Продукти за цветните орнаменти
10 г меко масло
10 г захар
10 г белтък
10 г брашно
хранителни бои за оцветяване
Продукти за тестото
2 яйца
60 г захар
50 г брашно
1 ванилия
Крем
400 г заквасена сметана
1 ванилия
3 с.л. сладко от череши или вишни
1 пакетче желатин (10 г)
3 с.л. пудра захар
кристална захар за овалване на рулото
Приготвяне
* Разбъркайте на хомогенна смес всички съставки за цветните орнаменти. Приблизително това е по 1 с.л. от всеки продукт. Аз сложих двойни количества от тях, и остатъка от сместа изпекох на бисквити.
* Разделете сместа в малки купички и я оцветете в цветове, които харесвате.
* Сипете я в пош с много тънък накрайник за рисуване. Ако не разполагате с такъв може да ползвате найлонови пликчета. Просто отрежете едното ъгълче на пликчето с ножица колкото да направите малък отвор. Същото може да направите и с фунийки от хартия за печене. Приберете сместа в хладилника за да се стегне малко.Така с нея ще се рисува по-лесно.
* Отрежете парче хартия за печене с размерите на тавата, в която ще изпечете блата. С молив си нарисувайте различни орнаменти.
* Обърнете обратно хартията и нанесете цветното тесто по контурите. Приберете нарисуваният лист във фризера за да замръзне докато приготвите крема и тестото за рулото.
* Разбъркайте леко сметаната със захарта. Не е нужно да ползвате миксер. Прибавете желатина, предварително накиснат в малко вода и разтворен на водна баня. Сипете и ванилията и разбъркайте всичко много добре. Оставете крема на студено за да започне да се желира.
* Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем докато утроят обема си. Сипете пресятото брашно и ванилията и разбъркайте внимателно с лопатка. Извадете от фризера листа със замръзналите цветни рисунки и го поставете в тавата. Сипете отгоре тестото и внимателно загладете . Изпечете блата за около 7 минути в предварително загрята на 160* фурна.
* Извадете изпеченият блат и го оставете леко да поизстине. Обърнете го върху леко навлажнена кърпа и внимателно отлепете хартията. Махнете кърпата, поставете върху блата чисто парче хартия и завийте на руло. Шарките трябва да останат от горната страна. След 20 минути изпеченото тесто е приело формата на руло и е готово за пълнене.
* Развийте рулото и го напълнете с крема и сладкото. Не ги редете равномерно. Нека тук там се виждат ту плодове, ту бял крем. Завийте рулото в лист алуминиево фолио и го оставете в хладилника за един ден да се стегне добре. Преди сервиране оваляйте рулото в кристална захар за да му придадете заскрежен ефект. Да ви е сладко!
Идеята е от тук
.
Ееее, Йоли!
ОтговорИзтриванеНямам думи!
Страхотно си го направила.
А как събра листа във фризера?
Прегръдки и целувки :-)
Такива рула много харесвам. Пробвах веднъж да направя ягодово, ала нещо се изложих много яко blink.
ОтговорИзтриванеТвоето изглежда превъзходно! :)
За първи път виждам нещо подобно и съм истински впечатлена! Фантастична идея, поздравления! :)
ОтговорИзтриванеИдеята е убийствена, а реализациата перфектна! И съвсем в унисон с предстоящия празник :) Възхищавам се на изисканите десерти, които представяш, Йоли!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Йоли, изумитерно- и като идея, и като изпълнение, и като снимки....а сигурна съм и като вкус!
ОтговорИзтриванеЖелая ти вълнуващи празници!
Целувки
Мария
Йоли,
ОтговорИзтриванеРулото изглежда страхотно -
много свежо,оригинално и тематично
предложение!
Хубав празник, Диана
Прекрасно! Впечатлена и очарована съм от всичко в твоя блог. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного оригинално и изкусително!
ОтговорИзтриванеВесели празници,Йоли!
Благодаря ви,момичета.Радвам се,че харесахте идеята.Свежичко става така ... просто малко по-различно от обикновеното.
ОтговорИзтриванеТони,изпразних цяло чекмедже от фризера заради пустият му лист.Точно се събира.Сложих го върху една дъска за хляб,че да не се огъва и това беше. Иска малко време....след 20 мин.вече се е стегнало напълно.
Страхотна и оригинална идея! Харесват ми снимките, както и подробното обяснение!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Йоли! :-)
Прекрасно руло, Йоли, с прекрасни мотиви!
ОтговорИзтриванеИ майсторски направено, изпипано до съ-вър-шен-ство!
Честит Трифон Зарезан :)
Ирина,Пепи .... благодаря ви.Зарадвахте ме онтово с похвалите си.Честит Трифон зарезан и на вас.
