сряда, 3 февруари 2010 г.

Карамелизиран ябълков сладкиш





Продукти

1 ч.ч. захар за карамела
75 г масло за карамела
5-6 зелени ябълки
2 яйца
125 г много меко масло
4 с.л.захар с връх
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
400 г пълномаслено кисело мляко
200 г заквасена сметана
80 г пудра захар
1 ванилия
1 ч.ч.кокосови стърготини

Приготвяне

* Сипете киселите млека в тензух и ги оставете в хладилника да се изцедят добре. Смесете гъстото мляко със сметаната и ванилията и разбийте с миксер на гладък крем. Подсладете на вкус с пудра захар. Оставете крема в хладилника докато приготвите сладкиша.

* Карамелизирайте захарта и я изсипете в кръгла тавичка с диаметър около 24-26 см. Наклонете тавата на всички страни за да може карамела да полепне равномерно навсякъде. Сложете върху него маслото. От топлия карамел то само ще се стопи.







* Почистете ябълките,обелете ги и ги нарежете на резенчета. Подредете ги върху карамела като розетка. Аз обичам сладкиша с повече ябълки и затова резенчетата са ми по-дебели.





* Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем и добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и ги сипете в крема. Разбъркайте. Нанесете внимателно тестото на малки части върху ябълките. Ако го изсипене цялото в средата като започнете да го разпределяте по ябълките ще ги разместите. Тестото е доса гъсто, затова аз го сипвам на малки части навсякъде с лъжичка, а после го разпределям с двата показалеца на ръцете си. Така няма опасност да се разместят ябълките.







* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна. След като се охлади почти напълно го обърнете върху равна кръгла чиния. Помогнете си с ножче и минете с него по края на тавата за да отделите краищата. Така ще го обърнете по-лесно.







* Накрая намажете сладкиша с крема и посипете с кокос. Аз го запичам предварително леко във фурната колкото да порозовее. Така става по-ароматен. Да ви е сладко!


.

78 коментара:

  1. Няма как да не ни е сладко, когато го похапваме :)Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, този сладкиш изглежда изключително вкусен! Сочен, ароматен, перфектен за следобеден десерт или закуска :-)

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам защо се казва "Ада" (дали има нещо с програмирането?), но аз бих го нарекла "симфония под зимно одеяло".
    Страхотно е и ще се направи!
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    обичам твоите сладкиши -
    чудесни съчетания на
    вкус, аромат и визия.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, страхотен сладкиш! Много харесвам комбинацията от ябълки и карамел! Взимам си едно парченце и бягам :))))))
    Поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви мили момичета.Сладкишът наистина е много хубав.На нас в къщи ни е един от любимите.Федора,нарекох го така,защото го знам от една жена,коята се казва Ада.Ама май не е много подходящо за име на сладкиш .... ммммм,я вие кажете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да е 2016 година вече, 6 години минаха, но аз все още съм заклет почитател на твоите рецепти, благодаря, че я сподели. Аз предлагам името : Ябълкова Наслада, защото този сладкиш наистина доставя удоволствие. 😊😊

      Изтриване
    2. Сладурка! Много си мила, Марианче. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  7. А аз пък го наричам вече "Сладкишчето на Йоли". :)

    Да ме прощава Ада, въпреки че вярвам, че и тя го заслужава.

    Прелестен е!

    С очите поне го излапах веднага, но все още не съм сит...

    Искам още Йоли! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Сладкишът е настина много приятен, особено съчетанието на карамела с ябълките и сметаната. Страхотно!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Спомних си приказката на Джани Родари "Старата леля Ада":)Сладкишът е невероятен, с нежен и изтънчен вкус. Любим е на семейството ми. Синовете ми ме молят да го приготвям всяка седмица и не се задържа в хладилника повече от ден и половина:)

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли,направих много твои рецепти,преди да създам блога си и не съм ги снимала.Направих ,както този,така и старонемския сладкиш и рецептите бяха абсолютно точни!Засега обаче,този води в класацията!Може би съм продиктувала рецептата на моите колежки и клиентки поне 15 пъти и отделно от това съм ги насочила към блога!Приготвяла съм го 3 пъти от именния ми ден до сега и всички бяха очаровани!Записах го и в рецептите,които един ден искам да оставя на дъщеря си!Не се учудвай на голямото ми възхищение от сладкиша,това е ,защото не обичам ябълки,аот него дори си крия парченце хихи:)

