Продукти за блата
2 яйца
3 с.л.захар
2 с.л.какао
1 ванилия
2-3 с.л.коняк
Карамел
1 ч.ч.захар
1 с.л.мед
75 г масло
200 г квасена сметана
200 г ядки по избор
портокалови и лимонови кори
Крем
200 мл течна пълномаслена неподсладена сметана
150 г млечен шоколад
суров шамфъстък за поръсване
Шоколадови плочки
100 г натурален шоколад
Приготвяне
* Разбийте на пухкав крем яйцата със захарта и ванилията докато утроят обема си. Пресейте какаото и го прибавете на малки части като бъркате внимателно с лопатка. Постелете с хартия за печене правоъгълна тава (най-удобно е да ползвате тавата на самата фурна) и сипете тестото
вътре. Загладете го и изпечете в предварително загрята фурна на 170*.
* След като блатът се охлади добре го нарежете на правоъгълни парчета и леко го сиропирайте с коняка.
* Карамелизирайте заедно захарта и меда. Дръпнете от котлона и прибавете маслото. Разбъркайте и сипете сметаната. Отново разбъркайте за да стане хомогенна сместа. Ако карамела се втвърди от студената сметана го сложете за кратко отново на котлона. Накрая добавете и ядките.
* Разпределете карамелената смес по изрязаните подложки от блата докато още е леко топла.
* Загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато шоколадът се стопи напълно и ставете крема да изстине. Сложете го за няколко часа в хладилника, а след това го разбийте с миксер докато стане на пухкав крем. Приберете го отново в хладилника докато стане време да го използвате.
* Стопете на водна баня натуралния шоколад.Изрежете от хартия за печене шаблони с размерите на парченцата блат.Намажете ги тънко с шоколад и ги оставете на студено да се втвърдят.Отлепете ги внимателно. За всяка паста са ви нужни по две шоколадови плочки.
* Сипете ганаша в пош и шприцовайте малки топчици върху карамелените основи.Посипете с натрошен шамфастък.
* Върху крема поставете шоколадова плочка,отново шприцовайте с крем,поръсете с шамфъстък и завършете пастата с втора шоколадова плочка.Украсете по желание.
Йоли, караш ме да преглъщам от сутринта...Превъзходни са !Поднесени са толкова красиво:) Поздрави :)
ОтговорИзтриванетова е голяма торта
ОтговорИзтриванеwanderful.
Изумително, Йоли....аз не бих изяла това нещо, само ще си го гледкам и ще му се кефя !
ОтговорИзтриванеЦелувки
Мария
Ох,Йоли,направо ме убиваш с тия вкусотийки.Преписала съм си всички твои рецепти за торти,сладкиши и списъка ми вече набъбна...до 2100-ната година сигурно. :-))
ОтговорИзтриванеУжасно ми хареса и това ти предложение...
Успешен ден!
Краси
Йоли,
ОтговорИзтриванеи тук искам да напиша -
много красиво, стилно и изискано!
Великолепна работа, поздрав Диана
Страхотни пастички!
ОтговорИзтриванеТолкова са изискани, с прекрасно вкусово съчетание и невероятна декорация :-)
10 +
ОтговорИзтриване:)))
Нямам думи!
Very stylish, super elegant!
ОтговорИзтриванеCompliments!
Много ви благодаря,мили дами.Радвам се,че ви харесаха пастичките.Е,нали знаете .... като се заиграе човек в кухнята все се получава нещо по-различно,отколкото си го замислил.Та така и с тези пастички ... измислена работа. Благодаря ви още веднъж.
ОтговорИзтриванеWow! Very, very elegant!
ОтговорИзтриванеЙоли, искам и аз такава фантазия :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!
Слънчев и усмихнат ден ти желая :-)
Ljilja,Тони ..... сърдечна благодарност за милите думи.Радвам се,че харесахте пастичките.
ОтговорИзтриванеGledaiki iagodovite pasti popadnah na tezi...i napravo si zagubih uma!!!Ti naistina si mnogo talantliva!!! Az se biah pobarkala po solenite rezepti i ne biah vijdala sladkite, naistina niamam dumi da izkaja iskrennoto si vazhi6tenie kam teb! Iva
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ивче.Направо ме изчерви.Много се радвам,че ти харесват нещата ми.Ще се радвам,ако опиташ нещо от тях.Целувки за теб.
ОтговорИзтриванеOoooo,Yoli,niamam dumi,ti si nenadminata :).KOgato imam svobodno vreme,sam tuk,i tvoite izkushenia,taka sa me plenili,4e ne mi se izliza ot tuk.Ot blogat ti,predi malko gledah ,,riviera,,napravo sam zamaiana ot Tvoite izkushenia,na4ina po koito opisvash i raziasnivash,napravo bih kazala,,spe4elih ot tototo,, zashtoto mi obogatiavash znaniata,nimam dumi s koito bih iskala da se izrazia.Leshnikovata torta e iziashtna leka ie opakovana s mnooogo iziskanost.Uhh,a i muzikata e otli4no dopalnenie.A tezi pasti4ki,mnogo stil i iziskanost,samo za kralskata masa:).
