ще печете блата и върху него разточете масленото тесто на тънка кора. Прехвърлете го заедно с хартията във формата,надупчете с вилица и изпечете в предварително загрята на 170*фурна.

* За бисквитения блат разбийте много добре яйцата с горещата вода. Сипете захарта и продължете да биете докато получите пухкав гъст яйчен крем. Пресейте заедно всички останали съставки и ги добавете към яйчната смес.Сипете тестото в същата тортена форма,в която сте пекли маслената подложка
отново покрита с хартия. Изпечете в предварително загрята на 170*фурна. След като блатът изстине го разрежете хоризонтално на две части.

* Кипнете вишните с водата и захарта за 2-3 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и към сока сипете алкохола,ванилията и нишестето,разтворено в малко вода.Ако сокът е по-малко от 1 ч.ч.добавете още малко вода.След като течността се сгъсти сложете в нея вишните и кипнете отново всичко.Дръпнете
от огъня и оставете плодовете да се охладят добре.

* В равна тортена чиния поставете маслената кора.Пренесете я внимателно заедно с хартията,тъй като е много крехка и чуплива. Измъкнете внимателно хартията.Върху масленият блат наредете 1/2 от вишните заедно със сгъстения сок.Върху тях равномерно размажете 1/3 от разбитата със захар(на вкус) и
ванилия на сняг сметана. Върху нея сложете едната половина от бисквитения блат и го сиропирайте с половината от останалия алкохол,разреден с малко вода.Наредете вишните и върху тях отново разпределете половината от останалата сметана.Сложете другият блат,сиропирайте с алкохола и намажете готовата торта
със сметана отгоре и отстрани.

* Гарнирайте тортата с едро настърган шоколад.

Източник Dr. Oetker.






28 коментара:

  1. Това е любимата ми торта! Опитах да я направя веднъж, но се получи бледо подобие. Твоята е направо фантастична! Благодаря ти за чудесните рецепти, които публикуваш, Йоли!
    Сърдечни поздрави,
    Мира

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта! Може ли 1, 2 ... парченца :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    прекрасна е ...
    и по-хубава от оригинала!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна реализация, Йоли!

    Особено разрезите.. впечатляващо!!!

    Поздравявам те и прегръщам :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Мира,Маги,Диди,Дими,birdutmasali,много ме зарадвахте момичета. Благодаря ви от сърце за похвалите и милите думи.Почерпете се виртуално по едно парченце.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Nina,много ме зарадва!Наистина е много хубава тортата.

    ОтговорИзтриване
  7. Тортата изглежда фантастична, поздравления за което!
    Ще се опитам да я направя, но имам въпрос - колко е диаметърът на тавичката? Изглежда ми на 22 или 24 см, което означава ,че за 26 см ще трябва да увелича продуктите.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен,много благодаря за похвалните думи. Формата ми е 24см.В никакъв случай не увеличавайте продуктите.Гарантирам,че количеството ще е напълно достатъчно.Успех.

    ОтговорИзтриване
  9. Почерпихме с тази фантастична торта за РД на мъжа ми.Благодаря за съвета- наистина нямаше нужда да я правя по-голяма.Ароматна, сладко-кисела от вишните, оценена подобаващо от близките ми!Колкото повече престояваше, толкова по-вкусна ставаше. Още веднъж благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Много,много ,много се радвам,че ви е харесала тортата.Да ви е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  11. Браво за вкусотийките.Вие сте истинска фея на тортите Йоланта.

    ОтговорИзтриване
  12. Много,много благодаря.Обичам тази думичка "фея".Страшно е мила и красива.Благодаря отново за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, Йоли
    Изглежда невероятно, но не съм сигурна дали ще е сочничка тортичка... А дали изобщо някоя торта е суха? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
  14. Малина,благодаря ти мила.Ще ти кажа съвсем честно - има много по-хубави торти от тази.Не,че е суха,но просто не блести с някакви специални вкусови качества.Направих я и я публикувах,защото е много популярна немска торта,но истината е,че за мен не е нищо особено.Ако все решиш да я направш ще те уверя,че не е суха.Съвсем си е нормална.Но бих ти препоръчала някоя от другите ми торти.Между тях има и сухи,да,но са вълшебни на вкус.

    ОтговорИзтриване
  15. Zdravei Yoli! Strahotna torta :) Utre imam rojden den i mi se iska da po4erpq priqtelki s towa izku6enie. Lo6oto e 4e tuk w holandiq mi e mnogo trudno da namerq p6eni4no ni6este, dali moga da go zamestq s ne6to drugo? Blagodarq predwaritelno :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти мила Теди.Май ти отговарям прекалено късно.Разбира се,че можеш да го замениш.И царевичното върши същата работа.А ако не намериш,махай нишестето и го замени просто с брашно.Става си екстра!Голям купон ти желая на рождения ден и весело посрещане на Нова година!