    ОтговорИзтриване
  11. В неделя имам рожден ден :) Това ще е десерта :) Чак му осещам аромата... :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички. Сладкиша наистина е много хубав и няма да съжалите,ако го опитате.Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  13. :) Всъщност... не мога да чакам до неделя, почвам още сега, а после ще се похваля :) В Неделя ще направя нещо друго :)

    ОтговорИзтриване
  14. Давай Цвети!Нямам търпение после да ми кажеш дали ти е харесало.А за недея ще повторлиш,ако си доволна от резултата или ще направиш нещо друго.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Йолии... :) просто и идея си нямаш колко хубаво стана. Задължително ще го повторя, за неделя. Защотооо :) каквото и да правя немога да го опазя до тогава. Иначе направих и аз с по дебели пърценца ябълка, тъй като ги обичам и... който не го е опитал може само да съжалява. Ще се пробвам да кача снимки в моя блог, т.е. там няма нищо още :)

    ОтговорИзтриване
  16. Супер,Цвети! Знаех си,че ще ти хареса.Излапайте го този,а за неделя ще си направиш друг.Тъй като в неделя цял ден съм по репетиции и концерти няма да мога да те поздравя.Затова си позволявам малко предварително да ти пожелая един прекрасен празник.Да си ми жива и здрава и много,много щастлива.Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, нямам думи за този сладкиш мила...толкова е лек и вкусен, точно като за мен :)
    Искам да ти кажа че толкова се хареса в къщи, че не остана нищо до вечерта :) БЛАГОДАРЯ ТИ за прекрасните рецепти и уникалните идеи които споделяш с нас!!!
    Ирена

    ОтговорИзтриване
  18. Ирена,и аз много го обичам този сладкиш. Благодаря ти за хубавите думи и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Изключителен сладкиш!Откакто го направих за първи път стана един от любимите десерти в къщи.Оттогава съм го правила заменяйки ябълките с ананас и кайсии,спазвайки основата.Благодаря за споделената рецепта!Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, невероятно изглежда сладкишът!
    Особено с тази заливка отгоре ммм...
    Аз правя подобен с банани (бразилски бил), с тази разлика, че отгоре се залива с карамелен сос и тестото се прави леко и пухкаво. Сега се запалих да направя твоя вариант и вярвам че мноооого ще ми допадне :) Особено в компанията на чашка (защо не и две) Batida de Coco... ммм, с малко канела отгоре :)

    Благодря за рецептата!Много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти Кате. Много се радвам,че ти е харесал сладкиша.И на мен ми е много любим.

    Ирме,дай рецептата за бразилския де.С удоволствие ще го пробвам,а ти опитай този.Ще останеш доволна мила.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  22. Току-щто поръсих кокоса и сега блаженно чакам да се охлади в хладилника :-) Изглежда превъзходно! Благодаря ти, Йоли за вдъхновението което ми даваш да се вихря в кухнята! Страхотен е блога браво

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти мила. Много се радвам,че избрала този сладкиш.Аз много го харесвам. Да ви е сладко на всички в къщи!

    ОтговорИзтриване
  24. Няма как да се сдържа и да не споделя, колко вкусен стана сладкишат. За първи път го правя и стана невероятен, обра точките на коледното тържество. Благодаря Йоли, имаш страхотни предложения!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  25. Аз благодаря от сърце!Така се зарадвах на този коментар!Да ви е сладко и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте, много ми допадна идеята за този десерт! Може ли само да попитам следното: тъй като нямам тензух, в който да изцедя млякото, мога ли да използвам цедено мляко или ще ми предложите някакво друго решение?