ОтговорИзтриванеСкъпа моя, прости и простено да ти е от мен. Много усмивки, вино и любов да има в живота ти. Целувки:)))
ОтговорИзтриванеМила Йоли, прости и простено да ти е!
ОтговорИзтриванеБъди обичана и обичаща, много щастлива и все така усмихната!
Прегръдки и наздраве!
Мила Йоли,
ОтговорИзтриванена Сирна неделя и от мен:
Простено и прости!
Светъл празник -
много щастие, любов и топлина, Диана
Благодаря ви,момичета. "Простено - прости!!!"
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за уточнението:), Открих го, но открих и още много изкушения в този раздел, откъде да започна не знам:) Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила.И ти си прекрасна!
ОтговорИзтриванеЗдравейте вече правих доста от вашите неща, много добри идеи Благодаря че ви има. Сега искам да попитам какъв размер тава да използвам за това руло. Ще стане ли от фурната, защото ми се вижда доста голяма за това количество продукти.И понеже нямам друга квадратна дали да не удвоя продуктите за блата.Искам да го направя с великденски мотиви.Благодаря ви предварително Петя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Петя.Много си миа с мен! Недей да удвояваш продуктите.Напълно си е нормална тавата на фурната.Тестото се разстила на тънко за да е по-ефирно.Лично аз не обичам много тестени рула.Погледни на снимката и ще видиш,че всъщност то е само едно тъничка обвивка.Разбира се,ако все пак това те притеснява можеш да увеличиш количествата ,но само с 1/3.Съветвам те обаче да си го направиш така,както съм го написала.Тайната е в много,ама много доброто разбиване на яйцата със захарта.И става едно завидно количество тесто.Гъсто е и ако искаш просто не го разтилай до края на тавата.Така ще стане малко по-малко,но пък е с идеалните размери като за руло.Успех и хубави празници.
ОтговорИзтриванеМерси за отговора днес тъкмо ще го правя. Сега тъкмо доизпичам козунаците не съм ги опитала, но изглеждат супер, направих цялата доза. Весел празник и на вас!Петя
ОтговорИзтриванеЙоли, направих рулото според рецептата. Стана много вкусно, но фигурките ми леко прегоряха и някак стояха отделно от тестото, не както твоите. Къде може да е грешката ми? Иначе много ми хареса идеята с рисуването, аз го направих със сърчица, но уви, не се получи съвсем. Стела
ОтговорИзтриванеМила,за да се отлепят има 2 причини.Първо,малко в повече е дошло брашанцето и второто е при печенето.Блатът е много тънак и бързо се изпича.Прябва да го дебнеш наистина за да остане бял отдолу и да си личат фигурките.Е,не съвсе бял де,но да е наистина леко порозовял.Благодаря ти,че опита.Нали ще пробваш пак?
ОтговорИзтриванеХихи, чудесно изглежда! Ще го пробвам за Коледа или НГ с елхички и камбанки, за да не съм с пънче както досега
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!Могат да се нарисуват хубави празнични неща ... елхички,звездички,да се напише нещо... ще стане весело и цветно.Благодаря ти и приятно готвене.
ОтговорИзтриванеМного свежа идея, Йоли! Вчера го пробвах и като за първи опит, мисля, че се получи сравнително добре - http://www.dessys.eu/homegourmet/recipes/decorated-roll/!
ОтговорИзтриванеПрекрасен блог! Позрави!
Ееееееееееее,толкова е елегантно и стилно!Благодаря ти мила!Bravissima,както казваме на музикален език. Страхотно руло си направила. Удоволствието е изцяло мое!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеСветленце,бебз да искам ти изтрих коментара.Извини ме,моля те,съвсем неволно беше.Много ти благодаря,че си направила рулото и е станало вкусно и красиво.Страхотно ме зарадва!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,много красиво руло и вдъхновена от рецептата и аз се пробвах, но имах много не успешен опит за направя рисувания блат , моите шарки си останаха залепени за хартията ,но иначе рулото е много вкусно.Може би много съм ги изстудила в хладилника и въобще нито една не се беше залепила за блата.Бихте ли ми казали точно колко време сте охлаждали хартията с рисунките в хладилника ?/пише ,че се охлаждат във фризер,но аз нямам / Благодаря ви предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравей.Радвам се,че опита рулото.Не са станали шарките,но ще опиташ,пак ,нали?Не се отказвай.Може би сместа ти е била малко по-гъста и затова е залепнала по хартията.не е от охлаждането.Аз слагам във фризер напълно да замръзне.Правя го само за да не се размажат шарките като полагам върху тях другото тесто.Според мен е от гъстотата на тестото,не е от друго.Благодаря ти отново и успех следващият път.
ОтговорИзтриване