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце миличка.Толкова хубави думи каза за мен,дано ги заслужавам. Радвам се,че ти харесват предложенията ми,а още повече,че си опитала някои от тях.Благодаря ти отново за всичко.
ОтговорИзтриванеDrago mi je da sam našla tvoj blog, oduševljena sam sa svim, bravo, majstorski je sve lepo :)))
ОтговорИзтриванеМного с мила, jacamaca.Благодаря ти от сърце.Твоят блог е прекрасен.
ОтговорИзтриванеЙоли,случайно попаднах на сайта ти,търсейки рецепти за лесни и бързи сладкиши. Очарована съм от фантазията, с която правиш украсите. Не бих изяла такива ...произведения на изкуството.
ОтговорИзтриванеО,миличка,благодаря ти! Ама как така няма да ги изядеш? напротив, с удоволствие си ги хапни даже! Много си мила наистина. Благодаря ти отново!
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Натъкнах се на същите снимки в един чужд сайт за рецепти. И се чудя кой ли е автора тогава на това?
ОтговорИзтриванеХа сега де! Не е за първи път, няма и да е за последен! Моите снимки са си надписани, но и това не ги спира. Отдавна съм спряла да се ядосвам. Благодаря все пак.Ако искате,пратете линка, че да ги видим всички.
ОтговорИзтриванеOoooo, много са красиви!!!Нямам думи за фатанзията и желанието с които работиш!Голям почитател съм ти и вече пробвах някой от рецептите.До сега всичко е о'к!
ОтговорИзтриванеЙоли,пастите са уникални!Поздрави за идеята.Интересува ме блата без брашно ли е?Вече съм пробвала няколко рецепти и ми се получават.Много са свежи и интересни!
ОтговорИзтриванеДа,Рали.Блатът е без никакво брашно, не се стряскай от това.Просто трябва много хубаво да разбиеш яйцата със захарта и после внимателно да прибавиш какаото.Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЙоли,искам да те попитам как са се получили фигурките върху шоколадовите плочки?Също така в какъв размер тавичка да печем блата?Предварително ти благодаря :) Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеИзвинявай,но съм пропуснала частта в обяснението ти за тавичката :))
ОтговорИзтриванеДиди,това е релефно трансферно фолио.Можеш да отлееш шоколад върху всичко найлоново или пластмасово...или силиконово,което ти хареса.Все ще намериш нещо и по къщата.Пробвай.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за бързия отговор!Още тази неделя ще приготвя това чудно творение и ще споделя резултата!Поздрави и целувки :)
ОтговорИзтриванеПроизведение на изкуството! Да ти е жал да си хапнеш от тази красота и изящество.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи! Жал, не жал ... излапахме ги.Вкуснички са.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеIoli,moite pozdravleniq!Vsichko satvoreno ot teb e prekrasno i si lichi,che e napraveno s izkliuchitelno mnogo liubov!Vdahnovqva6 me straschno mnogo.Edno ogromno BLAGODARQ!!!
ОтговорИзтриванеVaprosat mi za tezi pastichki e,ako gi napravq predniqt den dali nqma da izsahnat vav hladilnika?Kakvo bi me posavetvala?Blagodarq ti predvatritelno!
Много ти благодаря за хубавите думи!Толкова си мила!Радвам се,че харесваш нещата тук и ги опитваш.
ОтговорИзтриванеИзобщо не ги мисли пастите,няма да изсъхнат.Нищо им няма,блата е сиропиран,крема си е мек,а на шоколада нищо няма да му стане.Единственото,което бих казала е преди да ги сервираш да ги извадиш от хладилника поне за 30 минути за да се отпусне карамела.Ще стане много корав от студеното.И честно - аз изобщо не бих ги сложила в хладилника.Няма какво да им се развали.Дръж ги на стайна температура,нищо им няма.Успех и да ви е сладко на всички.
Мила Йоли,поздравления за прекрасните произведения!Браво,браво,браво!Би ли ми казала как е формулирано на английски името на това релефно фолио?Благодаря и всичко добро!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи. Ще се радвам, ако опиташ някоя рецепта.
ИзтриванеМисля, че ако напишеш в търсачката на Гугъл Polymer Clay Texture Sheets, ще излязат много видове шаблони.
Извинявай Йоли,второто питане за фолиото е пак от мен,не видях ,че си ми отговорила...
ИзтриванеВсичко НАЙ!:)
Мила Йоли,благодаря ти от сърце за всичките изумителни произведения на кулинарното изкуство, с част от които съм радвала близките по скъпи поводи!Би ли ми казала,моля как се казва на английски това релефно фолио.Благодаря!
ОтговорИзтриванеС уважение: Деси Добрева