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей и ти.Ще се радвам,ако опиташ сладкиша.Невероятно е вкусен и ми е един от любимите.По принцип най-лесно е с готово изцедено мляко от магазина.Не съм го написала,защото лично аз не го харесвам за сладкиши,доста ми киселее.А като е домашно изцедено някак си става по-сладко.Сама си прецени това.Чакай да ти кажа как аз го изцеждам.Това го видях преди много години в един ресторант,готвачите набързичко така изцеждаха киселото мляко.Слагаш го в хавлиена кърпа и или го оставяш в цедка спокойно да си се изцежда през нощта в хладилника,или започваш да стискаш кърпата с ръце и да изцеждаш цвика ръчно.Това е.Но с готово мляко наистина е най-лесно.Благодаря ти и успех със сладкиша.

    ОтговорИзтриване
  28. Скъпа,Йоли,
    Казвам се Виолета Петрова и освен страстна почитателка на твоите рецепти съм ти и колежка(флейтистка).
    За пореден път правя сладкиша,но сега имах на разположение ,,Рикота'',която разбих със заквасена сметана и се получи също толкова добра комбинация.
    Хубави Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  29. Чудесна идея е това, Вили. Много харесвам рикота често я ползвам. Благодаря ти и светли празници.

    ОтговорИзтриване
  30. Йоли, здравей!
    Казвам се Ваня Трифонова и съм на 16 години. Все още съм ученичка. Специалността ми е производство на хляб и сладкарски изделия. Много съм впечатлена от всичките ти идеи и много ти благодаря, че ги споделяш с нас. Наистина съм ти голяма почитателка и гледам редовно рецептите ти. Наистина научих много от теб и ти благодаря. Непременно ще пробвам сладкиша. Този десерт ми напомня на един сладкиш, който беше правила - "Чаен сладкиш" с грозде и други плодове. Него вече го пробвах и стана превъзходен. Ще пиша резултатите и за този сладкиш.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей, Йоли!
    Отдавна не съм ти писала. Искам да ти благодаря за рецептите, които предлагаш. И този път се доверих на теб и не сбърках.От години правех няколко вида ябълков пай, пити, но реших, че трябва нещо ново. Както казваш нещо в нов прочит.Когато направих този сладкиш и идея си нямах колко сполучливо се съчетаха ябълки с кисело мляко,сметана и кокос. От мен добавих малко канела, като я поръсих върху глазурата и тогава поръсих кокос.Невероятно леко, хрупкаво от карамела и блата, сочно,направо фантазия от добре съчетани вкусове. За мен месец Декември е най-тежък, защото има много празници, именници и трима рожденика в семейството ми. Така, че ще разчитам на твоята подкрепа.
    Искам да ти кажа, че твоите пуширани яйца "избиха рибата" в двете кулинарни групи в който съм член и ги представих на останалите кулинари. Дала съм източника на идеи и доста домакини представят твоите страхотни произведения.

    ОтговорИзтриване
  32. Здрасти Женка.Ама яки празници ви се задават наистива.чудесно е това,ще е весело и уютно у дома.Радвам се,че си харесала сладкиша, и аз го обичам.Благодаря ти за цялото ти доверие в мен и рецептите ми,с каквото мога ще помагам.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Йоли,

    стигнах и до този вълшебен сладкиш, в момента се пече . Искам да те питам кога го запичаш още малко , след като сложиш крема ли ?

    Благодарение на теб , пак започнах с желание да правя сладкиши!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Йоли,

    в момента се пече , това вълшебно творение, само не мога да разбера кое запичаш накрая за малко?

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  35. Марианка,не мила.Нищо не запичам.Като е изстинал сладкиша след като си го обърнала го намазвам с крема и посипвам с кокос.Само за кокоса съм написала,че го запичам малко предварително.Колкото да стане по-ароматен и да се зачерви апетитно.И после наръсвам с него.Това е.Благодаря,надявам се,че ще ви хареса сладкиша.Много ми е любим.

    ОтговорИзтриване
  36. Йоли,Здравейте.Този сладкиш го направих изглежда превьсходно но нещо не ми се хареса ;маслото не е ли повече,много беше мазно'и се разочаровах от сладкиша;мазното се чувстваше в повече.всичко беше по рецептата

    ОтговорИзтриване
  37. Владо,първо да ти благодаря,че опита.Честно да ти кажа,на мен ми харесва с толкова масло.Въпрос на вкус е,явно ти е било мазно на теб.Ако си харесал вкуса и решиш пак да го направиш,намали малко маслото.Благодаря отново и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  38. Горе- долу колко пудра захар се слага?