    ОтговорИзтриване
  17. Yoli, tortata e prekrasna. Imam susheni borovinki i pitam dali moga da zamenia vishnite s tiah.Blagodaria predvaritelno za otgovora! Pojelavam ti zdrave i oshte mnogo "sladki fantazii"!

    ОтговорИзтриване
  18. Може разбира се,всичко може.Но няма да е Шварцвалд,а боровинкова торта.Сушените боровинки обаче мисля,че ще е по-добре да ги свариш с малко вода и захар.Само с накисване,както обикновено процедираме със сушените плодове мисля,че няма да стане достатъчно сочно.А за алкохола в тортата,това е въпрос на вкус.Можеш да подсилиш боровинките като вкус с някакъв ликьор.Благодаря ти за хубавите думи и пожеланията.

    ОтговорИзтриване
  19. Oh, Yoli, ti si moiata feya na tortichkite! Tazi ia napravih za rojdenniia den na dashteriata - super se poluchi. Opiasneniiata ti sa podrobni i niama nachin da se obarka chovek. Probvala sam gi pochti vsichki i nemoga da kaja koia e po-, po- nai- :-) Davaite srachni racichki recepti i ideiki! Blagodaria ti mnogo, che gispodeliash s nas!:Pavlina Koleva

    ОтговорИзтриване
  20. А аз ти благодаря,че ги правиш,Павлина.Много,много ме зарадва.Благодаря ти отново и да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Йоли!
    Никога не съм си представяла, че някога ще започна да правя торти, просто ми се струваше прекалено сложно, а аз не си падам по сложните рецепти. Но факт - откакто те гледам по 24kitchen, се престраших и в тази сфера :) Ти караш нещата да изглеждат леки и приятни и всъщност се оказва, че май наистина е така, особено като има кой да ти покаже и особено когато той е толкова светъл и слънчев човек като теб.
    И така, започнах с морковената ти торта, стана чудесна и оттогава вкъщи все ме питат кога пак ще правя "тортичка" :))) Много се зарадвах, като видях, че в блога ти има рецепта за Шварцвалд - тази торта ми е от любимите. Преди да се впусна в направата й обаче имам един въпрос: Какви са тези кафявите нещица, с които си я облепила отстрани? Също така, за един начинаещ "тортоправяч" като мен, фразата "украсете по желание" може да ме накара само да посегна към захарните пръчици. Сигурно с практиката и въображението ми ще заработи на тази вълна, но съм сигурна, че някои насоки в украсата на торти ще са добре дошли не само за мен.

    П.П. Честита Баба Марта! Да си здрава, румена, усмихната и много щаслива!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Милена. Толкова си мила! Благодаря ти от сърце за доверието. Сама си разбрала каква е тайната. Желание, любов и вдъхновение. Ско ги имаш всичко се получава.

    Отстрани по тортата има карамелизирани бадеми. Така ги продават, не съм ги правила аз. Украсите наистина са въпрос на личен вкус и затова винаги оставям хората сами да развихрят въображението си. Погледни в темата ми "Украси". Може би ще харесаш нещо като идея. Ако искаш да следиш нови рецепти, заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тък няма да публикувам повече. Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти! Разгледах сайта ти и вече си набелязах някои рецепти :)
    С мъжа ми направо сме се пристрастили към 24kitchen и ти си ни от любимите, наред с Рудолф, Джейми Оливър и Гордън Рамзи! Ценното при всички вас е, че показвате не само страхотни рецепти, но и разни хитринки, които превръщат готвенето в истинска наслада. До съвсем скоро за мен то бе само едно задължение и като такова, не ми е доставяло никакво удоволствие. Но вие ми обърнахте мирогледа и колкото невероятно да ми звучи, сега за мен готвенето е хоби, на което имам щастието да отделям време всеки ден :) Благодаря ти, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила! Много ме зарадва мнението ти! Бъдете ми здрави и продължавайте с мъжа ти да се наслаждавате на храната!

      Изтриване
  24. Йоли с какво мога да заменя вишните, защото в момента няма на пазара? Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, единствено с череши. Няма да е същото иначе. Все пак черешите се доближават най-много до дкуса и вида на вишните. Надявам се да ти хареса тортата. Благодаря ти.

      Изтриване