    ОтговорИзтриване
  39. Ще се радвам,ако опиташ този сладкиш,много е вкусен.Любим ми е.Наистина е добре да подсладиш на вкус млякото.Някои го обичат по-киселичко,други по-сладко.Около 100-120г със сигурност ще ти е нужно.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  40. Здавей Йоли :)
    Голяма фенка съм ти и съм правила доста твои рецепти, за пръв път пиша обаче. Този сладкиш е невероятен и се хареса на всички мои гости и близки. Сега го направих за втори път. Трудно ми единствено да разпределя тестото развномерно но след като го обърна няма проблем.
    Благодаря, че ни радваш с вкусотии и професионални съвети.

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей Йоли!
    Голяма твоя фенка съм и съм се възползвала успешно от много твои рецепти. Пиша за пръв път за да изкажа благодарността си и да е поздравя :)
    Този сладкиш ми е лщбим правя го за втори път в рамките на седмица. Хареса се на всички мои гости и близки. Единствено ми е трудно с разпределянето на тестото но след като обърна сладкиша всичко се нарежда добре :)

    ОтговорИзтриване
  42. Мила Вяра,това ми е може би най-любимия сладкиш.Много се радвам,че и на теб ти хареса.Така е,тестото е гъсто и трудно се разнася.Аз го сипвам тук там на лъжички и честно да ти кажа,после го разнадям с пръст,а не с шпатула или лъжица.Опитай така следващият път,ще ти е по-лесно.Много,много ти благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  43. Извинявам се за грешките в предния си пост, чисто технически от бързане да изгоря десерта:)
    Благодаря ти за отговора Йоли! Спазвам стриктно инструкциите и аз също със пръсти го разнасям, но ми трябва повече опит.
    Със сигурност ни е сладко и приятно, вкусът е толкова нежен и топящ се в устата. Препоръчвам на всички да зарадват сетивата си с този фантастичен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  44. Скъпа, Йоли!

    Аз съм твоя голяма почитателка и съм приготвяла вече може би повече от половината рецепти в прекрасния Ти блог. Даже малко по-късно ще напиша коментар и за прекрасното шоколадово руло, което преди няколко дни приготвих по твоите указания и се получи превъзходно. Бих искала да Те попитам относно този апетитен карамелен сладкиш за брашното мерителната чаша от колко милилитра е, както и какъв сорт ябълки биха били най-подходящи?
    Лека вечер, Ти пожелавам :-)

    ОтговорИзтриване
  45. Много се радвам,че ти харесват рецептите тук.Благодаря ти от сърце!Това е един от любимите ми сладкиши,много е вкусен.Ами чаената чаша,която ползвам е с вместимост 200 мл.А ябълките,честно казано,изобщо не им знам сортовете.Гледам на пазара да питам кои са по-кисели и ароматни и така купувам.А най-често ги помирисвам.Трябва да им усетя аромата.Има и такива,които го нямат никакъв.Затова,питай и ти като мен.По-кисели ябълки е по-добре.

    ОтговорИзтриване
  46. Скъпа, Скъпа, Скъпа, Йоли!

    Направих сладкиша и стана Уникално Вкусен и Красив!!! За пореден път обрах овациите благодарение на Теб :-) Въпреки, че използвах червени ябълки, защото в последния момент пазаръвах и не намерих зелени, а в крема сложих кристална вместо пудра захар пак се получи перфектния сладкиш. Вече се чудя коя от всичките ти рецепти ми е по-любима :-)
    Благодаря Ти за енти път за прекрасния блог и отзивчивостта ти винаги да да отговаряш на въпросите ми относно рецептите.
    Поздрави за усмихната вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  47. Аз ти благодаря на теб!Да цялото доверие,което имаш към рецептите ми и към самата мен.Страшно се радвам,че е станал хубав сладкиша и ви е харесал.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Йоли!Казвам се Радосвета.Голяма почитателка съм Ви,правих този сладкиш и ни стана любим,но бих искала да попитам ако заменя ябълките с праскови дали ще се получи?Благодаря за хубавите идеи,продължавай все така :)

      Изтриване
  48. Йоли, благодаря ти за този невероятен сладкиш! Хармония от вкусове!Спазих точно рецептата и се получи прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  49. Напълно съм съгласна с теб,Снежи.Това е един от любимите ми сладкиши.Страшно се радвам,че и на теб ти е допаднал.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  50. Благодаря ти Цвети,и аз много го обичам.Да ви е сладко и на вас!

    ОтговорИзтриване
  51. Здравейте Йоли!Казвам се Радосвета и съм Ви голяма почитателка.Рецептата е страхотна,но бих искала да попитам ябълките могат ли да се заменят с праскови?Благодаря и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Радосвета. Много ти благодаря за доверието, радвам се, че харесваш рецептите ми. Да, с праскови също ще стане, но нека са па-зелени. Ако са добре узрели има опасност да се поразкашат повече и да ти залепнат по тавата. Но ще стане чудесно, опитай непременно. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  52. Здравей Йоли,много ме впечатли ябълковия сладкиш,мисля да го направя през уикенда..А може ли да не използвам кисело мляко,а само квасена сметана,опасявам се от млякото да не стане прекалено кисело..И друго да те питам ,което не е свързано с готвенето...много ми харесва лакът за нокти с който си на предаванята по 24 kitchen,знаеш ли каква марка е и съответно кой номер?
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако опиташ сладкиша. Не се майтапя в предаването, наистина ми е любим и в къщи направо с лъжицата го гребем. Страшно е вкусен. И аз често го правя само със заквасена сметана, още по-вкусно е отколкото с кисело мляко. Така че, давай смело. Само с лъжица я разбъркай с пудра захар и ванилия. Не ползвай миксер за да не се разводни.

      Винаги съм с такъв лак, и във филхармонията, и в предаването. Не върви на къси музикантски нокти ярък цвят, поне аз така мисля. Лакът ми е Maybelline 130. Ако ти хареса си го купи.

      Да ви е сладък сладкиша и благодаря за коментара.

      Изтриване
  53. Благодаря за бързия отговор,много си мила...Още сега отивам да си го купя:)))
    А за сладкиша си мисля,че и със сини сливи ще се получи добре,нооо определено първо с ябълки ще се пробва.Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  54. Светла Минковска24 ноември 2014 г. в 14:16

    Йоли,днес направихме сладкиша в Ресторант Българанъ....изглежда невероятен,но ще чакаме утре отзиви от клиентите си.С всяко твое творение впечатляваме клиентите си!Сърдечни благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Светле. Българанъ си ми е лубимо местенце. Нали знаеш, че имам една салата кръстена на ресторанта? Благодаря ви за доверието. Надявам се на клиентите да се хареса сладкиша.

      Изтриване
  55. Вчера направих този наистина лесен сладкиш. Днес вече е спомен. С голямо желание го приготвих и с удоволствие наблюдавах и участвах в "изчезването " му. Вече имам още една идея за десерт за Коледните празници. Благодаря за споделената рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Тони! много се радвам, че ви е харесал сладкиша. И у нас изчезва по същият начин. Да ви е сладък!

      Ще се радвам, ако занапред пишеш в сайта www.yoli.bg, тъй като тук вече няма да има нови рецепти. Наистина ще се радвам, ако те видя там.

      Изтриване
  56. Zdravei Ioli, iskam da popitam karamela v tigan s nezalepvashto pokritie li go pravish parvo i sled kato go izsipesh v tavata ne se li stiaga ili zagriavash tavata predvaritelno?

    Blagodaria i uspeh, strahotna si:))))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гери. Ами какво да ти кажа, може и направо в тавата да си карамелизираш захарна, но на мен не ми е удобно. Не става равномерна, карамела започва да прегаря на места, да пуши, а на други захарта не се стапя. Много е голяма площта на тавата за такова нещо. Затова е по-добре в тиган или тенджерка. Аз винаги го правя в съд с незалепващо покритие, защото по него не остава почти нищо след като го излееш, а и не загаря. Ако карамела се втвърди в тавата и не я покрие равромерно навсякъде, тогава я загрявам на котлона. Съвсем леко, колкото да се отпусне карамела и разнасям с лъжица. Бързо става, почти веднага отпуска. Много е хубав сладкиша, препоръчвам го горещо. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  57. Zdraveite, nemoje li karamela da se prigotvi napravo v tavata? Blagodaria predvaritelno.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Току що отговорих по-горе на Гери по същия въпрос. Може и направо в тавата, но не се получава равномерен карамел като разтапяне. На мен ми е по-лесно в тиган или тенджерка, но ти както решиш. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  58. Здравей Йоли! Благодаря ти за тази и всички прекрасни рецепти които споделяш! Невероятен сладкиш! Всичко което съм направила от твоите рецепти ми се получава! Радвам се че те има! Желая ти здраве и много щастливи моменти с твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за доверието и милите думи, Яни! Много се радвам, че ти харесват рецептите ми и се получават добре. Да ви е сладко на всички у дома!

      Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти.

      Изтриване
  59. Здравейте, Йоли! Вече два пъти приготвям този сладкиш и много се хареса на всички. От себе си добавих и малко орехи в тестото и малко канела към ябълките. Само имам един проблем, че не успявам с тази доза тесто да покрия ябълките и затова правя двойна доза. Получава се, все едно съм направила заливка на ябълките и те си стърчат нагоре през тестото. Мисля си, дали проблема може да е от това, че маслото ми не беше много меко - и двата пъти все бързах и не го извадих по - рано от хладилника. Но пък сложих купата, в която го разбивах в друга с топла вода и така разбивах докато омекне. Явно бъркам някъде, а не виждам друг да се оплаква от подобен проблем. Благодаря предварително за отговора, а и за тази много вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Съжалявам, че не си оставила име за да се обърна към теб както трябва. Първо да ти благодаря за доверието. Много се радвам, че опита сладкиша и че ти хареса. На мен ми е любим. Много си права за тестото. Почти не покрива ябълките. Особено, ако тавата е голяма. Не случайно съм написала, че трудно се разнася и затова го разсипвам с лъжичка и после направо го замазвам с пръст за да не разместя ябълките. Никъде не бъркаш. Това е тесто, което просто не може да се сбърка. Ако искаш можеш да увеличиш всички количества за тестото с 1/3. Аз не го правя за да не е тестяно, залагам повече на ябълките. Не се тревожи, може да направиш сладкиша в по-малка тава и тогава тестото ще ти е достатъчно. Благодаря ти още веднъж.

      Ще се радвам, ако занапред посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти.

      Изтриване
    2. Извинявам се за пропуска - казвам се Моника. Благодаря за бързия отговор. Ще пробвам и в по - малка тава - моята е 26см. Макар че и с двойна доза тесто пак се получава много хубаво. Вече няколко ваши рецепти изпробвах и останах страшно доволна от резултата, както и от подробните ви обяснения към всяка от тях. Сега смятам да опитам ябълковия ви сладкиш, да видим дали ще се справя :) Още веднъж благодаря за отзивчивостта ви и за това, че споделяте тези вкусни идеи с всички нас!

      Изтриване
  60. Здр.Йоли, за какъв размер тавичка е сладкиша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Веси. Ха сега де, хич пък незнам. В стандартната тава, в която обикновено правя баница съм го пекла. За съжаление не мога да я премеря, тъй като тавата е в София, а аз съм в Германия в момента. Може би е около 28 - 30 см диаметър. Виж, никак не е важно това. Ако ти е по-голяма тавата сладкишът ще стане по-тънък. Ако е по-малка ще се получи по-висок. Всъщност, както ти хареса, така направи. Извини ме за неудобството, надявам се да няма проблем заради този мой пропуск. Ще се радвам, ако опиташ сладкиша. Много е хубав! Благодаря ти!

      Изтриване
  61. Здравейте Йоли, а дали е възможно да ползвам цедено кисело мляко?

    ОтговорИзтриване
  62. Разбира се, Кате! То е чудесно изцедено, само е малко по-киселичко на вкус. Ползвай си го преспокойно. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване